Review   |   Televisies

Panasonic TX-55MXW954 review: kan het topmodel met MiniLED de uitdagers aan?

Panasonic TX-55MXW954 review: kan het topmodel met MiniLED de uitdagers aan?
Panasonic TX-55MXW954

Panasonic zet voor zijn topmodellen alweer heel wat jaren in op oled. Binnen het assortiment vertegenwoordigt de Panasonic TX-55MXW954 dan wel weer de top van het lcd-aanbod. Dit 55 inch model is afkomstig uit een serie met met miniled achtergrondverlichting en local dimming voor een hoger contrast, quantum dots voor een groter kleurbereik en 120Hz-paneel voor vloeiender (game- en sport-) beelden. De techniek onder de motorkap komt van de huiseigen HCX Pro AI Processor, en de smart tv-omgeving is eveneens van eigen makelij: My Home Screen 8.0.

Panasonic TX-55MXW954 design: goed afgewerkt, maar saai

Panasonic prefereert al jaren eenvoudige, maar goed afgewerkte designs. Dat zie je ook duidelijk in de TX-55MXW954 terug. Het toestel staat niet op plastic voetjes, maar op mooie, zwart metalen exemplaren. Andere onderscheidende features zijn er niet. Dat tv’s vooraan nauwelijks nog een kader hebben, is geen nieuws. De rug heeft een fijne korrelstructuur, en een duidelijk zichtbare woofermodule.

Enkel het zijaanzicht springt wat in het oog, en dat is dan vooral omdat de tv een vrij geblokt profiel heeft. Allemaal wat saai vinden we, maar over de afwerking verder geen kwaad woord. De Panasonic TX-55MXW954 valt dan misschien niet op met zijn design, het toestel valt ook niet uit de toon.

Aansluitingen van de TX-MXW954

Panasonic voorziet de TX-MXW954 van dezelfde aansluitingen als de oled-modellen, maar wel met een andere plaatsing. Een hdmi- en een usb-poort staan naar achter gericht. Deze zijn wat verzonken in het chassis, wat helpt om problemen bij wandmontage te voorkomen. Toch blijft het wel een aandachtspunt.

Panasonic TX-55MXW954 aansluitingen

Er zijn twee hdmi-aansluitingen die 40Gbps bandbreedte leveren (poort 1 en 2), en twee die 18Gbps leveren. De eerste twee bieden ondersteuning voor 4K120-gaming, en uiteraard ook voor ALLM en VRR. Voor die laatste kan je gebruik maken van AMD FreeSync of HDMI VRR. En, hoewel de specificatie duidelijk stelt dat NVIDIA G-Sync niet ondersteund is, blijkt er wel degelijk een instelling in de menu’s om dit te activeren. Onze test-pc kon er ook gebruik van maken.

De input-lag is prima, zo blijkt uit onze test: 8,6ms (2K120) en 17,8ms (4K60) respectievelijk. Dankzij het Game Control Board heb je snel toegang tot belangrijke info en instellingen voor het gamen. Op poort 2 is ARC/eARC beschikbaar, maar sluit je een soundbar of AV-receiver daarop aan, dan houdt je dus maar één snelle hdmi-aansluiting over.

Panasonic levert een dubbele tv-tuner met een aansluiting voor DVB-T/T2/C, twee voor DVB-S/S2, en twee CI+-slots. Dat maakt het mogelijk, als je externe usb-opslag aansluit, om ook zonder een settupbox voor live tv te kunnen opnemen en tegelijk een ander kanaal bekijken. Tot slot zijn er drie usb-poorten, een optische digitale audio-uitgang, een composiet video en stereo minijack ingang (via M3-stekker). Voor toegang tot het thuisnetwerk zijn er ethernet en WiFi; ook Bluetooth is voorhanden.

Installatie en gebruik van de Panasonic TX-55MXW954

Er zijn weinig tv's die eenvoudiger om te installeren zijn dan een Panasonic-tv. Selecteer taal, land, netwerkaansluiting, tune eventueel live tv-zenders in en je bent klaar. Geen gedoe met inloggen op een of andere account, geen apps nodig. Heel verfrissend.

My Home Screen 8.0

Panasonic biedt in zijn line-up ook Google TV en Fire TV, maar dit lcd-topmodel gebruikt het in-huis ontwikkelde systeem My Home Screen 8.0. Dat blinkt uit in eenvoud en gebruiksgemak. Het Home-scherm is een eenvoudige rij pictogrammen onderaan in beeld, die je kan aanpassen. Het bevat zowel apps, live tv-zenders als externe ingangen. Het geselecteerde pictogram toont eventueel aanbevelingen als die beschikbaar zijn, in een tweede rij.

