Teufel Real Blue NC 3 review: deze hoofdtelefoon met noise-cancelling levert luisterplezier
De Real Blue NC 3 is de nieuwste over-ears hoofdtelefoon van Berlijnse audiomerk Teufel. Het is zeker niet de eerste worp van de Duitsers, inmiddels hebben ze al aardig wat ervaring op het vlak van koptelefoons. Zoals de naam aangeeft, is de Real Blue NC een noise-cancelling hoofdtelefoon die opvalt vanwege een indrukwekkende autonomieclaim (59 uur met NC ingeschakeld) en de adaptieve ruisonderdrukking. Dat laatste kom je minder vaak tegen aan dit prijspunt. Deze uitvoering brengt ook een Conversation Modus.
Teufel Real Blue NC 3: prijs en positionering
De Real Blue NC 3 kost 229 euro, even zonder rekening te houden met de promoties die Teufel toch wel regelmatig voert. Het is dus (soms heel) wat goedkoper dan de absolute topmodellen van Apple, Sony en Bose. Tegelijkertijd is het aanbod van nog goedkopere over-ears met NC enorm. En ook: terwijl we dit schrijven is Teufels' eigen Real Blue Pro slechts 20 euro duurder. Voor die meerprijs krijg je toch wel interessante extra's...
De Teufel mag je dus zien als een betere middenklasser. Dat weerspiegelt zich in een afgeslankt functie-aanbod en app, en het ontbreken van high-res codecs als aptX en LDAC. Dat helpt met die speeltijd op een acculading, want die betere codecs verbruiken doorgaans meer stroom. Maar toch, er zijn ook goedkopere modellen, zoals de recent getest Soundcore Space One Pro, die op featurevlak meer bieden. Een relatief sober aanbod, dus.
Een eigenschap die Teufel maar zijdelings vermeldt, maar wel heel indruk maakte, is een bereik van 20 meter. Dat maakt de Real Blue NC 3 ook echt waar. De werkruimte uit, trap naar beneden, de gang door, de keuken in en dan tot aan de tuin... Met deuren dicht bovendien, en toch bleef de audio streamen vanaf de Galaxy S24 Ultra die boven achterbleef.
Geen nieuw design voor de Real Blue NC 3
Leg de nieuwe Real Blue NC 3 naast de duurdere Real Blue Pro en de vorige Real Blue NC, dan bespeur je geen enorme verschillen. "Why change a winning formula?", zullen ze in Berlijn gedacht hebben. Enkel van dichtbij zie je dat de Pro, die ook wat extra functies biedt, metaal gebruikt voor het logogedeelte op de driverbehuizingen. De Real Blue NC 3 is volledig uit kunststof, zij het wel degelijk en stevig.
Het design is bij alle drie Teufels nagenoeg gelijk, met kleinere ovalen die op je oren rusten en een groot ‘T’-logo aan elke kant. Er zijn bij de NC 3 drie kleuren beschikbaar: zwart, wit en blauw. Daarvan is de zwarte wellicht de subtielste, omdat het logo nauwelijks zichtbaar is. De blauwe Real Blue NC 3 valt sowieso meer op, en hier zijn die T’s in een contrasterend zwart zichtbaarder.
Extra accessoires beschikbaar
De Real Blue NC 3 wordt geleverd met een case uitgevoerd in een hard textiel. Veel accessoires heb je verder niet nodig. Wel verkoopt Teufel optionele extra’s om bijvoorbeeld de koptelefoon bekabeld aan te sluiten op een Apple-toestel met een Lightning-poort. Deze Teufel mag via Bluetooth 5.3 werken, je kunt hem ook met een (meegeleverde) aux-kabel aansluiten. Altijd handig als je tijdens een lange vlucht het in-flight mediasysteem wil gebruiken. Het is niet mogelijk om hem via USB met een computer te verbinden, iets dat je bij luxere modellen wel vindt.
Positief is dat de oorkussens vervangbaar zijn. Deze onderdelen verslijten nu eenmaal door contact met zweet en door wrijving, daar valt niets aan te doen. Dat je dan na een jaar of twee die kussens gewoon kunt vervangen, maakt de Real Blue NC 3 meteen een duurzamere propositie.
De Real Blue NC 3 plooien? Dat mag.
Er zijn verrassend veel NC-koptelefoons die je niet kunt opvouwen. Misschien wel omdat die extra scharner en vouwactie potentieel een zwak punt kunnen zijn. De Real Blue NC 3 kun je wel plooien tot een compacter geheel, al is de winst relatief klein. De bijhorende case – overigens van heel goede kwaliteit – is niet echt veel kleiner dan die van koptelefoons zonder vouw-optie. Gooi je de Teufel zonder case in je rugzak, dan is het kleinere formaat wel handig.
