Review   |   Projectoren

Hisense C1 review: welke kamer wordt vandaag je thuisbioscoop?

De Hisense C1 is een projector die niet vast aan het plafond hoeft te hangen, maar snel in elke kamer een fraai groot beeld kan produceren.
De Hisense C1 is een projector die niet vast aan het plafond hoeft te hangen, maar snel in elke kamer een fraai groot beeld kan produceren.

Grote tv's - met een diagonaal van 85 inch of meer - dalen heel snel in prijs. Daarmee komen ze op een terrein dat van oudsher aan projectoren toebehoort. Daar staan de ontwikkelingen echter ook niet stil. Neem de Hisense C1, een triple laser 4K ultra hd dlp-projector met een prijs die vergelijkbaar is met een pakweg 65-inch televisie uit de bovenkant van de middenklasse. Hij komt met een ruime lichtopbrengst en goed contrast, Dolby Vision hdr-weergave en een compleet smart tv-systeem ingebouwd. Dankzij een aantal geautomatiseerde functies is het opstellen eenvoudig - en door zijn omvang en gewicht kan je hem vlot in een andere kamer van je huis neerzetten.

Hisense C1: snel te verplaatsen

Projectoren hebben duidelijke voor- en nadelen. De belangrijkste voordelen zijn de omvang van het beeld én het feit dat een projector weinig (visuele) ruimte inneemt, wanneer hij uitstaat. Dat in tegenstelling tot het zwarte vlak van een slapende televisie. Het voornaamste nadeel is dat je eigenlijk altijd in een verduisterde ruimte moet kijk voor de beste beeldkwaliteit - zeker het contrast. Daarnaast is het neerzetten en afstellen vaak een klusje, waardoor thuisbioscoop projectoren vaak een vaste plek hebben, bijvoorbeeld aan het plafond. 

Zo niet de Hisense C1. Die ziet er bijzonder compact uit, en met een bescheiden gewicht van 4,6 kg is hij gemakkelijk en snel te verplaatsen. Hij weegt wat te veel om hem draagbaar te noemen, je stopt hem niet even in je tas. Even verhuizen naar een andere kamer is werkelijk geen enkel probleem. De afwerking is prima. Het patroon van geborsteld grijs en blauw metaal oogt fraai, de zijkant is voorzien van perforaties voor de koeling. Bovenaan vind je een power-toets, play-pause, en volumetoetsen. De lens ligt lichtjes verzonken in het chassis.

Opstellen en instellen van de Hisense C1: automatisering helpt

Wie al eens een projector opgesteld heeft, weet dat het toch wat gedoe is om het beeld perfect in orde te krijgen. De C1 mikt op een rol in meer dan een kamer van het huis. Opstellen moet dan ook zo eenvoudig mogelijk zijn. Dat is iets waar hij zijn beloftes prima waarmaakt. Zodra je de Hisense C1 aanzet, zorgen autofocus en auto keystone voor een perfect rechthoekig beeld.

Let wel, hoe goed en eenvoudig de correctie ook is, je bent er altijd bij gebaat om de projector zo recht mogelijk voor het beeld te plaatsen. Hoe groter de trapeziumafwijking is die de auto keystone moet corrigeren, des te meer detail en resolutie je namelijk verliest. Over kleine afwijkingen hoef je je echter geen zorgen te maken. Hangt er een kader in de weg? De auto obstacle avoidance detecteert dat en verkleint het beeld zodat het netjes naast het kader blijft. En met auto screen alignment kan de projector het beeld zelfs automatisch uitlijnen op een scherm. Kortom, opstellen is echt geen werk.

Wil je toch meer controle? Je kan al deze zaken handmatig aanpassen of de automatische functies geheel uitschakelen. Het beeld was in al onze testen zeer goed, met dank ook aan de prima lens. Die levert haarscherp beeld. Enkel aan de randen konden we wat minimale (minder dan een pixel) chromatische aberratie zien. Dat stoort nooit tijdens het kijken. Het toestel beschikt over vier rubber voetjes, verstelbaar in de hoogte. Er is ook een schroefdraadaansluiting voor een statief.

De projectieverhouding (1,2) levert een 100 inch-beeld op ongeveer 2,65 meter van de muur (of het scherm). De projector zal in een typische kamer relatief dicht bij de kijkpositie staan. Gelukkig is hij erg stil, zelfs wanneer je voor de maximale lichtsterkte kiest.

Aansluitingen van de Hisense C1

De Hisense C1 heeft hetzelfde VIDAA smart tv-systeem als de Hisense televisies. Daardoor kan je de projector zelfstandig gebruiken, zo je wilt. Zeker handig wanneer je de projector verplaatst. Externe bronnen aansluiten kán wel. Daarvoor zijn de nodige aansluitingen aanwezig. Twee HDMI 2.0-poorten, twee USB-aansluitingen voor media, een optisch digitaal audio uitgang, een hoofdtelefoonaansluiting, ethernetaansluiting, WiFi en Bluetooth.

