Value
Review   |   Tablets

Nokia T10 review: goedkoper moet een tablet niet worden

Nokia T10 review: goedkoper moet een tablet niet worden
Nokia T10 tablet

In een markt waar vooral op prijs wordt geconcurreerd, is het lastig je te onderscheiden. Android-tablets zijn zo'n markt, waarin de spreekwoordelijke race naar de bodem is ingezet. De Nokia T10 tablet begeeft zich in dat strijdgewoel, en de vraag is dus: heeft deze tablet iets om zich te onderscheiden, anders dan een scherpe prijs? 

Nokia T10: goedkope uitstraling

Vanaf het eerste moment dat je de Nokia T10 uit de doos haalt, maakt hij een goedkope indruk. Niet alleen is het scherm omringd door dikke randen, ook is de tablet zelf vrij fors. De achterkant, gemaakt van ruwe kunststof, draagt ook bij aan die indruk. Nu is een wat bredere rand rond een tabletscherm op zich welkom, want dan leunt je duim niet constant op het display. Maar het ontwerp van de T10 doet ons toch wel erg denken aan de tablets van pakweg tien jaar geleden. 

Nokia T10 tablet

Maar goed, looks aren't everything. Dat is ook niet belangrijk als je gewoon een budgettablet zoekt om lekker je series op te kijken of af en toe een artikel op te lezen. Met een gewicht van 375 gram is de Nokia T10 in elk geval niet zwaar. Bovendien ligt de tablet lekker in de hand en drukken de hoeken niet al te hard in de handpalmen.

Nokia T10 tablet

De tablet is heeft verder weinig poespas qua design: achterop zit een enkele camera, en de aansluitingen bestaan uit een usb-c-poort en een audiojack. Je kan dus in elk geval gewoon een hoofdtelefoon aansluiten.

Netflix, Disney Plus, HBO Max: alles werkt prima

Laten we maar beginnen met wat vermoedelijk het voornaamste gebruiksdoel is van de Nokia T10: video's kijken op een streamingdienst naar keuze. Ook van een budgettablet verwachten we dat je dat comfortabel kan doen met voldoende beeldkwaliteit. Ook op kleinere schermen valt op wanneer je niet in een hoge resolutie aan het kijken bent. Dat is het geval als een tablet niet de vereiste versleuteling en beveiligingsstandaarden voor de streamingdiensten ondersteunt. Gelukkig kunnen we stellen dat Netflix, Disney Plus, HBO Max en meer prima werken op de Nokia T10. Dat komt doordat de tablet voorzien is van de benodigde Widevine DRM (da’s een technisch verhaal, waar je hier iets meer over leest).

Nokia T10 tablet

Het 8 inch (20 cm) scherm heeft, zoals veel Android-tablets, een schermverhouding van 16:10. Dat betekent dat je alle films en series prima in de horizontale stand kan bekijken, maar je ziet wel zwarte balken boven en onder in beeld. De meeste series hebben  namelijk een 16:9-verhouding.

Daarnaast is het aantal beeldpunten beperkt vergeleken met wat duurdere tablets, namelijk 1280x800. Daardoor bekijk je video's niet in full hd, maar in 'gewoon HD'. Dat klinkt erger dan het is, op dit schermformaat valt het niet zo op. De beelden ogen, zeker voor dit prijspunt, heel redelijk op deze tablet. Over het algemeen ogen de beelden kleurrijk en gedetailleerd, zeker voor stilstaande beelden. Films en series komen misschien niet helemaal tot hun recht, maar zijn goed te volgen. Ondanks de ips-techniek is de kijkhoek niet geweldig, maar twee kinderen op de achterbank van de auto kunnen allebei goed zien wat er op het scherm gebeurt.

Beter voor video dan voor games

Ook de maximale helderheid is voldoende voor gebruik binnen of in de auto. Maar zdora er ook maar een beetje licht direct op het display valt, heb je wel last van storende reflecties. Zeker bij zwarte beelden werkt het scherm al gauw als een spiegel. Dat betekent dat je soms moet schipperen om zonder invallend licht te kijken. 

Nokia T10 tablet

Ga je gamen, dan is dat nog vervelender. Hoewel de prestaties van de processor niet overhouden, kan je best aardig gamen op de Nokida T10. Het scherm helpt echter niet mee; de lage resolutie is in games zichtbaarder, doordat alles vrij grofkorrelig oogt. Zeker de gekartelde schuine lijnen ogen toch een beetje alsof je op een apparaat van lang geleden zit te spelen. Bij Minecraft verwacht je zo'n look, maar veel andere, modernere games ogen er gedateerd door. Positief is dat we geen rare artefacten of geestbeelden zien (waarbij je het idee hebt dat er restjes van de vorige frame achterblijven op het scherm. 

