ROG Strix XG27ACS review: precies in de sweet spot
Bij Asus kan je voor heel veel gaming spullen terecht. Daarvoor voert het Taiwanese bedrijf twee merken. Strikt bezien is Republic of Gamers, kortweg ROG, een apart merk. Tegelijkertijd is The Ultimate Force oftewel TUF een submerk. Bij ROG tref je doorgaans de luxere, meest innovatie producten aan. Onder de TUF-vlag vindt de shopper met prijs-prestatie als prioriteit meer van diens gading. De ROG Strix XG27ACS is in die zin een buitenbeentje. Een ROG gaming monitor, met een TUF prijs. Simpeler kan Asus het blijkbaar niet maken, maar dat is niet erg zolang je wat moois in huis haalt. En dat is bij deze monitor zeker wel het geval.
ROG Strix XG27ACS: een goede startcombinatie
Als je een gaming monitor zoekt, kan je alle kanten uit. Je kan het heel gek maken, als je maar voldoende diepe zakken hebt. De meeste gamers zijn het er echter wel over een paar zaken eens, qua essentiële kenmerken. Zo geldt de combinatie van 27 inch (68,6 cm) en de qhd-resolutie (2560x1440) als een goed startpunt. Niet te groot, niet te klein. Een stuk scherper dan full hd, maar niet zoveel pixels dat je een modaal maandsalaris in een videokaart moet steken.
Daarnaast hebben de meeste gamers een voorkeur voor de ips-techniek, die helderheid, goede kijkhoeken en voldoende vlotte responstijden combineert. Wat beeldsnelheid betreft is 144 beelden per seconde eigenlijk wel prima, maar de markt stuwt elk jaar een stapje verder. Voor 2024 is 180 Hz zo'n beetje instapniveau. Tegenwoordig mag je ook wel een groot kleurbereik verwachten. In elk geval basale hdr-ondersteuning is eveneens prettig.
Zie daar de ROG Strix XG27ACS: precies die eigenschappen combineert deze monitor. Een goede start, en dat voor een prijs van 349 euro. Daarmee is het niet de goedkoopste die deze kenmerken verenigt, maar ook zeker niet de duurste. Het prijsverschil zit deels in afwerking en verfijning, deels misschien in een stukje merkbelasting. Asus heeft immers een naam hoog te houden. Kijken we in de prijsvergelijkers, dan zijn er zes modellen met dezelfde basiseigenschappen, die goedkoper zijn. Een paar prijsstunters zijn zelfs veel goedkoper: vanaf 200 euro. Aan de andere kant zijn er op moment van schrijven ook 30 concurrenten met een hogere prijs. Kortom, voor Asus' doen is dit een scherp geprijsd model. Opvallend genoeg is er ook een TUF Gaming VG27AQL3A, met vrijwel identieke eigenschappen en een iets lagere prijs.
De basis klopt (behalve de verpakking)
Asus levert de ROG Strix XG27ACS in een klassieke verpakking en dat is geen compliment. Je moet de afzonderlijke onderdelen (twee voor de voet, plus het paneel) uit een piepschuim constructie halen. Het in elkaar zetten is een fluitje van een cent, maar dan zit je wel met een berg single-use plastic. Steeds meer monitorfabrikanten leveren ook hun goedkopere modellen in een duurzame verpakking. Asus dus nog niet.
Los van dat kritiekpunt maakt de XG27ACS wel direct een goede indruk. Hoewel monitoren op een afstandje allemaal op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen. Dan hebben we het niet zozeer over het design, al heeft Asus z'n best gedaan nog wat leuks te maken van dit toch niet al te dure model. De voet is afgewerkt met wat schuin aflopende randen en een belijning die doet denken aan stealth vliegtuigen of ruimteschepen. Prima voor een gaming monitor. Rond de verticale drager zit een rood lijntje, in de voet is een sleuf uitgespaard waar je een smartphone in kan zetten. Handig om bijvoorbeeld Discord toegankelijk te houden, terwijl je aan het gamen bent. Een ander extraatje is een schroefdraad aan de bovenkant van de verticale drager van het scherm. Leuk voor streamers.