Panasonic TX-55MXW954 My Home Screen 8.0

Navigeren door de apps en menu’s verloopt erg vlot. Er is ook een snelmenu voor de belangrijkste instellingen, zodat je niet altijd door de zeer uitgebreide menu’s met instellingen moet. We kunnen die eenvoudige aanpak zeker waarderen. Keerzijde is dat My Home Screen enkel door Panasonic gebruikt wordt, waardoor het app-aanbod minder uitgebreid is. De belangrijkste streaming-apps zijn echter beschikbaar, en in Nederland geldt dat zelfs ook voor de meeste lokale apps. België is helaas minder goed bediend, daarvoor vinden we geen enkele lokale app.

Afstandsbediening

Panasonic zal geen prijzen winnen voor een innovatieve afstandsbediening. Enkel de sneltoetsen bovenaan voor vijf streamingdiensten, en een toets die je rechtstreeks naar alle apps brengt, duiden aan dat deze afstandsbediening bij een moderne tv hoort.

Panasonic TX-55MXW954 afstandsbediening

De remote is groot, maar ligt prettig in de hand. De toetsen hebben een aangenaam gevoel, en een duidelijke klik als je ze indrukt. De layout is goed, maar de input-toetsen en de ‘Picture’ bovenaan kan je niet bereiken zonder je hand naar boven te schuiven.

Twee toetsen verdienen wat extra aandacht. De ‘My App’-toets kan je koppelen aan een app naar keuze. Daarnaast is de ‘Picture’ toets de snelste manier om van beeldmodus te veranderen. Bovendien kan je in de menu’s instellen welke beeldmodi in de lijst verschijnen.

Techniek van de Panasonic TX-55MXW954: miniled, met niet zoveel dimming zones

Panasonic voorziet de TX-55MXW954 van een va-paneel. Dat heeft een goed contrast, maar een relatief beperkte kijkhoek. Dat betekent in dit geval: de kleuren worden goed bewaard als je niet centraal voor het beeld zit, maar het contrast daalt snel. Het scherm heeft een uitstekende uniformiteit, zowel in donkere als heldere beelden.

Panasonic TX-55MXW954

Daarnaast heeft Panasonic deze serie voorzien van een miniled-achtergrondverlichting gebruikt. Deze kan oplichten bij heldere delen van het beeld en dimmen bij donkere delen: local dimming, in jargon. Het aantal zones is echter beperkt, in 16x8 (128) zones. Dat is wat teleurstellend. We hadden voor een miniled-model dat de top van de lcd-lineup aanvoert toch echt op meer gehoopt.

De contrastwaarde met dimming blijft op het ANSI-patroon steken rond de 5000:1; we meten wel betere waardes op meer vergevingsgezinde patronen. We vermoeden ook dat Panasonic bijna altijd meerdere zones in een groep aanstuurt, dat viel op tijdens het tellen. Dat doet het waarschijnlijk om zichtbare zonegrenzen te vermijden, maar vermindert natuurlijk de effectiviteit. Zo zien we toch regelmatig een vrij grote, maar zachte halo rond heldere voorwerpen op donkere achtergrond. Anderzijds slaagt Panasonic er wel in om kleine accenten goed zichtbaar te houden, en ondertitels hebben geen nadelig effect op donkere beelden. In een verduisterde kamer valt dat allemaal op, bij wat omgevingslicht is dat veel minder het geval.

Beeldkwaliteit van de Panasonic TX-55MXW954: fraaie HDR-beelden

De piekhelderheid van 1113 nits is op zichzelf bezien goed. Bedenken we dat het 2023 is en dit een topmodel lcd-tv is, dan is het eerder matig. Er zijn middenklassers van andere merken die er ruim overheen gaan. Wat wel goed is, is dat de hoge helderheid ook geldt voor grotere venstergroottes. Ook het kleurbereik is prima, met een dekking van 92% van de P3-kleurruimte. Daarmee heeft het toestel goede kwalificaties om hdr-beelden mooi te tonen.

De wat beperkte contrastprestaties baarden ons zorgen, maar in de praktijk verraste de TX-55MXW954 aangenaam op dit punt. De MXW954 kon het hdr-karakter van het beeld uitstekend bewaren. Kleuren zijn levendig, en de helderheid wordt erg goed uitgespeeld. Het toestel houdt ook prima rekening met de HDR10-metadata, zodat zelfs erg helder gemasterde beelden er uitstekend uitzien, met zeer veel heldere nuances. Zelfs in lastige scènes met extreme contrasten zoals vuurwerk levert hij nog knappe beelden, al is een zichtbare halo dan wel onvermijdelijk.

Panasonic TX-55MXW954 local dimming vertoont halo's

Het enige zwakke punt is het ontbreken van schaduwdetail. In zeer donkere scènes verlies je echt veel nuances, en ook veel kleur. Dat probleem is overigens ook zichtbaar in sdr, maar dan in mindere mate. In beide gevallen kan je dat wat bijsturen met de ‘Dark Visibility Enhancer’, maar hou de instelling onder de vijf: anders beroof je andere beelden van contrast.  De Filmmaker modus is beschikbaar in sdr en hdr, en levert een goede kalibratie. Wel is die wat minder precies dan we bij Panasonic gewend zijn. In de allerdonkerste tinten is er wat te veel blauw, en in de helderste tinten neigt hij vaag naar rood-magenta. Die problemen zetten zich niet duidelijk door in de kleurweergave. Daarnaast ontbreekt er door de hoge gammawaarde wat zwartdetail.

Beeldverwerking: subtiel en efficiënt

Panasonic heeft een erg voorzichtige aanpak voor beeldverwerking. De processor grijpt in met erg zachte hand, zodat overbewerkte beelden nooit voorkomen. De upscaling en ruisonderdrukking zijn uitstekend. Om het detail wat extra te accentueren kan je ‘Resolutie Remasteren’ activeren, samen met een licht verhoogde scherpte-instelling (maximaal 10). De processor sleept al jaren een minpunt mee: hij kan geen kleurstroken (banding) maskeren die je ziet in zachte gradiënten.

Het scherm heeft een goede, maar geen uitstekende bewegingsscherpte. Bewegende voorwerpen hebben een licht vage rand. De processor kan wel erg goed camerabewegingen vloeiend maken. ‘Intelligent Frame Creation’ laat je daarvoor best op de minimum-stand. Zet deze alleen hoger als je werkelijk alle schokjes wil vermijden.

De lichtsensor kan zowel helderheid als kleurtemperatuur aanpassen, maar dat laatste schakelen we liever uit. De AI-beeldmode past het beeld aan op basis van content, en er is een instelling om de sterkte van dat effect bij te sturen. Toch prefereren we de Cinema, Filmmaker Mode en True Cinema mode boven die AI-beeldmode.

Geluidskwaliteit van de Panasonic TX-55MXW954

De MXW954 ondersteunt Dolby Atmos, maar geen DTS. Dat deden eerdere generaties van deze fabrikant ook niet. De tv is voorzien van twee luidsprekers met 15 watt per stuk aan versterking, en een 20 watt woofermodule. Die configuratie klonk goed voor dagelijks gebruik, maar schoot wat tekort om echt te overtuigen. Met bescheiden volume is de klank goed, met een mooie basbijdrage van de woofer. Ook hadden onze Dolby Atmos-tracks een hoorbaar surroundeffect.

Zodra je echter de volumeknop naar 50 draait, hoor je de processor duidelijk ingrijpen. De bas wordt afgeknepen en de klank is dan vaak wat ruw. Vooral voor muziek was dat storend. Een goede soundbar lijkt aangewezen als je graag epische soundtracks beluistert. Hou er - nogmaals - rekening mee dat ARC/eARC op een van de HDMI 2.1-poorten staat. Gamers met meerdere 4K120-bronnen die een soundbar willen gebruiken houden dan slechts een HDMI 2.1-aansluiting over.

Conclusie

Dit Panasonic miniled-topmodel is geen partij voor de eigen oled-tv’s. Hij biedt flink wat helderheid, maar door het beperkte aantal dimmingzones kan het contrast niet in de buurt van oled-prestaties komen. Daarnaast kan je halo’s zien in donkere beelden. Daarbij valt ook op dat hij qua pure helderheidscijfers de duimen moet leggen voor sommige high-end middenklassers van andere merken.

Toch is de beeldkwaliteit erg goed, met dank aan prima beeldverwerking, goede kalibratie en ruime hdr-ondersteuning. De tv is een goede keuze voor de doorsnee woonkamer, waar je niet regelmatig bij verduistering kijkt. De dubbele tv-tuner en het vlotte smart tv-systeem zijn mooi meegenomen, en ook gamers komen aan hun trekken. Een heikel punt blijft de prijs, die is behoorlijk hoog. Zeker als je gaat vergelijken met de concurrentie uit China. 

Panasonic TX-55MXW954 in een oogopslag
Beeldscherm 55 inch (139 cm) VA LCD
FALD MiniLED backlight, 128 zones
4K UHD (3840x2160)
120 Hz
HDR HDR10, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ, HLG
Geluid 2x 15W + 1x 20W
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 40 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR
3x USB
Composiet video + stereo RCA (M3)
Optisch digitaal audio uit
Ethernet
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
TV Tuners 2x DVB-T/T2/C, 2x DVB-S/S2
2x CI+ 1.4
Smart TV My Home Screen 8.0
Energieverbruik SDR 84 watt (G) / HDR 192 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
122,8 x 77,8 x 26,9 cm, 18 kg

zonder voet:
122,8 x 70,9 x 7,1 cm, 17,5 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 787 nits,
HDR: 903 nits

10% venster: 
SDR: 934 nits
HDR: 1113 nits

100% venster:
SDR: 501 nits
HDR: 604 nits

Contrast: 
3.727:1 (native)
4.920:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 8249 K
Gamma: 2,46
Grijsschaal (dE2000): 2,63
Kleurafwijking (dE2000): 1,84

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 4,00
P3-dekking: 92,2%

Adviesprijs € 1499