Kleiner en lichter, met 'de beste ruisonderdrukking': de nieuwe Sony WF-1000XM5
De aankondiging van de WF-1000XM4 was een van de eerste artikelen op TechFi. Daarmee zijn deze draadloze oortjes alweer ruim twee jaar oud: een lange tijd in een productgroep die in deze periode enorm veranderd is. Dat Sony zo lang kon wachten met een opvolger, zegt iets over de kwaliteit van deze true wireless in-ears. Maar tijd voor een nieuw model was het wel. Met de Sony WF-1000XM5 maakt het Japanse bedrijf zelfs een zeldzaam boude claim: deze in-ear hoofdtelefoon moet de beste actieve ruisonderdrukking bieden.
Sony WF-1000XM5: ander design...
De nieuwe draadloze oordopjes van Sony hebben een heel ander ontwerp dan hun wat bonkige voorlopers. Het bijzondere metalen cilindertje (met daarin een microfoon) is verdwenen, om plaats te maken voor een roostertje. Bovenal valt op dat de WF-1000XM5 een stuk kleiner en lichter is. Volgens Sony respectievelijk zo'n 25 en 20 procent. Concreet wegen de nieuwe oortjes per stuk zo'n 5,5 gram, waar de voorlopers de weegschaal naar 7 gram lieten uitslaan. Klinkt als een verschil van niks, maar op dit gewicht merk je dat wel degelijk.
Een andere verandering betreft de kleur. De WF-1000XM5 komt beschikbaar in zwart en zilver. De WF-1000XM4 had formeel dezelfde kleuropties, maar het zilver van dit model leek in de praktijk toch eerder beige. De WF-1000XM5 is een stuk lichter en grijzer - inderdaad meer zilverachtig. De roostertjes voor de externe microfoon zijn in contrasterende metaalkleuren uitgevoerd.
...andere techniek
Bij een ander uiterlijk is het niet gebleven. Dat hadden we ook niet verwacht van Sony. De volledige elektronica voor de actieve ruisonderdrukking is op de schop gegaan. De enkele 'Sony Processor V1' van de WF-1000XM4 heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe combinatie. Die bestaat uit de QNe Processor en de 'Sony Processor V2'. De eerste draagt zorg voor aansturing van de microfoons, de tweede regelt de signaalverwerking, productie van antigeluid, en Bluetooth-communicatie. Hij moet een stuk meer rekenkracht hebben dan de 'V1', aldus Sony.
Over microfoons gesproken, daarvan zitten er in totaal zes in de WF-1000XM5. Drie per oortje, waarvan twee intern en een naar buiten gericht. Deze analyseren het omgevingsgeluid, hoe dat in het oor klinkt en het geluid van muziek of podcast waar je naar luistert. Op basis daarvan produceert de V2 processor antigeluid, dat alles behalve het gewenste geluid moet wegfilteren. De Sony WF-1000XM5 doet dat volgens de fabrikant 20% effectiever dan de voorganger. Vooral geluiden in het middenlaag moeten nog effectiever worden weggefilterd.
'De beste ruisonderdrukking'
Daarbij claimt Sony 'de beste ruisonderdrukking', op basis van eigen tests volgens richtlijnen van het onafhankelijke JEITA instituut. Voor de WF-1000XM4 claimde het bedrijf overigens op dezelfde basis 'leidende binnen de industrie' prestaties: net een tikje minder ambitieus, dus. Dat het bedrijf de beste claimt te zijn, zegt wel iets over het vertrouwen dat men heeft in de anc-prestaties van de WF-1000XM5.
De ruisonderdrukking werkt overigens anders bij de WF-1000XM5 dan bij de voorganger. Waar die een botgeleidende sensor combineerde met een beamforming microfoon, gebruikt het nieuwe model nog steeds botgeleiding voor het herkennen wanneer je praat. Het isoleren van je stemgeluid gaat vervolgens echter met behulp van kunstmatige intelligentie in plaats van met een richtmicrofoon. Het resultaat moet volgens Sony zijn dat de nieuwe in-ears voor het voeren van gesprekken een stuk beter zullen presteren. Daarbij moet de sterk verlaagde gevoeligheid voor windruis ook een bijdrage doen.
Betere audiokwaliteit met een nieuwe, grotere driver
Veel in-ear hoofdtelefoons in het luxere segment schermen met twee afzonderlijke speakers. Een voor hoge en middentonen, en een voor lage tonen. Sony is karakteristiek tegendraads en houdt het bij een enkele driver. Die is wel volledig anders dan bij de WF-1000XM4. Dat model had een vrij diepe, 6 millimeter brede driver. De vorm was nodig om te compenseren voor de geringe diameter, om toch voldoende lucht te verplaatsen. Bij de Sony WF-1000XM5 is de driver een stuk groter, met een doorsnee van 8 millimeter.
Deze nieuwe 'Dynamic Driver X' (de X refereert aan de X in de serienaam) bestaat uit twee delen. Het midden is zeer rigide en moet hoge tonen daardoor goed kunnen produceren. De rand eromheen is van soepeler materiaal en moet zorgen voor een betere laagweergave. De grotere doorsnee moet daar ook aan bijdragen. Door het plattere ontwerp zorgt deze driver voor minder vibraties, wat altijd welkom is voor hogere audiokwaliteit.
Nieuwigheden in de Sony WF-1000XM5
Sony's hoofdtelefoons staan bekend om de grote hoeveelheid features. Die worden ontsloten via de Sony Headphones app, die voor elk product een eigen selectie mogelijkheden toont. Bij de WF-1000XM5 heeft Sony zich ingehouden. Er zijn wel wat nieuwigheden.
Zo ondersteunt de nieuwe hoofdtelefoon naast 360 Reality Audio (ruimtelijk geluid) ook head tracking. Dit zorgt ervoor dat de geluidsbron als het ware wordt gefixeerd wanneer je je hoofd beweegt. Met name in games en films kan dat voor een meeslepend effect zorgen. Hiervoor is wel minimaal Android versie 13 vereist.
Daarnaast heeft de WF-1000XM5 nog geavanceerdere upsampling oftewel verbetering van matig bronmateriaal. Sony biedt sinds jaar en dag DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) aan, dat bij gecomprimeerde muziek op basis van slimme algoritmes weggelaten frequenties kan 'terugberekenen'. De nieuwe headset heeft iets dat DSEE Extreme heet. Dit moet het mogelijk maken om geluid verder te verbeteren, tot 'bijna Hi-Res audio' kwaliteit.
Verder krijgt de Sony WF-1000XM5 uit de doos twee functies die bij de WF-1000XM4 later werden toegevoegd. We noemden al multipoint Bluetooth. Daarnaast is ook Spotify Tap direct beschikbaar op de nieuwe oortjes. Hiermee kan je direct je laatst afgespeelde Spotify afspeellijst hervatten.
Aandacht voor duurzaamheid
Sony benadrukt dat de WF-1000XM5 hergebruikte materialen bevat, met name in het plastic van de oortjes en oplaadcase. Daarnaast is de verpakking net als bij de voorgangers gemaakt van volledig herbruikbare (en deels hergebruikte) materialen: bamboe, suikerrietvezels en hergebruikt papier.
Prijs en beschikbaarheid Sony WF-1000XM5
De Sony WF-1000XM5 komt beschikbaar in zwart en zilver met in augustus 2023. Naar verluidt moet hij zeer kort na verschijnen van dit bericht al te koop zijn. De adviesprijs is 320 euro, afgerond 40 euro meer dan de voorganger. Dat past in de huidige trend, waarbij het niet meer standaard zo is dat een nieuw product automatisch goedkoper is dan degene die het opvolgt.
Het maakt deze oortjes ook nog een stukje duurder dan de Apple AirPods Pro 2, toch een beetje de benchmark voor veel gebruikers. Ook binnen ons TWS dossier zal het een van de prijziger deelnemers zijn. Reden genoeg om zeker te weten dat de oortjes de investering waard zijn. Onze review van de Sony WF-1000XM5 zal daarbij helpen, je leest hem hier.
Sony WF-1000XM5 in een oogopslag | |
Gewicht | ca. 5,9 g (per oortje) 39 g (laadcase) |
Robuustheid | IPX4 spatwaterbestendig |
Driver | Dynamic Driver X, 8,4 mm 20 - 20.000 Hz (44,1 kHz) 20 - 40.000 Hz (96 kHz met LDAC) |
Microfoons | 6 (3 per oor, 1 extern, 2 intern) Botgeleidingssensor |
Speeltijd | Afspelen: 8 uur (met ANC) 12 uur (zonder ANC) Met laadcase: 24 uur (met ANC) 36 uur (zonder ANC) Bellen: 6 uur (met ANC) 7 uur (zonder ANC) Snelladen: 3 min. laden voor 1 uur speeltijd Draadloos laden: Ja |
Verbinding | Bluetooth 5.3, multipoint Profielen: A2DP, AVRCP, HFP, HSP, TMAP, CSIP, MCP, VCP, CCP Codecs: SBC, AAC, LDAC, LC3 |
Processors | QNe processor Sony Processor V2 |
ANC | Actieve ruisonderdrukking Adaptieve ruisonderdrukking Omgevingsmodus Speak to chat |
Bijzonderheden | DSEE Extreme Hi-Res Audio Wireless 360 Reality Audio met head tracking |
Adviesprijs | € 320 |
Beschikbaar | Augustus 2023 |
Koop |