Review   |   Televisies

Philips OLED809 review: een OLED TV die alles kan

De Philips OLED809 biedt flink wat verbeteringen ten opzichte van het model van vorig jaar. Een hogere helderheid, betere beeldverwerking, Airplay 2 ondersteuning en een fraaiere afstandsbediening, bijvoorbeeld.
De Philips OLED809 biedt flink wat verbeteringen ten opzichte van het model van vorig jaar. Een hogere helderheid, betere beeldverwerking, Airplay 2 ondersteuning en een fraaiere afstandsbediening, bijvoorbeeld.

De OLED80x-modellen zijn min of meer de oled-middenklassers van Philips, met een aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding. Ze concurreren met de C-serie van LG, maar bieden bijvoorbeeld Ambilight als onderscheidend kenmerk. Die voorziening is in Nederland nog altijd populair, en ook aanwezig op de Philips OLED809 die in de vorm van de Philips 55OLED809 ter review ontvingen. 

De Philips OLED809 belooft uitstekende prestaties, waarbij de hdr-prestaties verbeterd moeten zijn, evenals de beeldverwerking. Ook is een nieuwe game-balk aanwezig. Het model dat we ontvingen is een 55-inch exemplaar; de OLED809 is er ook in 42, 48, 65 en 77 inch. Het toestel heeft een w-oled-paneel dat 144Hz beelden per seconde kan tonen, ruime gamerfeatures, een krachtige audioconfiguratie, Google TV, en dus Ambilight. Net als vorig jaar koos Philips ervoor om het mla-paneel voor te behouden voor het topmodel. De OLED809 moet het zonder micro lens array stellen, maar is toch iets helderder dan het model van vorig jaar.

Philips OLED809 design: een stijlvol en neutraal ontwerp

De ingetogen aanpak van dat model zien we ook in het 2024-ontwerp van de OLED809 terug. Dat merken we vooral aan de voet, die nog steeds een donkersatijnen afwerking heeft. De trapeziumvormige voetplaat oogt wat kleiner en aansprekender dan de rechthoekige van de OLED808. Het is ook een draaivoet, een detail dat we altijd appreciëren. (Het 77-inch model heeft als enige in deze lijn twee afzonderlijke pootjes.) Op het ontwerp valt verder weinig aan te merken.

Het superslanke oled-scherm heeft een fijne metalen rand, en de donkere gesatineerde kleur vind je ook terug op de rug. De behuizing van de elektronica bevat ook de Ambilight-leds. Ambilight blijft een feature waar Philips graag mee uitpakt. De leds kunnen reageren op beeld, of geluid, maar je kan ze ook inzetten als sfeerverlichting.

Aansluitingen van de Philips 55OLED809

Helaas levert Philips ook dit jaar weer geen vier snelle HDMI 2.1-poorten op de OLED809. Wel zijn er twee 'echte' HDMI 2.1 (en dus 40 Gbps) en twee 'langzame' HDMI 2.1, voorheen bekend als HDMI 2.0 - goed voor 18 Gbps. Bovendien loopt het ARC/eARC signaal over een van de twee snelle aansluitingen. Dat betekent dat fervente gamers die een soundbar aansluiten, slechts één poort overhouden voor hun Xbox Series X, PlayStation 5 of gaming PC - de mogelijke 4K120-bronnen. Tenzij je soundbar over een of meerdere hdmi-ingangen beschikt die bovendien alle gamefeatures doorgeven, is dat toch een beperking om rekening mee te houden.

Nu we het toch over de gamers hebben: de Philips OLED809 ondersteunt ALLM en VRR (inclusief AMD FreeSync en Nvidia G-Sync); op HDMI 1 en 2 kan je gamen tot 4K met 144 beelden per seconde. Dat is uiteraard enkel mogelijk vanop een pc, spelconsoles kunnen tot 4K met 102 beelden per seconde leveren.  De gemeten input-lag bedraagt 5,2ms in 2K120 en 13,6ms in 4K60, uitstekende resultaten.

