Review   |   Laptops

Microsoft Surface Laptop 4 in de praktijk

Prestaties zijn mooi, maar voor de meeste toepassingen en gebruikers tegenwoordig zelden het belangrijkste punt van onderscheid. Hoe een laptop zich in de praktijk gedraagt en aanvoelt weegt minstens zo zwaar. Wat dat betreft is de Microsoft Surface Laptop 4 heel plezierig om te gebruiken.

Het toetsenbord, om daarmee te beginnen, heeft een lichte aanslag. Ondanks de korte travel van de toetsen is er een duidelijk drukpunt, waarmee je als gebruiker goede feedback krijgt.

We prijzen de combinatie van de fijne trackpad en het precieze touchscreen. Met een lichte druk in zowel de linker als de rechter onderhoek van de touchpad geeft deze eveneens een uitstekende feedback naar de gebruiker. Zoals je mag verwachten, herkent de touchpad alle gebruikelijke multitouch, pinch en swipe commando’s. Daardoor is het werken met deze laptop aangenaam intuïtief. Wanneer we Microsoft Whiteboard opstarten en wat snelle krabbels op het scherm maken, ervaren we een snelle en vloeiende werking. Hierbij maakt het niet uit of er met één vinger of alle tien de vingers tegelijkertijd digitaal wordt gevingerverfd.

Surface Laptop 4 beeldscherm met 3:2-verhouding

Het beeldscherm van de Surface Laptop 4 is voorzien van een haarscherp paneel met een resolutie van 2256 x1504 pixels (201 ppi) en een brede kijkhoek. Belangrijk om te vermelden is dat deze resolutie een 3:2-beeldverhouding oplevert. Dat is heel prettig voor activiteiten als webbrowsen, documenten editen of gewoon veel informatie op één scherm bekijken. Het betekent echter ook dat je bij het bekijken van een film horizontale balken boven en onder in beeld zal zien. Wat ons betreft is de extra verticale ruimte dat kleine ongemak waard, zeker omdat je geen scherpte 'verliest' dankzij de hoge resolutie. Een ander punt is dat de randen rond het scherm naar moderne maatstaven niet de smalte zijn. Bij een touchscreen is dat niet per se een nadeel, maar het oogt toch wat behoudend.

Het paneel is voorzien van een omgevingslichtsensor, waardoor de helderheid zich automatisch kan aanpassen. Bij veel omgevingslicht is het scherm goed helder - alleen in direct zonlicht schiet het allicht wat tekort. In het duister is het aangenaam dat het zeer goed kan dimmen. Dat betekent dat je op de Surface Laptop 4 prima in het donker een film kunt kijken, zonder verblind te worden. Ook al is de kalibratie niet helemaal perfect, de kleuren zijn levendig en er is vrijwel geen sprake van backlight bleeding aan de randen van het scherm. 

Communicatie & collaboration voorzieningen

De 720p HD webcam bovenin het scherm levert een prima plaatje, maar in dit segment zouden we een 1080p-camera verwachten. In normale lichtcondities levert de camera een scherpe en kleurrijke beeldkwaliteit. Worden de lichtcondities minder, dan is er al snel sprake van ruis. De beeldverwerking verloopt dankzij de krachtige Iris X GPU heel vloeiend, een merkbare verbetering ten opzichte van de voorganger.

De ingebouwde dual far-field studio microfoons registreren het omgevingsgeluid prima, al maken deze het stemgeluid net even gewichtiger dan in de realiteit. De kwaliteit van de onder het keyboard weggewerkte Omnisonic luidsprekers met Dolby Atmos is, zeker voor laptop speakers, indrukwekkend. Stem- en omgevingsgeluid worden mooi ruimtelijk en goed verstaanbaar weergegeven. Muziek heeft een levendige weergave met een, voor dit formaat speakers, prima dynamiek. Hiermee levert Microsoft een fijne laptop waarmee je uitstekend uit de voeten kunt bij online meetings of (muziek)lessen.

Conclusie

De Surface Laptop 4 is bepaald niet goedkoop, maar in dit segment is de vraagprijs ook niet buitensporig hoog. Een vergelijkbaar model van de concurrent uit Cupertino heeft met een vergelijkbare configuratie een vergelijkbaar prijskaartje. Hierbij biedt de Microsoft Surface Laptop 4 het grote voordeel van een touchscreen dat, zeker na de onvermijdelijke upgrade naar Windows 11, nog meer van pas zal komen.

Ondanks dat de Surface Laptop een indrukwekkende machine is, zijn er ook zaken die we bij een laptop in dit prijssegment missen. Het aantal aansluitingen is beperkt, met maar twee usb-poorten; we missen een geheugenkaartlezer, al is het een feit dat Microsoft hier voorop loopt in een trend. Zoals gezegd is het niet uitbreidbare werkgeheugen van 8 GB een potentiële spelbreker in de toekomst. Liever hadden we de dubbele hoeveelheid gezien. Ten slotte is de Surface Laptop 4 met een gewicht van 1,29 kilo weliswaar zeker niet zwaar, maar anno 2021 is hij voor een laptop met dit formaat ook niet bijzonder licht.

Microsoft levert met de Surface Laptop 4 niet alleen een visitekaartje af, maar geeft ook het goede voorbeeld: zo mooi en prettig in het gebruik kan een Windows laptop zijn. Met een geheel eigen stijl kan deze laptop de concurrentie met de fabrikant uit Cupertino prima aan. Wie in de markt is voor een luxe Windows laptop doet er goed aan de Surface Laptop 4 op de shortlist te plaatsen.