Pro
Review   |   Monitoren

EIZO FlexScan EV3450XC review: EIZO's eerste webcam monitor laat weinig punten liggen

De EIZO FlexScan EV3450XC is een ultrawide bestemd voor veeleisende gebruikers en bedrijven. Qua aansluitingen biedt het alles wat je kan wensen, qua beeldeigenschappen zijn de mogelijkheden conservatief, maar de nauwkeurigheid is subliem.
De EIZO FlexScan EV3450XC is een ultrawide bestemd voor veeleisende gebruikers en bedrijven. Qua aansluitingen biedt het alles wat je kan wensen, qua beeldeigenschappen zijn de mogelijkheden conservatief, maar de nauwkeurigheid is subliem.

Ervan uitgaande dat fabrikanten zo min mogelijk producten op de markt brengen waar die markt niet om vraagt, kan je rustig stellen dat er een markt is voor ultrawide docking monitoren met ingebouwde webcam. De afgelopen jaren zagen we het aanbod gestaag toenemen, en nu voegt ook de Eizo FlexScan EV3450XC zich in het keuzemenu voor de IT-inkoper. Inderdaad, dit soort schermen lijkt primair te resoneren met de zakelijke markt, al is er genoeg voor te zeggen om ook thuis zo'n alles-in-één scherm te gebruiken. 

EIZO FlexScan EV3450XC

De EV3450XC is pas de tweede ultrawide van Eizo. De eerste is de in 2020 geïntroduceerde FlexScan EV3895. Dat was - en is - een superlatief 38-inch (96,5 cm) model met 3840x1600 pixels. De EV3450XC is met 34,1 inch (86,6 cm) bescheidener van formaat, met een ook lagere resolutie van 3440x1440 pixels oftewel ultrawide qhd. Opmerkelijk aan het nieuwere model is de ingebouwde webcam, een novum voor dit merk. 

EIZO FlexScan EV3450XC: onmiskenbaar een EIZO

Voor vaste lezers en kenners is het geen nieuws: Eizo is in de wereld van monitorfabrikanten een buitenbeentje. Andere merken leggen zich toe op een gigantisch assortiment, Eizo probeert het eigen aanbod juist overzichtelijker te maken. Gaming is voor veel monitormerken een speerpunt, bij Eizo krijgt het vrijwel geen aandacht (meer). De focus ligt volledig op de zakelijke markt en gebruiker. En waar andere spelers elkaar fel op prijs beconcurreren en dus waar het maar mogelijk is bezuinigen op productiekosten, gaat Eizo resoluut voor beeld- en constructiekwaliteit. Dat levert producten op voor het topsegment: bedrijven en gebruikers die gaan voor kwaliteit en duurzaamheid. Zij zullen veel bij Eizo vinden dat ze waarderen - maar daarvoor moeten ze ook dieper in de buidel tasten.

EIZO FlexScan EV3450XC in de doos

De FlexScan EV3450XC is vanaf het moment dat je de doos opent al anders. De meeste monitoren van dit type worden in piepschuim geleverd, want het is lastig een gebogen scherm op een andere manier veilig te verpakken voor transport. Eizo maakt juist gebruik van een vernuftige constructie in karton. Waaronder een deel met precies passende, gebogen elementen die het curved paneel beschermen. Zelfs de meegeleverde kabels zijn in dun papier gewikkeld. Alleen de hoezen rond paneel, staander en voet zijn nog van plastic. Daar valt dus nog enige winst te behalen.

Sommige Eizo-monitoren haal je geassembleerd en al uit de doos, maar de EV3450XC moet je nog even in elkaar zetten. Dat kan zonder schroeven. Twee duimschroeven draai je met de vingers vast om voet en staander te verbinden, het paneel klik je daar dan weer op. 

Extreem solide

Het geheel weegt heel wat meer dan een doorsnee 34 inch ultrawide. Ruim 12 kilo, pakweg 2 à 3 kilo meer dan bij de concurrentie. Dat gewicht vertaalt zich in een extreem solide constructie, dat als een huis op het bureau staat. Zelfs wanneer je het op zijn maximale hoogte instelt, 19,5 centimeter de lucht in. Dat is fors meer dan de 10 tot hooguit 15 cm die je elders ziet. Ook hele lange werknemers kunnen verantwoord plaatsnemen achter de EV3450XC. Het omhoog en omlaag verstellen gaat overigens behoorlijk stroef, meer dan ik gewend ben van Eizo. Het zal iets te maken hebben met het relatief zware paneel, dat niet ongevraagd omlaag mag zakken. Er zit een soort handgreep achter de onderrand, die helpt bij het verstellen.

De linker- en rechter randen van het scherm zijn elegant dun, zoals de trend is. De boven- en onderrand zijn breder. Bij de bovenrand is dat vanwege de ingebouwde webcam met infraroodsensor. In de onderrand zitten, gecentreerd, een reeks aanraakgevoelige knoppen voor bediening van het on-screen menu. Halverwege de rechterkant zit nog een klein wit ledje, dat je desgewenst kan dimmen of uitzetten. Het is misschien niet de meest elegante ultrawide - dat voorrecht is aan oled-monitoren voorbehouden - maar zeker en face is het geen lelijke verschijning. De U-vormige voet is prettig ondiep, waardoor dit toch forse beeldscherm weinig ruimte op het bureau vergt. Al bij al is het onmiskenbaar een Eizo, niettegenstaande de voor dit merk zeldzame beeldverhouding.

Alle certificeringen? In elk geval heel veel

Doorsnee gebruikers malen er doorgaans niet om, maar voor grote bedrijven is het een must: certificeringen. Specifiek, certificeringen die aantonen dat de producten die ze inkopen en gebruiken, duurzaam zijn - of duurzamer, in elk geval. Daarnaast stellen deze organisaties ook allerlei eisen aan ergonomie, in het kader van de gezondheid (en tevredenheid) van de werknemers. Ook daarvoor bestaat een groot aantal certificeringen.

De Eizo FlexScan EV3450XC beschikt daar in ruime mate over. Het voert te ver om ze hier allemaal uit te leggen of toe te lichten, maar TCO Certified Generation 9 is van belang voor duurzaamheid (voor TCO 10 kunnen bedrijven hun producten pas vanaf later dit jaar aanmelden). Dat geldt ook voor EPA Energy Start en EPEAT. Daarnaast zijn er diverse certificeringen op het vlak van ergonomie van TÜV Rheinland waar bedrijven naar kijken. Ook daar heeft de EV3450XC er een trits van. Hieronder hebben we de volledige set geplakt, voor IT-inkopers die niet naar de specificaties willen doorklikken.

Certificeringen Eizo EV3450XC: CE, UKCA, CB, TÜV/GS, TÜV/Ergonomics (inclusief ISO 9241-307), TCO Certified Generation 9, TÜV/Blue Low Light Content, TÜV/Flicker Free, RCM, cTÜVus, FCC-B, CAN ICES-3 (B), TÜV/S, PSE, VCCI-B, EPA ENERGY STAR, RoHS, WEEE, China RoHS, CCC. En EPEAT: EPEAT 2018 Goud (Nederland), EPEAT Climate +,

Docking volgens EIZO

De Eizo FlexScan EV3450XC is in essentie een docking monitor. Dat wil zeggen, een beeldscherm dat je met een enkele usb-c-kabel aan je laptop aansluit, waarna je een volledige werkplek tot je beschikking hebt. Daartoe beschikt het scherm over vier video-ingangen, waaronder uiteraard usb-c. Via die verbinding kan het scherm ook een aangesloten laptop opladen met een vermogen tot 94 watt. Een tweede systeem aansluiten kan ook, want er is een aparte usb-b upstreampoort. Voor randapparatuur zijn er, aan de zijkant van het scherm, twee type-a usb-poorten en één type-c (met 15 watt PD). Daarnaast is er een netwerkverbinding en een 3,5 mm audio-uitgang. 

Ook zijn luidsprekers ingebouwd, met bovengemiddeld versterkervermogen: twee keer 4 watt, het dubbele van wat gangbaar is (en veel fabrikanten schaven er nog een halve of een hele watt per kanaal af). Samen met de ingebouwde webcam heb je dus alles in één product om een werkplek te creëren. Alleen moet je nog even een muis en toetsenbord aansluiten. De webcam is overigens vergezeld van een infraroodsensor, waardoor hij ook inzetbaar is voor Windows Hello biometrische authenticatie. Wie daar eenmaal aan gewend is op laptops, zal het extra waarderen op een desktop werkplek.

EIZO FlexScan EV3450XC webcam met hardware shutter

Een ruime selectie aan aansluitmogelijkheden, dus. Die is bovendien op een fraaie wijze verwerkt aan de achterzijde. In een uitsparing aldaar steken ze opzij, terwijl je ze met een aparte afdekplaat aan het zicht kan onttrekken. Bij veel monitoren krijgt het zogeheten kabelmanagement amper aandacht, maar deze Eizo ziet er, eenmaal aangesloten, heel netjes uit.

Eizo levert overigens kabels mee voor displayport, usb-c en usb-b, naast een voedingskabel. Alle zijn in papier verpakt. Met name de lekker lange usb-c kabel is bijzonder welkom - deze zijn vaak aan de korte kant. Ook de aanwezigheid van voldoende kabels om een tweede systeem aan te sluiten is mooi, die misten we nog wel eens bij eerder geteste modellen van dit merk.

Bediening en menu van de EIZO FlexScan EV3450XC

Eizo levert het eigen Screen InStyle voor het regelen van zaken als stroomverbruik, kleurweergave en helderheid vanuit Windows en macOS. Werk je met een ander besturingssysteem, dan is er nog altijd het on-screen menu. Omdat Eizo de aansturing van de monitor zelf ontwikkelt, heeft het ook volledige controle over de bediening. Het uit zich in een snel reagerend menu, waarin alleen de noodzakelijke functies zijn opgenomen. Vergeleken met andere monitoren oogt het Spartaans. Dat is positief in de zin dat je amper instellingen tegenkomt die je nooit zal gebruiken.

Minder positief is dat het gewoon heel kaal is. Voor een merk dat zoveel aandacht besteedt aan afwerking en details, lijkt het menu wat verontachtzaamd. Eizo zou bijvoorbeeld een korte toelichting kunnen geven bij functies waarvan niet direct duidelijk is, wat ze doen. Iets meer kleurgebruik zou ook mogen. Het kan wel, zo laten de groene blaadjes onder de helderheidsregeling zien. Om er vijf te krijgen (wat een zeer duurzame werking aangeeft) moet je wel onder de 53% blijven, wat gelijk staat aan iets meer dan 55 nits. Dat is niet heel helder.

De tiptoetsen in de onderrand reageren flitsend, dat wel. Ze sluiten ook goed aan op de positionering van het menu, waardoor het aangenaam intuïtief werkt. Onwillekeurig kreeg ik er wel soms de neiging door, om het scherm als touchscreen te willen bedienen. Dat ging uiteraard niet. Het is (veel) beter dan de meeste concurrenten doen, zeker qua overzichtelijkheid. Maar qua design en afwerking is het wel tijd voor wat fraaiers. Het zou ook mooi zijn als het menu in het Nederlands beschikbaar was.

Webcam, microfoon en speakers

Zoals geschreven is de Eizo FlexScan EV3450XC de eerste monitor van het bedrijf met een ingebouwde camera. Een 5-megapixel exemplaar, welteverstaan, bijgestaan door een infrarood oog voor gezichtsherkenning met Windows Hello. De camera zit vast in de bovenrand en is voorzien van een hardwarematige beveiliging. Lees: een schuifje dat je fysiek voor de lens kan bewegen, zodat zelfs de technisch meest onderlegde pottenkijker er niets mee aankan. 

EIZO FlexScan EV3450XC webcam met hardware shutter

De camera heeft been behoorlijk grote beeldhoek. Daardoor hoef je niet steeds recht in de lens te kijken. Ook als je min of meer vooruit naar het scherm kijkt, lijk je nog aardig in de camera te blikken. Dat is prettig, want verstelbaar is de camera zelf niet. Je kan alleen het scherm op en neer bewegen. 

De beeldkwaliteit is, nu ja, vergelijkbaar met de betere webcams. Het nut van die 5 megapixels is niet per se duidelijk, ook omdat de meeste programma's voor videovergaderen amper één megapixel (720p) benutten. De camera heeft geen ingebouwde volgmodus bijvoorbeeld, iets waarvoor meer megapixels nuttig zijn. Dat is overigens ook geen groot gemis, want dat soort voorzieningen gaat je al snel op de zenuwen werken. Qua scherpte valt er weinig over het beeld te klagen, zolang er een redelijke hoeveelheid licht is. Ook de lichtgevoeligheid is heel behoorlijk, ik kreeg mezelf altijd wel goed in beeld, ook met fel invallend licht of tegenlicht. 

De kleuren zijn eveneens heel acceptabel, al komt het geel van de muren van mijn kantoor eerder groengeel over. Voornaamste verbeterpunt is de dynamiek, het beeld oogt wat vlak. Goede belichting helpt daar wel bij. Al bij al is het een prima camera, die maar één echte makke heeft. Bij echt weinig licht wordt het beeld matig. Op zich is de balans tussen ruis en ruisonderdrukking redelijk, maar er gaat wel erg veel detail verloren. Zeker in schaduwpartijen. Er zijn weinig webcams die het veel beter doen, eerlijk is eerlijk. Mocht je je afvragen waarom ik dan toch niet heel enthousiast ben: webcams zijn zelden heel geweldig, zeker vergeleken met een willekeurige fatsoenlijke selfiecamera op een smartphone. Misschien had ik bij Eizo toch gehoopt op een stapje verder.

De camera gaat vergezeld van een opmerkelijk goede microfoon. Deze registreert niet alleen je stem goed, zonder overdreven nadruk op sisklanken of plosieven (plofklanken), maar negeert achtergrondgeluid ook zeer effectief. Zelfs met behoorlijk hard spelende muziek op de speakers achter het scherm was ik uitstekend verstaanbaar. De microfoon pikt je stemgeluid perfect op en filtert de rest grotendeels weg. Een geruststelling voor wie vanuit huis werkt met deze monitor. 

EIZO FlexScan EV3450XC power-led en speaker

De naar voren afstralende luidsprekers betonen zich adequaat, maar niet meer dan dat. De stemweergave is prima, maar muziek klinkt enigszins hol, zonder noemenswaardige lage tonen. Het volume gaat van 0 tot 30, maar boven de 15 gaat het geluid rap vervormen. Boven de 20 wordt het pijnlijk lelijk. Hier is ruimte voor verbetering.

Beeldkwaliteit van de Eizo FlexScan EV3450XC

Je zou het bijna vergeten bij een monitor met zoveel mogelijkheden, maar hij toont ook nog beeld. Dat doet hij op een heel licht gebogen (3800R) ips-paneel, met een diagonaal van 34,1 inch (86,6 cm.) en 3440x1440 pixels. Daarmee komt de pixeldichtheid uit op 109 pixels per inch, en is beeldschaling de facto niet nodig. Met effectief net geen 5 megapixels heb je ruim 2,5 keer zoveel werkruimte als op een full hd-monitor. Voor veel toepassingen is die ook nuttiger verdeeld, met relatief meer ruimte in de hoogte. Alleen wie gewend is aan werken met twee schermen, moet zich aanpassen. Dit is net wat smaller dan dubbel full hd, dus je kan net wat minder vensters naast elkaar zetten. Aan de andere kant heb je maar één voet op het bureau, met één set kabels. 

EIZO FlexScan EV3450XC

Van Eizo mag je uitmuntende beeldkwaliteit verwachten, en die levert de EV3450XC ook. Daarvoor hebben we het scherm doorgemeten met een Calibrite i1 Display Pro Plus colorimeter, met zowel DisplayCal als Portrait Displays Calman. Zowel in de standaardmodus als in de sRGB-modus is de kleurfout bijzonder klein, het witpunt fraai neutraal en de verzadiging prima. Het paneel kan afgerond 100% van de sRGB-kleurruimte tonen en dat is voor elke kantoortoepassing afdoende. Ook de uniformiteit is goed, al zouden we aanraden de EcoView functies uit te schakelen als je voor beeldbewerking een goede uniformiteit nodig hebt. Die beïnvloeden het namelijk wel. 

Meer dan dat valt er eigenlijk niet te melden. De Eizo FlexScan EV3450XC biedt sRGB-dekking, een maximale helderheid van (net geen) 300 nits en een minimale helderheid van pakweg 1,5 nit, een contrast van afgerond 1000:1 en een nagenoeg perfecte kalibratie. Het scherm biedt geen ondersteuning voor wide gamut (zoals de P3 kleurruimte), geen hdr en geen hoge piekhelderheid. Er zijn ook geen profielen voor andere kleurruimtes. Naast twee gebruikersmodi en sRGB zijn er een leesmodus ('Paper'), een filmmodus ('Movie') en een modus voor optimale weergave van bronmateriaal in grijstinten (DICOM). 

Is dat erg? Enerzijds, nee. Zoals gezegd is sRGB voor kantoor- en internetgebruik afdoende. Aan de andere kant is er wel degelijk een trend naar ondersteuning van een breder kleurbereik in toepassingen. Zelfs in webbrowsers. Ook hdr-beelden worden meer en meer gemeengoed. Veel grote organisaties zijn behoudend, die zullen misschien over 5 jaar eens gaan studeren of 'kleur' iets is waar ze aandacht aan moeten besteden. Andere zijn vooruitstrevender, en die kunnen de relatief bescheiden kenmerken qua kleurbereik van de EV3450XC op den duur als beperking gaan ervaren. Organisaties die gestandaardiseerd zijn op Apple zullen het problematischer vinden, want zeker de laptops en all-in-ones van dit merk werken al jaren met een groter kleurbereik (Display P3).

Positionering

Dit soort bespiegelingen krijgt een kader als je de prijs meeneemt in het verhaal. Zoals geschreven richt Eizo zich op de absolute top van de markt. Dat zie je niet alleen in de degelijkheid en afwerking van de producten, maar ook in de prijsstelling. De FlexScan EV3450XC (in wit of zwart) heeft een adviesprijs van 1218 euro. Dat is nog wat duurder dan de concurrenten van Dell en HP. Die hebben beide een vergelijkbaar gespecificeerd model voor dezelfde doelgroep, met ook een prijs rond de 1000 euro. Lenovo heeft een qua specificaties vergelijkbaar model voor iets meer dan 600 euro, LG zelfs voor iets meer dan 400 euro (inclusief webcam met Windows Hello en 90 watt usb-c). 

Natuurlijk draait het niet om specificaties alleen. De hierboven aangehaalde certificeringen zijn juist voor de meest veeleisende bedrijven van groot belang, en verre van gratis. Die drijven de prijs op; kwaliteit komt eveneens met een prijskaartje. Het kalibratieniveau van de EV3450XC is van topklasse. Weliswaar hebben veel monitorfabrikanten stappen gezet op dat vlak, maar de kleurnauwkeurigheid van Eizo kunnen slechts weinigen benaderen. Veel IT-inkopers zullen echter primair kijken naar het specificatielijstje, en mogelijk niet veel verder. Dan helpt het als je daar wat meer biedt dan de concurrentie.

Aan de andere kant zijn dit soort prijzen vaak ook niet meer dan een richtlijn, wanneer het gaat over grote aantallen. Een enterprise bedrijf dat er 1000 afneemt, zal ongetwijfeld een ander bedrag per stuk betalen. Daarbij zal het ook kijken naar andere zaken, zoals een ISO 14025 conforme life cycle analysis, beheer op afstand (kostenbesparend, en mogelijk met Screen InStyle Server van Eizo) en garantie (5 jaar, zoals op elke Eizo monitor). 

Conclusie

Met de FlexScan EV3450XC levert Eizo een zeer fraaie ultrawide monitor af, die door de uitgebreide functie-omvang in een handomdraai een complete werkplek mogelijk maakt. Usb-c kabel in je laptop en klaar ben je, mits , toetsenbord en muis al aan het scherm hangen. De constructiekwaliteit is een klasse apart en dat geldt ook voor de beeldkwaliteit, zeker op het vlak van kleurnauwkeurigheid. 

Kijken we verder naar het beeld, dan valt niet te ontkennen dat het niet erg vooruitstrevend is. Qua helderheid, dynamiek of kleurruimte is het conservatief. Dat maakt het scherm in elk geval minder aansprekend voor de meer creatieve doelgroep, die wellicht meer dan alleen spreadsheets en PowerPoints op het fraai lichtgebogen paneel wil toveren. Ook het on-screen menu is ronduit Spartaans, hoe lichtvoetig het ook te bedienen is.

Daar staat tegenover dat wie dat allemaal niet nodig heeft, maar wél hecht aan een duurzaam geproduceerd en verpakt product, dat ook voldoet aan strikte eisen op het gebied van ergonomie, niet verder hoeft te zoeken dan deze ultrawide. Banken, verzekeraars, makelaars en nutsvoorzieningen, om over de overheid nog maar te zwijgen: iedereen die een kantoortuin vol beeldschermwerkers tevreden wil houden, kan uitstekend deze Eizo inkopen. 

Was deze monitor voorzien van een P3-capabel paneel met enige hdr-ondersteuning, dan was de score op 5 sterren en een 'Must Buy' (zij het voor exclusief publiek) uitgekomen. Zonder deze zaken blijft het op een nog altijd uitstekende 4,5 ster, en de bijbehorende award.

Uitstekend Juli 2024 Pro

EIZO FlexScan EV3450XC

EIZO FlexScan EV3450XC in een oogopslag
Kleur Zwart, Wit
Afmetingen 81,95 x 41,45-60,95 x 24,2 cm
Gewicht 12,1 kg 
Beeldscherm 34,1 inch (86,6 cm) IPS LCD
4K UHD (3840x2160 pixels), 140 PPI
Audio 2x 4W luidsprekers
Aansluitingen 2x HDMI 2.0
DisplayPort 1.4
USB-C (DP Alt Mode, 94W PD)
USB-B x1, USB-A x2, USB-C x1 15W
RJ45 1 Gbit/s
3,5 mm audio uit
Snelheid 60 Hz
5 ms GtG
HDR -
Helderheid 300 nits
Contrast 1000:1
KLeurweergave sRGB 100%
8-bits (16,7 mln. kleuren)
Ergonomie 19,5 cm hoogte verstelbaar, -5°-35° kantelen, -90°-90° zwenken 
Bijzonderheden EPEAT 2018 Gold, EPEAT Climate+
TCO Certified Generation 9
EPA Energy Star
TÜV Blue Low Light, Flicker Free
5 jaar garantie
Testresultaten
DisplayCal

Helderheid en contrast SDR 
Maximaal: 297 nits 
Minimaal: 1,49 nits 
Contrast: 1029:1 (User 1)
Uniformiteit: 65% gem., 35% slechtste (Auto EcoView en EcoView Optimizer 2 actief)
Uniformiteit: 92% gem., 86% slechtste (Auto EcoView en EcoView Optimizer 2 niet actief)

Kleurbereik (coverage):
sRGB-dekking 98,7%
DCI-P3-dekking 80,3%
AdobeRGB-dekking 72,5%

Standaardweergave vs sRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,64
Max. kleurafwijking (dE2000): 6,38
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,25
Kleurtemperatuur 6321 K
Gem. gamma: 2,17

sRGB vs sRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 0,67
Max. kleurafwijking (dE2000): 1,75
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,26
Kleurtemperatuur 6388 K
Gem. gamma: 2,14

Testresultaten

Portrait
Calman Ultimate
Default (User 1)
Avg DeltaE greyscale multi: 1,2
Avg CCT: 6594K
Contrast: 995:1
Avg. gamma: 2,1
Gamut coverage: 99,2% sRGB
ColorChecker avg dE2000: 1,61
ColorChecker Max dE2000: 4,56

sRGB
Avg DeltaE greyscale multi: 1,1
Avg CCT: 6494K
Contrast: 999:1
Avg. gamma: 2,14
Gamut coverage: 97,9% sRGB
ColorChecker avg dE2000: 0,93
ColorChecker Max dE2000: 2,46
Testresultaten
OSRTT
Responstijden (60 Hz):
Gemiddeld waargenomen: 13,3 ms
Percentage < 16,67 ms: 70%
Beste: 5,2 ms
Slechtste: 22 ms
Fabrikantsinfo Lees meer bij EIZO
Adviesprijs € 1281