Bovendien introduceerde Philips een motion interpolation met lage vertraging. Wie in 4K60 de motion-instelling activeert, krijgt een input-lag van 40,3ms. Nog steeds een duidelijke stijging, maar zeker speelbaar voor meer casual gaming. Ter vergelijking, op eerdere modellen bracht motion interpolation de input-lag naar ruim 200ms! De tv schakelt normaal gezien automatisch naar de juiste hdmi-mode, maar mocht dat niet het geval zijn, dan activeer je zelf de mode ‘Optimal (Auto Game 144Hz Pro)’.

Philips 55OLED809 aansluitingen

De OLED809 biedt naast zijn vier hdmi-poorten nog twee usb-poorten, een digitaal optische audio-uitgang, een hoofdtelefoonuitgang en een ethernetaansluiting. Voor draadloze verbindingen is er WiFi 6, een upgrade tegenover vorig jaar, en bluetooth. Bovendien voegt Philips dit jaar ondersteuning toe voor Apple Airplay2, een welkome upgrade.

Smart TV op de Philips OLED809: Google TV, geen Titan OS

Dit jaar maakt Philips op een groot deel van zijn modellen de stap naar Titan OS, maar de OLED80x-reeks en hoger blijft op Google TV draaien. De Mediatek Pentonic 1000 chipset, met een quad-core ARM Cortex-A73 2GHz, 3 GB RAM en de Mali G57 GPU, zorgt voor een bijzonder vlotte ervaring. Na installatie rapporteert de AIDA-app nog 4GB vrije opslagruimte. Dat is enigszins beperkt, maar op Google TV kan je dat uitbreiden met externe usb-opslag. Installatie loopt bijzonder vlot en gaat het best via de Google Home app. Met behulp van de afstandsbediening kan natuurlijk ook.

Philips OLED809 Google TV home scherm

Op het Home-scherm staat gesponsorde content centraal in beeld, met een reeks persoonlijke aanbevelingen. Onderaan vind je een rij pictogrammen voor apps. Die rij kan je personaliseren, maar verder valt er weinig te veranderen aan de interface. Google TV biedt bijzonder veel aanbevelingen, te vinden door verder naar onder te scrollen. Ze zijn gerangschikt per categorie (op basis van je kijkgedrag) en niet per app. Dat maakt het best een goede manier om content te ontdekken. Google heeft daarnaast ook het meest uitgebreide aanbod aan apps op de markt.

Zoals al gemeld heeft Philips naast Google Cast dit jaar ook Airplay 2 beschikbaar gemaakt. Via DTS Play-Fi kan je de tv opnemen in een multiroom-omgeving.

Philips OLED809 snelmenu

Via het snelmenu kan je een aantal instellingen aanpassen zonder diep in de instellingen te duiken. De instellingen zelf zijn goed georganiseerd, zeker in de beeldinstellingen vind je alles gemakkelijk terug.

Philips OLED809 gaming balk

Philips heeft ook nieuwe Game Bar ontwikkeld. Die maakt het mogelijk om een fps-indicator rechtsboven op het scherm te zetten. Een aantal specifieke instellingen, zoals de bijvoorbeeld schaduwoptimalisatie of motion-instellingen, kan je instellen per profiel. Daarvan kan je er tot tien aanmaken, bijvoorbeeld voor een specifieke game of een heel gamegenre.

Een betere afstandsbediening bij de Philips 55OLED809

Uitstekend nieuws: de luxueuze afstandsbediening die Philips vorig jaar alleen bij het topmodel leverde, zit nu ook bij de Philips OLED809. De ingebouwde oplaadbare batterij laad je op via usb-c (een kabel is meegeleverd). Helaas nog geen zonnepaneeltje, dat had de remote echt compleet gemaakt. Dat gezegd hebbend, deze afstandsbediening oogt stijlvol en luxueus, al liggen de scherp afgelijnde randen soms wat ongemakkelijk in de hand. De toetsen hebben een laag profiel, maar een lichte en duidelijke aanslag. Het is even wennen aan de ongewone kanteltoetsen voor volume en zenders, maar ook die functioneren prima. De layout en het gebruiksgemak zijn uitstekend.

