Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

JBL Soundgear Sense vs Shokz OpenFit review

De JBL Soundgear Sense (links) en de Shokz OpenFit (rechts) zijn bijzondere volledig draadloze hoofdtelefoons. Ze hangen voor je oor, in plaats van erin.
De JBL Soundgear Sense (links) en de Shokz OpenFit (rechts) zijn bijzondere volledig draadloze hoofdtelefoons. Ze hangen voor je oor, in plaats van erin.

Het overgrote merendeel van de true wireless hoofdtelefoons plaats je in (of net voor) de gehoorgang. Vandaar ook de naam: true wireless in-ears. Er echter heel wat mensen die niet houden van dopjes die je in je oorkanalen moet proppen. Die komen veelal uit bij iets dat losser voor het oor hangt. Bijvoorbeeld draadloze oortjes met een buds-design, zoals de Apple AirPods of de Nothing Ear (Stick). Maar het kan nóg vrijer, zoals met de JBL Soundgear Sense of Shokz OpenFit. Deze oortjes hangen vlak voor je oor, niet er in. Ze doen niet aan noise-cancelling, maar door hun design hebben ze wel intrigerende technische eigenschappen. Onder andere de gebruikte speaker of driver: die is bij beide een pak groter dan bij een typisch oordopje.

JBL Soundgear Sense en Shokz OpenFit, met boven de Sony WF-1000XM5

JBL Soundgear Sense en Shokz OpenFit: contact met je medemens

Een nadeel van draadloze oordoppen is dat ze je afsnijden van je omgeving. Voor velen is dat nu net een pluspunt, omdat ze dan uit het lawaai zijn. Maar op kantoor of bij een wandeling door de stad raak je zo ontkoppeld van wat rond je gebeurt. Dan is de collega die naast je opdoemt of de fietser die het voetpad oprijdt goed voor een half hartinfarct.  Een ander aspect is veiligheid: niet iedereen voelt zich prettig om alleen over stille wegen te lopen, en dan ook niets te horen van de omgeving. Zogenaamde transparantiemodi moeten hierbij (bij oortjes met noise-cancelling) helpen.

Shokz OpenFit

Zo'n transparantiemodus komt met nadelen. Allereerst moet je eraan denken deze in te schakelen. Omdat ze buitengeluid via de microfoons doorsturen naar je oren, krijg je bij sommige oortjes bovendien ongename tonen versterkt binnen. We hebben al oordoppen ingehad, die heel goed waren om warmtepompen op de sporen; net dát typische geruis werd geaccentueerd, meer dan wanneer je de oortjes niet droeg.

Fabrikanten moeten de klanten die geen doppen willen, dus bedienen. Dat doen ze op verschillende manieren. Naast de genoemde oortjes met een buds-ontwerp, zagen we zo onder meer de zeer losse Tune Flex bij JBL en de ringvormige LinkBuds bij Sony opduiken. Dat zijn oortjes die heel los in de oren zitten en juist bedoeld zijn om het contact met je omgeving te behouden. De JBL Soundgear Sense en Shokz OpenFit bieden een andere benadering: een sportief design om iets te bieden dat los aanvoelt maar wel stabiel zit.

Een haak achter je oor

Beide producten hebben min of meer hetzelfde design. Zowel bij de JBL Soundgear Sense als bij de Shokz OpenFit hangt het eigenlijke toestel aan het uiteinde van een stroevere lus, die je achter je oorschelp drapeert. Zo vind je in de meegeleverde case twee stuks, een voor elk oor. Zoals gezegd is dit een design dat we eerder associëren met sportoortjes. Voor Shokz is helemaal vertrouwd terrein, want modellen voor de sportschool zijn een specialisatie van het merk. JBL van zijn kant heeft uiteraard eveneens eerder apparaten met deze vorm uitgebracht.

JBL Soundgear Sense en Shokz OpenFit

Een oorhaak-aanpak komt daarnaast veel voor bij bedrade oortjes, onder meer bij producten bedoeld voor muzikanten. Het grote voordeel is dat zo’n lus veel stabieler en secuurder zit. Als je bij dopjes regelmatig de toestellen terug in je oor duwen, dan is dit design veel fijner. Gedurende de dag moet je ze nooit herpositioneren.

