Review   |   Toetsenborden

Logitech Wave Keys review: vertrouwd, maar ook voldoende verbeterd?

De Logitech Wave Keys sluit fraai aan bij de Logi Dock en Ergo Lift ergonomische muis.
De Logitech Wave Keys sluit fraai aan bij de Logi Dock en Ergo Lift ergonomische muis.

De Logitech Wave Keys lijkt een schot voor open doel: het origineel uit 2007 heeft ook 16 jaar later nog veel fans, en kreeg sindsdien geen echte opvolger. Onder de weinigzeggende naam Wireless Keyboard K350 bleeft het in sommige markten te koop, maar niet in bijvoorbeeld Nederland. Het toetsenbord dankt zijn populariteit onder meer aan de combinatie van een polsvriendelijker design en een lage leercurve. Het was eenvoudig geweest voor het bedrijf om het origineel van modernere verbindingsmogelijkheden te voorzien en verder ongewijzigd op de markt te brengen. Dát heeft Logitech niet gedaan: de nieuwe Wave Keys is weliswaar direct herkenbaar, maar ook echt een ander toetsenbord dan het origineel. Het tikken erop bevalt prima, maar na een weekje gebruik gingen we wel verlangen naar een 'Pro' model.

Logitech Wave Keys

Logitech Wave Keys: vertrouwd en toch anders

Er zullen weinig mensen zijn die zich de Logitech Wave van weleer nog scherp voor de geest kunnen halen, want exotische toetsenborden waren toen meer nog dan nu een aangelegenheid voor liefhebbers. Of voor mensen die zich er bijna noodgedwongen in moesten verdiepen, omdat ze bijvoorbeeld rsi-achtige klachten hadden. Daarom kan je hieronder een plaatje zien. Om dat enige context te geven: de originele 'Cordless Wave Pro' was een joekel van een toetsenbord. Vijftig centimeter breed, ruim 26 centimeter diep en op het hoogste punt bijna 8 centimeter hoog. Dan is de Logitech Wave Keys toch een heel ander verhaal.

Logitech Cordless Wave Pro

Het nieuwe model meet nog een 38 centimeter in de breedte, 22 centimeter diepte en zo'n 3 cm in de hoogte. Dat is inclusief polssteun. Het toetsenbord is aanmerkelijk platter dan de voorganger. Dat is wat mij betreft een pluspunt, want je polsen staan daardoor niet onder een hoek. Dat is een groot nadeel van tegenwoordig populaire mechanische toetsenborden, zeker de modellen zonder polssteun.

Minder is meer: de kunst van het weglaten

Het compacte formaat is bereikt door de omlijsting een stuk bescheidener te maken dan bij de Wave uit 2007. Daarnaast heeft Logitech gewoon een hoop toetsen weggelaten. Doorgaans zit er een eilandje met Home/End/Page Up/Page Down en nog zo wat toetsen tussen het hoofdblok met het alfanumerieke deel en het aparte numerieke eiland. Dat zit niet op de Wave Keys. Het betekent ook dat de cursortoetsen kleiner zijn uitgevoerd en onder de rechter-shift zijn geplaatst. Met name de pijltjes omhoog en omlaag zijn petieterig, net zoals op de meeste laptops. In de praktijk zet ik dan liever numlock uit en gebruik het numerieke eiland om door bijvoorbeeld een tekst te navigeren. 

Logitech heeft ook ruimte bespaard door alle 'extra' toetsen - waar de eerste Wave rijkelijk van was voorzien - weg te laten. Bovendien zijn de F-toetsen kleiner uitgevoerd in de hoogte. En ze hebben alle een dubbele functie. Standaard is dat een Windows-functie. Wil je gewoon F5'en, dan moet je ofwel de Fn-toets erbij pakken (met Fn+Esc wissel je permanent van functie), ofwel in Logitech Options+ de betreffende instelling aanpassen.

Logitech Wave Keys functietoetsen

Overwegend kunnen we ons prima vinden in deze aanpassingen. Steeds minder mensen gebruiken functietoetsen zoals die ooit bedacht zijn. Voor de meesten van ons is het handiger om met een druk op het toetsenbord een smiley in te voegen dan met de combinatie van Windowstoets + punt-toets. Of met een druk op de knop de microfoon te dempen. En ook ik gebruik zelden de aparte Home/End/etc. toetsen. 

De ISO-layout: waarom Logitech, waarom?

Feitelijk heb ik maar één punt van kritiek op de toetsindeling van de Wave Keys, en dat is - helaas, weeer - de gekozen layout. Logitech houdt voor de Nederlandse edities van de niet-gaming toetsenborden vast aan een zogenaamde ISO-layout. Dat houdt in dat de linkershift heel klein is uitgevoerd, en vergezeld gaat van een pipe/backslash-toets. Die in dit geval ook nog een opdruk heeft voor tilde/accent grave. Die kleine linkershift is voor veeltypisten een crime, want je moet je linkerpink veel meer bewegen dan je met een grotere shift zou doen. Die zit wél in de zogeheten ANSI-layout, die concurrent Microsoft bijvoorbeeld aanhoudt. Die layout heeft dan weer een minder hoge Enter-toets, maar daar is veel beter mee te leven. 

Het verschil kan je hierboven nog eens zien aan de hand van het plaatje van de oorspronkelijke Wave in een ANSI-versie, en de Wave Keys met zijn ISO-layout voor Nederland. We haalden dit ook al aan als voornaamste kritiekpunt op de Logitech Ergo K860, het andere ergonomische toetsenbord van deze fabrikant.

Het blijft opmerkelijk dat Logitech G - de gaming-tak van het bedrijf - jaren geleden al de aanpassing maakte naar een soort hybride layout voor de toetsenborden (links ANSI, rechts ISO), maar dat Logitech voor de reguliere producten volhardt in een indeling waar de meeste veeltikkers niet blij van worden.

Logitech Wave Keys: de type-ervaring

Genoeg over de indeling en vorm, het draait uiteindelijk om hoe het typet. Daar kan ik eigenlijk kort over zijn: de Wave Keys tikt prima. Vergelijken met het origineel is helaas niet mogelijk (ik had de Wave voor het laatst in 2009 onder handen), maar in mijn herinnering had de oorspronkelijke Wave een wat aparte aanslag, waarbij de toetsen langzaam omhoog kwamen. Een beetje zompig, wat kenmerkend is voor deze zogenaamde membraantoetsenborden. De Wave Keys heeft daarmee vergeleken een prettiger aanslag.

De vlot reagerende toetsen zijn ook redelijk stil in het gebruik. Als je hardhandig tikt, hoor je het contactmoment, maar ben je wat lichter in de vingers, dan is het lekker stil. Je hoort genoeg dat je weet wat je aan het doen bent, maar je omgeving zal je een stuk minder storen dan met een mechanisch toetsenbord. Ook de relatief stille MX Mechanical van dezelfde fabrikant maakt aanzienlijk meer geluid.

Wie gewend is aan zo'n mechanisch toetsenbord, zal niet per se enthousiast zijn van de aanslag van de Wave Keys. De rubberen bolletjes onder de toetsen voelen toch heel anders onder de vingers dan mechanische schakelaars. In hun soort zijn ze zeker niet slecht: ook membraantoetsenborden heb je in veel verschillende kwaliteiten. De aanslag is niet heel diep, waardoor je lekker vlot tikt. Het is prettig dat Logitech niet te veel water bij de wijn heeft gedaan - mijn ervaring met de laatste incarnatie van de Natural Keyboard 4000 was in dat opzicht bedroevend. 

Al bij al is de Wave Keys een heel prettig toetsenbord. De compacte vorm helpt inderdaad om de muisarm meer nabij te houden. Het is een fijnere combinatie met de MX Master 3S dan de MX Mechanical die ik de afgelopen periode als standaard toetsenbord gebruikte. Een MX Keys Mini heb ik ook gebruikt, maar daarbij miste ik toch het numerieke deel. Dit is een goed compromis. Bovendien liggen de handen toch in een aangenamere stand dan bij een standaard toetsenbord. De MX Mechanical is weliswaar ook prettig laag, maar de polsen staan er wel meer onder spanning. Bij dat toetsenbord moet je bovendien de polssteun apart aanschaffen. 

De Logitech Wave Keys is aanmerkelijk platter dan het origineel

Alleen... de aanslag van de MX Mechanical is wel prettiger. Van de MX Keys ook, overigens. De vraag blijft daardoor knagen, hoe een Wave Keys met schakelaars als in de MX Mechanical - of in de MX Keys - onder de vingers zou voelen. Zo'n versie zou ongetwijfeld duurder zijn. Daar zouden professionele typisten niet om malen. Voor wie gewend is aan mechanische of schaarschakelaars, voelt een membraan toch als een stap terug. Wie minder bevooroordeeld - of gewoon aan mindere kwaliteit gewend - is, zal hier niet bij stil staan.

Ook in andere opzichten voelt de Wave Keys toch wat minder luxe. Verlichte toetsen zijn fraaier dan een opdruk (en handiger voor typesessies bij weinig licht). De MX Keys met hun adaptieve verlichting laten toch een andere, fraaiere indruk achter. Dat geldt ook voor de gebruikte materialen: de Wave Keys is erg 'plastic' vergeleken met de genoemde modellen van Logitech. Zeker gezien de adviesprijs van 80 euro voelt het wat zuinigjes.

Logitech Wave Keys en duurzaamheid

Logitech zet hoog in op duurzaamheid. Het bedrijf heeft vorig jaar onder meer een EcoVadis Platinum certificering verworven. Veel producten zijn in elk geval deels uit hergebruikt materiaal gemaakt, zo ook de Wave Keys. Om precies te zijn 61% van het gebruikte plastic is hergebruikt, aldus de fabrikant. Daarnaast is de verpakking geheel vrij van plastic en van hergebruikt of in elk geval FSC-gecertificeerd papier gemaakt. De productie is bovendien CO2-neutraal. Naar eigen zeggen is dat met behulp van compensatie, een methode die niet onomstreden is. Een CO2-impact label, zoals Logitech uiteindelijk op alle producten wil zetten, zat nog niet op de verpakking van ons testexemplaar.

Logitech Wave Keys komt uit de FSC-gecertificeerde, plastic-vrije verpakking

Het roept de vraag op hoe lang de Wave Keys zal meegaan. Dat begint met hoe het toetsenbord er na een periode van intensief gebruik uit zal zien. De toetsen voelen als standaard abs-plastic. Dat heeft de eigenschap dat het onder invloed van huidvetten en -zuren gaat glimmen. De opdruk van de toetsen zal vermoedelijk gaan slijten. Hoe de polssteun zich gaat houden is ook de vraag. Volgens Logitech moet deze zeer slijtvast zijn. Vermoedelijk zal ook dit na enige jaren de nodige gebruikssporen gaan vertonen. Mijn ervaring is dat een toetsenbord als dit na een jaar of drie van dagelijks gebruik wel aan vervanging toe is. Toevalligerwijs is dat ook hoe lang de batterijen in de Logitech Wave Keys meegaan. 

Verbinding maken en aanpassingen met Logitech Options+

Die levert Logitech traditiegetrouw mee, gelukkig. Het toetsenbord werkt op twee mini-penlites (AAA-batterijen), en die moeten dus drie jaar meegaan. Dat is wel ongekend lang. Ze gaan schuil onder een luikje aan de onderzijde. Daar is ook ruimte om de Bolt-ontvanger op te bergen, mocht je het toetsenbord willen verplaatsen tussen twee locaties. 

Dat brengt ons op de verbindingsmogelijkheden van de Wave Keys. Zoals bij veel recente draadloze toetsenborden van het merk, heb je de keuze uit Bluetooth en Bolt (dat op Bluetooth is gebaseerd, maar extra beveiliging toevoegt). Bovendien kan je met drie apparaten tegelijk verbinding maken; wisselen doe je met de F1/F2/F3-toetsen. Zo kan je wisselen tussen een macOS en een Windows pc, of bijvoorbeeld een Android tablet. Voor Mac-gebruikers voorziet Logitech de (Windows) start-knop van een extra 'opt' opdruk, en de alt-toets van een cmd-printje. Een aparte 'For Mac' editie is er vooralsnog niet (de Wave Keys is er ook alleen in grafietgrijs).

Logitech Wave Keys  met boven de F-toetsen om tussen apparaten te schakelen en onder de druk bedrukte start- en alt-toetsen

Met Options+ kan je de functie van de F-toetsen wijzigen. Tenminste, vanaf F4 - de eerste drie zijn gereserveerd voor schakelen tussen verbonden apparaten. Het aanpassen van de fucntie kan desgewenst per toepassing, zodat je in bijvoorbeeld Photoshop andere functies toekent dan in Excel. Helaas is het nog altijd niet mogelijk om meerdere functies aan een toets toe te kennen met behulp van shift, control of alt. Dat is jammer om twee redenen. In de eerste plaats hebben veel programma's veel meer functies dan de 9 + 4 toetsen die je kunt aanpassen. Daarnaast wil je wellicht ook terwijl je Photoshopt het volume van je muziek aanpassen, maar dan moet je de betreffende F-toetsen wel ongemoeid laten.

Naast functies kan je ook een soort gebruikersmacro's maken en die aan toetsen koppelen. Logitech noemt dat Smart Actions. Daarmee kan je handelingen die je dagelijks uitvoert automatiseren, zo is de gedachte. Conceptueel aardig, maar je loopt vaak tegen beperkingen aan. Zo kan je geen muisinvoer onderdeel maken van een Smart Action, waardoor bijvoorbeeld het selecteren van een Chrome gebruikersprofiel na het opstarten van Chrome niet mogelijk is. Ook kan de software niet overweg met meerdere versies van toepassingen: onze pogingen een Smart Action te maken waarin de beta-versie van Photoshop werd gestart in plaats van de standaardversie, strandden daarop.

Options+, zo is onze indruk, hinkt op twee gedachten. Enerzijds biedt het typisch zaken die alleen power users zullen gebruiken, anderzijds heeft die gebruikersgroep meer wensen dan de software mogelijk maakt. Voor doorsnee gebruikers betwijfelen we of die Options+ überhaupt zullen installeren, al moedigt een melding bij de eerste keer verbinding maken daar wel toe aan. Als ze dat al doen, is de vraag of ze het vaak zullen openen. Veel van de basisfunctie die Options+ biedt, zouden idealiter in een instellingenmenu van het besturingssysteem zijn geïntegreerd.

Conclusie

Met de Wave Keys brengt Logitech een fraaie opvolger van een fameus toetsenbord. Liefhebbers van het origineel zullen moeten wennen aan de compactere vorm en afwezigheid van allerlei toetsen. Wie gecharmeerd was van de essentie van de Wave, hoeft niet te vrezen. Die is goed overgezet naar de Wave Keys. Logitech heeft een mooie compromis gevonden tussen compactheid en functionaliteit, waarmee de Wave Keys beter voldoet aan moderne normen op het gebied van ergonomie. Daarin slaagt hij ook beter dan de Ergo K860, als je het ons vraagt.

In de praktijk blijkt de Wave Keys een prettig toetsenbord, dat inderdaad bijdraagt aan een meer ontspannen houding van polsen en armen. En dat zonder dat je hoeft te wennen aan een 'gebroken' toetsenbord. Precies wat het origineel uit 2007 ook bood, dus. Daarmee is de doelstelling van een gemoderniseerde update zonder meer geslaagd. 

Helaas hangt Logitech er wel een heel forse vraagprijs aan. Doorgaans piepen we weinig over de prijs, maar afgerond 80 euro gaat richting premium. Dat schept verwachtingen qua materiaalgebruik en features, en beide zijn bij de Wave Keys karig. Bovenal is de toetstechniek tamelijk basaal. Die garandeert dat je bij intensief gebruik na een paar jaar een nieuw exemplaar zal moeten kopen. De inbegrepen Bolt-ontvanger is leuk, maar niet essentieel. Dan had 65 euro al een stuk beter geklonken.

Hoewel we de Wave Keys ongeacht de prijs zeker waarderen, zorgt het er eigenlijk vooral voor dat we nu stiekem uitkijken naar een 'Wave Keys Pro', met robuustere schakelaars , luxere materialen en afwerking, en adaptief verlichte toetsen zoals in de MX Keys. Die mag dan ook best nog een paar tientjes meer kosten. Alleen dan wel graag in een ANSI-layout, of desnoods de hybride vorm van Logitech gaming toetsenborden. Die kleine linkershift kunnen we missen als kiespijn.

Aanrader Oktober 2023

Logitech Wave Keys

Logitech Wave Keys in een oogopslag
Afmetingen ca. 38 x 26 x 3 cm (BxDxH)
Gewicht 697 g
Verbinding Bluetooth, Logitech Bolt
Toetstechniek Membraan (rubber dome)
Accu 2x AAA-batterijen (meegeleverd)
3 jaar werktijd op een set
Layout ISO
Bijzonderheden 60% + numeriek eiland
Halfhoge cursor omhoog/omlaag, F-toetsen ca. 2/3 hoogte
Logitech Options+ software
Ingebouwde polssteun
Adviesprijs € 79,99
Beschikbaar 13 oktober 2023
Koop bij

Bol.com

MediaMarkt