Qua bouwkwaliteit voelt de Real NC 3 net iets degelijker aan dan het exemplaar van de vorige Real Blue NC, die ik achteruit de kast met testproducten plukte. Ze wegen evenveel – 280 gram – dus het kan ook maar een indruk zijn. Sowieso komt de Real Blue NC 3 over als een goed gebouwde hoofdtelefoon, die ook bij het verwringen en mishandelen geen kik geeft.
Draagcomfort van de Teufel Real Blue NC 3: zit goed op het hoofd
Het draagcomfort van de Real Blue NC 3 is echt goed. Er is een iets hogere oordruk van de ovale oorkussens uit kunststof, maar niets ergelijks. Dit houdt bovendien passief al aardig wat omgevingslawaai buiten. Het gewicht van 280 gram mag je lezen als betrekkelijk laag. Ja, een Sony WH-1000XM5 tikt af op 250 gram, net als Boses nieuwste over-ears. Maar die dertig gram extra merk je nauwelijks op je hoofd.
De goede pasvorm hield de koptelefoon heel stabiel op mijn hoofd, ook bij het rondlopen. De wattering aan de binnenkant van de hoofdband houdt het daarbij knus. Het is een kunststof die je makkelijk kunt reinigen, ook wel handig als de temperaturen ooit weer beginnen te stijgen.
Vlot te bedienen
Het volume veranderen, verspringen in een playlist of de muziek pauzeren: dat doe je bij de Real Blue NC3 via een kleine joystick. Een goede designkeuze, want het werkt veel betrouwbaarder dan de touchbediening op veel rivalen. Swipen om het volume te veranderen en dan opeens een grote sprong maken, dat ga je met deze koptelefoon niet meemaken. Een bijkomend voordeel is dat je de koptelefoon ook vlot kunt bedienen met dikke handschoenen.
Een tweede knop laat je schakelen tussen noise-cancelling en de transparantiemodus. Bij veel hoofdtelefoons wordt zo’n verandering aangekondigd door een stem, hier krijg je een spacey-geluid te horen en moet je raden in welke modus je zit. Je merkt het natuurlijk wel heel snel, dus daar gaan we niet over klagen. Globaal genomen is de Real Blue NC heel intuïtief te bedienen, ook als je naar de bus holt.
Verwacht niet al te veel van de app
De Teufel Go-app die bij deze hoofdtelefoon hoort is een vertrouwd gezicht, danzij eerdere tests van Teufel-koptelefoons. Zoals wel meer fabrikanten gebruikt Teufel dezelfde app voor al z’n hoofdtelefoons en in-ears. Naargelang welk apparaat wordt aangesloten op je telefoon, zie je enkel relevante opties. Dat betekent in het geval van de Real Blue NC3 een sober aanbod aan opties.
De keerzijde? Je zal niet de weg kwijtraken in eindeloze menu’s, je bent meteen bij de zaken die echt belangrijk zijn. Verfrissend is het wel dat je met een of twee tikken de noise-cancelling kunt aanpassen of de klank bijsturen via een equalizer. Dat zijn dan ook de twee belangrijkste zaken die je wil doen in zo'n app. De equalizer in de Teufel-app kan onze goedkeuring wel wegdragen. Niet alleen zie je meteen wat een bepaalde geluidsmodus doet, je kunt door een bolletje te verschuiven tussen bass en treble echt makkelijk zelf een goede sound op het spoor komen.
Conversation Mode
Conversation Mode is een uithangbord van de Real Blue NC 3. Het is niet, zoals je misschien zou denken, de transparantiemodus waarbij de microfoons buitengeluid toelaten zodat je gewaar wordt van je omgeving. Dat biedt deze Teufel-koptelefoon ook, maar Conversation Mode zal muziek heel stil afspelen en alleen stemmen doorlaten. Zo kun je makkelijk snel reageren als je collega of huisgenoot je iets komt vertellen. Het werkt goed, je kunt inderdaad vlot een gesprek voeren. Of er nu echt een aparte modus nodig is naast transparantie, dat laten we even in het midden.
Bij duurdere NC-hoofdtelefoons kom je iets gelijkaardigs tegen, maar wordt de functie meestal automatisch ingeschakeld als je zelf begint te praten. Bij de sobere Real Blue NC 3 moet je het zelf activeren. Het was wel even in de handleiding duiken om te weten hoe je dit doet, want snel drukken op de NC-knop schakelt enkel tussen ruisonderdrukking of transparantiemodus (lang drukken is het uitschakelen). For the record: je moet twee keer snel drukken.
Zo klinkt de Teufel Real Blue NC 3: krachtig en opwindend
Het huisgeluid van Teufel is gebouwd op krachtige, maar niet dominante bassen, en een presentatie die gitaren en techno met passie neerzet. Luisterend naar 'EUSEXUA' presenteert de Real Blue NC 3 de clubbeats met veel overtuiging, wat de nummers een solide onderbouw geeft. Maar er is ook voldoende gelaagdheid, zodat de frêle stem van FKA twigs en de ijlere synthesizertonen bij 'Perfect Stranger' hun eigenheid blijven behouden.
Grote drivers kunnen bij een slecht ontworpen hoofdtelefoon wel wat 'flapperen', maar daar is hier geen sprake van. Ook (net) niet bij 'Noid' van Tyler, The Creator. Dit trouwens op de Neutraal-stand, de Bass boost-stand overdrijft zowel qua bassen als het onderdrukken van fijne details. Maar goed, dat is een stukje smaak, en de equalizer in de app laat heel intuïtief tunen van de klank toe. Dat deed ik bijvoorbeeld om de nummers op 'Romance', zoals het geweldige 'Starbuster', van Fontaines DC wat meer beet te geven.
De fun-factor is er dus zeker, verfijning of van die vederlichte details die ergens rond je zweven zijn er dan weer niet. Sowieso is dat moeilijker voor een hoofdtelefoon zoals deze, maar er zijn zeker hoofdtelefoons (zoals de aanmerkelijk duurdere Bowers & Wilkins Px7 SE) die wat meer 'lucht' in de presentatie stoppen. De Teufel maakt er dan weer iets meer intens van. Hetzelfde geldt voor video: dialogen prima, effecten komen heftig binnen, maar een spatiale audio-ervaring heb je niet.
Noise-cancelling op het verwachte niveau
Een stofzuiger in de achtergrond grotendeels wegdrukken, dat lukt de Real Blue NC 3 prima. Van dat soort huishoudelijk lawaai, of het geluid van de tv terwijl jij op een tablet een video wil meepikken, pakt het probleemloos aan. Het zijn goede prestaties, wat je inmiddels ook mag verwachten op dit prijspunt. De ruisonderdrukking produceert bovendien zelf weinig ruis; ook als er geen muziek speelt, is het nagenoeg stil. Een bovengemiddeld goed resultaat, waarmee je gerust de Real Blue NC 3 kunt meenemen naar een kantoor of snel opzetten tijdens het thuiswerken.
Bij onze synthetische test maakt de Real Blue NC 3 het geluid van de trein veel stiller. Niet slecht, maar totale stilte is toch iets anders. Je blijft wel gewaar van het geluid, al is het stil genoeg om te blijven luisteren naar je muziek of een film. Wat bij deze koptelefoon met ovale oorkussens belangrijk is, is dat die kussen goed op je oren rusten. Dan kun je hiermee gerust een trein of zelfs een vliegtuig in. Het adaptieve of aanpasbare van de noise-cancelling is wel moeilijk in te schatten. Deels omdat het weinig ruis produceert; bij sommige rivalen kun je zo soms horen of de NC een tandje hoger schakelt. Ook positief: het inschakelen van de ruisonderdrukking doet muziek niet opeens anders klinken.
De spraak via de microfoons klinkt wat benepen, maar de verstaanbaarheid is prima. Wat wind of lawaai heeft weinig impact, wat goed is. Het is ook een van de punten die volgens Teufel verbeterd zijn. Er zijn natuurlijk limieten: als er echt luide herrie rondom is, dan grijpt het algoritme in en blijft er van spraak weinig over. Maar dat is niet zo vreemd.
Conclusie
De Teufel Real Blue NC 3 is, net als z'n voorgangers, een goede allrounder die niet al te veel kost en toch goed presteert. Kies voor deze koptelefoon als je iets zoekt dat tegen een stootje kan, ook onderweg, en muziek intens en op een bed van diepe bas presenteert.
Tegelijkertijd moet opgemerkt worden dat er steeds meer hoofdtelefoons opduiken onder de 200 euro die veel functies bieden en ook degelijke noise-cancelling bieden. Het heeft vast te maken met de beschikbaarheid van geschikte NC-chipsets van partijen als Qualcomm en Sony. Het maakt dat de Teufel-hoofdtelefoon op papier minder sterk overkomt, onder meer door de afwezigheid van betere codecs. De uitstekende accuduur maakt dat wel weer goed, daar heb je in de praktijk minstens zoveel aan.
Teufel Real Blue NC 3
Teufel Real Blue NC 3 in een oogopslag | |
Kleuren | Zwart, blauw, wit |
Afmetingen | 14,9 x 19,2 x 8,2 cm (BxHxD) |
gewicht | 280 g |
Drivers | 40 mm 10-20.000 Hz |
ANC | Ja, hybride actieve ruisonderdrukking Transparantiemodus |
Accu | 700 mAh Li-Ion Speeltijd: 98 uur zonder ANC 59 uur met ANC |
Aansluitingen | 3,5 mm |
Draadloos | Bluetooth 5.3 met multipoint Codecs: SBC, AAC |
Bijzonderheden | Qualcomm cVc Dynamore Call windruis-onderdrukking |
Adviesprijs | € 229,99 |
Koop bij | Teufel |