Review   |   Monitoren

iiyama ProLite T2755QSC review: unieke touch monitor voor je bureau

De iiyama ProLite T2755QSC is een touchmonitor met pen-ondersteuning, en dat biedt creatieve mogelijkheden. Touch op groot formaat is leuk, al komt het met een meerprijs.
De iiyama ProLite T2755QSC is een touchmonitor met pen-ondersteuning, en dat biedt creatieve mogelijkheden. Touch op groot formaat is leuk, al komt het met een meerprijs.

Touch oftewel aanraakbediening met de vingers is geen onderwerp waar iedereen het over eens is. Ja, voor smartphones of tablets, daar is het onmisbaar. Maar bij laptops zijn de meningen verdeeld, en voor op het bureau voelen de meesten er weinig voor. Toch is er veel voor te zeggen, vooral als je al gewend bent aan deze vorm van bediening. De iiyama ProLite T2755QSC is primair bedoeld voor bedrijfsmatige toepassingen, maar voor de consument op zoek naar een scherm om te beroeren is het ook een zeldzame, nee unieke én interessante optie.

iiyama ProLite T2755QSC: eindelijk meer pixels

Dat interessante aspect zit gek genoeg niet in de touch, maar bovenal in de resolutie. Vrijwel alle touchmonitoren tot dusver bieden maximaal full hd, oftewel 1920x1080 pixels. Zoals ik niet zal nalaten te stellen, is dat te weinig voor wie met enige regelmaat gebruik maakt van een pc. Qhd (ook wel:1440p) biedt met 2560x1440 beeldpunten ruim 75% meer werkruimte. En op hetzelfde schermformaat aanmerkelijk meer detail. Of je nu grote Word-documenten of Excel-spreadsheets bewerkt, presentaties maakt of foto's of video's bekijkt of bewerkt: die extra werkruimte is essentieel. 

iiyama ProLite T2755QSC

Tot dusver moest de koper op zoek naar een touchscherm een compromis sluiten: minder pixels met touch, of meer zonder. De iiyama ProLite T2755QSC maakt dat een gepasseerd station, want hiermee heb je allebei. Wat blijft is de meerprijs: capacitieve touch op dit formaat is niet goedkoop. Zeker niet omdat het nicheproducten betreft met een beperkte oplage. Bovendien maalt de primaire doelgroep  - zoals winkels die een fancy verkooppunt willen inrichten, of recepties van hotels en resorts - minder om de aanschafprijs. Die wil de zekerheid dat vervangende exemplaren ook na meerdere jaren te koop zijn, en dat er vlotte ondersteuning is in geval van problemen.

Daar betaal je allemaal voor in de meerprijs van de T2755QSC. Als ProLite-model is het onderdeel van de zakelijke lijn van iiyama. Deze Japanse fabrikant levert touchmonitoren in zo'n beetje elk denkbaar formaat, van ieniemienie 10-inch (24,5 cm) modellen tot duizelingwekkend grote 105-inch (267 cm) exemplaren. Overigens heb je het op dat formaat niet meer over capacitieve touchdetectie; dat kan bij iiyama tot 65 inch. Als onderdeel van dit assortiment is de T2755QSC met pakweg 500 euro niet heel goedkoop. Ruim twee keer zoveel als een heel aardige 1440p-monitor zonder touch. Je moet er dus wat voor over hebben. Wat je ervoor terugkrijgt, lees je hier.

iiyama ProLite T2755QSC: anders dan anders design

Dat het scherm wat anders is dan een doorsnee monitor, merk je zodra je het uit de doos haalt. Die bevat overigens een boel piepschuim, waar we geen fan van zijn. Dat kan beter, iiyama. Anders dan bij de meeste monitoren zit er in de doos geen zelf te monteren voet. Het is één, zeer solide geheel, met een uitklapbare standaard. Daarmee kan je de T2755QSC in verschillende hoeken plaatsen.

Qua verstelbaarheid is dat het wel: draaien, zwenken of in hoogte verstellen is er niet bij. Het aanpassen van de kantelhoek is niet heel ingewikkeld, maar gaat uiteraard zwaarder dan bij een monitor op een voet. Je moet immers het scherm een beetje optillen. Bij het aansluiten van kabels is handig om die door de voet heen te trekken, in plaats van ze eronder te laten lopen. Om die kabels een beetje bij elkaar te binden zit er een kabelspiraal in de doos, een voorziening die je eigenlijk nooit bij monitoren aantreft. Verder levert iiyama zoals gewoonlijk alle benodigde kabels mee.

Terug naar het design van de ProLite T2755QSC. Direct opvallend is dat het paneel aanzienlijk meer glimt dan een doorsnee monitor. Dat is uiteraard vanwege de glasplaat met capacitieve touchdetectie. Het heeft als bijkomstig effect dat het scherm contrastrijker oogt, al scoort het in de test niet bijzonder hoog in dat opzicht. De glasplaat is volgens iiyama voorzien van een anti-vingerafdrukcoating, die ook voor extra gladheid moet zorgen om het aanraken te versoepelen. Wat ook opvalt, is dat het een stuk zwaarder is dan een doorsnee 27 inch monitor. Dat zit deels in de glasplaat, maar ook deels in de veel solidere behuizing dan het doorsnee plastic van bureaumonitoren. 

iiyama ProLite T2755QSC

Dat gewicht zorgt voor een stabiele positie op het bureau, ook met de ogenschijnlijk eenvoudige standaard. Die is voorzien van rubbers, evenals de rand onder het scherm. Daardoor glijdt het geheel niet weg. De standaard kan je traploos verstellen. Desgewenst kan je de monitor bijna plat leggen, als een soort tablet. Helemaal plat kan ook, want de aansluitingen steken naar onderen. De monitor heeft daarvoor echter geen antislip materiaal aan de achterzijde, dus daar moet je dan zelf voor zorgen. Waarom zou je 'm plat leggen? Bijvoorbeeld voor touchgebaseerde games op de salontafel. 

Ook kan je op het scherm schrijven en tekenen. Wil je dat met meer precisie doen dan niveautje vingerverven, dan heb je een geschikte stylus nodig. Om precies te zijn, een zogeheten actieve stylus op basis van MPP 2.0. Dat staat voor het Microsoft Pen Protocol. Die levert iiyama niet mee, maar als je zo'n pen hebt moet hij kunnen samenwerken met het scherm. Daarbij moet hij ook de hoek kunnen herkennen waarmee je de pen gebruikt, om zo bijvoorbeeld dikkere of dunnere lijnen te tekenen.

Basale aansluitingen: geen USB-C

De T2755QSC lijkt primair bestemd voor gebruik in winkels of andere openbare locaties. Toch zouden ook daar wat meer aansluitingen handig zijn. Primair gemist wordt usb-c. Zo'n enkele kabel voor data, video én stroom is juist ook voor een omgeving als een receptiebalie of verkooppunt handig. Om gebruik te maken van de touchbediening is immers een usb-verbinding noodzakelijk.

iiyama ProLite T2755QSC aansluitingen

Daarvoor heeft het scherm een usb-b aansluiting; ook zijn er twee usb-a poorten om bijvoorbeeld een muis en toetsenbord te verbinden. Geschikt voor bijvoorbeeld het laden van een smartphone zijn deze poorten niet; daarvoor leveren ze te weinig stroom. Voor beeldinvoer zijn er hdmi en displayport. Verder is er een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting.

iiyama ProLite T2755QSC aansluitingen

Twee speakers zijn ook ingebouwd. Die hebben maar een enkele watt aan versterking. Toch valt het geluid mee, mogelijk omdat de luidsprekers vrij veel ruimte als klankkast hebben, en naar boven gericht zijn. Je ziet ze zitten door het rooster bovenaan de achterzijde. Op maximaal volume is er enige vervorming, maar ik heb veel erger gehoord. Van veel laagweergave is geen sprake, en voor een beetje muziek luisteren zijn aparte speakers al snel beter. Maar toch, qua weergave moet je denken aan een goedkopere bluetooth-speaker. Stemmen zijn goed te volgen. Voor simpele video's, beeldbellen en podcasts of eenvoudige games kan het ermee door.

Iiyama ProLite T2755QSC speaker

Bediening en menu van de iiyama ProLite T2755QSC

Voor het bedienen van het on-screen menu zit er een joystickje aan de achterzijde van het scherm. Dat zit ongeveer in het midden van de rechterkant. De mogelijkheden van het on-screen menu zijn beperkt. Zo kan je geen sRGB-kleurruimte instellen. Ook aanpassingen aan de kleurweergave zijn voornamelijk beperkt tot een paar presets, en aanpassingen voor rood, groen en blauw. 

iiyama ProLite T2755QSC on-screen menu bediening

Opvallend is dat de overdrive uitstaat als je het scherm uit de doos haalt. Bij iiyama is doorgaans de optimale, middelste positie al geselecteerd. Dat is hier niet zo. Zoals je verderop kan lezen, is het bepaald geen gaming-scherm - maar van enige overdrive heeft het wel profijt.

Een niet-standaard optie in het menu is de mogelijkheid de touchgevoeligheid aan te passen. Je kan het geschikt maken voor gebruik met handschoenen; standaard staat die optie uit.

Beeldkwaliteit van de iiyama ProLite T2755QSC

De iiyama ProLite T2755QSC is voorzien van een ips-paneel. Dat belooft een goede helderheid en kijkhoek, en een wat minder indrukwekkend contrast. De helderheid blijkt uit de doos een stuk hoger dan door iiyama belooft. In plaats van 400 nits tikken we bijna de 460 nits aan, wanneer we het meten met Portrait Displays Calman Ultimate en een Calibrite i1 Display Pro Plus colorimeter. Dat is mooi meegenomen, zeker ook voor het soort helverlichte winkel- en hotelomgevingen waar je dit scherm vermoedelijk aantreft.

De kleurweergave uit de doos houdt niet over. Dat heeft twee oorzaken: de rood-groen-blauw balans voor grijstinten ligt compleet uit het lood ten faveure van groen. Dat groenzweem is ook met het blote oog duidelijk zichtbaar. Daarnaast is de gamma-afstelling weinig consistent, waardoor sommige tinten veel te donker - en andere te licht - worden getoond. Omdat grijstinten ook onderdeel vormen van de kleurtest, is de gemiddelde kleurafwijking groter dan die zou zijn, puur kijkend naar de kleuren. 

Het is niet heel ingewikkeld om het beeld te verbeteren. Door simpelweg wat te draaien aan de R/G/B-instellingen in het menu (in ons geval: R 99, G 94, B 100) is de kleurbalans en daarmee de kleurtemperatuur een heel stuk beter. Het levert een aanmerkelijk kleinere afwijking op voor zowel grijstinten als voor kleuren. Waar minder aan te doen is, is de gamma-instelling. Er zijn twee andere presets, maar die zijn voor een aanmerkelijk lichter en een duidelijk donkere weergave (pakweg gamma 2.0 en 2.4). Voor Windows-gebruik heeft 2.2 de voorkeur. Wie wil kan het uitgangssignaal van de videokaart aanpassen met een icm-profiel; het paneel heeft veel meer potentieel dan iiyama eruit haalt. Omdat het resultaat van zo'n kalibratie per systeem anders zal zijn, hebben we dat niet gedaan.

Hoe dan ook is het jammer dat iiyama hier niet wat meer aandacht aan heeft besteed. Het bedrijf heeft bij heel wat schermen laten zien hiervoor wel degelijk faciliteiten te hebben. Vermoedelijk is het niet gedaan vanwege het doelgebruik. Grootformaat schermen worden zelden heel kleurkritisch ingeregeld door de leverancier; dat gebeurt dan door een installateur, mocht de klant er behoefte aan hebben. Juist voor een product als dit zou kleurechte weergave - denk aan een mode- of kunstcollectie in een winkel of galerie - een meerwaarde bieden.

Ook als je het op je bureau gaat gebruiken is kleurnauwkeurigheid gewoon beter. Zelfs als je geen grafisch vormgever bent. Maar goed, met wat handmatig aanpassen kom je een heel eind, al is een colorimeter eigenlijk onontbeerlijk hiervoor. De door ons gedane aanpassing bracht wel een kleine reductie in helderheid en contrast met zich mee, maar de verbetering in kleuren rechtvaardigt dat zonder meer.

Beeldsnelheid: niet om te gamen

Zoals geschreven komt de ProLite T2755QSC uit de doos zonder actieve overdrive. Dat zie je bij het nameten van de responstijden, wat we doen met OSRTT. De transities zijn dermate langzaam, dat ook de 75Hz niet behaald wordt. Daarvoor zijn responstijden van 13,3 milliseconden nodig; in de praktijk wordt de 20 regelmatig gepasseerd. Met overdrive verbetert het resultaat wel enigszins, maar heel snel wordt het paneel - of de aansturing - nooit. De optimale stand lijkt 'OD 4' te zijn. Op een nog hogere stand zie je te veel artefacten zoals inverse ghosting terug.

Gebruik in de praktijk van de iiyama ProLite T2755QSC

Voor kleurbewerking zal je de T2755QSC dus niet kopen, maar hoe voldoet hij voor andere zaken? Dat is overwegend heel behoorlijk. Het paneel is gewoon lekker helder en kan bovenal veel informatie tonen dankzij de qhd-resolutie. Zaken als een presentatie maken, grote Word-documenten of Excel-spreadsheets bewerken: dat is gewoon veel prettiger op 1440p. Je kan de T2755QSC eventueel ook inzetten om presentaties te tonen. Dankzij de touchlaag kan je er doorheen tikken of swipen.

Ook voor het bekijken van foto's werkt dat prettig, en in- en uitzoomen met 'pinchzoom' werkt uitstekend in bijvoorbeeld de standaard Foto's app van Windows. Zeker na bijstellen van de rgb-balans zijn foto's prima te bekijken voor doorsnee gebruik. Bediening van andere Windows-toepassingen varieert enigszins. De Verkenner bijvoorbeeld is nog altijd niet erg geschikt voor bediening met de vingers, daarvoor zijn er te veel kleine bedieningselementen. Maar scrollen door webpagina's gaat prima en wordt al gauw een automatische handeling, waarbij je de muis laat liggen. 

Gekoppeld aan een Asus NUC 14 Pro AI was het ook prima mogelijk de ellenlange Windows installatie te doorlopen met het touchscherm in plaats van een muis. Een toetsenbord blijft nodig, Windows is kennelijk niet slim genoeg om deze combinatie als equivalent aan een tablet te zien. Dat valt het iiyama scherm niet aan te rekenen. Bij het gebruik als 'gewoon scherm' is de touch een welkome aanvulling, vooral als je dat gewend bent van een laptop met zo'n scherm, of je vooral werkt op tablets. De lage positie helpt bij het aanraken, op een hoge voet zou dat minder comfortabel zijn. De keerzijde is wel, dat je qua ergonomie wat moet inleveren - maar het is nog altijd beter dan een laptopje op tafel.

Er is nog een reden waarom het jammer is dat de T2755QSC niet zo kleurnauwkeurig is afgesteld. Het is namelijk een ontzettend leuke tekentablet. Leg het scherm (bijna) helemaal plat, pak er een MPP 2.0 compatibele pen bij, installeer een app als Krita en je kan je uitleven met schetsen en tekeningen. Zoals gezegd levert iiyama geen pen mee, maar voor een paar tientjes koop je er een. Ik bestelde deze en die werkt prima. Met de juiste toepassing heb je een hoog aantal niveaus van drukgevoeligheid. Misschien is het geen Wacom Cintiq, maar dat is ook wel een andere prijsklasse. Voor beginnende schetsers - en kinderen - volstaat het zeker wel.

Iiyama ProLite T2755QSC

Voor kinderen ook leuk is de mogelijkheid om touchgebaseerde games te spelen. Klassieker Angry Birds 2 werkt als een trein. De ingebouwde speakertjes zijn voor een game als deze ook afdoende, al kan je er beter geen muziek mee luisteren. 

Iiyama ProLite T2755QSC

Wat de coating betreft: die lijkt goed te werken. Bij oudere touchschermen merkte je vaak dat het oppervlak stroef aanvoelde, maar de T2755QSC is aardig vergelijkbaar met een moderne tablet qua vingergevoel. Vingerafdrukken blijven minder 'kleven' dan je zou verwachten, al is een doekje op z'n tijd wel nodig. 

Conclusie

De iiyama ProLite T2755QSC laat zien dat er echt wel ruimte is voor touch op het bureau. Dankzij een goed paneel met veel pixels is het een prima monitor, en touch voegt veel mogelijkheden toe. Over de manier waarop iiyama het levert ben ik minder enthousiast. Het zou echt beter gekalibreerd uit de doos moeten komen (en die doos zou minder piepschuim moeten bevatten). Dit maakt het lastig zonder voorbehoud aan te bevelen voor eindgebruikers. Je kan de weergave wel flink verbeteren door simpel de rgb-balans aan te passen, maar ook dan blijft de kleurafwijking groter dan gewenst. Jammer, want helderheid en contrast zijn prima, en het paneel heeft de potentie voor meer.

iiyama ProLite T2755QSC

Het zou niet terecht zijn de T2755QSC puur hierop af te rekenen. Het scherm is immers niet bedoeld voor eindgebruikers, het is een zakelijk product. iiyama zal er aanzienlijk meer verkopen aan winkels en hotels dan aan consumenten. Voor die doelgroep is de matige kleurafstelling niet per se een belemmering. Ofwel omdat ze het door een installateur via software kalibratie laten oplossen, ofwel omdat het gewoon niet belangrijk is voor het beoogde gebruiksdoel. 

Voor deze groep is het meer een gemiste kans dat iiyama het scherm niet voorziet van usb-c voor een eenvoudige aansluiting met één kabel. In theorie zou het ook gevoed kunnen worden via de verbinding met een pc, al loopt stroomvoorziening doorgaans de andere kant op. Maar nu heb je sowieso drie kabels nodig: voeding, beeld en usb voor de touch. Dat kan praktischer. 

Wie kan leven met de beperking qua kleurechtheid en de wat omslachtige aansluitingen, haalt wel een heel leuk beeldscherm in huis. De resolutie maakt het breed inzetbaar, maar het is de touch op dit formaat die de meerwaarde vormt. Er zijn allerlei toepassingen mogelijk, van gebruik als bovenformaat tablet om op te tekenen tot touchgebaseerde games. Het is te hopen dat iiyama nog eens een opvolger maakt die wat meer op consumenten is gericht. De meerprijs boven een doorsnee 1440p-scherm is fors, maar te rechtvaardigen voor wie méér wil doen met een beeldscherm. Die fun factor is ook wat waard.

Op dit moment is dit de enige touch monitor met dit formaat én een fatsoenlijke resolutie in de markt. Het enige alternatief dat ik kon vinden, is een 32-inch 4K ultra hd model, dat meer dan drie keer zoveel kost. Daarmee heeft iiyama sowieso iets unieks en innovatiefs in handen, en dat verdient erkenning.

Innovatie Januari 2025

iiyama ProLite T2755QSC

iiyama ProLite T2755QSC in een oogopslag
Afmetingen 61,4 x 36,5 x 4,9 cm (BxHxD)
Gewicht 5,8 kg
Beeldscherm 27 inch (68,4 cm) IPS LCD
QHD (2560x1440), 109 PPI
Touch: bonded PCAP, 10 touchpunten, geschikt voor MPP 2.0 stylus
Snelheid 75 Hz verversingsfrequentie 
5 ms GtG responstijd
Helderheid 360 nits met touch panel
Contrast 1000:1
Kleurweergave 8-bits kleur (16,7 mln. kleuren)
HDR geen
Aansluitingen DisplayPort 1.2
HDMI 1.4
USB-B x1, USB-A x2 (5 Gbit/s)
1x 3,5 mm audio
Voeding (intern)
2x 1W speakers
Ergonomie 15°-70° kantelen
Bijzonderheden 10-punts touch HID
anti-vingerafdruk coating
MPP 2.0
Testresultaten

Portrait
Calman Ultimate

Helderheid wit (10% APL)
Min.: 60 nits
Max.: 457 nits

Standaard vs sRGB
Gem. CCT: 6399 K
Contrast: 1161:1
Gem. gamma: 2,39
Gamut coverage: 99,4% sRGB
dE 2000:
Grayscale gem.: 5,8
Grayscale max.: 8,6
ColorChecker Classic gem.: 4,3
ColorChecker Classic max.: 8,6
ColorChecker SG gem.: 3,67
ColorChecker SG max.: 8,6
dE ITP:
Grayscale gem.: 10,6
Grayscale max.: 19
ColorChecker Classic gem.: 11,5
ColorChecker Classic max.: 18,5
ColorChecker SG gem.: 12,1
ColorChecker SG max.: 23,1

R99/G94/B100 vs sRGB
Gem. CCT: 6553 K
Contrast: 1063:1
Gem. gamma: 2,4
Gamut coverage: 99,5% sRGB
dE 2000:
Grayscale gem.: 1,8
Grayscale max.: 2,8
ColorChecker Classic gem.: 1,55
ColorChecker Classic max.: 2,98
ColorChecker SG gem.: 2,6
ColorChecker SG max.: 4,3
dE ITP:
Grayscale gem.: 8,2
Grayscale max.: 18,2
ColorChecker Classic gem.: 10,5
ColorChecker Classic max.: 19,4
ColorChecker SG gem.: 11,9
ColorChecker SG max.: 24,1

Testresultaten
OSRTT
Responstijden (75 Hz) OD 3:
Gemiddeld waargenomen: 14,1 ms
Percentage < 13,33 ms: 66,67%
Beste: 5 ms
Slechtste: 31,1 ms
Fabrikantsinfo Lees meer bij iiyama
Adviesprijs € 499
Koop bij Bol.com