Motorola Edge 50 Neo review: een Pixel voor de halve prijs?
We schreven er al kort over in het aankondigingsbericht over de Edge 50 Neo: dit toestel kan het begrip flagship killer uit de kast trekken. Die twee woorden werden voorheen weggelegd voor het OnePlus-aanbod, maar daar is al jaren geen sprake meer van. Motorola lijkt zich, vooral met de Neo-toestellen, prima te nestelen binnen die categorie. Een jaar eerder waren we al zeer te spreken over de Edge 40 Neo; hoe brengt de opvolger het ervan af?
Met een adviesprijs van 499 euro is de Motorola Edge 50 Neo fors goedkoper dan een zogenaamd vlaggenschip. Hoewel 100 euro duurder dan de voorganger, is de winkelprijs al flink gedaald. Belangrijker is dat de nieuwste Neo véél verbeteringen biedt op die voorganger. Qua beeldscherm, werkgeheugen en opslag, camerasysteem, afwerking en ondersteuning met Android upgrades en updates is het een zeer aantrekkelijk toestel.
Motorola Edge 50 Neo: verfijnd ontwerp
In vergelijking met de 40 Neo is de Motorola Edge 50 Neo iets dikker en korter. Dat gaat gelukkig niet ten koste van de handzaamheid. Het ontwerp heeft een stijlvolle update gekregen. Niet alleen in de beschikbare kleuren (waarvoor het merk wederom samenwerkt met Pantone), maar ook als je let op de cameramodule. Die heeft Motorola veel eleganter in de achterkant verwerkt, waardoor het aanzicht verfijning uitstraalt. Knoppen en aansluitingen zijn verder onveranderd.
Het toestel is omhuld in ecoleer en beschikt over zowel een IP68- als militaire MIL-STD-810H-certificaten. Gecombineerd met het platte scherm voelt de Motorola Edge 50 Neo ontzettend premium aan. Het doet qua design en afwerking niet onder voor (veel) duurdere Pixels en iPhones. Het display zelf heeft dan weer wat mindere bescherming, in de vorm van Gorilla Glass 3. Bij duurdere modellen zie je tegenwoordig Victus 2 van die leverancier. Je zult dus alsnog voorzichtig moeten doen met het apparaat.
Wat ook benoemd mag worden: de Edge 50 Neo heeft echt een eigen gezicht. Waar de Pixels en Galaxy S-modellen van dit jaar - afgezien van het camera-eiland - wel heel erg op de iPhones van de laatste jaren lijken, doet Motorola z'n eigen ding. Met bijzonder fraaie, sprekende kleuren; naast Poinciana (baksteen rood), Latté (crème), Grisaille (donkergrijs) en Nautical Blue (intens blauw) is ook de kleur van het jaar 2025 nu beschikbaar: Mocha Mousse (koffieverkeerd). Als je niet met een nee-het-is-toch-geen-Apple toestel wilt rondlopen, is dat een behoorlijke pre.
Een plat OLED-scherm van opmerkelijk kwaliteit
Dat platte oled-scherm is overigens nieuw. De Edge-serie dankt zijn naam van oorsprong aan de licht gebogen, aflopende zijkanten. Alle voorgangers en seriegenoten hebben zo'n gebogen scherm, waarbij de randen aan de zijkanten naar beneden doorlopen. Zo niet de Edge 50 Neo. Met een diagonaal van 6,4 inch is het scherm iets kleiner dan bij de Edge 40 Neo vorig jaar, maar zowel de resolutie, pixeldichtheid als de maximale helderheid zijn verhoogd. Met een piekhelderheid van 3000 nits heb je geen moeite om te kunnen volgen wat er op je smartphone gebeurt, ook niet wanneer het extreem zonnig is. Die helderheid is ook aanmerkelijk hoger dan bij de andere Edge 50-serie smartphones.
Wanneer je beide toestellen naast elkaar legt, vallen twee dingen op. De Motorola Edge 50 Neo oogt warmer en minder verzadigd in vergelijking met de 40 Neo. Wit oogt daardoor geler dan gebruikelijk. We vinden het niet onaangenaam. Het zal een kwestie van smaak zijn, maar het is duidelijk dat Motorola achter de schermen heeft zitten sleutelen. De 40 Neo oogt meer blauwig en lijkt een harder contrast te hebben.
Beide smartphones zijn echter geschikt voor het bekijken van hdr-content, dankzij de HDR10-ondersteuning. Helaas is er geen certificering voor Dolby Vision aanwezig. Om de kwaliteit van het scherm in perspectief te plaatsen, heb ik het ook vergeleken met dat van de Pixel 9. De 50 Neo heeft meer beeldpunten, maar de waarheid is dat je daar in de praktijk weinig van merkt. Qua helderheid kan het wel uitstekend meekomen met het duurdere toestel.
Die vergelijking met de Pixel 9 komt misschien vreemd over. Zouden de Pixel 8a geen betere keuze zijn voor de vergelijking? Dat is zo, maar de Edge 50 Neo is in sommige opzichten zo goed gespecificeerd, dat de vergelijking met de volbloed Pixel toch interessant is. Is de Motorola Edge 50 Neo zo goed dat je kunt stellen dat dit een Pixel 9 voor de helft van de prijs is? Om dat in te schatten toets ik de drie genoemde toestellen op een aantal plekken in deze review aan elkaar. Wil je meer lezen over de Pixel 8a? Lees dan onze review.
Tot slot moet gezegd worden dat Motorola de 40 Neo-opvolger voorzien heeft van een beeldscherm dat maximaal 120 beelden per seconde kan tonen. De voorloper kon 144 Hz aan. Hoewel meer vaak beter is, kun je daar bij smartphones een vraagteken bij zetten. Ja, sommige games zullen er dankbaar gebruik van maken, maar dat aantal is verwaarloosbaar. Gezien de verbeteringen van het scherm in elk ander opzicht, is het wat ons betreft een acceptabel offer.
Motor van de Edge 50 Neo: een Mediatek
Hoewel Qualcomm nog altijd dominant is bij het topsegment smartphones, zien we dat Mediatek gestaag oprukt. Niet alleen bij instaptoestellen, maar ook bij steeds hoger gepositoneerde smartphones. Zoals ook deze Edge 50 Neo. Net als de voorganger, maar ook bijvoorbeeld de instapversie van de Razr 50, kiest Motorola voor een Mediatek Dimensity processor. In vergelijking met de 7030 van de 40 Neo maakt de 7300 van dit jaar geen gigantische stap voorwaarts. Daardoor ontstaat er eenzelfde soort beeld als in 2023. Deze chip is vooral goed in zuinig omgaan met energie en minder in hoge prestaties of high-end gaming. Daar is wat voor te zeggen.
Dat betekent bovendien niet dat je hier niet op kunt gamen. Zo kun je nog Pokémon Go in zestig frames per seconde beleven en snap je iedereen het veld af in het kaartspel Marvel Snap. Gelukkig reageert het systeem snel op je input en merk je weinig van gestotter of hevige warmteontwikkeling. Het kan wel gebeuren dat de camera-app wat traag reageert en ook de vingerafdrukscanner is niet de snelste, maar dat zijn geen dealbreakers. Gezien de prijs valt daarmee te leven.
Zowel de Tensor G3 (van de Pixel 8a) als de Tensor G4 (van de Pixel 9) presteren op bijna alle vlakken beter. Technisch gezien scoort de 7300 beter als het gaat om batterijduur, maar dat is een onbeduidend verschil. In de praktijk ligt het er maar net aan wat je met je telefoon doet, en of je echt zou merken dat de Tensor G zo veel beter is. Tijdens het surfen, mailen, versturen van berichten, foto’s maken en door de interface vegen merk je weinig prestatieverschillen.
Ik heb de Pixel 9, Edge 40 Neo en Edge 50 Neo aan een standaard stresstest onderworpen. Daaruit volgt een verklaring voor de discrepantie tussen het cpu-verschil op papier en in de praktijk. Daar waar de Pixel 9 na ongeveer tien tot vijftien minuten op 75 procent van zijn vermogen draait, blijft de 40 op een gelijk niveau blijft (gemiddeld op negentig procent) en schakelt de 50 na pakweg vijftien minuten zelfs nog een tandje bij, naar ongeveer 95 procent belasting.
De verrassende accuduur van de Motorola Edge 50 Neo
Hoewel de Motorola Edge 50 Neo de kleinste accucapaciteit heeft (4300 mAh) van de genoemde toestellen in deze test, presteert die toch verrassend goed. Het komt meer dan eens voor dat ik pas aan het einde van de tweede dag de lader erbij moest pakken. Dat is pakweg een halve dag langer dan bij de 40 Neo en gemiddeld een dag langer in vergelijking met de Pixel 9. De Pixel 8a houdt het ongeveer even lang uit als de Neo van vorig jaar.
Waar je dit keer wel rekening mee moet houden, is dat Motorola geen oplader meelevert in de doos. Dat heeft te maken met Europese wetgeving, maar het is wel jammer. Hoewel je vast een usb-c lader in huis hebt, zal dat vermoedelijk geen exemplaar zijn dat zoveel vermogen levert als de 50 Neo aankan. Dat is net zoveel als de voorganger, 68 watt. Heb je wel zo'n lader, dan heb je met ongeveer vijftien minuten laden de accu voor de helft gevuld. Gelukkig zijn universele laders met dit vermogen niet meer heel duur.
5 jaar Android updates én upgrades - en genoeg opslagruimte
Qua afwerking en beeldscherm levert de Motorola Edge 50 Neo een premium-op-budget-ervaring. Opvallend genoeg geldt dat ook voor de softwareondersteuning. Opvallend, want dit is het eerste toestel van Motorola dat vijf jaar aan Android-upgrades en beveiligingsupdates krijgt. Dat lees je goed: koop je dit toestel dan krijg je alleen voor de komende vijf jaar beveiligingsupdates, maar ook Android 19. De 50 Neo draait op Android 14 uit de doos; de beveiligingspatch is van 1 november.
Hoewel het langere updatebeleid applaus verdient, levert het een vreemd beeld voor Motorola op. De andere Edge 50-smartphones (waarvan de Ultra, Pro en 'vanille' versies duurder zijn dan deze) moeten het namelijk met maximaal drie Android-upgrades doen. Van alle modellen is de 50 Neo hiermee het meest toekomstbestendig. Hiermee komt Motorola in de buurt van Samsung en Google, die allebei zeven jaar aan upgrades en updates aanbieden. Ook al is het niveau niet helemaal hetzelfde, de vraag is hoe erg dat is. Als je na vijf jaar nog steeds dezelfde smartphone gebruikt, ben je vermoedelijk toe aan ee nieuw toestel.
Je zou het bijna vergeten, maar Motorola levert de Edge 50 Neo in Nederland officieel met 12 GB werkgeheugen en maar liefst 512 GB opslag. Dat is net zoveel werkgeheugen als de Pixel 9, en vier keer (!) meer opslag dan het basismodel van dat toestel. Dat overigens met maximaal 256 GB leverbaar is. Anders gezegd, bij de Edge 50 Neo krijg je een hoeveelheid opslag, waarvan de meerprijs bij Google, Samsung en Apple bijna net zoveel is als de prijs van dit hele toestel. Ben je voornemens om 5 jaar met je toestel te doen, dan is die hoeveelheid geen overbodige luxe. Er is ook een 8GB/256GB uitvoering, die hier mondjesmaat te koop is. Gezien het geringe prijsverschil zouden we zeggen: laat die lekker links liggen.
Vertrouwde apps van Motorola
Verder biedt Motorola een bekende en vertrouwde softwareomgeving aan. De Android-schil is redelijk kaal, wat mede bijdraagt aan de snelheid van het systeem. Hier en daar voegt de fabrikant wel wat slimme softwaretrucjes toe: de zogenaamde Moto-acties. Zo zet je de zaklamp of camera aan met een specifieke handeling (zoals tikken of schudden) en is het mogelijk snel een screenshot te maken met drie vingers. Dan heb je daar geen knoppen voor nodig.
Daarnaast zitten de apps erop waar Motorola al jaren mee pronkt. Denk dan aan de Moto-app (die je helpt het toestel te verkennen) en Family Space (voor een kindervriendelijke omgeving). Met Connect tover je je smartphone om tot een Android-werkstation, waar je een beeldscherm en andere pc-accessoires op aansluit. En Smart Connect vormt een soort brug tussen je telefoon en huidige computer, waarmee je notificaties en apps kunt synchroniseren.
Motorola Edge 50 Neo cameraprestaties: mooie foto’s - overdag
In tegenstelling tot de Pixel 9 en 40 Neo, beschikt de Edge 50 Neo over drie cameralenzen. De hoofdlens is net als bij die twee modellen een 50-megapixel exemplaar. Daarnaast is er een ultragroothoek van 13 megapixels en, jawel, een optische zoom van 10 megapixels. Die laatste zat niet op de 40 Neo, en ook de duurdere Pixel 9 moet die missen. In principe heeft de 50 Neo daarmee een… edge.
Op de keper beschouwd maakt de Motorola Edge 50 Neo mooie, kleurrijke en natuurgetrouwe foto’s. Fijne details worden goed vastgelegd, vooral overdag. Ook twee keer inzoomen gaat het toestel goed af. Ga je voorbij de optische zoomlimiet, dan wordt het beeld al snel minder fraai. Kleuren en details lopen dan wat klappen op, en hoe verder je (digitaal) inzoomt, hoe erger dat ook wordt. Dertig keer het beeld vergroten is tamelijk zinloos.
Avondfotografie gaat tot op zekere hoogte goed, mits er voldoende licht is. Dan doet de avondmodus prima dienst en kun je de kiekjes gewoon gebruiken op sociale media. De beelden ogen hier en daar wel wat korrelig, maar je ziet duidelijk onderscheid in kleuren. Daarnaast ogen wat drukke gebieden (zoals een heg) duidelijk genoeg. Je kunt heel goed opmaken wat iemand vastlegt. Zet je de avondstand uit, dan blijft er weinig over van de details en kleuren. Dat moet je dan ook gewoon niet doen.
In vergelijking met 40 Neo en Pixel 9
Maak ik dezelfde foto’s met zowel de Motorola Edge 40 Neo en Pixel 9, dan valt een aantal dingen op. De foto’s van de Google-telefoon ogen toch wel een stuk natuurlijker. Vooral in de avond krijg je veel meer details mee en heeft het systeem minder last van de weerkaatsing van de flitser. Ook wanneer je inzoomt zie je veel meer details en minder scherpe randen. Op basis hiervan moet ik toch stellen dat de Edge 50 Neo zich in dit opzicht niet echt met de Pixel 9 kan meten. Die 400 euro extra moet natuurlijk ergens goed voor zijn.
Vergeleken met de Edge 40 Neo is het nieuwere model wel een stap vooruit. Het oudere toestel benadrukt contrasten teveel, en maakt kleuren te verzadigd. Dat oogt onnatuurlijk: de beelden krijgen een beetje de Samsung-behandeling, waarbij felle of opvallende kleuren van het scherm spatten. Leuk voor je socials; maar als je natuurlijk ogende foto’s wil maken, dan is het iets te. De avondmodus doet het overigens niet beter dan op de 50 Neo.
Hoewel ik dat toestel er niet bij gepakt hebben om wat extra foto’s te maken, herinneren ik me van mijn tijd met de Pixel 8a dat die behoorlijk goede foto's maakt. Met de avondmodus actief en overdag doet dat toestel weinig onder voor zijn duurdere tegenhangers. De Edge 50 Neo heeft pakweg dezelfde problemen in de avond als zijn voorganger, maar maakt gelukkig over het algemeen (vooral overdag) natuurlijkere foto’s.
Conclusie
De Motorola Edge 50 Neo is meer dan een flinke verbetering op het toestel van vorig jaar - dat ons al best kon bekoren. Met een fraaier ontwerp, een veel beter beeldscherm, betere camera's (met een optische zoom), meer werkgeheugen en opslag en zeer lange software-ondersteuning is de meerprijs beslist gerechtvaardigd. Dit is een toestel dat ontworpen lijkt om langer mee te gaan, wat we alleen maar kunnen toejuichen.
Vergeleken met de iets grotere, duurdere Edge 50 lever je weinig in. Ja, het frame is van plastic in plaats van aluminium. Dat voelt misschien wat minder luxe, maar de prijs en functies gaan we er niet over zeuren. Het heeft als bijkomend voordeel dat het apparaat lekker licht blijft en fijn in de hand ligt. De accuduur is voortreffelijk en het camerasysteem maakt, over het algemeen, prima foto. Opladen gaat daarnaast snel, al moet je net een krachtige usb-c lader hebben liggen. Of daar nog een paar tientjes in investeren.
Is het helemaal een flagship killer? Misschien net niet, maar wel bijna. De avondfoto's lopen toch wel wat achter op die van (veel) duurdere topmodellen, en de processor kan qua ruwe prestaties ook niet meekomen met het premiumsegment. Al zie je dat de krachtpatsers vaak behoorlijk snel afknijpen, wat de Edge 50 Neo dan weer niet doet. In de praktijk merk je van dat laatste dan ook weinig, in elk geval op dit moment. Maar de kans bestaat dat je over een paar Android-versies eerder tegen de prestatiemuur loopt. Dat is lastig te voorspellen.
Wat die lange ondersteuning betreft, dat is top - maar je moet er wel rekening mee houden dat Motorola tot dusver niet heel snel is in het verwerken van nieuwe Android-edities naar de eigen schil. Op dat punt valt er nog winst te behalen. De software zelf is gelukkig lekker snel en aangenaam vrij van bloatware.
Al met al heeft Motorola met de Edge 50 Neo een zeer interessant toestel in het assortiment. Misschien wel het interessantste van dit jaar. Het gaat verder dan 'veel voor weinig'. Op de avondfotografie na doet de Motorola Edge 50 Neo weinig onder voor de duurdere Pixels van dit moment, zeker als je de riante hoeveelheid werkgeheugen en opslag in ogenschouw neemt. Tel daarbij op dat je het toestel momenteel al voor onder de 400 euro kunt vinden, en het is een absolute aanrader voor wie wél een toestel met premium uitstraling wil, dat lang mee moet gaan, maar daar niet per se de prijs van een luxe flatscreen voor over heeft.
Motorola Edge 50 Neo
Motorola Edge 50 Neo in een oogopslag | |
Kleuren | Poinciana, Grisaille, Lattè, Nautical Blue, Mocha Mousse |
AFmetingen | 15,4 x 7,12 x 0,81 cm |
Gewicht | 171 g |
Robuustheid | IP68 stof- en waterdicht (30 min. op 1,5 meter) MIL-STD 810H |
Beeldscherm | 6,36 inch (16,2 cm) LTPO OLED 1220p, 460 PPI 1-120 Hz 3000 nits piekhelderheid HDR10+ DCI-P3 kleurruimte |
Speakers | Stereo speakers Dolby Atmos |
Camera's | Hoofdcamera: 50 MP Sony LYTIA 700C, 1/1,56", f/1.8, Quad PDAF, OIS Ultragroothoek/macro/diepte: 13 MP, 120°, f/2.2, PDAF Zoom: 10 MP, 3x optische zoom, f/2.0, OIS Selfie: 32 MP, f/2.4 Video-opname: 4K UHD 30 fps FHD 60 fps Slow-motion FHD 240 fps |
Aansluiting | USB-C |
Draadloos | 5G / 4G / 3G WiFi 6E (2,4 / 5 / 6 GHz) Bluetooth 5.4 NFC |
Accu | 4300 mAh 68 W snelladen 15W draadloos laden |
Processor | MediaTek Dimensity 7300 |
WErkgeheugen | 12 GB LPDDR4X |
Opslag | 512 uMCP |
Bijzonderheden | Smart Connect, Family Space, Moto Unplugged Plantgebaseerde beschermhoes meegeleverd |
Adviesprijs | € 499,99 |
Koop bij |