JBL Soundgear Sense en Shokz OpenFit: verschillen en overeenkomsten

Ondanks de gelijkenissen tussen de JBL Soundgear Sense en de Shokz OpenFit zijn er enkele duidelijke verschillen. De Shokz-apparaten zelf zijn om te beginnen heel wat kleiner dan de JBL-oortjes. De oorlus of -haak is dan weer iets langer en eindigt bij de OpenFit in een verdikking. De marketingafdeling noemt dat heel creatief een dolfijnvorm. Daar merk je echter bij het dragen niets van, ook visueel valt het niet op. Dat maakt dat de Shokz net iets discreter zijn.

JBL Soundgear Sense en Shokz OpenFit

Bovendien hangen de OpenFits eerder net boven de opening van je gehoor. Ze tikken de binnenste oorplooi (antihelix) aan. De JBL bevinden zich wat lager, eerder net voor je gehoorgang.

Het draagcomfort is bij allebei trouwens prima. Omdat er niets in je oorkanaal duwt of zelfs in je oorschelp rust, vergeet je snel dat je ze draagt. Dat er wel iets achter je oor loopt, dat gevoel vinden we persoonlijk heel negeerbaar. Is dat bij jou anders? In dat geval kan je misschien beter dit type producten links laten liggen. Mocht je lichtgevoelig zijn voor aanrakingen aan je oor, dan zal de OpenFit misschien meer je ding zijn. De toestellen en de haken zijn gemaakt uit een zachter rubber, bij JBL is net wat harder.

JBL Soundgear Sense en Shokz OpenFit

Verstelmogelijkheid bij JBL Soundgear Sense

De toestellen zijn bij de JBL Soundgear Sense niet enkel groter, ze hangen op een andere manier aan de oorlus. Ertussen zit een klein scharnier, dat al klikkend in twee richtingen kan bewegen. Omdat je ze op-neer en naar binnen-buiten kunt bewegen, kun je de toestellen positioneren hoe je ze wil. Wel interessant, omdat je zo makkelijk de verhouding buitengeluid-audio van de oortjes kunt aanpassen. Misschien wil je op sommige momenten de mensen rond je net wel kunnen verstaan, bijvoorbeeld.

Het biedt daarnaast een manier om de weergave lichtjes te tunen. Zelf vonden we de JBL’s helemaal tegen de oorschelp net iets te fel; een klikje naar buiten en die hoge tonen werden wat zachter. In de JBL-app is er ook een equalizer om de tonen iets objectiever aan te passen.

De OpenFit-oortjes kun je niet op deze manier verstellen. Ze drukken – maar niet onaangenaam – op je oor. 

Grote oortjes, grote cases

Nog een verschilpunt met draadloze in-ears en buds: de meegeleverde laadcase van de JBL Soundgear Sense en de Shokz OpenFit is veel groter. De doos van de JBL’s in het bijzonder is best wel fors. Gelukkig zijn ze wel heel licht. In een jaszak maken ze een merkbare bult, maar ze trekken je jas niet naar beneden.

Net als bij een in-ear stop je de toestellen in de case om ze op te laden. Het doosje zelf laad je via usb-c. Draadloos laden is er bij allebei niet bij – maar dat verwachten we niet aan dit prijspunt. Op vlak van batterijleven krijg je niet zoveel meer dan bij een compacte TWS. Shokz gaat het langst mee: een respectabele 7 uur, wat je kunt verlengen tot 28 uur met drie bijkomende laadbeurten via de case. Dat opladen duurt een uur, maar als je de OpenFit vijf minuten laat vertoeven in z’n laadcase kun je weer een uur verder.

De Soundgear Sense bied je zes uur luisterplezier, met opnieuw drie laadbeurten via de case mogelijk. Hoewel het volledig opladen hier twee uur duurt, kun je bij JBL wel na een kwartiertje laden vier uur verder. Even een koffietje halen en je bent weer klaar voor een dagdeel, dus.

Propvol technologie

We zeiden het al: het design van deze toestellen lijkt op dat van klassieke sportoortjes. Er zit echter heel wat meer technologie in. Bij de Soundgear Sense gaat het om OpenSound, dat bedoeld is om je omgeving te sparen. Het is een soort primitieve soundcancelling, maar dan om de persoon naast je te redden van je voorliefde voor gabbermuziek. Of om te zorgen dat ze niet kunnen meeluisteren naar je telefoongesprekken.

Dat doet de Soundgear Sense door wat je beluistert een tweede maal uit fase naar buiten te sturen, wat het eigenlijke geluid voor meeluisteraars zou moeten elimineren. JBL speelt het bellen trouwens wel wat uit met deze oortjes. Er wordt echt gelonkt naar de (thuis)werker, krijgen we de indruk.

Shokz OpenFit

Shokz doet iets gelijkaardigs aan OpenSound, met wat zij DirectPitch noemen. Wel sterk dat ze dit doen met toestellen die verder weg van de gehoorgang hangen. Wellicht vraag je je af hoe het dan met de basweergave gaat, aangezien lage tonen het snelst uitdoven als ze door lucht reizen. Daarvoor vullen de OpenFits hun ovale driver aan met OpenBass, een algoritme dat bassen gericht versterkt. In tegenstelling tot andere Shokz-toestellen werken deze oortjes niet met bone conduction, waarbij geluid rechtstreeks op de schedel wordt overgebracht.

Op het vlak van codecs spelen JBL en Shokz het op veilig. Er is ondersteuning voor SBC en AAC, maar geen hoogwaardigere codecs. Via AAC geniet je echter al van een goede kwaliteit.

JBL Soundgear Sense en Shokz OpenFit app: back to basics

Zowel Shokz als JBL bieden een heldere app om de oortjes in te stellen. Je ziet meteen hoe het zit qua accu van elk oortje en de case. Verder blijft het beperkt op het vlak van opties en instellingen. Dit zijn dan ook geen draadloze oortjes uit de hoogste prijsklasse, maar eerder middenklassers.

De JBL Headphones-app is in elk geval heel vertrouwd, want we hebben deze al vaak ontmoet bij andere JBL-tests. Qua functies past het zich dynamisch aan de aangesloten hoofdtelefoon aan. In het geval van de Soundgear Sense krijg je een beperkt aantal opties. De voornaamste zijn de steengoede equalizer en de instellingen om de touchcontrols deels aan te passen.

In de Shokz-app vind je ongeveer hetzelfde, al lijkt de equalizer niet heel accuraat. Wat er bijkomt, is een scherm om de gekoppelde Bluetooth-apparaten te beheren. De OpenFit is namelijk multipoint-compatibel, waardoor je tegelijkertijd bijvoorbeeld je laptop en je smartphone kunt verbinden.: 

Veilig luisteren: regel de bass met de equalizer, niet het volume

Bij open oortjes (en hoofdtelefoons) zoals deze moet je overigens wel wat oppassen. Een voordeel aan een gesloten in-ear hoofdtelefoon met dopjes is dat je stiller kunt luisteren. Je hebt immers niet de noodzaak (of neiging) om het volume hoger te draaien om omgevingsgeluid te overstemmen. Dat is op langere termijn een bonus voor je gehoor. Bij een open design heb je die neiging echter des te meer.

Hoewel zowel JBL als Shokz slimme technologie inzetten om dit te vermijden, zal je in een echt luidruchtige omgeving toch aan de volumeregelaar zitten. Je moet dus goed oppassen dat je niet overdrijft. Misschien daarom dat je in de JBL-app een volumebegrenzing-optie vindt.

Het positieve is wel, dat heel open ontwerpen als deze minder basenergie direct je oor insturen. Dat is namelijk een groot gevaar op vlak van gehoorschade. Je moet je daar wel bewust van zijn. Als bassen te flauw klinken, moet je dat niet compenseren via de volumeregelaar, maar via de equalizer in de app. Als je toch het volume verhoogt, bestaat de kans dat op het punt dat je genoeg bassen hoort, de hoge frequenties eigenlijk te luid zijn.

