Longread - de Light Phone II review: van iPhone naar dumb phone (en wijzer weer terug)
In 2015 beëindigde ik zonder ook maar een kuchje moeite mijn tabaksverslaving. Korte tijd bood zoethout een alternatief voor sigaretten, daarnaast volstonden wilskracht en bewustzijn. Zodoende dacht ik dat ik met het juiste hulpmiddel nu ook een punt zou kunnen zetten achter mijn bijna veertienjarige, codependente relatie met de iPhone. Ik had deze jaarlijks trouw vervangen door een jonger, sneller exemplaar. Een echte dumb phone zoals een Nokia was me daarom een brug te ver. Toen ik echter de Light Phone II op het spoor kwam, leek het wél liefde op het eerste gezicht. Met dit hippe, strakke apparaatje zou ik mij vast en zeker kunnen bevrijden van de genadeloze aandachttrekkerij van mijn smartphone.
Onderzoek op internet leerde dat de eerste Light Phone (2017) een soort bankpas was waarmee je kon bellen. Met enkel toegang tot het 2G-netwerk was deze bij verschijning eigenlijk meteen al achterhaald. De Indiegogo-campagne voor de Light Phone II was niettemin een groot succes; meer dan 3,5 miljoen dollar werd opgehaald. Vanaf september 2019 ontvingen de eerste backers hun Light Phone II en sindsdien is de telefoon gestaag verder ontwikkeld: de huidige softwareversie is v296.
Volgens de verkoper van een gadgetwinkel in Amsterdam, de enige plek in Nederland waar het toestel fysiek te proberen en te koop is, geniet de Light Phone II inmiddels ook hier een grote populariteit. En dat ondanks het niet onaanzienlijke prijskaartje van 299 euro. Het beschermhoesje erbij kost 25 euro en de screen protector nog eens 15 euro (voor twee exemplaren). Zo loop ik 339 euro lichter en een innovatieve mobiele telefoon rijker de winkel weer uit. Uitstelgedrag volgt – mijn iPhone laat zich niet zomaar aan de kant leggen – maar dan, na een dag of vier, waag ik de sprong.
Ontdozen van de Light Phone II
Niet alleen de Light Phone II zelf, ook de verpakking is licht van gewicht. Het bescheiden maar fraaie doosje is volledig van dun karton gemaakt, plastic komt er nauwelijks aan de pas. Ook geen magneten die ik uit een deksel moet pulken; bijna alles kan in principe bij het oud papier. De doos opent via een kartonnen ritssluiting als een boek: dit wordt een nieuw hoofdstuk in mijn mobiele leven. Vriendelijke witte letters op zwart mat karton spreken me toe: ‘The Light Phone is for going light. It is a choice. How will you experience your life today? Appreciate your time, life is right now. Much love, light.’
De eerste bladzij van het boek is een zwart-witfoto van licht dat door boomtakken schijnt. Ik zie natuur, een lonkende horizon. De handleiding voor de eerste stappen staat op de rechterkant van de kaft afgedrukt; er is geen losse gebruiksaanwijzing of veel toelichting maar wel een verwijzing naar de website. Papierbesparing, goed goed. Door een venster in de natuurfoto lacht de Light Phone me tegemoet. Eronder vind ik een sim-kaartprikker en een doosje met de usb-kabel (A-naar-micro), een adapter is er niet: ook hier blijven we licht en milieuvriendelijk.
De Light Phone II: kleintje met speelse effecten
Eenmaal in de hand verbaast het gewicht van de telefoon opnieuw: 78 gram is bijna niets, minder dan een doosje lucifers. Maar het voelt als een degelijk apparaat, geen breekbaar plastic. Op de kunststoffen achterkant is het woord ‘light’ alleen te zien als het licht er op de juiste manier op valt. Een ander leuk detail is dat aan weerszijden van de usb-stekkers twee woorden in reliëf te lezen zijn: ‘Go’ en ‘light’.
Bovenop zit links de 3,5 mm-poort voor een koptelefoon, rechts de aan/uit-knop. Aan de rechter zijkant nog drie fysieke knoppen: volume omhoog en omlaag aan weerszijden van de menu-knop. In de linkerzijde huist het sim-laatje.
Ook de beschermhoes voelt stevig qua constructie. Polycarbonaat met een zachte siliconen bekleding; het logo prijkt weer achterop, maar hier zonder lichteffect. De rand steekt 2 mm uit boven het scherm, met de screen protector erop zal het 1 mm zijn.
Voordat je begint: Vaarwel chat-apps
Stap 1, nog voordat ik de sim overhevel, is het uitschakelen van iMessage. Ik was al geen Whatsapp-gebruiker, maar daar gaat dus de laatste mogelijkheid voor leuke teksteffecten, GIFs, foto’s sturen, stemberichten; het is even slikken. Op mijn iPhone, iPad en Macbook moet ik iMessage helemaal uitschakelen, zo instrueert de website van de Light Phone. Anders komen sms’jes niet aan. Maar kan ik iMessage dan niet via mijn e-mailadres blijven gebruiken? En… wil ik dat? Of ga ik echt helemaal ‘light’?
In gebruik nemen van de Light Phone II: Dapper voorwaarts
De sim mag in de Light Phone II en ik druk op de aan/uit-knop. De gloednieuwe telefoon gaat niet aan. Is hij met een lege batterij geleverd? Inderdaad, de handleiding in de doos noemt het zelfs als stap 2: ‘We recommend plugging the phone in to charge.’ Dus maar wachten geblazen totdat hij klaar voor gebruik is. En daarmee komt er weer ruimte voor twijfel. Voor me op tafel ligt mijn afgewezen iPhone mooi te zijn, verleidelijk, sexy zonder beschermhoesje, verwijtend en spottend: ‘Ík kwam tenminste met power uit de doos!’ Sim-loos is mijn iPhone 13 Mini nu niet meer dan een veredelde iPod.
Ik negeer de roep van deze Sirene en bedenk: Is dat hoe ik ’t ga doen? De iPhone als mediaspeler op zak? Of zal ik een losse mediaspeler kopen? Is dit hele plan eigenlijk achterlijk, onnodig moeilijk doen, niet van deze tijd? Kan ik niet gewoon met discipline de iPhone blijven gebruiken? Als ik niet hoefde te wachten op het opladen was er geen ruimte voor deze twijfel. Ziehier het gekronkel van een verslaafde geest.
Don’t panic
Tijdens het opladen verschijnt ‘charging’ op het scherm en, ietwat verwarrend, een icoon van een volledig opgeladen batterij met het bekende bliksemschichtje. Ook is het onduidelijk wat ‘aan’ en wat ‘uit’ is: (lang) indrukken van de aan/uit-knop doet de Light Phone II trillen en dan verschijnt ‘go light’ op het scherm: is hij nu aan of uit? Na een paar keer proberen reageert de telefoon helemaal nergens meer op, ‘go light’ blijft staan maar trillen of ‘charging’ weergeven doet hij niet meer. Stekker erin, stekker eruit, power-knop kort en lang indrukken: geen verschil. Het toestel hangt inmiddels al een halfuur aan de stroom. Is hij Dead On Arrival?
Dan ineens: ‘Greetings! Welcome to your Light Phone.’ Na ‘CONTINUE’ verschijnt ‘Downloading update’ en onderin ‘connect to wifi’, maar aan de statusbalk te zien wordt de update al gedownload, en even later staat er inderdaad ‘Applying update’. Kennelijk gebeurt dit ongevraagd over data, want ik heb de Light Phone nog niet verbonden met mijn wifi-netwerk. Maar goed, we zijn binnen.
Create Light Account
Een account aanmaken kan alleen op de telefoon zelf, niet op de website. Dus ik heb mijn eerste type-ervaring op de Light Phone II. Redelijk foutloos, af en toe zit ik ernaast maar de snelheid valt me mee en ik vind het volledige QWERTY-toetsenbordje best charmant. Bij elke keer tikken trilt de Light Phone kort maar opvallend indringend – haptic feedback, die wil ik al direct uitzetten. Prettig is dat er vanzelf met een hoofdletter wordt gestart en direct daarna even vanzelf naar kleine letters wordt geschakeld. Net als op een smartphone. Een Capslock daarentegen ontbreekt.