Review   |   Smartphones

Google Pixel 8a review: Google concurreert vooral met zichzelf

De Google Pixel 8a oogt een stuk minder vierkant dan zijn voorganger. Qua rondingen lijkt hij eerder op de Pixel 8 - een toestel dat zijn voornaamste concurrent is.
De Google Pixel 8a oogt een stuk minder vierkant dan zijn voorganger. Qua rondingen lijkt hij eerder op de Pixel 8 - een toestel dat zijn voornaamste concurrent is.

Vanuit het perspectief van de makers is de nieuwe Google Pixel 8a een uitstekend idee. Kopers krijgen de bulk van de mogelijkheden van de luxere Pixel 8 voor een aanzienlijk lagere prijs. Top toch? Alleen, die Pixel 8 is sinds de introductie flink in prijs gedaald. Daarmee heeft de op papier ontzettend fijne Pixel 8a een stevige concurrent uit eigen huis. 

Google Pixel 8a

Met een adviesprijs van 549 euro is de Google Pixel 8a geen ontzettend dure Android-smartphone. Wel is hij weer iets prijziger dan voorganger Pixel 7a, en positioneert Google zich aan de hogere kant van wat je het nog betaalbare middensegment kan noemen. Problematischer is dat de Pixel 8a bij introductie maar enkele tientjes goedkoper is dan de huidige verkoopprijs van de Pixel 8a.

Daardoor maakt Google het zichzelf moeilijk. Wat kan een Pixel 8a immers bieden wat een Pixel 8 niet heeft? Beide smartphones lijken ontzettend op elkaar. Bij de verschillen die er zijn, trekt de 8a toch aan het korste eind. Kostte de Pixel 8 nog steeds 799 euro, dan was deze review ook beduidend eenvoudiger geweest om te schrijven. Nu is het voor zowel uw reviewer als voor jou als potentiële koper een lastig verhaal. Een dat zich overigens vorig jaar ook al voordeed, maar toen was de Pixel 7a nog duidelijk goedkoper dan de in prijs gedaalde Pixel 7. 

Google Pixel 8a vergelijken

Leggen we de Pixel 8a naast de Pixel 7a, dan is duidelijk dat Google flink wat verbeteringen doorvoerde. Dat begint al bij het moment dat je het toestel vastpakt. Beide smartphones hebben een kunststof achterkant, die erg zacht aanvoelt. Echter, de hoeken op de Pixel 8a zijn veel ronder en vergelijkbaar met die van de Pixel 8. Daardoor ligt de nieuwere Pixel een stuk lekkerder in de hand.

Google Pixel 8a

Het oled-display voorop heeft bovendien een flinke upgrade gekregen. Het scherm van de Pixel 8a komt vrijwel geheel overeen met dat van de Pixel 8. De diagonaal is met 6,1 inch (15,5 cm) net een fractie kleiner. Daardoor valt de pixeldichtheid oftewel de scherpte net wat hoger uit, maar het is geen verschil dat je met het blote oog kan zien. Wat je wel kan zien zijn de beeldsnelheid van 120 Hz, de rijke kleurweergave en de zeer hoge helderheid. De Pixel 7a hield het noog bij 90 Hz, en een lagere piekhelderheid. 

Google Pixel 8a (rechts) naast de Pixel 7a

Wat die helderheid betreft, hoewel die op papier voor zowel de Pixel 8 als de 8a 2000 nits bedraagt, merk je in de praktijk dat het duurdere toestel op de automatische stand wat feller oogt. De Pixel 7a blijft beduidend achter, de 8a is in dit opzicht een forse verbetering. Ook hebben we het idee dat Google gewerkt heeft aan de vingerafdrukscanner. Die gaf in het begin van de testperiode van de Pixel 7a nog wat problemen. Bij de 8a merkten we daar niets van.

Gevoelsmatig voelt de Pixel 8 iets meer premium aan. Daarbij helpen de gekozen materialen, zoals de glazen achterkant. Andere, onzichtbare specificaties spelen een kleinere rol. Zo heeft het duurdere toestel met Gorilla Glass Victus een iets betere bescherming tegen krassen vergeleken met het Gorilla Glass 3 op de Pixel 8a. Ook is de gewone Pixel 8 iets beter beschermd onder water: IP68 staat voor dertig minuten op anderhalve meter diep; IP67 voor dezelfde duur op één meter.  

Google Pixel 8a naast Pixel 7a

Een ding zien we steeds als een voordeel van het toestel met de -a. Dat is de plattere camerastrip. Daardoor ligt de Pixel 8a platter op de bank of het bureau en ook glijdt het er dus snel vanaf. Bovendien hoopt stof zich minder snel op in het kleinere hoogteverschil. Toch niet onbelangrijk qua beleving.

Dezelfde processor, of toch niet?

Net als vorig jaar zien we dat Google zijn midrange toestel voorziet van dezelfde processor als de topmodellen. Dit jaar is dat dus de Tensor G3-processor, een door Google zelf ontwikkelde chipset. Om de prijs van het nieuwe toestel laag te kunnen houden, koos Google er wel voor om deze processor in een lichtelijke andere verpakking te laten plaatsen door fabrikant Samsung. Daarin is deze wat dikker en voert deze warmte wat minder snel af dan de variant in de luxere Pixel 8 en Pixel 8 Pro. 

Google Pixel 8a throttle test

Hoewel de Tensor G3 een flinke stap voorwaarts is vergeleken met de Tensor G2 in de Pixel 7a, is het jammer dat Google stelt dat je in de Pixel 8a “dezelfde processor aantreft als in de Pixel 8 en Pixel 8 Pro”. Technisch gezien is dat niet helemaal waar. Omdat de prestaties weinig verschillen met de duurdere varianten, houden we het hier bij een kanttekening. Transparantie, bijvoorbeeld door de processor een Tensor G3 SE of iets dergelijks te noemen, zou Google wel sieren.

Voor 95 procent komt de nieuwe versie van de processor overeen met wat de variant in de Pixel 8 (Pro). De cpu wordt relatief warm onder hoge belasting, maar niet warmer dan het concurrerende Qualcomm-aanbod. Wanneer die warmte ontstaat, is een verrassing: je kunt het verwachten tijdens het gamen, maar soms ook wanneer je gewoon iets op Reddit leest. Verder is het zo dat de prestaties in één keer kunnen inzakken, terwijl dat bij de Pixel 7a geleidelijker gaat.

Qua games prestaties doet de Pixel 8a niet onder voor zijn oudere broertjes en zusjes. We hebben een aantal populaire en veeleisende spellen uitgeprobeerd (Pokémon Go, Marvel Snap en Asphalt 9). Die draaien alle probleemloos. Hier en daar zien we een framedrop (gestotter in beeld), maar niets om je zorgen over te maken. Dankzij het scherm met de hoge verversingssnelheid kun je de meeste games in het hoogste aantal frames per seconde spelen, mits ontwikkelaars daar ondersteuning voor ingebouwd hebben.

Tot slot is het goed om te weten dat zowel de Pixel 8, Pixel 8a en Pixel 7a 8 GB aan werkgeheugen bevatten en verkrijgbaar zijn met minimaal 128 GB aan opslagruimte. De 8 en 8a zijn er ook met 256 GB aan opslagruimte (een novum voor de instap-Pixel), maar die zijn wel wat duurder. In geen van de gevallen kun je de ruimte uitbreiden middels een micro-sd-kaart.

Lange adem, lange laadtijd

Qua accu ontlopen de drie genoemde toestellen in deze review elkaar niet. De Pixel 8 heeft bijna 4600, de Pixel 8a bijna 4500 en de Pixel 7a bijna 4400 mAh. Dat resulteert ook in een accuduur die gelijk opgaat. De 7a gaat iets minder lang mee, maar dat is niet vreemd nu het toestel een jaar oud is. Je moet gemakkelijk tot anderhalve dag (en soms net iets daar onder) kunnen volmaken met alle drie de toestellen.

Opladen gaat met 18 watt helemaal niet snel. Het is hetzelfde vermogen waarmee de 7a oplaadde, terwijl de reguliere 8 in elk geval 27 watt kan binnenlepelen. Geen snelheden waar je hart sneller van gaat kloppen. Het kan tot twee uur duren voordat de accu van de Pixel 8a helemaal vol is, terwijl dat bij de gewone Pixel iets meer dan een uur is. Draadloos laden is wel aanwezig, maar verre van snel: met maximaal 7,5 watt aan stroomtoevoer is dat alleen zinnig om op tijdens het slapen te gebruiken.

Daarnaast doet Google in nog een ander opzicht mee met Samsung en Apple, die beide ook niet echt geloven in snelladen. Het levert namelijk geen oplader mee. Gezien de beperkte laadsnelheid is de kans groot dat je nog wel een lader hebt liggen die deze taak op zich kan nemen. In de doos zit wel een usb-c kabel, en een adaptertje van usb- naar usb-a.

Google Pixel 8a met 7 jaar aan Android-updates

Het grootste voordeel van Pixel-telefoons was altijd de schone software. Dat is nog steeds zo. Aan boord van de Pixel 8a tref je Android 14 aan, zonder allerlei applicaties en onderdelen die je direct wilt verwijderen of uitschakelen omdat ze er dubbel op staan. Bovendien is het fijn dat ook deze goedkopere Pixel-variant kan rekenen op zeven jaar aan Android-upgrades en beveiligingsupdates. Daarmee trekt Google de lijn tussen alle (nieuwe) goedkopere en duurdere Pixels gelijk.

Google Pixel 8a (rechts) naast de Pixel 7a

Dat is iets wat Samsung bijvoorbeeld momenteel niet doet met de iets goedkopere Galaxy A55. Dat toestel krijgt ‘slechts’ vier Android-upgrades en vijf jaar aan beveiligingsupdates, waar de Galaxy S24 toestellen 5 jaar upgrades en 7 jaar updates ontvangen. Nog steeds een mooie score, maar met de Pixel 8a kun je – in elk geval op papier – langer doen. In het kader van duurzaamheid is dat fantastisch nieuws. Nu hopen we natuurlijk dat de hardware het ook zeven jaar uithoudt.

Hoe zit het met de AI-functies van de Google Pixel 8a?

Hoewel moderne smartphones nog steeds prima kunnen fungeren zonder allerlei AI-poespas (daar is het recente aanbod van OnePlus een goed voorbeeld van), hebben we hier toch echt te maken met een Google Pixel. Dat betekent dat we flink wat opties voorgeschoteld krijgen. Het is niet zo dat alle functies waar de Pixel 8 Pro over beschikt, naar de Pixel 8a komen. Zo moet je het doen zonder de Video Boost, waarmee je de beeldkwaliteit van video’s verbetert.

Andere AI-zaken staan vooral in het teken van tijdswinst. Denk dan aan Beste take (waarmee je de beste foto uit een serie gelijkwaardige foto’s selecteert), Magic Editor (voor het verbeteren van je foto’s) en de magische gum (voor het verwijderen van foto- of geluidsonderdelen). Ook is er Circle to Search. Je maakt dan een screenshot van het beeld en tekent een cirkel om iets wat je interessant lijkt. En vervolgens zal Google een zoekopdracht uitvoeren op basis van dat deel van de afbeelding. Plus: de Pixel 8a krijgt in de toekomst toegang tot AI-assistent Gemini.

Dezelfde camera’s als op de Pixel 7a

Hoewel het camerasysteem op de Pixel 7a destijds niet hetzelfde was als op de Pixel 7 (Pro), beviel dat toch enorm. Voor Google blijkbaar reden om niets te veranderen: op de Pixel 8a treffen we precies dezelfde camera’s aan. Dat betekent dus een 64 megapixelsensor met optische en elektronische beeldstabilisatie en een groothoeklens van dertien megapixel en een kijkhoek van 120 graden. De selfiecamera is er één van dertien megapixel.

Google Pixel 8a onder de Pixel 7a

Nu zouden we graag willen stellen dat de camera’s garant staan voor precies dezelfde resultaten. Dat is niet het geval, want de algoritmes hebben minstens zoveel impact op het resultaat als de gebruikte hardware. Voor jou als gebruiker blijft het wel weer hetzelfde: je kan gewoon richten en schieten.

In vergelijking met de goedkopere Samsungs en Apples van deze wereld kun je eveneens een voorspelbaar resultaat verwachten: de Pixel-kleuren ogen veel natuurlijker (vooral op de huid), terwijl de schaduwen wat flink aanwezig zijn. Onder aan de streep moeten we zeggen dat de beelden nog altijd gebalanceerd en dynamisch ogen, vooral wanneer je overdag foto’s maakt.

Selfiecamera en portetmodus

Hoewel er geen telelens is, en je ook niet optisch kunt inzoomen, gaat het de Pixel 8a toch goed af om objecten verder kleurrijk en scherp vast te leggen. Kan het beter? Allicht, maar voor de vraagprijs zijn we onder de indruk. Je kunt tot acht keer digitaal inzoomen, maar wij zouden het op twee tot vier keer houden om een nog bruikbaar resultaat te krijgen. De frontcamera schiet overigens heldere en kleurrijke beelden en is uitermate geschikt voor videogesprekken.

Ook kijken we nog even naar de portretmodus. Google heeft de camera-app aangepast, waardoor je voortaan foto’s maakt op 1,7 tot 3x zoom. Je kunt dus niet op 1x zoom portretfoto's maken, zoals dat wel op de Pixel 7a kan. Daardoor zijn de foto’s iets moeilijker direct te vergelijken. Wanneer je ze op dezelfde stand zet, dan maken ze gelijkwaardige foto’s. Je ziet de stofdeeltjes op de LEGO-auto zitten op de foto’s; de beelden ogen dus al snel scherp en gedetailleerd.

In de avond, met en zonder speciale modus

Vooral foto’s die je met de avondmodus maakt ogen net even anders in vergelijking met de Pixel 7a. De beelden ogen wat donkerder op de voorgrond, en soms wat lichter op de achtergrond. Dat zie je duidelijk op de foto’s bij dit artikel: de lucht is veel lichter, terwijl de grond donkerder is. Ook ogen de avondfoto’s wat minder flets en blijven wat kleinere details soms wat beter behouden, zoals de grassprieten in beeld. Je moet dan wel heel goed kijken om het te zien – zonder direct vergelijkingsmateriaal zou het je waarschijnlijk niet opvallen.

Hoe krachtig de avondmodus is, merk je als je die geforceerd uitzet. Van wat de Pixel 8a dan aflevert, is geen chocolade te maken. Je hebt dus duidelijk een lichtbron of die nachtmodus nodig om de betere resultaten te behalen. Zonder de avondstand ontstaat er ook heel veel ruis. Gelukkig gaat de stand automatisch aan – dus als het goed is, merk je daar niets van.

Conclusie

De Google Pixel 8a is een uitstekende smartphone. Voor een prijs van 549 euro krijg je veel waar voor je geld. Een kleurrijk en gedetailleerd oled-scherm, een riant updatebeleid, een bovengemiddeld camerasysteem en een comfortabel ontwerp dat tot de verbeelding spreekt. Het is fijn dat Google wederom zijn veelzijdige processor naar het goedkopere segment brengt. En het is tof dat je dit keer kunt kiezen voor een model met meer opslagruimte.

Reden te meer om te upgraden, zeker als je een smartphone van drie, vier jaar of ouder hebt. De Pixel 8a zou een aanbeveling zonder voorbehoud zijn, ware het niet dat... de Pixel 8 bestaat en fors in prijs gedaald is. Dat toestel scoort op veel vlakken net wat beter dan de Pixel 8a, met luxere materialen en afwerking, een (nog) betere camera en een processor die net wat minder snel terugschakelt. 

Bekijken we de Pixel 8a in een bubbel, dan biedt het heel veel, voor een redelijk bedrag. Het zou nog wel eens toestel kunnen worden dat eind 2024 in allerlei toplijsten terecht kan komen. Maar dan  moet wel de Pixel 8 van de markt verdwijnen, of de prijs van de Pixel 8a een stukje zakken.

 

Google Pixel 8a in een oogopslag
Kleuren Obsidiaan, Porselein, Baaiblauw, Aloë
Afmetingen 15,21 x 7,27 x 0,89 cm
Gewicht 188 g
Beeldscherm 6,1 inch (15,5 cm) OLED
2400x1800 pixels
120 Hz verversingsfrequentie
1400 nits piekhelderheid HDR, 2000 nits piekhelderheid
Corning Gorilla Glass 3
Camera's Hoofdcamera
64 MP, 1/1,73", f/1.89, 80°, Dual Pixel PDAF, OIS

Ultragroothoek
13 MP, f/2.2, (120°)

Selfie
13 MP, f/2.2 20 mm (95°)

Video-opnames hoofdcamera:
4K 60 fps
Accu 4492 mAh
> 24 uur accuduur
< 72 uur accuduur (Extreme Battery Saver)
18W snelladen
7,5W draadloos laden
Aansluitingen USB-C 3.2
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 6E
Bluetooth 5.3
NFC
Dual-band GNSS, GPS, Glonass, Galileo, QZSS
Waterdicht IP67 stof- en waterdicht
Processor Google Tensor G3
Titan M2 security coprocessor
Geheugen 8 GB werkgeheugen
128 GB / 256 GB opslag
Adviesprijs € 549 / € 609
Koop bij MediaMarkt