Review   |   Smartphones

Google Pixel 8 Pro review: de beste Pixel tot nu toe

De Pixel 8 Pro brengt de nodige verbeteringen ten opzichte van de voorganger, met een hogere prijs, maar ook veel langere ondersteuning met upgrades en updates.
De Pixel 8 Pro brengt de nodige verbeteringen ten opzichte van de voorganger, met een hogere prijs, maar ook veel langere ondersteuning met upgrades en updates.

De Google Pixel 8 Pro beschikt over meer functies op basis van kunstmatige intelligentie, een verbeterde chipset en de langste Android-ondersteuning die we tot op heden gezien hebben. Maar, en laten we daar geen doekjes om winden, de prijs is daar ook naar. Die stijgt namelijk 200 euro ten opzichte van de introductieprijs van de Pixel 7 Pro. Dat was de eerste Pixel die je rechtstreeks in Nederland kon kopen; de Pixel 8 en 8 Pro zijn de tweede - en nu ook in België verkrijgbaar.

De nieuwe prijs betekent dat je nu minimaal 1099 euro betaalt voor een Google Pixel 8 Pro met 128 GB aan opslagruimte. De witte en blauwe versies kun je ook aanschaffen met 256 GB, terwijl de zwarte versie tot 512 GB gaat. Daar betaal je respectievelijk 1159 en 1299 euro voor. Voor deze review testen we de witte variant, met 128 GB. In alle gevallen krijg je 12 GB aan werkgeheugen en de beschikking over de nieuwe Tensor 3-chipset, inclusief de Titan M2-beveiligingsprocessor.

Fluweelzachte Google Pixel 8 Pro

De verschillen qua ontwerp met de Google Pixel 7 Pro zijn op papier minimaal. De Pixel 8 Pro borduurt voort op de stijl die werd ingezet met de Pixel 6 Pro en verfijnd met het model van vorig jaar. Ook dit jaar is het design weer net wat geraffineerder. Gebleven is de aluminium strip achterop, die de cameralenzen huisvest. Hij oogt net even anders, doordat de lenzen in een gecombineerd 'eiland' liggen, maar het is dezelfde designtaal.

Google Pixel 8 Pro achterkant

De gekozen kleuren springen in het oog, met als opties baaiblauw, het terugkerende obsidiaan en porselein. Alle zachte tinten. Gecombineerd met de gepolijste aluminium balk en de dit keer gematteerde glazen achterkant levert dat een uniek en premium smoelwerk op. Minstens zo belangrijk, het ligt ook fjin in de hand. Misschien nog wel net wat meer dan het model van vorig jaar, door iets subtielere rondingen. Vooral de achterkant voelt fluweelzacht aan. Helaas keert daarmee het nadeel van het vorige model terug: ook de Google Pixel 8 Pro is extreem glad en glijdt gemakkelijk van de bank. Een hoesje is daardoor een must. 

Zeker in vergelijking met de Pixel 7a, maar ook met de 7 en 7 Pro, is de camerarand zoals gezegd een stuk dikker. De randen zijn gelukkig niet scherp, maar kunnen wel veel stof opvangen. Dit is een kleine irritatie die we al tegenkwamen bij alle Pixels hiervoor, en inherent aan dit design. Enfin, ook hier biedt een hoesje soelaas.

Doordat de cameramodule nu één geheel vormt, straalt het design meer rust uit. Bovendien is er meer sprake van symmetrie, omdat er onder de led-flitser een extra temperatuursensor zit (waarover later meer). Het spreekt voor het fijne design: alles komt prachtig samen op dit toch behoorlijk dure toestel. Het metaal loopt echter wel snel krassen op, zelfs na een paar weken gebruik al. Heel erg zonde. 

Beeldscherm van de Google Pixel 8 Pro: het helderste tot nu toe

Draaien we het toestel om, dan komen we in aanraking met wat Google het Super Actua-scherm noemt. Die marketingaanduiding komt neer op een ltpo-oled-scherm van 6,7 inch (17 centimeter), met een flinke resolutie van 1344 bij 2992 pixels. Iets minder dan bij de voorloper, maar het levert nog steeds een extreem scherpe beeldkwaliteit op. Het verschil in scherpte met de Pixel 7 Pro is verwaarloosbaar, en valt in het niet doordat het scherm van het nieuwe model veel helderder is.

Google Pixel 8 Pro

Met een wisselende verversingssnelheid van 1 tot 120 Hz (afhankelijk van waar je naar kijkt) en een beloofde piekhelderheid van 2400 nits, word je getrakteerd op een fijne smartphone-ervaring. In de hdr-stand gaat de helderheid tot 1600 nits. De hoge helderheid zorgt ervoor dat je altijd goed ziet wat er op het scherm gebeurt, ook in fel zonlicht. Het scherm is zeer kleurrijk en laat foto's en video's er prachtig uitzien.

Ook fijn is dat de Pixel 8 Pro geen afbuigende schermranden meer heeft. Natuurlijk is dit een persoonlijke voorkeur, maar een plat scherm typt naar onze mening net wat lekkerder. Ook heb je geen last van vertekening aan de randen of edge bleeding, waarbij de verlichting op de gebogen rand sterker naar voren komt dan elders op het scherm. 

Omdat het scherm zo groot is, moet je er rekening mee houden dat de Google Pixel 8 Pro flink wat ruimte inneemt. Waarschijnlijk past het gewoon in een broekzak, maar je voelt hem dan wel heel de dag zitten. Ook mensen die een handtas bij zich dragen komen niet weg met een te compacte tas. Met een hoesje om het apparaat gaat die ervaring er helaas niet op vooruit.

De Google Tensor G3 wordt minder warm

Een onderdeel dat de smartphone-ervaring kan maken of breken is de processor. De afgelopen jaren bleken Googles Tensor-processors niet zo sterk en snel te zijn als de chipsets van bijvoorbeeld Qualcomm. Bovendien werden Tensor-cpu’s sneller warm, konden ze de accu soms snel leegtrekken en hadden last van verbindingsproblemen. De hoop en verwachting is dat de Tensor G3 in de Google Pixel 8 Pro het op die vlakken beter doet.

Gelukkig is dat ook het geval. Google heeft de Tensor G3 flink verbeterd. Toch kan hij het topmodel van Qualcomm van dit moment, de Snapdragon 8 Gen 2, nog niet bijhouden. De chip is minder geavanceerd, en belooft niet hetzelfde prestatieniveau - ook in games. Ook is de efficiëntie oftewel zuinigheid minder. In elk geval op basis van eigenschappen loopt Google op papier nog steeds achter op de chipsets in de high-end smartphones waarmee de Pixel 8 Pro nu toch echt concurreert.

De vergelijking met de Tensor G2 laat een positiever beeld zien. Zo is de accuduur duidelijk beter en komt het stotterende gedrag van de Pixel 7 Pro amper meer voor. Ook op het vlak van de temperatuur (de Pixel-smartphones wilden nog al eens erg heet worden) is er verbetering. De Pixel 8 Pro kan nog steeds behoorlijk warm worden, maar echt te heet komt niet meer voor. Wanneer hij het warm krijgt, blijft onvoorspelbaar. Soms gebeurt het terwijl je gewoon een artikel op een website aan het lezen bent. Meestal is het echter bij het gamen. Daar heeft nagenoeg elke smartphone last van, wat gezien de veeleisendheid van Android-games geen vreemd gegeven is.

Google Pixel 8 Pro throttle test

Ondanks de op papier matiger prestaties dan het topmodel van Qualcomm, kun je hoogstwaarschijnlijk toch de games spelen die je wil. We hebben een aantal populaire titels getest, zoals Pokémon Go, Marvel Snap, Asphalt 9 en Mario Kart Tour. In geen van de gevallen liepen we tegen problemen aan.

Verder maakt de Google Tensor G3-chipset het mogelijk om gezichtsontgrendeling in apps te gebruiken. Deze functie was al aanwezig op de Pixel 7 Pro, maar je kon daar er alleen alleen je smartphone mee ontgrendelen. Nu is de functionaliteit, dankzij kunstmatige intelligentie en machine learning, veilig genoeg om bijvoorbeeld ook je bankapp mee te openen, aldus Google. Over de veiligheid kunnen we weinig zeggen, maar de mogelijkheid werkt zoals geadverteerd.

De grote vraag is nu hoe de Pixel 8 Pro met de Tensor G3-processor zich ontwikkelt in de toekomst. Pixel-smartphones kunnen mettertijd slechter gaan presteren, door updates die Google uitbrengt. Meestal lost het bedrijf de problemen ook wel weer op, maar het gaat allemaal niet zonder slag of stoot. Dat is iets wat we in de aankomende maanden aankijken.

Accu is niet altijd betrouwbaar

Datzelfde geldt eigenlijk voor de accu. Gedurende onze periode met de Google Pixel 7 Pro, die het afgelopen jaar onze daily driver was, merkten we wisselende accuduren op. Het ene moment ging de Pixel 7 Pro anderhalve dag mee, en het andere moment moest die voor het einde van de dag al aan de lader.

In de drie tot bijna vier weken die we met de Google Pixel 8 Pro besteed hebben, is de ervaring vergelijkbaar. Meestal maken we anderhalve dag vol, maar dan heb je alles uit de accu geperst. Soms gaat de accu minder lang mee dan gebruikelijk, en wordt er bijvoorbeeld een geschat gebruik tot 9 uur in de ochtend gepresenteerd (voor het slapengaan). Maar dan word je ineens zonder wekker wakker, omdat het toestel het al voor die tijd begeven heeft. Geen touw aan vast te knopen.

De accu opladen gaat wat traag, tenzij je investeert in de 30 watt usb-c-oplader van Google. Dan krijg je vijftig procent batterijduur terug in een half uur. Verder kun je de Pixel 8 Pro draadloos opladen (bijvoorbeeld via de Pixel Stand) en is het mogelijk andere apparaten van energie te voorzien dankzij omgekeerd laden (via de Qi-standaard). Handig voor bijvoorbeeld de Pixel Buds. Klinkt allemaal heel uitgebreid, maar wat ons betreft vormt dit gewoon de standaard.

Langere Android-ondersteuning dan ooit

Wat helaas nog geen standaard is, is de uitgebreide Android-ondersteuning. De Google Pixel 8 Pro is de eerste Android-smartphone die mag rekenen op maar liefst zeven jaar support. Dat betekent dat je tot aan 2030 kunt rekenen op Android-upgrades, feature drops en beveiligingsupdates. Tot nu toe spande Samsung de kroon met zijn uitgebreide updatebeleid (tot vijf jaar).

Aan boord zit direct Android 14. Daarmee is de Google Pixel 8 Pro ook meteen één van de eerste toestellen met deze Android-versie. Hoewel Android 14 geen al te grote stap voorwaarts is voor het platform an sich, brengt de software toch wat mooie verbeteringen met zich mee. Zo kun je het vergrendelde scherm personaliseren, vergelijkbaar met hoe dat kan op een nieuwe iPhone. Je kunt bovendien de twee snelkoppelingen onderin aanpassen en achtergronden genereren op basis van kunstmatige intelligentie.

Google Pixel 8 Pro systeeminformatie

Andere kleine aanpassingen zijn onder de optie je smartphone als pc-webcam te gebruiken (ook hier: net als de nieuwe iPhones) en de nieuwe beveiligingsopties. Zo kun je bijvoorbeeld een zescijferige pincode instellen.  Doe je dat, dan vervalt de noodzaak op 'enter' te drukken. Sommige functies die we nu noemen zijn al jaren aanwezig op toestellen van bijvoorbeeld Samsung, OnePlus en Xiaomi, maar dat neemt niet weg dat het fijn is dat Google ze eindelijk native ondersteunt.

Een andere, toffe optie is de ondersteuning voor Ultra HDR-foto's. Foto’s in deze uitbreiding van het jpg-bestandsformaat ogen daardoor helderder en meer natuurgetrouw, maar alleen wanneer je ze op een Pixel bekijkt. De bestanden worden als jpeg’s opgeslagen; wanneer je ze opent op een apparaat dat de standaard niet ondersteunt, komt dezelfde kwaliteit niet naar voren. Daar is dus sprake van een gebrek aan compatibiliteit, wat afdoet aan de algehele fotografie-ervaring (daar later meer over).

Tot slot is het zo dat veel nieuwe Android-functies alleen weggelegd zijn voor een handjevol landen, waaronder de Verenigde Staten. Ook komen er nog veel opties aan die in december arriveren. Dat zijn functies die we nu logischerwijs niet getest hebben en waar we nog niets over kunnen zeggen. Maar het kan dus zijn dat de Google Pixel 8 Pro straks waardevoller is dan nu (of niet…).

Een… temperatuursensor?

Voordat we overgaan op de cameraprestaties, nemen we nog een kort uitstapje naar een nieuwe toevoeging op de achterkant: de eerder vermelde temperatuursensor. Met deze sensor is het mogelijk de temperatuur van allerlei objecten te meten. Dit gebeurt allemaal bij benadering, aangezien er een verschil van een graad kan bestaan. Je kunt van tevoren aangeven wat hetgeen is dat je wil meten, zodat die meting wat accurater uitgevoerd kan worden.

Hoewel de sensor een unieke toevoeging is, begrijpen we niet precies waarom Google hem aan het arsenaal van de Google Pixel 8 Pro toegevoegd heeft. Ja, je kunt bijvoorbeeld het flesje van de kleine controleren, of kijken hoe warm het water in de pan is. Maar het voelt een beetje alsof we nu zelf het probleem moeten vinden voor een oplossing die Google aanbiedt.

Als we wat uitzoomen, dan begrijpen we de extra optie iets beter. Google wil hiermee mogelijk maken dat gebruikers hun lichaamstemperatuur opmeten. Die data kun je vervolgens gebruiken binnen de Fitbit-app, zodat je een completer beeld van je body krijgt. Handig voor tijdens het sporten of wanneer iemand ziek is.

Met de Google Pixel Watch 2 en de Fitbit-aankoop focust Google zich meer en meer op gezondheid (net zoals bijvoorbeeld Apple en Samsung doen). Dus vanuit het bedrijfsperspectief begrijpen we waarom de sensor er zit, maar we hebben hem in het dagelijkse leven amper gebruikt – alleen om te kijken of die wel werkt. En ja, hij werkt en laat vervolgens een redelijk accurate temperatuur zien.

De camera’s: daar draait de Google Pixel 8 Pro om

Dan komen we aan bij waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van de recensie: het camerasysteem. Net als voorgaande jaren is dit het paradepaardje van Google. Want hoewel de Pixels meestal niet de allerbeste lenzen hebben, maken ze vaak wel de allerbeste foto’s die je met een smartphone kunt maken. De Google Pixel 8 Pro gebruikt hiervoor een 50 megapixelhoofdcamera en zowel een groothoeklens als telelens van 48 megapixel. Met die telelens kun je tot vijf keer optisch inzoomen. Ter vergelijking: de Pixel 7 Pro heeft een 12 megapixeltelelens.

Google belooft een betere nachtvisie, scherpere selfies en de beste zoomfunctie tot op heden (terwijl Apple inmiddels op hetzelfde niveau zit met de iPhone 15 Pro Max). Het zal niemand verbazen dat de cameramodule over het algemeen gedetailleerde beelden vastlegt, met flink wat contrast tussen de donkere en lichte delen. Daardoor blijven details op de donkere en hele lichte plekken goed zichtbaar.

Het maakt ook niet uit of je vijf keer inzoomt of niet – de details zijn goed zichtbaar en de kleuren hebben een behoorlijk fijne verzadiging. Over het algemeen ogen de kleuren natuurgetrouw, en minder fel dan op concurrerende smartphones. Het ontloopt elkaar allemaal maar net, maar Google presteert wel duidelijk beter. Op elke foto kun je een aantal kleine verschillen zien die je wellicht net wat meer bekoren. Google let voornamelijk op een natuurlijke kleur en een helder beeld, terwijl Apple zich meer richt op scherpte (en daardoor soms wat steken laat vallen wat kleur betreft).

Een groter verschil zit in de avondfotografie. Wanneer er minder licht beschikbaar is, dan presteert de Google Pixel 8 Pro voortreffelijk – in een bubbel. Maar als je beelden naast een high-end iPhone of Samsung Galaxy legt, dan is duidelijk dat die smartphones veel meer licht en daardoor kleur en details vastleggen. Dan ogen de avondfoto’s van de 8 Pro ineens wat flets en onderbelicht. De prestaties zijn niet slecht, maar op dit vlak is Google ingehaald door de concurrentie.

Slimme functies op basis van AI

Google zou Google niet zijn, als we niet te maken zouden krijgen met wat slimme camerafuncties. Dankzij de Tensor G3 – en wat kracht vanuit de cloud – kan de Google Pixel 8 Pro meer dan zijn voorganger. Zo is er nu de Magic Editor, waarmee je objecten in foto’s kunt verplaatsen, vergroten en verkleinen. Daar heb je dus geen ingewikkelde Photoshop-skills meer voor nodig.

Vergroten is vaak geen probleem, maar wanneer je verplaatst of verkleint kunnen er oneffenheden ontstaan in het beeld. Net zoals dat het geval is met de Magische gum, die Google vorig jaar introduceerde. Soms kan het systeem net doen alsof er niets verplaatst is, maar in veel gevallen zien we vlekken ontstaan op de lege plekken die achterblijven. De AI van Google moet immers gaten opvullen, en soms zit het ernaast qua omgeving of achtergrond, of kan het simpelweg niets met de achtergebleven ruimte.

Een andere optie is de Beste opname-functie voor groepsfoto's. Je kent het wel, het is lastig om een groepsfoto te maken waarop iedereen een beetje leuk in de lens kijkt. Maak je een serie foto's, dan is er steeds net weer iemand anders die niet lekker naar voren komt. De Beste opname functie doet daar wat aan, door gezichten uit een set groepsfoto's te combineren. Het resultaat (als het goed is): een foto waarop iedereen goed staat. Deze functie is net zo indrukwekkend als griezelig, en werkt altijd goed, zolang je maar duidelijke groepsfoto’s maakt.

Wanneer mensen echter iets te ver bij elkaar vandaan staan, of tijdens het fotoproces bewegen (en daardoor niet meer letterlijk op dezelfde plek staan), dan werkt de Beste opname niet. Je kunt de functionaliteit ook op reeds bestaande foto’s gebruiken, maar daar kleven duidelijke voorwaarden aan. Mensen moeten echt goed de camera in kijken. En de hoofden mogen ook niet te dicht op elkaar staan. Wellicht dat het algoritme beter wordt mettertijd, maar voor nu werkt de functie alleen goed wanneer je groepsfoto’s aan strikte voorwaarden voldoen.

Verder is het zo dat de Pixel 8 Pro eindelijk een uitgebreide pro-modus heeft, waarmee je de foto’s van te voren zelf kunt instellen. Denk dan aan sluitersnelheid, ISO, kleurtemperatuur en meer. Een meer dan welkome functie, die optimaal gebruikmaakt van de beschikbare hardware. Je hebt hiervoor geen aparte apps meer nodig.

Tot slot kijken we nog even naar een andere magische functie, eentje waarmee we ruis en achtergrondherrie van video’s kunnen weggummen. Maakt je baby grappige geluiden, maar scheurt er ondertussen een ambulance voorbij in de straat? Dan kun je dat geluid uit de audiotrack ontleden. In veel gevallen kun je de overbodige herrie verwijderen, en anders is het altijd mogelijk die tot een minimum te beperken. Echter, hoe meer geluiden er zijn, hoe lastiger de Pixel het krijgt. Soms kan het geluid dat je wil versterken daardoor juist vervormen. Ook hier geldt dus: de functie werkt nog niet perfect, maar wat niet is kan nog komen.

Conclusie

Hoewel de Google Pixel 8 Pro niet net zo slim is als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, en er nog een aantal functies aankomen, is dit wel één van de slimste smartphones van dit moment. De functies die werken op basis van AI kunnen bepaalde dingen in het leven leuker en gemakkelijker maken, zonder dat je daarvoor een uitgebreide kennis hoeft te hebben op het gebied van foto- en videografie. Sommige beelden of geluiden kunnen daardoor wat griezeliger worden, en soms voelt het ook een beetje alsof Google oplossingen aanbiedt voor problemen die we niet hebben – maar dat neemt niet weg dat de Google Pixel 8 Pro intelligent en ontzettend uitgebreid is.

Bovendien heeft Google een aantal tegenvallende eigenschappen van de Pixel 7 Pro verbeterd. Denk dan een aan het platte scherm met de veel hogere helderheid, de fluweelzachte achterkant en de verbeterde Tensor G3-processor. Die wordt minder snel warm en heeft heel veel minder vastlopers. Echter, op het gebied van prestaties, accuduur en vooral nachtfotografie loopt de Pixel 8 Pro achter de concurrentie aan. Je treft op de markt an sich veel betere smartphones aan (ook modellen die al maanden uit zijn), maar daar betaal je meestal ook iets meer voor.

Dan nog is 1099 euro een hoop geld voor een smartphone. De deal van vorig jaar was destijds een stuk beter, ook in de verharde strijd tussen verschillende premium smartphones. Toch is het ook dit jaar nog steeds een relatief goede deal, kijkende naar wat je ervoor terugkrijgt. Zeker ook als we de software-ondersteuning en de algemene bouwkwaliteit meenemen. Dan is er een hoop om van te houden. De Google Pixel 8 Pro is misschien niet de beste smartphone van dit moment, maar wel de beste smartphone die Google tot op heden uitbracht.

Aanrader Oktober 2023

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro in een oogopslag
Kleuren Obsidiaan, Baaiblauw, Porselein
Afmetingen 16,26 x 7,65 x 0,88 cm
Gewicht 213 g
Beeldscherm 6,7 inch (17 cm) LTPO OLED
2992x1344 pixels, 489 PPI
1-120 Hz verversingsfrequentie
1600 nits (HDR) / 2400 nits (piekhelderheid)
8-bits (16,7 mln kleuren)
Corning Gorilla Glass Victus 2
Geluid Stereo speakers
3 microfoons
Ruisonderdrukking
Camera's Hoofdcamera
50 MP Octa PD, 1/1.31", 1,2 µm pixels, f/1.68, 82°, PDAF, beeldstabilisatie

Ultragroothoek met macrofocus
48 MP, 0,8 µm pixels, f/1.95, 125,5°, lenscorrectie, LDAF

Zoom
48 MP, 0,7 µm pixels, f/2.8, 21,8°, 5x optische zoom, PDAF, beeldstabilisatie

Selfie
10,5 MP, 1,22 µm pixels, f/2.2, autofocus, 95°

Video-opnames:
4K 60 fps, 10-bit HDR, timelapse, 240 fps slow-motion
Accu 5050 mAh
> 24 uur accuduur
< 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver)
30W snelladen: 50% in 30 minuten
Qi draadloos laden (tweerichting)
Aansluitingen USB-C 5 Gbit/s (USB 3.2)
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 7 (2x2 + 2x2 MIMO)
Bluetooth 5.3
NFC
Ultra-wideband
Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS
Waterdicht IP68 stof- en waterdicht
Sensoren Nabijheid, omgevingslicht, versnelling, gyroscoop, kompas, barometer, temperatuur
Processor Google Tensor G3
Titan M2 security coprocessor
Geheugen 12 GB LPDDR5 werkgeheugen
128 / 256 / 512 UFS 3.1 opslag
Adviesprijs v.a € 1099 (128 GB)