De voet zelf is in hoogte verstelbaar, met een aardig bereik van 12 centimeter. Het paneel kan erop zwenken (45 graden naar links en rechts), en kantelen. Je kan het ook zowel links- als rechtsom roteren, zodat het in een portretstand beland. Dat is ook handig om snel kabels om te prikken. In hoogte verstellen gaat soepel en geeft de juiste hoeveelheid tegendruk. Zwenken voelt stroever, maar dat is beter dan dat het ongewild beweegt. Kortom, de ergonomie is dik in orde.
Dat geldt ook voor de constructiekwaliteit. Het scherm voelt lekker solide, zonder bij het minste of geringste mee te vibreren. Het bestaat grotendeels uit plastic, met genoeg metaal in het binnenwerk om een indruk van stevigheid achter te laten. De kleur van het plastic, donkergrijs, vind ik niet bijzonder fraai. Het oogt minder luxe dan gewoon strak zwart. Maar dat is meer een kwestie van smaak.
Aansluitingen: verrassing, USB-C
Op het vlak van aansluitingen biedt de ROG Strix XG27ACS basisvoorzieningen, maar toch ook een extraatje. De aansluitingen zitten alle achterop, en steken recht naar onderen.
DisplayPort 1.4 is een vereiste voor de beloofde beeldsnelheid. Via de hdmi 2.0-aansluiting ga je die niet halen, maar ben je beperkt tot 144 Hz. Snel genoeg voor een Xbox Series X|S of een PlayStation 5, in elk geval. De voeding is intern verwerkt, dus er is geen adapter 'baksteentje' dat je ergens moet laten rondslingeren. Fijn.
Een opvallende extra is de usb-c poort met displayport alt modus. Voeding levert deze echter niet, althans, niet meer dan 7,5 watt. Daarmee is het geen docking monitor. Er zitten ook geen usb-a poorten op, overigens. Het nut van de usb-c poort is ons niet helemaal duidelijk, maar je zou die smartphone of tablet die je in de sleuf in de voet zet, ermee kunnen aansluiten. Mits die displayport via usb-c leveren, wat best vaak het geval is. Of natuurlijk een laptop, maar die moet je dan alsnog ook van eigen voeding voorzien. Hoe dan ook is 7,5 watt erg weinig, ook voor een moderne smartphone.
Een 3,5 mm audio-jack rondt de aansluitmogelijkheden af. De XG27ACS heeft geen ingebouwde luidsprekers. Dat is niet heel erg, want die zijn meestal matig in monitoren. Aan de andere kant, als je dan een console aansluit op die hdmi-ingang, ben je wel verplicht een headset te gebruiken. De huidige console-generatie doet niet aan aparte audio-uitgangen.
Al bij al kan je de aansluitmogelijkheden beschouwen als voldoende, maar niet meer dan dat. Veel concurrenten leveren bijvoorbeeld twee hdmi-ingangen, en ook een usb hub is niet uitzonderlijk. Wil je dat soort zaken bij Asus, dan moet je meer geld uitgeven.
Bediening van de ROG Strix XG27ACS: zo hoort het
De meeste monitoren zijn een crime om te bedienen. Gepriegel met knopjes in de onderrand, onduidelijke en langzaam reagerende menu's: leuk is anders. Vervelend, want hoewel je niet heel vaak in het on-screen menu hoeft te zijn, zal dat toch af en toe voorkomen. Zeker als je zogenaamde gaming features wilt benutten. Daar heeft de XG27ACS er de nodige van. Om die reden is het prettig dat deze monitor uitermate doordacht is qua menu en bediening.
Voor de bediening zit er een reeks knopjes aan de rechterkant achter het paneel. De belangrijkste is de bovenste, een mini-joystick waarmee je het menu activeert en er snel mee doorheen navigeert. Eronder zitten een paar snelkoppelingstoetsen, waar je een functie naar wens aan kunt toekennen. Zodra je het menu activeert, verschijnen direct naast de knoppen op het scherm symbolen. Die geven duidelijk aan wat elke knop doet. Hoewel je het al snel blind kan bedienen, is dat toch handig. Bovenaan is een aantal instellingen permanent in beeld, zoals de resolutie, beeldsnelheid, preset, gebruikte ingang en hdr-status.
Het menu is overzichtelijk opgebouwd en overwegend logisch ingedeeld. De game opties staan bovenaan, logisch gezien de doelgroep. Eronder zijn de aanpassingen voor het beeld, verdeeld over 'Image' en 'Colour' (het menu is naar wens ook in het Nederlands beschikbaar, overigens). In de eerste kan je o.a. helderheid en contrast aanpassen, in de tweede onder meer de kleurruimte. Bij de game-instellingen kan je onder meer een vizier in diverse vormen en kleuren permanent op het scherm projecteren, of je framerate in beeld brengen als getal of grafiek.
Naast bediening direct op het scherm heeft Asus een alternatief. Op de naam moet je je niet verkijken: DisplayWidgetCenter rolt niet bepaald van de tong. Het is een applicatie voor steeds meer Asus monitoren. Grappig is dat deze zich qua design aanpast aan het type scherm. Voor een gaming monitor als de XG27ACS is het rood met zwart; voor een kantoorscherm wit met blauw. Deze toepassing maakt het mogelijk vrijwel alle instellingen van de monitor onder Windows aan te passen. Daarbij reageert het scherm bovendien vlot op wijzigingen. Alleen aanpassingen die je in het on-screen menu doet, zie je niet direct terug in de app. Omgekeerd wel. Heel handig is dat je snelkoppelingen kan gebruiken voor bepaalde functies. Wil je tijdens het gamen de overdrive aanpassen? Met een eigen toetscombinatie kan je 'm zowel versterken als verzwakken. Hieronder zie je de nodige mogelijkheden.
Het is niet iets waar iedereen bij stil staat, maar gaming monitoren zijn relatief complexe apparaten met veel mogelijkheden en functies. Daar heb je alleen iets aan, als je ze vlot kan bedienen en aanpassen. Bij deze ROG Strix XG27ACS is dat zeldzaam goed geregeld.
Beeldkwaliteit van de ROG Strix XG27ACS
De XG27ACS heeft een ips-paneel, wat een zekere mate van helderheid belooft, evenals fatsoenlijke kijkhoeken. Met beide zaken zit het wel goed, al blijkt uit de testresultaten dat dit niet het meest sjieke paneel op de markt is. Gezien de prijs zou je dat ook niet echt verwachten. Om met de helderheid te beginnen, die haalt ruim 400 nits, ook in standaard dynamiek (sdr). De minimale helderheid is prettig laag, waardoor je prima ín een verduisterde kamer kan gamen, zonder een zonnebril op te hoeven doen. Het contrast is ok, maar niet spectaculair. De beloofde 1000:1 wordt behaald, veel meer zit er niet in. Dat is typisch iets waarvoor je een duurder paneel nodig hebt.
Dat alles is in het standaard profiel ('Racing'). Het is een instelling die zoveel mogelijk uit het paneel haalt, ten koste van enige kleurechtheid. De gemiddelde kleurfout valt mee, al zijn er een paar fikse uitschieters. Opvallend voor een gaming monitor, maar zeker welkom, biedt Asus ook een Display P3 en een sRGB profiel. Beide zijn goed gekalibreerd, maar het kleurbereik schiet voor P3 iets te kort. Dat zie je terug aan een paar individuele kleurafwijkingen. In de praktijk zal je het niet echt merken, zeker zolang je niet naar hdr schakelt. Het sRGB profiel is uitstekend en zou je prima kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld grafisch ontwerp voor het web. Kijken we met de Pantone kleurcheck van Portrait Displays Calman, dan zijn de afwijkingen wat groter, maar nog altijd zeer acceptabel.
Over de hele linie valt op dat de kleurtemperatuur aan de lage kant is, met het P3-profiel als extreemste voorbeeld: daar laat de meting 5455 K zien. Opmerkelijk, aangezien het scherm aangeeft op 6500 K ingesteld te staan. Dit is iets wat we vaker zien. Voor gaming is het niet echt bezwaarlijk, alles oogt wat warmer dan zou moeten. Je ziet het alleen als je het weet. Ook valt op dat het contrast wat lager uitvalt in de P3 en sRGB standen.
De uniformiteit, oftewel de gelijkmatigheid waarmee het backlight het paneel verlicht, is erg goed. Alleen in de linkerbovenhoek is meetbaar een wat hogere afname van helderheid dan wenselijk - met het blote oog zichtbaar is dat niet. Ook van backlight bleeding of clouding is niet noemenswaardig sprake.
Gamen in hdr kan op de XG27ACS, maar heel veel voegt het niet toe. Het paneel ondersteunt geen local dimming, en kan dus niet specifieke punten van het beeld veel lichter of donkerder maken. De piekhelderheid in hdr is ook niet hoger dan in sdr. Tel daarbij op de relatief beperkte dekking van de P3-kleurruimte en afwezigheid van 10-bits kleurdiepte (waardoor kleurverlopen minder subtiel zijn) en de conclusie is duidelijk: game gewoon in sdr op dit scherm.
Gaming
En laat duidelijk zijn, daar is helemaal niets mis mee. Ook al is de P3-dekking niet 100%, het is voldoende om de kleuren wat extra punch te geven qua verzadiging. Het contrast is niet enorm, maar voldoende voor fraaie beelden waarin games uitstekend tot hun recht komen. Een potje Hades is prima te genieten, net als een sessie Frostpunk of Dune: Awakening. Asus heet een prima balans tussen kleurechtheid en wat we maar geliktheid zullen noemen.
Daar komt bij, dat de responstijden van het 180 Hz-scherm extreem goed zijn. Asus heeft een eigen benadering van overdrive, de instelling waarmee je de snelheid van een paneel kan opvoeren. De meeste fabrikanten bieden drie, vier of hooguit vijf standen. De ROG Strix XG27ACS heeft er maar liefst 20. De functie heet variable OD, maar hoe zinnig variëren is, is de vraag. Uit de doos staat het op stand 10, en dat levert in onze responstijdtest al een uitstekend resultaat op. Toch heb ik nog even zitten experimenteren en wat blijkt, stand 9 is eigenlijk net iets beter. Hieronder zie je waarom.
Om 180 beelden per seconden te tonen, moet een monitor elke 5,56 milliseconden een ander beeld kunnen laten zien. Daarvoor moeten de pixels dus binnen die tijd van kleur kunnen veranderen, en dat is wat hier is gemeten. Op de standaard stand van de XG27ACS is 76,67% van de 30 gemeten pixelovergangen snel genoeg om binnen die grens te vallen. Dat is al een net resultaat. De langzaamste overgang is van helemaal wit naar helemaal zwart. Dat gebeurt in de praktijk van games eigenlijk niet, dus is al geen ramp. Bovendien is de vertraging minder dan 1 frame.
Op een standje sneller (Variable OD 11), wordt het niet beter. Dan is maar 60% van de overgangen voldoende snel. Dat komt doordat overshoot een factor wordt: de pixel licht te ver op of dimt te veel, voordat de gewenste kleur bereikt wordt. Weliswaar is de slechtste tijd iets beter, maar gemiddeld duren pixeltransities hier langer. Dat wil je niet.
Wat blijkt echter? Op een standje langzamer, Variable OD 09, presteert de XG27ACS nóg beter. Nu valt 93,33% van de overgangen in het 'venster' van 5,56 ms. Bovendien is er minder overshoot. Kortom, deze stand moet je hebben. Het is een extreem goed resultaat, en een van de redenen waarom je misschien toch beter 350 in plaats van 200 euro moet uitgeven, als je een monitor met deze eigenschappen zoekt. Goedkopere modellen zullen dit resultaat niet evenaren, zo is mijn ervaring in elk geval.
Conclusie
Precies in de sweet spot, zo kan je de ROG Strix XG27ACS prima omschrijven. Natuurlijk, er zijn (veel) luxere gaming monitoren. Die zijn ook (veel) duurder. Er zijn ook goedkopere, misschien ook wel met vergelijkbare eigenschappen. Of zelfs wat meer aansluitingen. Die zullen alleen niet zo'n gebalanceerde indruk achterlaten. Ik test al heel lang monitoren, en uiteindelijk moet het uit de lengte of de breedte komen. Veel features en tierelantijnen, toch een lage prijs? Verwacht dan niet te veel van de beeldkwaliteit. De XG27ACs gaat de andere kant op: voor een ROG monitor is het een buitengewoon basaal ding. Hier geen over the top voet met logoprojectie, kleurrijke verlichting achterop of een trits aansluitingen. Er is wel naar het design gekeken, maar voornamelijk vanuit de gedachte: minder is meer.
Waar níet op bespaard is, is de selectie van materialen, onderdelen en de afstelling. Dit is een keurig degelijke, uitstekend verstelbare monitor die vertrouwen wekt vanaf het moment dat je hem in elkaar zet. Dat neemt alleen maar toe wanneer je hem aanzet en door het menu navigeert. Alles is netjes afgewerkt, zowel qua buitenkant als qua software. Afzonderlijke en gekalibreerde profielen voor Display P3 en sRGB, een aardige trits gaming features en bovenal extreem goede afstelling van de paneelsnelheid: hier zie je het oog van de meester. En dat Asus hier bepaald niet z'n eerste gaming monitor aflevert. Die ervaring zie je aan van alles terug.
Dat de prijs desondanks erg meevalt, is mooi meegenomen. Zoals geschreven is er ook een TUF Gaming VG27AQL3A. Die mist usb-c (geen groot verlies, gezien de implementatie op de XG27ACS), heeft wél luidsprekers en een usb hubje. Bovendien kost hij nog een paar tientjes minder. We hebben die niet getest, dus of het paneel hetzelfde is: geen idee. Maar de kans is wel groot. TUF is natuurlijk geen Republic of Gamers, en dat is toch een beetje de gedachte achter de XG27ACS: iets uit de toplijn in huis halen, voor een prijs die nog valt op te hoesten.
Ook als je wars bent van die marketing, is de ROG Strix XG27ACS gewoon een hele goede monitor voor een alleszins redelijke prijs. Alleen de verpakking, daar moet Asus echt wat aan doen.
ROG Strix XG27ACS
ROG Strix XG27ACS in een oogopslag | |
KLeur | Donkergrijs |
Afmetingen | 64,2 x 39,3-51,3 x 21,9 cm (BxHxD) |
Gewicht | 6,61 kg |
Beeldscherm | 27 inch (68,6 cm) Fast IPS LCD QHD (2560x1440 pixels), 109 PPI |
Snelheid | 180 Hz (via DP) 144 Hz (via HDMI) 1 ms responstijd Freesync & G-Sync compatible |
Helderheid | 350 nits |
Contrast | 1000:1 |
KLeurweergave | 97% DCI-P3 133% sRGB 8-bits kleur (16,7 mln. kleuren) |
HDR | HDR10 |
Aansluitingen | DisplayPort 1.4 HDMI 2.0 USB-C (DP Alt, 7,5 W PD) 3,5 mm jack |
Speakers | Geen |
Ergonomie | 12 cm hoogte verstelbaar, -45°-45° zwenken, -5°-20° kantelen, portretstand -90°-90° VESA 10x10 cm |
Bijzonderheden | Low Blue Light, Flicker Free Extreme Low Motion Blur, ELMB Sync Shadow Boost, GamePlus Camera schroefdraad Smartphone houder |
TEstresultaten | Helderheid & contrast Max. 403 nits Min. 38 nits 1017:1 (standaard, racing) 892:1 (P3) Uniformiteit wit gem. 95% Uniformiteit wit laagste. 85% Kleurbereik (dekking / volume): sRGB 99,4% / 134,4% DCI-P3 87,8% / 95,2% Standaardweergave vs P3: Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,77 Max. kleurafwijking (dE2000): 5,62 Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,63 Kleurtemperatuur 5891 K Gem. gamma: 2,29 P3 vs P3: Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,33 Max. kleurafwijking (dE2000): 5,21 Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,36 Kleurtemperatuur 5531 K Gem. gamma: 2,22 sRGB vs sRGB: Gem. kleurafwijking (dE2000): 0,89 Max. kleurafwijking (dE2000): 2,57 Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,31 Kleurtemperatuur 5657 K Gem. gamma: 2,21 Responstijden (180 Hz, OD 09): Gemiddeld waargenomen: 3,47 ms Percentage < 5,56 ms: 93,33% Beste: 1,8 ms Slechtste: 8,4 ms |
Adviesprijs | € 349 |
Koop bij | Bol.com |