Nokia T10 tablet

Ook het geluid is niet om over naar huis te schrijven. De kwaliteit is zeer basaal. Kun je verstaan wat er in een film gezegd wordt? Ja. Krijg je mee wat er in een serie gebeurt? Ook. Maar wanneer er wat meer actie op het scherm is, krijgen de twee speakertjes van de Nokia T10 het moeilijk. Een echte kakofonie zullen we het nog niet noemen, maar schelle en geclipte geluiden wisselen elkaar dan in een rap tempo af. Een koptelefoon gebruiken is haast een must. Gelukkig heeft de tablet die eerdergenoemde audiojack.

Nokia T10 tablet

Basale versie Android 12: een pluspunt

Nokia voorziet de T10 van Android 12. Dat is een groot pluspunt. Ja, Android 13 is inmiddels geland, maar fabrikanten hebben vaak nog wat tijd nodig de software over te brengen naar eigen hardware. We kunnen ons niet voorstellen dat dit al te lang duurt. Nokia levert namelijk een kale versie van Android 12, wat het upgraden zou moeten bespoedigen. Kaal is in dit geval beslist geen minpunt. Je krijgt Android (min of meer) in de vorm zoals je die ook op Pixel-smartphones van Google aantreft.

Nokia T10 tablet

En daar is weinig mis mee. Die basale Android vergt weinig van het systeem. De opties en mogelijkheden die fabrikanten veelal toevoegen aan hun eigen 'schil', levert ook een belasting voor het apparaat op. Omdat de Nokia T10 geen al te sterke hardware heeft, is het fijn dat Nokia weinig poespas heeft toegevoegd. Ook fijn is dat Nokia een redelijk lange software-ondersteuning toezegt. Naast Android 13 en 14 krijg je ook drie jaar aan beveiligingsupdates. Op dat vlak zit je de komende jaren dus goed met dit model.

Nokia T10 tablet

Verwacht echter geen bijzonder snelle of responsieve ervaring. Ondanks het feit dat Android 12 dus kaal geleverd wordt (met wat apps hier en daar die je zelf kunt verwijderen), is de Nokia T10 alles behalve snel te noemen. Wanneer je ergens op tikt, heeft het systeem even de tijd nodig die handeling te verwerken. Het gaat om microseconden, maar het zijn wel voelbare microseconden. Het helpt al om apps echt af te sluiten, zodat de beschikbare middelen effectief ingezet kunnen worden. Mogelijk helpt de zeer bescheiden hoeveelheid werkgeheugen niet mee.

Nokia T10 voorzieningen voor kinderen en entertainment

Kaal als Android 12 verder is, de Nokia T10 is wel voorzien van Google Entertainment Space en Google Kids Space. De functies van deze apps laten zich raden. De Entertainment Space is bedoeld voor alles met betrekking tot films, series, games, boeken en muziek. Op basis van je voorkeuren kan Google aanbevelingen doen. Je hoeft dit niet te gebruiken natuurlijk, maar het is een handige extra. Als je overal inlogt, heb je altijd alles bij de hand en in één handig overzicht. 

Nokia T10 tablet

De Kids Space is voor ouders en opvoeders een handig instrument om hun kinderen door het digitale leven te begeleiden. Met een eigen Google-account (dat is helaas wel een vereiste) krijgt het kind toegang tot apps en diensten die jij goedkeurt. Het zou mooi zijn als Google eens 'kinder accounts' ging maken, die werken via het account van de ouder. Maar goed. Via de Google Family Link-app kan je wel allerlei andere voorwaarden en beperkingen instellen. Zo bepaal je hoe lang een kind de tablet kan gebruiken en kan je zelfs Kids Space op gezette momenten gewoon uitschakelen. Kortom, een handige voorziening voor ouders. Zeker omdat tablets als deze vaak met name voor gebruik door de kinderen worden aangeschaft.

Opslagruimte en accu: respectievelijk beperkt en redelijk riant

Nokia levert de T10 in twee versies. De instapvariant beschikt over 32 gigabyte opslagruimte. Voor een paar tientjes meer heb je een versie met twee keer zoveel ruimte, al zien we die op dit moment nog in de winkel. Een variant met 32 GB en een 4G-verbinding moet er ook komen. Gelukkig kan je de opslagruimte ook uitbreiden met een microsd-kaartje. Dat is voor een instapmodel als dit de juiste keuze. Voor de meerprijs van 21 euro die Nokia (of eigenlijk: HMD Global, de makers van Nokia tablets en smartphones) rekent voor 32 GB, koop je moeiteloos een kaartje van 128 GB. 

Dat is een handige accessoire, direct bij aankoop. Android neemt namelijk al 10 GB aan ruimte in beslag neemt. De resterende ruimte volstaat allicht als je alleen artikelen wilt lezen en series wilt streamen. Wil je ook eens wat downloaden en foto's en video's op de T10 opslaan, dan ben je rap door die 22 resterende gigabytes heen. Ook games nemen al gauw een hoop ruimte in.

