Waarom gamers voor een ROG OLED monitor kiezen (sponsored)

Direct naar de ROG OLED monitoren
Ik weet al waarom ROG OLED monitoren geweldig zijn, ik wil direct kiezen welke ik moet hebben!
Er zijn van die techniek innovaties, waar elke gamer het over eens is. De beste upgrade voor in je gaming rig na de processor en de videokaart is een snelle SSD. En de beste beeldschermtechniek voor gaming is OLED, zonder meer. Dat is eerste feitje is bekender dan het tweede. Niet zo vreemd, want SSD's zijn inmiddels bijna 20 jaar te koop. Goede OLED gaming monitoren nog maar een paar jaar. Het aanbod is wel heel snel heel groot geworden, en op het eerste gezicht lijken de modellen van de diverse merken veel op elkaar. Wil je het eenvoudig maken voor jezelf, dan is het antwoord simpel. Republic of Gamers, het gamingmerk van ASUS, zet al jaren de standaard op het gebied van OLED-monitoren neer. Hier lees je waarom ROG OLED monitoren de beste keuze voor gamers zijn.
Waarom OLED beter is dan IPS (of VA)
Voordat we daarop ingaan, toch even over het waarom van OLED. Veel mensen vervangen hun monitor pas als die stuk gaat. Of in elk geval na heel wat meer jaren dan ze hun laptop of videokaart zouden vervangen. Dus het is goed mogelijk dat je je niet hebt beziggehouden met de laatste ontwikkelingen op beeldschermgebied.
De afgelopen jaren waren voor veel mensen drie letters een leidraad bij de schermkeuze: IPS. Waar dat voor staat gaan we je niet mee vermoeien. IPS-schermen hadden (en hebben) de naam uit te blinken door hun helderheid, kleurweergave en kijkhoeken (ook van opzij bekeken ogen de kleuren goed). Zaken waar je in het dagelijks gebruik wat aan hebt. Bovendien zijn ze in staat relatief snel opeenvolgende beelden te tonen, wat belangrijk is voor games. In elk geval een stuk sneller dan die andere paneeltechniek, VA.
OLED combineert de voordelen van IPS en VA, en voegt daar nog heel veel aan toe. Naast een hoge piekhelderheid in HDR, uitmuntende kleurweergave en fenomenale kijkhoeken biedt het een letterlijk oneindig contrast en een veel hogere snelheid dan LCD-technieken als IPS en VA. Doordat elke pixel individueel kan oplichten en dimmen is OLED-beeld contrastrijker. Dat zie je terug in onovertroffen HDR in games en video's, maar ook je vakantiefoto's tonen veel fraaier.
Niet voor niets is OLED daarom het summum van beeldschermtechniek. Daar hangt een prijskaartje aan, dat valt niet te ontkennen. Maar we schreven al: de meeste mensen doen ontzettend lang met een beeldscherm. Afgezet tegen die termijn, vallen de kosten weer best mee. Bovendien - en dat kan niet genoeg benadrukt worden - is het de monitor het onderdeel van je setup waar je het meest naar kijkt. Doe je ogen een plezier. Neem OLED.
OLED - het eerlijke verhaal
Het zou niet eerlijk zijn om alleen de vele voordelen van OLED te belichten. Elke munt heeft een keerzijde en ook OLED heeft zwakkere kanten. Ten eerste is daar de helderheid bij het tonen van een volledig wit scherm. Die is bij OLED lager dan bij heldere LCD-monitoren. Zeker bij de eerste generatie OLED televisies en grote monitoren hield het niet over. Inmiddels zijn we een stuk verder, en dat merk je in de praktijk. Moderne OLED-monitoren kunnen ook overdag, ook in normaal verlichte ruimtes, meer dan genoeg helderheid produceren om prima bruikbaar te zijn. De gordijnen kunnen openblijven. Is het de eerste keuze voor een felverlichte kantoortuin? Nee. Maar daar lees je dit artikel niet voor. Voor een sfeervolle game room is de helderheid van OLED meer dan toereikend.
Sterker, voor games is de full screen helderheid zo belangrijk niet. Piekhelderheid, dat is waar het om draait. Die momenten waarop je de zon ziet opkomen in je open world RPG, of geweerlopen ziet opflitsen in je favoriete shooter: die zorgen voor de sfeer en de impact. En dat is waar OLED uitblinkt. Sterrenachten en de verlichting van het nachtcircuit in je favoriete F1 game, de flikkerende toortsen in de nieuwe Tomb Raider: die zaken zien er op OLED mooier uit dan op elke andere techniek.
Dan is er nog het inbrandverhaal. OLED-pixels die te lang hetzelfde kleurtje tonen, konden daarop blijven 'hangen' of zelfs kapot gaan. Dat is iets dat inmiddels al lang en breed is verholpen. We zijn vele jaren verder sinds de eerste OLED-televisies, de techniek is veel robuuster. Bovendien is er een lange reeks technieken om te voorkomen dat pixel te lang hetzelfde moeten doen. En niemand loopt daarin meer voorop dan ASUS en ROG.
Republic of Gamers OLED monitoren: de vele voordelen
We kunnen net zo goed daarmee beginnen. Republic of Gamers, kortweg ROG, heeft een zeer uitgebreid palet aan voorzieningen om inbranden van OLED te voorkomen. Daarom krijg je ook standaard 3 jaar garantie daarop bij dit merk: het heeft er vertrouwen in, dat het gewoon niet gaat gebeuren. Dat begint al met de speciale koeling, die in elke ROG OLED monitor is aangebracht. Moederbedrijf ASUS heeft tientallen jaren ervaring in ingenieus koelerontwerp en daar heb je voordeel van bij een ROG OLED gaming monitor. Een minutieus ontwikkeld heatsink voorkomt oververhitting, de belangrijkste oorzaak van inbranden (daarom heet het ook zo).
Tel daarbij op allerlei OLED Panel Care voorzieningen: pixel shift, detectie van randen rond objecten, van vaste objecten op het scherm: alles wat kan wijzen op te lang stilstaande content wordt ondervangen door subtiele wijzigingen in pixel-positie, -helderheid en kleur. Je ziet er niets van, maar het gebeurt wel. Dan zijn er nog screensavers en ingebouwde periodieke pixel cleaning. En aanwezigheidsdetectie, waardoor het scherm automatisch op zwart gaat als je er niet achter zit. Zorgen over inbranden zijn simpelweg niet nodig.
Veel van die zaken zijn in hun implementatie uniek voor ROG OLED monitoren, maar die uitzonderlijkheid gaat verder dan beveiliging van het paneel. Qua kleurweergave zijn Republic of Gamers OLED-monitoren de beste in hun soort, met extreem nauwkeurige kalibratie af-fabriek volgens de meest veeleisende standaarden. Daardoor ziet elke game er precies uit, zoals de makers het bedoelden. Met een reeks presets kan je snel bij elk genre de beste weergave inschakelen. Dankzij het zeer gebruiksvriendelijke, slim opgebouwde on-screen menu is dat een fluitje van een cent. Of je doet het met DisplayWidgetCenter, de lichtgewicht en handige software van ASUS voor dit doeleinde. Daarin kan je zelfs met behulp van AI automatisch de preset laten aanpassen aan je game of toepassing.
Maar daar begint het pas: een ROG OLED gaming monitor levert méér. Zoals een riant assortiment aan razendsnelle aansluitingen, waarbij je bij de luxere modellen mag rekenen op DisplayPort 2.1, USB-C met 90 watt power delivery en een uitgebreide USB hub - inclusief KVM-schakelaar om tegelijk je gaming desktop en werklaptop te gebruiken. Of sfeervolle Aura verlichting achterop de monitor - met geprojecteerd logo bij de high-end PG-serie modellen onder de voet! - die kan meekleuren met de rest van je systeemverlichting.
Daarnaast investeert ASUS continu in onderzoek en ontwikkeling (R&D) om slimme features te maken. We noemden de nabijheidsensor al, maar ook Uniform Brightness voor een consistente helderheid bij 'gewone' toepassingen of OLED Anti-Flicker zijn zaken die je alleen bij ROG OLED gaming monitoren aantreft. Of wat dacht je van ELMB? Met deze extreme low motion blur instelling kan je met een lagere beeldsnelheid een soepeler weergave verkrijgen die bewegingsonscherpte sterk reduceert - een feature die je alleen bij ROG aantreft!
Welke ROG OLED gaming monitor moet je hebben?
Het assortiment van Republic of Gamers aan OLED-monitoren is groot. Daardoor is er voor elke soort gamer en elk gamegenre een geschikt model te vinden. Het volledige overzicht vind je hier. Hieronder zetten we vier modellen in de spotlight die op dit moment het neusje van de zalm vertegenwoordigen.
ROG Swift OLED PG32UCDP: voor wie niet wil kiezen
Er zijn natuurlijk tientallen game genres, maar als je wilt, kan je die grofweg in twee soorten verdelen. Eén waarbij snelheid het belangrijkste is, en waarbij je geen beweging wilt missen. Denk aan snelle shooters als Overwatch 2, CounterStrike, Apex: Legends of Call of Duty. Daarbij wil je zoveel mogelijk beelden per seconde, zodat elke verandering in de spelwereld zo snel mogelijk zichtbaar is. De andere zijn games waarbij je rustiger door je omgeving begeeft en details ervoor zorgen dat je opgaat in de speelwereld.
De ROG Swift OLED PG32UCDP bedient beide genres, want deze monitor kan schakelen tussen veel pixels en een hoge snelheid, en wat minder pixels en een twee keer zo hoge snelheid. Oftewel, je kan gamen in 4K UHD met 240 fps, of in Full HD met 480 fps. Dankzij het riante 32-inch formaat ga je op in de gamewereld, of je nu door jungles en woestijnen struint of door futuristische steden rent in CyberPunk 2077. Met zijn w-oled paneel biedt het scherm zeer hoge piekhelderheid tot 1300 nits, en naast snelle video-ingangen ook USB-C met power delivery om je (werk) laptop aan te sluiten.
Uiteraard kan je rekenen op alle OLED-voordelen, die door de afstelling door ASUS maximaal benut worden. Met zijn kenmerkende Swift design maak je de blits: het geprojecteerde logo onder de voet laat je elke dag zien dat je het beste van het beste voor je neus hebt staan op monitorgebied. Lees hier meer bij ASUS over de ROG Swift OLED PG32UCDP.
ROG Swift OLED PG27UCDM en de ROG Strix OLED XG27UCDMG: ongekende scherpte
Vind je 32-inch net wat te groot, dan kan je sinds dit jaar ook genieten van 4K ultra hd-beelden op 27-inch formaat. Dat kan bij ROG zelfs met twee verschillende modellen. De ROG Swift OLED PG27UCDM is de luxere, met een fraaie metalen voet met logoprojectie. Dit model onderscheidt zich met een razendsnelle DisplayPort 2.1-aansluiting, waardoor je ook bij hoge snelheid in volle resolutie zonder compressie van beelden kan genieten - zodra je een Nvidia GeForce RTX 50-serie videokaart hebt. Daarnaast ondersteunt de PG27UCDM Dolby Vision HDR-weergave, dat een groeiend aantal games (en de Xbox Series X|S consoles) ondersteunen.
Kan je het stellen met een eenvoudiger - maar nog altijd supersolide - voet, heb je geen behoefte aan Dolby Vision en ga je voorlopig je videokaart niet upgraden, dan is de ROG Strix OLED XG27UCDMG een hele interessante optie. Dit model biedt verder alles wat de PG27UCDM ook heeft: een qd-oled 4K uhd-paneel, USB-C met 90 watt voeding, een USB hub, KVM-schakelfunctie, Neo Proximity Sensor, ELMB anti-motion blur techniek en uiteraard ongeëvenaarde kalibratie in combinatie met extreem lage responstijden en input lag. En dat alles voor een beduidend lagere prijs!
TechFi reviewde beide modellen, je kan de PG27UCDM review hier lezen en die van de XG27UCDMG vind je hier terug. Lees hier meer bij ASUS over de ROG Swift OPLED PG27UCDM en de ROG Strix OLED XG27UCDMG.
ROG Strix OLED XG27AQDMG: extra glans
De ROG Strix OLED XG27AQDMG ten slotte is een zeer interessante keuze voor wie compromisloos beeld wil. De meeste OLED-monitoren hebben een afwerking om spiegelingen tegen te gaan. Dat is fijn in ruimtes met verlichting, maar heeft wel enige impact op het contrast. Om die reden geven sommige gamers de voorkeur aan een 'glossy' scherm. Zie daar de XG27AQDMG, die een zogenaamde 'glossy' afwerking heeft en daarmee het diepste zwart biedt. Daarbij helpt het w-oled paneel, dat ook bij direct invallend licht zijn hoge zwartwaarde behoudt.
Verder is dit een hele fijne keuze voor wie niet de allersnelste videokaart heeft, want de combinatie van de 1440p resolutie en de 240Hz-weergave is dan nog te behapstukken. Tegelijkertijd is dit een hele fijne resolutie voor zowel detail in open world games als in shooters, terwijl de snelheid van 240 beelden per seconde voldoende zal zijn voor iedereen die niet op semi-professioneel niveau gamet.
Qua aansluitingen is de XG27AQDMG wat minder riant uitgerust, maar nog altijd voorzien van wat je nodig hebt: DisplayPort voor PC gaming en HDMI 2.0 voor gebruik op 120Hz in combinatie met een Xbox Series X|S of een PlayStation 5. Bovendien is er ook een USB hub om muis en toetsenbord via je monitor op je PC aan te sluiten. De voet heeft een handige houder voor je smartphone. Voordeel van de bescheiden uitrusting is dat je de XG27AQDMG voor een zeer scherpe prijs al in huis haalt. En uiteraard hoef je niet in te leveren op de zaken die een ROG OLED monitor groots maken: beeldkwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en snelheid zijn alle van topniveau.
Wil je kennismaken met OLED gaming zoals ROG dat mogelijk maakt, dan is de ROG Strix OLED XG27AQDMG wat je zoekt. Lees hier meer over deze monitor bij ASUS.