Hisense C1 aansluitingen

Over HDMI 2.1 beschikt de projector niet; gamers zijn beperkt tot 4K60. Hoewel de HDMI-poort theoretisch ook 2K120 moet aankunnen, lukte het ons niet tijdens het testen die combinatie van resolutie en snelheid geprojecteerd te krijgen. Er is geen ondersteuning voor VRR (Variabele Verversingsfrequentie), wel voor ALLM (low input lag modus). In de game mode meten we een input-lag van 43,5 ms (4K60). Dat verbleekt bij de 16 ms die we op een gemiddelde tv vinden, maar volstaat voor casual gaming. Alle aansluitingen, inclusief de stroomaansluiting zitten onderaan de achterzijde.

Gamen op de Hisense C1 kan, maar met meer input lag dan de meeste televisies.

Ingebouwde smart tv met VIDAA U

Wat kan je zoal streamen op deze projector? VIDAA U kennen we als het smart tv-systeem dat Hisense ook gebruikt op zijn televisies. Wie er wat meer over wil weten, kan terecht in onze review van de Hisense 65U79NQ. Op de Hisense C1 staat overigens een wat oudere versie, VIDAA 6. De navigatie verloopt vlot, en het algemeen gebruiksgemak is prima. De ingebouwde mediaspeler had geen problemen met de belangrijke videoformaten (H264, H265) maar speelde geen DivX of XVID. We tillen daar niet zwaar aan, die formaten zijn ondertussen erg verouderd. Ook ondertitels vormden geen probleem, en zowel Dolby Digital als DTS-audio speelt hij af.

Onze belangrijkste opmerking blijft het app-aanbod. Wat internationale streamingdiensten betreft, vind je de grote namen, Netflix, YouTube, Prime Video, Disney+ en Apple TV. Maar op lokaal vlak, zeker voor Belgische gebruikers is het app-aanbod wat karig (enkel VTM GO en Streamz). Hisense heeft HBO Max inmiddels toegevoegd, en liet weten dat TV Vlaanderen/Canal Digitaal onderweg zijn.

Dankzij Airplay 2 hebben iOS-gebruikers wel een handige manier om smartphone content op het grote scherm te bekijken. Daarnaast kan je sommige zaken casten, maar volledige Google Cast-functionaliteit is er niet. Wie graag foto’s of video’s van de smartphone op groot scherm bekijkt, installeert daarvoor het beste de VIDAA-app. Die kan ook dienstdoen als afstandsbediening.

Afstandsbediening van de Hisense C1

De afstandsbediening heeft verlichte toetsen, altijd handig voor een projector die je regelmatig bij weinig omgevingslicht gebruikt.  Ze is erg compact, maar biedt precies wat we willen. Zo zijn er toetsen voor de beeld- en geluidsmodes, de laserlichtsterkte, de autofocus en vier sneltoetsen voor de populairste streamingdiensten.

Hisense C1 afstandsbediening

Beeldkwaliteit van de Hisense C1: goede lichtopbrengst en degelijk contrast

De Hisense C1 is uitgerust met een triple laserlichtbron. Dat houdt in dat er aparte lasers zijn voor rood, groen en blauw. De beloofde helderheid is 1600 ANSI lumen. In de uitstekende gekalibreerde Filmmaker Mode houden we daar nog 1023 lumen van over. In de Sport en Standaard beeldmode gaat de helderheid wat hoger, tot 1325 lumen. Dat betekent dat je in Filmmaker Mode een beeld tot 140 inch kunt projecteren bij verduistering, en zelfs bij wat omgevingslicht kan je nog zonder problemen tot 100 inch gaan.

Hisense C1 projectie in het donker

In de meer heldere modes heb je nog meer ruimte, ook bij omgevingslicht. Daarnaast levert de projector ook een prima contrast, ongeveer 1300:1. Je kan de laserlichtsterkte instellen in tien stappen. In de laagste stand (1) hou je ongeveer 65% over van de waardes die we hier gegeven hebben (gemeten op de maximum (10) stand). De lasers staan garant voor een erg ruim kleurbereik.

Hisense C1 helderheid

Mooie beelden, maar opgelet met HDR10

Voor sdr levert de Filmmaker mode bijzonder mooie beelden. De grijsschaal is neutraal en heeft een correcte kleurtemperatuur. De kleuren zijn natuurlijk en correct, het contrast is prima en de projector onthult erg veel schaduwnuances. Voor hdr is de ondersteuning van Dolby Vision een sterke troef, daarmee levert de projector zijn mooiste hdr-beelden.

Maar het moet gezegd, hdr blijft lastig voor projectoren. Tv’s hebben daar dankzij hun betere contrast en vooral ook hogere piekhelderheid toch een flinke voorsprong. Dat merken we zeker in heel heldere hdr10-content. De tonemapping verbergt witnuances en kan ondanks het enorme kleurbereik van de lasers ook wat kleurintensiteit verliezen wanneer die kleuren erg helder zijn. Gelukkig is de meeste hdr-content niet zo helder gemastered. De beperkingen vallen dan minder op, maar het is duidelijk dat Dolby Vision betere resultaten geeft.