Samengevat: als je wijs omspringt met het volumeniveau, dan kun je beter en langer luisteren met deze twee toestellen.

Eerder voor thuisbellers

Bij het bellen binnenshuis presteren de microfoons van zowel de JBL als de Shokz zeer goed. Verstaanbaarheid is prima, met iets meer nasale klanken bij de JBL. Beide producten zijn een uitstekende keuze voor videocalls, bijvoorbeeld.

Hoe zit het met bellen in de buitenlucht? De Soundgear Sense heeft wat meer last van wind, maar ook de OpenFit-oortjes zijn niet helemaal ongevoelig voor turbulentiegeluid. Beide oortjes zijn buiten of op een fiets bruikbaar, maar niet uitstekend. Bij het bellen weten de twee producten heel goed omgevingsgeluid weg te drukken, wat je verstaanbaarder maakt. De JBL is hier net iets beter in.

Last van de omgeving?

Hoe zit het nu met dat ‘open’ aspect als het gaat om geluid? Meer bepaald, het lawaai dat je net niet wil horen? Want dat is een groot voordeel van oortjes met doppen: ze houden passief omgevingsgeluid buiten. Bovendien zal een goed aansluitend dopje ervoor zorgen dat de bassen van het kleine speakertje of driver goed wordt overgebracht op je schedel en naar je gehoor.

Hoe dan ook zijn deze toestellen echt geen lawaaibestrijders. Zo prijzen JBL en Shokz ze ook niet aan, we moeten eerlijk zijn. Integendeel, ze worden net in de markt gezet - vooral bij Shokz - als toestellen die je kunt blijven dragen in situaties waarbij je mensen rond je moet kunnen horen. Maar omdat sommige lezers misschien twijfelen tussen dit duo of een klassieke TWS met dopje, is het wel relevant om even te checken hoe ze presteren als er ongewenst omgevingsgeluid is. 

Dankzij de zinloze maar vasthoudende strijd van de Antwerpse gemeentewerkers tegen vallende blaadjes, konden we eenvoudig vaststellen hoe goed deze toestellen omgaan met dergelijk lawaai. Een reality check is sowieso op z’n plaats. Het is heel moeilijk om ongewenst geluid – zoals een bladblazer of een motorzaag – met een open ontwerp af te zwakken.

Shokz OpenFit

De OpenFit verrast wel door het lawaai buiten op straat ver naar de achtergrond te duwen. En dat dus zonder actieve ruisonderdrukking: de combinatie van de speakers met OpenBass klinkt heel vol en verdrukt zo de herrie. Tussen tracks door of bij stillere nummers hoorden we het bladblazerballet wel nog prominent. De JBL’s gaan een stuk verder qua afsluiting. Bij deze oortjes waren de bladblazers buiten nog minder te horen.

Lopen we even de voordeur uit om die gemeentewerkers te stalken, dan overstemt het motorgeluid al op tien meter afstand de muziek. Dat gebeurt bij beide modellen. Het lijkt ons niet haalbaar om de Shokz of de JBL’s in een heel luide omgeving te gebruiken. Voor tijdens het forenzen of in een vliegtuig zijn deze oortjes niet de eerste keus.

Hoe klinken de JBL Soundgear Sense en de Shokz OpenFit?

JBL noch Shokz prijst deze oortjes dan ook aan als alternatief voor exemplaren met noise-cancelling. Integendeel, zowel de Soundgear Sense en de OpenFit worden juist aanbevolen als oortjes om het contact met je omgeving te behouden. Het is het ene of het andere, en in dit geval is gekozen om oortjes te creëren die je socialer maken.

De grotere drivers en de slimme technologieën in beide toestellen leveren een geslaagd resultaat op als het gaat om audiokwaliteit. Beide presenteren muziek iets grootser dan een doorsnee setje true wireless oordopjes. Al is het natuurlijk oppassen voor generalisaties. 

Van de twee levert de Shokz een meer open weergave met zachtere hogere tonen. Daar is goed heel lang naar te luisteren. Bij het bellen en bij lange podcasts hadden we nooit het gevoel dat het tijd was om even een pauze te nemen. 

De JBL is klankmatig directer en voller, spannender dus, wat sommige muziekstijlen stukken boeiender maakt. Van de twee was de Opengear Sense ook net overtuigender bij het bekijken van de Scarlet Johansson-versie van 'Ghost in the Shell', vast door het iets machtigere laag. Bij sommige nummers dook af en toe een hard kantje op, wat ons zette om de hoge frequenties via de app wat zachter te maken.

De muziek die we beluisterden zit bij de JBL's ook meer direct ‘in’ het oor, terwijl de Shokz wat opener overkwamen. Zouden we luisteren naar een playlist van nieuwe popreleases of naar intensere muziek, dan zouden we de Soundgear Sense verkiezen. Bij metal en vocale jazz – toevallig wat Tidal ons deze ochtend aanbood – zouden we met de Shokz langer ontspannen doorgaan. 

Conclusie

Hoewel Shokz vaak lonkt naar sporters, is de OpenFit eerder een toestel dat relevant is voor thuis- en kantoorwerkers. Wil je toch even naar de gym, dan kun je rekenen op een zekere bescherming tegen omgevingsgeluid, maar niet heel veel. Ook de Soundgear Sense is eerder voor die brede groep bedoeld. Dat blijkt ook uit de goede prestaties bij het bellen.

Klankmatig presteren beide toestellen goed. Er is wel een verschil. De Shokz zijn wat gebalanceerder en afstandelijker. Daarom slagen ze er in om ontspannen te klinken en je ook meer in contact te houden met je omgeving. De JBL's dienen een intense en compact geluidsbeeld op. Dat doe je meer in muziek of videogeluid opgaan, terwijl je iets meer geïsoleerd bent. Toch blijf je, vergeleken met in-ears, contact met je omgeving. Globaal genomen bieden de twee toestellen een goede geluidskwaliteit.

Het ultieme argument voor zowel de OpenFit als de Soundgear Sense is hun draagcomfort. Ze voelen veel vrijer aan, we kunnen ons echt inbeelden dat je zowel de JBL's als de Shokz heel de dag ophoudt. Je moet natuurlijk kunnen leven met iets dat achter je oorschelp ligt. Als je dat kunt verdragen, ervaar je een volle sound zonder druk op of in je oren. En als die collega je nog eens langs achter besluipt, dan zal je daar vast minder van schrikken.

 

JBL Soundgear Sense in een oogopslag
Gewicht 13,1 gram (per oortje)
69,5g (oplaadcase)
Waterdicht IP54 Stof- en waterbestendig
Speaker 16,2 mm driver
112 dB gevoeligheid
20-20.000 Hz
Accu 6 uur speelduur
24 uur incl. oplaadcase
5 min. laden voor 1 uur speeltijd
2 uur laadtijd tot 100%
Verbinding Bluetooth 5.3 (met multipoint)
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP
Codec: SBC, AAC
Adviesprijs € 199
Koop

Bol.com

Coolblue

 

Shokz OpenFit in een oogopslag
Gewicht 8,3 gram (per oortje)
57g (oplaadcase)
Waterdicht IP54 stof- en spatwaterbestendig
Speaker DirectPitch 18x11 mm driver
95,5 dB gevoeligheid
50-16.000 Hz
Accu 58 mAh per oortje
600 mAh oplaadcase

7 uur speelduur
28 uur incl. oplaadcase
5 min. laden voor 1 uur speeltijd
40 min. laadtijd (oortjes)
120 min. laadtijd (oplaadcase)
3 dagen stand-by (oortjes)
20 dagen stand-by (in oplaadcase)
Verbinding Bluetooth 5.2
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP
Codec: SBC, AAC
Adviesprijs € 199
Koop

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt