Nieuws   |   Processors

De 14e generatie Intel Core processor voor desktop moet de 6 gigahertz halen

De 14e generatie Intel Core processor voor desktop moet de 6 gigahertz halen
De 14e generatie Intel Core processors zijn vrijwel identiek aan de 13e generatie, op een paar kleine verschillen na.

Onlangs onthulde Intel de technische details van de komende 14e generatie Core processors voor laptops, met de codenaam Meteor Lake. Die verschilt in vrijwel elk opzicht van de generatie ervoor. De 14e generatie Intel Core processors voor desktop PC's vertoont daarentegen amper wijzigingen vergeleken met de 13e generatie. Het belangrijkste wapenfeit van 'Raptor Lake Refresh': de 6 GHz-barrière wordt geslecht.

14e generatie Intel Core: (iets) hogere kloksnelheden

Vooralsnog kondigt Intel - traditiegetrouw - alleen zes processors aan voor gamers, content creators en overklokkers: de modellen met een K in de type-aanduiding. Later zullen de overige 14e generatie Intel Core processors volgen. De details daarvan zijn overigens al per ongeluk door het bedrijf gelekt. Over de verschillen met de vorige, 13e generatie Core, kunnen we kort zijn: die zijn er amper. De belangrijkste verandering is dat Intel zijn productieproces voor deze chips, Intel 7 in jargon, verder heeft verfijnd.

Daardoor kunnen 14e generatie Intel Core processors iets sneller werken bij eenzelfde energieverbruik als de voorgangers. Daarnaast moeten ze - heel kort - overweg kunnen met een fors hoger energieverbruik, voor korte prestatiepieken. Dat maakt het mogelijk een mooie symbolische grens te passeren: de Core i9-14900K en 14900KF moeten de 6 gigahertz kunnen bereiken. Daar geldt wel een belangrijke proviso: die snelheid is alleen mogelijk als de 'Thermal Velocity Boost' het toestaat. Dat is een geautomatiseerd systeem dat de snelheidsgrens kan opschroeven, als de temperatuur en het beschikbare vermogen van de voeding het toelaten. Hiermee kan de processor nog wat harder draaien dan de maximale 'Turbo Boost' snelheid van 5,8 GHz. Die is gelijk aan die van de Core i9-13900K(F).

Ook de basissnelheid van de nieuwe i9's is iets hoger dan die van de voorgangers. Respectievelijk 3,2 en 2,4 GHz voor de P- en de E-rekenkernen. Dat was 3 en 2,2 bij de 13900K(F). Voor de Core i7-14700K(F) en de Core i5-14600K(F) zijn de basisfrequenties hetzelfde als bij de respectieve voorlopers. Wel zijn ook bij die modellen de boost-snelheden iets hoger, 100 MHz om precies te zijn. 

Een iets snellere Core i7-14700K(F)

Een tweede verschil met de 13e generatie is dat de Core i7 van de 14e generatie Intel Core processors er een setje extra E-rekenkernen bij heeft gekregen. In plaats van de 8 P- en 8 E-kernen van de Core i7-13700K(F) heeft de i7-14700K(F) 8 P-kernen en 12 E-kernen. Ook de hoeveelheid cachegeheugen neemt toe, van 24 naar 28 MB.

De 14e generatie Intel Core i7 heeft meer rekenkernen dan de 13e generatie i7.Daarmee komt het totaal aantal threads oftewel taken die deze processor kan verwerken op 28, versus 24 bij de voorganger. Het zal deze chip een bescheiden snelheidswinst opleveren in sommige toepassingen.

Ondersteuning voor meer werkgeheugen

Ten slotte valt op dat de nieuwe generatie Core processors met meer werkgeheugen overweg kan. De limiet ligt nu op 192 gigabyte, waar dat 128 GB was bij de vorige generatie. Het is iets waar wellicht content creators die met zeer geheugenintensieve toepassingen werken, baat bij zullen hebben. Voor de meeste gebruikers maakt dit geen verschil.

Prijs en beschikbaarheid van de 14e generatie Intel Core processors

Er is nog een ding dat geheel ongewijzigd is in vergelijking met de vorige generatie: de prijs. Dat is natuurlijk prettig: voor hetzelfde geld krijg je (iets) betere processors. Zeker de Core i7-14700K(F) is aantrekkelijker, want die heeft daadwerkelijk meer rekenkernen. De processors moeten vanaf 17 oktober 2023 te koop zijn.

Binnenkort zullen we in een korte review aandacht besteden aan het prestatieverschil tussen de 13e en 14e generatie van Intel. Het bedrijf zelf spreekt van 'middle single digits' oftewel een toename van rond de 5 procent. Dat is doorgaans niet voldoende om in de praktijk echt te merken. Alleen bij zeer rekenintensieve, langdurige taken waarbij elke tijdswinst is meegenomen, kan het doorslaggevend zijn.