Nu we het toch over capaciteit hebben, hoe zit het met de accu? Ondanks het bescheiden formaat van de tablet zit er een flinke accu in van 5100 mAh. Dat is net zoveel als in veel moderne smartphones. Toch red je het hier wel een paar dagen mee, zolang je niet de hele dag op de tablet zit. Doe je dat wel, dan zal hij sneller leeg zijn. Opladen gaat vrij traag, met 10 watt. In elk geval kan praktisch elke usb-lader dat tegenwoordig wel leveren. Wanneer de tablet leeg is, moet je dus een flinke tijd vrijmaken om hem op te laden. Dat kan zo een paar uur duren, helemaal wanneer je er ondertussen nog gebruik van maakt.

Camera's van de Nokia T10: niet veel soeps

We benoemden al dat er achterop de Nokia T10 een enkele camera zit. Dat is een acht megapixel exemplaar met een led-flitser. Verwacht hier geen wonderen van. Sterker, verwacht er zo min mogelijk van. De kwaliteit van de foto's en zeker video's is bijzonder matig. Nu zal je een tablet hier niet voor aanschaffen, en de T10 is daar geen uitzondering op.

Aan de voorzijde zit een twee megapixel camera voor selfies. Alleen de resolutie geeft al aan dat ook hier de kwaliteit onvergelijkbaar is met die van een beetje smartphone. Wel handig is dat je de tablet kan ontgrendelen met gezichtsherkenning met deze camera, en dat werkt vrij vlot.

Conclusie

Als je tot hier hebt gelezen, zal je wellicht een wat negatief beeld zijn bijgebleven van de Nokia T10. Toch moeten we dat relativeren: onder de streep doet de Nokia T10 eigenlijk weinig verkeerd. Geen enkel onderdeel blinkt uit door hoge kwaliteit, maar voor een prijs van ongeveer 160 euro kan je dat ook niet verwachten. Het apparaat is prima bruikbaar en daar is eigenlijk ook meteen alles mee gezegd. Zeker als tablet voor de kinderen is er beslist wat voor te zeggen. Hij is stevig en kan tegen een stootje, maar is verder helaas niet goed afgeschermd tegen water en stof, dus enige voorzichtigheid is geboden.

De vraag is of de Nokia T10 daarmee ook een aanrader is, al is het in zijn segment onderaan de tabletmarkt. Dat kunnen we niet meteen zo stellen. De reden daarvoor is, dat je voor een heel vergelijkbaar bedrag een aanmerkelijk betere tablet kunt kopen. De Lenovo Tab M10 Plus Gen 3 in de versie met 32 GB opslag zien we namelijk ook her en der voor rond de 160 euro aangeboden worden. Deze tablet is groter, voelt meer premium aan en heeft een heel veel beter beeldscherm en luidsprekers. Zelfs als je hem niet in de allerscherpste aanbieding kunt vinden, zouden we het toch in overweging geven: voor een paar tientjes meer, heb je een aanmerkelijk beter product.

Dat geldt zelfs als we de behoorlijke lange ondersteuning qua Android updates meenemen. Op zich is die toe te juichen, maar het is de vraag of deze tablet na drie jaar nog veel gebruikt wordt. De beperkte processorkracht, geheugen- en opslagcapaciteit gaan zich dan toch laten gelden. In die zin is zulke relatief lange ondersteuning waardevoller bij tablets die wat ruimer bemeten zijn.

Maakt het de Nokia T10 slecht? Nee, het is zo'n beetje wat je mag verwachten als je voor zo min mogelijk geld een werkende tablet wilt die wel nog enigzins prettig in het gebruik is. Alleen zit er duidelijk een ondergrens aan waarvoor de fabrikant hem kan maken, en die ligt toch wel erg dicht aan tegen iets duurdere, betere concurrenten. Wanneer de prijs dichter naar de 100 euro zakt, wordt het een ander verhaal. Dan zouden we deze tablet eerder aanraden als voordelige keus. Voor nu is het een veilige koop.

Veilige Koop December 2022 Value

Nokia T10

Nokia T10 in een oogopslag
Kleur Deep Ocean
Afmetingen 20,8 x 12,3 x 0,9 cm (LxBxD)
Gewicht 375 g
Beeldscherm 8 inch (20,3 cm) IPS LCD
1280x800 pixels
Geluid 2 speakers, 1 microfoon
Camera's Achter:
8 megapixel, autofocus, LED flitser

Voor:
2 megapixel, fixed focus
Gezichtsherkenning (ook met mondmasker)
Accu 5250 mAh
10W laden
Aansluitingen USB-C, 3,5 mm audio, microSD
Draadloos WiFi 5 (dual-band), Bluetooth 5.0

Optioneel:
4G, GPS
Geheugen 3 / 4 GB werkgeheugen
32 / 64 GB opslag
microSD tot 512 GB
Processor Unisoc T606
Netflix HD gecertificeerd met Widevine L1
Adviesprijs € 169
Koop

Bol.com

Coolblue