Ultra HD en vloeiende beelden

Projectoren hebben zelden even uitgebreide beeldverwerking als een televisie, maar de C1 scoort meer dan behoorlijk. Zo kan je motion interpolation activeren, een techniek die vaak ontbreekt op een projector. Dat is belangrijk, omdat dlp-projectoren altijd met 60Hz werken, waardoor stotterend beeld als de camera beweegt in 24Hz-filmbeeld onvermijdelijk is. Dankzij motion interpolation berekent de projector tussenliggende beelden, waardoor de camerabeweging vloeiend is. Voor de echte filmpuristen hoort dat gestotter erbij, die laten het uitstaan.

Deze dlp-projector heeft een eigen resolutie van 1920x1080 en gebruikt een pixelshifting techniek om daarmee 4K-resolutie te bereiken. Perfect 4K-detail levert dat niet, maar dat is enkel zichtbaar in de allerfijnste details, en dan nog vooral in testpatronen. Een groot voordeel is dat er geen zichtbaar pixelrooster is. Projectiebeeld is bovendien iets zachter dan een tv-beeld, dat is ook net de reden waarom sommige mensen het mooier vinden. De processor kan willekeurige ruis goed elimineren, maar compressieruis zoals blokvorming of kleurstroken blijft zichtbaar.

Audiokwaliteit van de Hisense C1

De audio draagt het logo van JBL en de 2x 10W versterkervermogen zorgt voor een prima resultaat. Wie de projector wil verplaatsen, hoeft dus geen aparte audio-oplossing te voorzien. Het systeem kan flink wat volume geven, met een goede baslijn. Zowel film als muziek klonk daardoor erg aangenaam en relatief goed gebalanceerd. De projector ondersteunt heel wat muziekformaten, zelfs Dolby Atmos. Dat is vooral handig, maar je mag niet op echte surround rekenen. Daarvoor is zo een compact systeem niet geschikt. Er zijn genoeg opties om een soundbar of hoofdtelefoon aan te sluiten, mocht je de audio toch willen upgraden.

Conclusie

De Hisense C1 levert niet alleen groot én mooi 4K-beeld, hij doet dat zonder veel moeite op verschillende plekken in huis. De compacte projector is gemakkelijk te verplaatsen, en de automatische functies voor focus en keystone zorgen in een handomdraai voor haarscherp beeld. Dat is fijn als je de ene keer met het gezin in de huiskamer wilt kijken en de andere keer een filmavond voor de kinderen op een slaapkamer organiseert.

Heel heldere HDR10-content is, zoals voor veel projectoren, een lastige opgave. Maar de Hisense C1 ondersteunt ook Dolby Vision en dat levert erg fraaie beelden. De triple laserlichtbron heeft een lange levensduur en een ruime lichtopbrengst, die de dlp-projector combineert met prima contrast. Dim de lichten en je hebt een knappe bioscoop-ervaring, maar zelfs met wat omgevingslicht is de projector goed genoeg uitgerust om een groot beeld te creëren. De ingebouwde JBL-speakers leveren een degelijk resultaat. Het VIDAA U smart tv-systeem heeft een prima selectie streamingdiensten en mediaspeler. Kortom, alles watje zoekt in een gebruiksvriendelijke en verplaatsbare thuisbioscoopoplossing.

Daar komt bij, dat de adviesprijs van de Hisense C1 weliswaar stevig is, de praktijk pakt een stuk gunstiger uit. Op moment van schrijven kan je deze projector al voor minder dan 1400 euro in huis halen. Zoals al aangehaald, daar heb je een nette 65 inch televisie voor - maar dus ook een hele fijne bioscoopervaring met deze projector. Keuzes, keuzes!

Aanrader November 2024

Hisense C1

Hisense C1 in een oogopslag
Kleur Blauw en donkergrijs
Afmetingen 17,9 x 29,5 x 21,6 cm (HxBxD)
Gewicht 4,6 kg
Projector Triple laser, DLP
4K Ultra HD (3840x2160 pixels)
50/60 Hz
1600 ANSI Lumen
Contrast 1600:1
Projectieafstand: 1,2
HDR HGL, HDR, HDR10, HDR10+, Dolby Vision
Audio 2x 10W
Dolby Atmos, Dolby Digital (Plus), Dolby True HD, DTS, DTS HD
Aansluitingen 2x HDMI 2.0 (eARC, ALLM)
1x USB 480 Mbit/s, 1x USB 5 Gbit/s
3,5 mm audio uit
S/PDIF optisch digitaal uit
RJ45 ethernet
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
Testresultaten Lichtopbrengst:
1287 ANSI Lumen (standaard)
1023 ANSI Lumen (Filmmaker Mode)
Contrast: 1267:1

SDR kleur:
Kleurtemperatuur: 6779K
Gamma: 2,18
Grijsafwijking (dE2000): 2,72
Kleurafwijking (dE2000): 1,78

HDR-weergave:
Grijsafwijking (dEICTCP): 8,87
P3-kleurbereik: 98,2%
Adviesprijs € 2199 
Koop bij

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt