Review   |   Beeld en geluid

Yamaha True X Bar 50A review: de kunst van het weglaten

De Yamaha True X Bar 50A soundbar mist wat features van duurdere soundbars, maar levert wel uitstekende geluidskwaliteit.
De Yamaha True X Bar 50A soundbar mist wat features van duurdere soundbars, maar levert wel uitstekende geluidskwaliteit.

De Yamaha True X Bar 50A (kortweg: SR-X50A) is een gloednieuwe Dolby Atmos-soundbar die recent een EISA Award oppikte. Er zijn inmiddels heel wat soundbars in het luxere segment op de markt. Deze Yamaha valt op vanwege zijn redelijke prijs van 899 euro en met zijn concept. De True X Bar is bedoeld om eenvoudig in gebruik te zijn, ook op vlak van streaming. Zo je wilt, kan je hem wel uitbreiden met draadloze speakers, die ook nog eens als losse Bluetooth-speakers kunnen werken.

Yamaha True X Bar: alleen een soundbar, of toch een combinatie?

De soundbar zelf heet eigenlijk True X Bar SR-40A. De SR-50A, die we hier bekijken, is de bundel van de 40A-soundbar en de draadloze SW-X100A-subwoofer. Je kunt de soundbar eerst apart kopen en later de subwoofer toevoegen. De bundel is voordelig geprijsd en geef je meteen een mooi systeem.

Yamaha True X Bar 50A (SR-X50A)

Wat niet in de doos zit, zijn een paar zogeheten True X Speaker 1A’s. Die los aan te schaffen draadloze luidsprekers kan je gebruiken om surroundgeluid aan de 50A toe te voegen. Een leuk trucje daarbij is dat deze kleine speakers ook los bruikbaar zijn als Bluetooth-speakers. Dankzij de ingebouwde accu en waterbestendig design kan je ze zelfs mee de tuin innemen. Dat zie je niet vaak, al biedt bijvoorbeeld JBL het ook wel aan bij bepaalde soundbars. In deze review zullen we de Yamaha True X Bar SR-50A met en zonder een True X Speaker 1A-paartjes bespreken.

Design van de Yamaha True X Bar 50A: Japans minimalisme

Veel high-end soundbars lijken ontworpen te zijn om bij een 55- of 65-inch tv te passen. De Yamaha is daarmee vergeleken een bescheidener model, met een vleugje Japans minimalisme. Heel het design lijkt erop gericht om het toestel onopvallend te maken. Het zwarte stofje dat bijna heel de afgeronde behuizing bedekt, de afwezigheid van een ingebouwd beeldscherm en het lage profiel zorgen ervoor dat de SR-X50A een subtiele aanwezigheid heeft. Daar is niets mis mee, want uiteindelijk wil je naar je tv-scherm en niet naar je soundbar kijken. Je kunt de soundbar ook in het lichtgrijs of het donkergrijs kopen. Die lichtere uitvoering lijkt ons wel iets in een modern interieur.

Yamaha True X Bar 50A (SR-X50A)

Het fraaie design gaat overigens ook op voor de bijpassende subwoofer. Dat zijn vaak zwarte plastic dozen, maar hier heeft Yamaha ook een stofje over de voorkant gelegd. Dat is best fijn, want een soundbar subwoofer kan je beter niet te ver van de tv zetten. De kans is groot dat je hem kan zien vanaf de sofa. Een knapper design is dan mooi meegenomen.

De draadloze True X Speaker 1A’s mogen er trouwens ook zijn. Die verrassen door hun kleine formaat, dat ongeveer overeenkomt met een blikje frisdrank. Onder meer door het gebruik van een stofje en touchbediening bovenaan hebben deze speakers een premiumuitstraling. Er zijn twee versies: een zwarte en een donkergrijze met koperen accenten. Dat geeft ze wel weer wat meer een smoel, wanneer je de toestellen op een ander moment als Bluetooth-speakers gebruikt. Met 159 euro per stuk of 318 euro per paar zijn ze wel een relatief dure upgrade.

Yamaha True X Speaker 1A

Plaatsing van de Yamaha True X Bar 50A

De True X Bar 50A is een 5.1.2-model. Dat zijn best veel kanalen, waarvoor de soundbar ook extra speakers bevat. Daar moet je rekening mee houden als je de soundbar plaatst. Bovenaan het toestel zitten twee drivers die zorgen voor het Atmos-effect. Deze sturen geluid naar boven uit, dat via het plafond reflecteert naar de zitplaats. Aan zijkanten zijn er geen speakers, maar wel basopeningen voor de ingebouwde woofers. Vanwege deze twee zaken is het verstandig de True X Bar 50A een aantal centimeters voor het tv-scherm te plaatsen, met wat vrije ruimte aan de zijkanten.

Yamaha True X Bar 50A (SR-X50A)

Slim bij de draadloze speakers is dat deze met een accu werken. Ze zijn dus echt helemaal draadloos, wat het ad hoc gebruik makkelijker maakt. Je kunt ze gerust in een kast stoppen en enkel tevoorschijn halen op een film- of gameavond. Wil je de True X Speaker 1A’s toch een vaste plaats geven in de woonkamer? Dan kun je ze verbinden met een usb-lader of de optionele voet met geïntegreerde lader aanschaffen. De accu gaat ongeveer 8 uur mee.

Instellen van de Yamaha True X Bar

In tegenstelling tot duurdere soundbars zit bij de True X geen ingebouwd kalibratiesysteem. Zo’n systeem meet de eigenschappen van je kamer en optimaliseert het geluid. Dat heb je bij deze Yamaha dus niet. Wél vind je op de kleine afstandsbediening een reeks knoppen waarmee je de soundbar helemaal kunt afstellen. Zo kun je het subvolume instellen en ook het geluidsniveau van de draadloze speakers apart regelen.

Daarnaast zijn er een Bass Extension- en een Clear Voice-functie, waarmee je de soundbar verder kunt finetunen. Dat lukt vrij goed. In onze woonkamer moesten we bijvoorbeeld de bassen wat afzwakken. Misschien wel omdat we de subwoofer vrij dicht bij een hoek plaatsten. Dat zorgt altijd voor luidere, wolligere bassen.

Yamaha True X Bar SR-X50A afstandsbediening

Alsof dat niet genoeg is, kun je via de remote ook schakelen tussen een aantal geluidsmodi. In plaats van je te overweldigen met allerlei cryptische keuzes, houdt Yamaha het hier simpel. Movie, Standard, Game en Stereo, het wijst zichzelf. Elke modus klinkt ook echt anders. Het loont dus zeker om er mee te experimenteren. Handig om weten: als je de Movie-knop vijf seconden ingedrukt houdt, schakel je van de Yamaha-tuning naar de standaard Dolby Atmos-tuning.

Veel streaming mogelijkheden

Marktonderzoek wijst uit dat de meeste mensen tegenwoordig video streamen via de tv en een soundbar ook vaak gebruiken om naar muziek te luisteren. Daar speelt Yamaha sterk op in met deze soundbar. Er is gekozen om de populairste streamingsopties te ondersteunen: Bluetooth en Spotify Connect. Wie het audiofieler wil, kan ook werken met Tidal en de Tidal Connect-functie en zo lossless streamen. Minder relevant voor het Nederlandse taalgebied is dat je via de ingebouwde (en uitschakelbare) microfoon Alexa kan vragen om muziek af te spelen.

Het staat niet op de doos, maar de True X Bar 50A werkt ook met DLNA. Eigen muziekbestanden aanleveren kan dus met een DLNA-app zoals BubbleUPnP. Merkwaardig en jammer genoeg werkt de soundbar niet met Yamaha's steengoede MusicCast-platform. 

Geen DTS:X, wel Atmos

Qua fysieke aansluitingen houdt de True X-soundbar het op één hdmi-ingang naast de hdmi-earc-verbinding. Ook is er een optische ingang waar je bijvoorbeeld een cd-speler op kunt aansluiten. Die hdmi-ingang stuurt 4K door en ondersteunt HDR10 en Dolby Vision, maar is niet geschikt voor 4K120 of 8K60. Het is dus feitelijk een hdmi 2.0-aansluiting, al heten die tegenwoordig ook hdmi 2.1.

Yamaha True X Bar 50A aansluitingen

Op het gebied van audioformaten ondersteunt de True Bar X 50A ondersteunt enkel Dolby Atmos voor ruimtelijk geluid, geen DTS:X. Dat lijkt verband te houden met de gekozen insteek om te focussen op streamingdiensten. Als je voornamelijk via die weg naar films en series kijkt, dan is Dolby Atmos de facto de enige optie. Enkel het tamelijk obscure Bravia Core van Sony streamt DTS:X audio. Netflix, Disney+ en alle anderen kiezen voor Atmos.

De bijhorende app, Soundbar Controller, is heel minimalistisch. Je kunt er geen instellingen aanpassen of muziek afspelen. Het is eigenlijk enkel goed om ingangen te wisselen of het volume te regelen. Dan is de afstandsbediening een stuk handiger.

Een grote muur van geluid

Het is heel verleidelijk om een krachtige soundbar te testen met actiefilms, zeker bij een krachtig toestel als dit. Maar er zijn ook andere filmgenres. Die van de komische misdaadfilms bijvoorbeeld, waar ‘Confess, Fletch’ een mooi voorbeeld van is. Het verhaal wordt voortgestuwd door de spitse dialogen en de snellere muziek, zaken die de Yamaha-soundbar goed neerzet. Ook zonder de Clear Voice-functie worden de heen-en-weer grappen kristalhelder gebracht.

Yamaha True X Bar 50A

Het vroeg wat afregelen, maar de jazznummers die regelmatig terugkomen in deze film klinken ook snedig en ritmisch. Je begint er spontaan je voet van te bewegen. Dat komt omdat de 50A niet enkel vertrouwt op de subwoofer voor de laagweergave, maar zelf ook een mooie portie lage tonen kan produceren. Dat zorgt dat dialogen voller klinken en geeft ook wat meer body aan percussie en basgitaren.

Om dan toch wat actie te beluisteren: de Yamaha-soundbar brengt heel goed de intensiteit over van de pogingen van de vier jets om te ontsnappen aan de SAM-raketten aan het einde van ‘Top Gun: Maverick’. Het geroep van de piloten door de radio, het hectische ontwijken van de raketten en het afvuren van flares worden groot rond de 65-inch LG-tv geplaatst. De A50 kan daarbij echt een muur van geluid neerzetten. Dat maakt actiefilms en shooters behoorlijk spectaculair. Echt een surroundgevoel heb je niet meteen, maar geluidseffecten bewegen wel goed rond de tv.

De meerwaarde van extra speakers

Wil je wel echt een omhullende surroundervaring, dan moet je een paar True X Speaker 1A’s er bij halen. Deze verbinden met de soundbar is doodsimpel. Je drukt de aan-knop op de bovenkant in, waarna een ledje aangeeft of ze in surroundmodus dan wel solo kunnen gebruikt worden. Je wilt het eerste natuurlijk als je de speakers met de 50A-soundbar gaat inzetten. 

Yamaha True X Speaker 1A

De True X Speaker 1A’s tillen de totaalprijs voorbij de 1000 euro. Is dat duur? Als we luisteren naar hoe deze twee kleintjes ‘Meg 2’ neerzetten in de woonkamer, vinden we ze het overwegen zeker waard. Het is eerst wat zoeken naar het juiste volumeniveau voor de beide rears, zodat ze de actie vooraan ondersteunen. Handig is dat we elk toestel apart kunt instellen, want in onze woonkamer staat de rechtse speaker wat verder dan de linkse.

Ondanks het kleine formaat zijn de True X Speaker 1A’s krachtig genoeg om muziek vol neer te zetten en ook kleine details, zoals het gebiep van computers en watergeluiden als Jason Statham en z’n team met een onderzeër diep onderwater duikt – en onvermijdelijk weer een reusachtige prehistorische haai tegen het lijf loopt. De kleine speakertjes mogen dan geen apart hoogtekanaal bevatten, ze zijn wel helder genoeg om kleinere details neer te zetten. Zoals de rotsblokken die inslaan op de duikboot na een explosie in een onderwaterravijn. Niet slecht gezien het miniatuurformaat van deze speakers.

Yamaha True X Speaker 1A

Als Bluetooth-speaker doet zo’n True X Speaker 1A het redelijk goed. Het is geen groots geluid dat er uit komt, maar zeker wat verfijnder dan een goedkope Bluetooth-speaker en – alweer – meer vermogen dan je zou verwachten. We gaan er vanuit dat mensen deze speakers vooral kopen als uitbreiding op de True X-soundbar. Dat je ze ook elders kan gebruiken is een aardige bonus. Bijvoorbeeld om wat muziek bij het barbequen te hebben, daar zijn ze zeker goed genoeg voor.

Conclusie

De Yamaha True X Bar 50A is een interessant pakket van Dolby Atmos-soundbar en draadloze subwoofer. Door in te zetten op de populaire opties, zoals Spotify en Dolby Atmos via streamingdiensten, sluit het perfect aan bij de meest voorkomende gebruiksscenario’s. Daarbij heeft Yamaha welbewust zaken weggelaten, zoals kamerkalibratie, een grotere selectie aansluitingen, DTS:X-ondersteuning, een uitgebreide app en zelfs het eigen MusicCast. Dat drukt de kosten, en de makers hebben zo budget vrijgespeeld om de audioprestaties naar een hoger plan te tillen dan je voor de prijs zou verwachten.

Ook al is het dus geen alleskunner, de True X Bar SR-50A zal in een typische woonkamer een bovengemiddelde audio-ervaring bieden. Je mag niet alleen een gedetailleerde, meeslepende wall of sound bij films en games verwachten, maar ook kristalheldere dialogen en heel degelijke muziekprestaties. Dat kan zeker niet elke soundbar claimen, zeker niet in deze prijsklasse. De prijs ligt duidelijk lager dan die van andere topmodellen.

Door de soundbar uit te breiden met twee True X Speaker 1A speakers, til je de surroundervaring nog een heel niveau hoger. Daar hangt een prijskaartje aan, maar ze aanschaffen geeft je een overtuigende surroundervaring zonder veel gedoe. Door hun kleine formaat en snelle koppeling kun je ze makkelijk ad hoc tevoorschijn halen voor een filmavond of een gamesessie. Dat je ze ook kan gebruiken om een tuinfeestje op te luisteren, is mooi meegenomen.

Goede Deal Oktober 2023

Yamaha True X Bar 50A

Yamaha True X Bar 50A in een oogopslag
Kleur Zwart, carbon grijs, lichtgrijs
Afmetingen
&
Gewicht
Soundbar:
101,5 x 6,3 x 11,2 cm, 3,9 kg

Subwoofer:
18,7 x 40,7 x 40,9 cm, 9,4 kg

True X Speaker 1A:
8,8 x 10,5 x 8,8 cm, 0,5 kg
Speakers Soundbar:
4,6x 6,6 cm full range driver x2
5,2 cm hoogte speaker x2
7,5 cm woofer x2

Subwoofer:
16 cm driver
Vermogen 280W totaal:
2x 30W L/R, 2x 30W hoogte, 2x 30W woofer, 100W externe subwoofer
Surround Dolby Atmos, Dolby Digital
True X Surround (Stereo, Standard, Movie, Game)
Aansluitingen HDMI-in x1
HDMI-uit (eARC)
Digitaal optisch
Draadloos WiFi (Spotify Connect, Tidal Connect, AirPlay 2)
Bluetooth 5.0 (SBC, AAC)
Adviesprijs € 899

Koop bij

Coolblue