Op moderne afstandsbedieningen zijn numerieke toetsen bijna overbodig, maar Philips heeft ze met een handige truc toch beschikbaar gemaakt. De remote is verlicht, maar als je op de 123-toets drukt, lichten er cijfertoetsen op de plaats van de d-pad op. Dat is een innovatieve aanpak die we wel kunnen smaken.

Beeldkwaliteit van de Philips OLED809: uitstekende piekhelderheid

Net als bij de OLED808 houdt Philips het voor dit model bij een gewoon OLED EX-paneel, geen versie met microlenzen. Die vind je enkel op het topmodel. Toch doet het woord 'gewoon' de Philips 55OLED809 tekort. Het paneel laat qua helderheid wederom een verbetering zien tegenover dat van vorig jaar. We zien een toename van om en bij de 10-15% over heel de lijn, en zelfs meer op het kleinste testvenster.

Ook het kleurbereik is uitstekend, al zijn we dat van oled wel gewend. In de sdr Filmmaker stand zien we al onmiddellijk een uitstekende kalibratie, met een neutrale grijsschaal en knappe kleurweergave. De beeldmodus benadrukt wel de middentonen iets te fel. Je kan dat verbeteren door de gammawaarde een of twee punten naar boven te schuiven. Waar we vorig jaar nog sterk merkten dat zwartdetail kon dichtslibben, zien we daar een duidelijke verbetering. Het fenomeen is niet helemaal weg, maar steekt enkel nog bij uitzondering de kop op. Het schaduwdetail is dan ook prima. De tv clipt een minimum aan witdetail, maar niet in een storende mate. Wie het beeld een klein zetje richting hdr wil geven, activeert Perfect Natural Reality in de laagste stand.

In de hdr Filmmaker mode is de kalibratie ongeveer even goed. De tv maakt alle middentinten iets te helder, maar dat is bij statische tonemapping en de tv is tot beter in staat. Dit jaar heeft Philips namelijk de dynamische tonemapping voor HDR10 aangescherpt. Die evalueert nu werkelijk frame per frame de inhoud. Schakel de HDR tone mapping dus naar ‘Uitgebreid’. Daarmee zet de tv zijn beste beentje voor, en toont in ons uitgebreid gamma testen heel mooie resultaten. Enkel in de helderste gemasterde beelden (10.000 nits, dat wordt in werkelijkheid nauwelijks gebruikt), veroorzaakte de tonemapping soms nog wat clipping.  Hdr-beelden zijn in elk geval prachtig, met veel schaduwnuances, intense kleuren en veel diepte. Op moment van schrijven staat deze superieure tone mapping standaard uit, maar dat gaat Philips aanpassen in met een toekomstige update.

Beeldoptimalisatie door de P5 Perfect Picture Engine van de Philips OLED809

Na de overschakeling naar de Mediatek Pentonic chipset had Philips een paar kleine problemen om mee af te rekenen. We zien dat die dit jaar grotendeels aangepakt zijn. Een nieuwe benadering voor het elimineren van kleurstroken in zachte kleurovergangen werpt in elk geval vruchten af. De resultaten zijn beter in een varia van testen. Enkel het lastigste testgeval blijft voor problemen zorgen. Hou de ‘Artefactreductie’ instelling wel weg van de hoogste stand, daarmee verlies je namelijk veel detail.

Upscaling en ruisonderdrukking blijven sterke punten. Zeker met ‘Textuurverbetering’ kan je hd-beelden een extra laagje realiteit geven zonder nadelige gevolgen. Bij sd-content zoals dvd's kan je dat beter niet doen; daar veroorzaakt het algoritme soms onnatuurlijk scherpe randen. De lichtsensor kreeg ook een upgrade. Die past niet enkel helderheid, donker detail en kleurtemperatuur aan, maar kan ook ingrijpen in hdr-weergave. Een uitstekende toevoeging als je in veel wisselende omstandigheden kijkt. Je kan al die instellingen van de lichtsensor individueel activeren. We laten de kleurtemperatuur-aanpassing bijvoorbeeld het liefst uitstaan.

Geluid van de Philips 55OLED809: prima klank

Het audiosysteem erft de Philips 55OLED809 van zijn voorganger. Het is een krachtig 4.1 luidsprekersysteem met een totaalvermogen van 70 watt. Met de volumeknop helemaal open klinkt het wat minder luid dan verwacht, maar daartegenover staat wel dat er nauwelijks sprake is van vervorming.

Philips OLED809 woofer

De ruime bas is een sterke ondersteuning zowel voor muziek als film. Surroundtracks worden zeer goed weergegeven, en dialogen klinken uitstekend. De tv ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X, maar ondanks de interne virtualizer zijn echte hoogte-effecten moeilijk hoorbaar. Zonder opwaarts gerichte speakers is dat geen verrassing. Binnen een DTS Play-Fi omgeving kan je de tv als draadloze center speaker gebruiken.

Conclusie

Deze jongste iteratie van de OLED800-reeks toont mooie vooruitgang, de tv kwalificeert zich als een echte alleskunner. In het mooie design, afgemaakt met Ambilight licht, schuilt een sterk oled-paneel met uitstekende piekhelderheid en knappe kleuren, en een processor en lichtsensor die beelden optimaal op het scherm zetten. Zeker de vernieuwde hdr-tonemapping maakt HDR10-content prachtig, en met ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+ is alles aanwezig voor een beeldfeest.

We hadden anno 2024 in een model in dit segment graag twee extra HDMI 2.1-poorten gezien. Afgezien daarvan krijgen gamers in elk geval alles wat ze nodig hebben. Google TV, nu uitgebreid met Airplay 2, levert een uitstekend smart tv-platform en de nieuwe afstandsbediening is een knap staaltje modern ontwerp. Het enige wat schuurt is de prijs, die is nog een tikje aan de hoge kant. Met het verstrijken van de tijd zal dat ook wel gecorrigeerd worden. Daarmee is de Philips OLED809 weer een echte aanrader.

Uitstekend Juli 2024

Philips OLED809 (55OLED809)

Philips 55OLED809 in een oogopslag
Afmetingen
&
Gewicht
Met voet:
122,5 x 77,3 x 23 cm, 20,8 kg

Zonder voet:
122,5 x 7,01 x 11,3 cm, 17 kg
Beeldscherm 55 inch (139 cm) WOLED
4K UHD (3840x2160 pixels)
144 Hz
Geluid Luidsprekers:
4x 10W + 1x 30W 

Standaarden:
Dolby Digital (Plus), True HD
DTS (HD), DTS, DTS HD, DTS:X
HDR HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG, Dolby Vision
Aansluitingen 2x HDMI 2.1 18 Gbps, 2x HDMI 2.1  48 Gbps, ALLM, eARC/ARC (HDMI 2), VRR, 2K120, 4K120
2x USB
Optisch digitaal uit
3,5 mm hoofdtelefoon
Ethernet
WiFi 6 (incl. AirPlay 2)
Bluetooth
Gaming features 144 Hz
HDMI VRR
ALLM
2K120, 4K120 HFR
AMD FreeSync
Nvidia G-sync
Gaming bar menu
Smart TV Google TV (Android 12)

MediaTek Pentonic 1000
Quad-core Cortex-A73 2 GHz
Mali-G57
3 GB RAM
Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2, 1x CI+ 1.4
Energieverbruik SDR: 83 W (G)
HDR: 74 W (G)
Testresultaten Piekhelderheid
2% venster:
SDR 473 nits
HDR 1077 nits

10% venster:
SDR 472 nits
HDR 942 nits

100% venster:
SDR 181 nits
HDR 196 nits

Contrast: oneindig

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6187 K
Gamma: 2,10
Grijsschaal (dE2000): 3,25
Kleurafwijking (dE2000): 2,08

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 1,80
P3-dekking: 97,3%
Adviesprijs € 1999
Koop

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt