Review   |   Televisies

Philips 55OLED808 review: stappen vooruit, maar ook achteruit

De Philips OLED808 heeft een nieuw, sneller platform, Google TV en een verbeterder omgevingslichtsensor.
De Philips OLED808 heeft een nieuw, sneller platform, Google TV en een verbeterder omgevingslichtsensor.

De OLED800 serie bevat de toegankelijker geprijsde oled televisies van Philips. Anders dan het topmodel van dit jaar beschikt nieuwste incarnatie OLED808 dan ook niet over een (prijzig) mla-paneel. Toch wist Philips de helderheid te verbeteren in vergelijking met de OLED807 van vorig jaar. Bovendien beschikt dit toestel over een snel 120Hz-paneel, veel gamer features, een bovengemiddeld audiosysteem, Google TV en - natuurlijk, zouden we bijna zeggen - Ambilight. We testten de 55-inch uitvoering, de Philips 55OLED808. 

Philips OLED808 design: een ingetogen ontwerp

Dit jaar geen chroom accenten meer op de OLED800-reeks. Het designteam van Philips koos in plaats daarvan voor een meer ingetogen uitstraling. Dat is vooral zichtbaar aan de voet. Dat is een eenvoudige, donker gesatineerde voetplaat. Een heel ander gezicht dan de uitbundige chroom stand die vorig jaar onder het toestel prijkte.

Die donker gesatineerde kleur zet zich door op de rug. Zoals bij de meeste oled-tv’s is er een enkel een fijne metalen rand rond het scherm, die naadloos overgaat in de rug. Het toestel staat op een handige draaivoet. De afwerking is prima, daar valt niets op aan te merken.

Aansluitingen van de Philips 55OLED808: veel features voor gamers

Vergeleken met de aansluitingen op de voorloper heeft de Philips OLED808 maar één wijziging. En dat is helaas geen verbetering. De ARC/eARC functie wordt nu namelijk enkel ondersteund op HDMI 2. Vorig jaar kon je nog ARC (maar geen eARC) gebruiken op alle hdmi-poorten. Omdat deze Philips nog steeds maar twee hdmi-poorten heeft die de volle 48Gbps bandbreedte leveren, is dat toch een stap terug.

Wie een externe audio-oplossing aansluit én over twee of meer 4K120-bronnen beschikt (bijvoorbeeld een next-gen console en een pc) heeft hierdoor nog maar één HDMI 2.1-poort beschikbaar die 4K120 ondersteunt. Dit is een beperking waar diverse concurrenten ook mee kampen, maar bij Philips was dat tot dusver niet het geval.

Philips 55OLED808 aansluitingen

Afgezien van deze hobbel is de Philips OLED808 goed voorzien van aansluitingen. Naast vier hdmi-poorten,  zijn er ook usb-poorten, een digitaal optische audio-uitgang en een hoofdtelefoonuitgang en een ethernetaansluiting. Voor draadloze verbindingen biedt het toestel WiFi 5 en Bluetooth.

Zoals gezegd zijn de eerste twee hdmi-aansluitingen geschikt voor gamen in 4K met 120 beelden per seconde. De gemeten input-lag met hdmi allm is uitstekend laag: 5,4ms in 2K120 en 13,6ms in 4K60. De hdmi-aansluitingen bieden bovendien ruime ondersteuning voor variabele verversingssnelheden: zowel hdmi vrr, AMD Freesync als Nvidia G-sync.

Bovendien biedt Philips een tweetal handige gaming modi, waarmee je als gamer de hdmi-aansluiting direct goed instelt. Er is de ‘Optimal (Auto Game)’ mode, met ALLM, VRR en NVIDIA G-Sync. Hierin heb je wel Dolby Vision, maar geen HDR10+. De ‘Optimal (Auto Game 120Hz Pro)’ mode voegt daar AMD FreeSync en HDR10+ aan toe. Via een gaming dashboard krijg je informatie over het spel en kan je een aantal instellingen aanpassen.

Smart TV op de Philips OLED808: nu met Google TV

Philips heeft de stap lang uitgesteld, maar dit jaar is het dan eindelijk zover. Android TV wordt vervangen door Google TV. Feitelijk is Google TV een andere interface, die als een laag 'op' Android TV werkt. Veel zaken zijn hetzelfde in de twee.

Philips OLED808 Google TV home menu

Het is vooral op de Home-pagina dat je de overstap merkt. De rijen met ‘kanalen’, lees streamingdiensten, die je zelf kon kiezen, zijn verdwenen. Het Home-scherm bevat in de bovenste helft enkel nog gesponsorde content. Centraal in beeld staan de aanbevelingen die Google je geeft, en onderaan het scherm staan je apps. Die kan je uiteraard nog steeds aanpassen, zowel de volgorde als de keuze.

Scroll verder naar beneden om een uitgebreide lijst aanbevelingen te vinden, handig gesorteerd per categorie (zoals Oorlogsfilms, of Komedies). Die aanbevelingen kon je op Android TV ook al vinden in de ‘Ontdekken’ tab. Aanbevelingen komen nog steeds uit verschillende streaming-diensten (YouTube, Apple TV, Amazon Prime Video en Disney+).

Naast het uitgebreidste aanbod apps op de markt kan je op deze Philips ook gebruik maken van Google Cast, maar helaas niet van Airplay 2. Philips ondersteunt wel DTS Play-Fi, waarmee je de tv kunt opnemen in een multiroom-omgeving.

Philips 55OLED808 snelmenu

Een bijkomend voordeel van de stap naar Google TV zijn de vernieuwde instellingenmenu’s. Die zitten nu grotendeels vervat in de opbouw van de Google TV-instellingen. Ze zijn ook iets beter georganiseerd. Als je een instelling aanpast, zie je bovendien veel beter wat de invloed is op het beeld. De instelling dekt namelijk niet langer de helft van het scherm af, maar staat enkel onderaan het scherm.

De Philips OLED808 gebruikt een nieuw hardwareplatform: de Mediatek Pentonic. Deze omvat de MT5896 chipset, met een quad-core ARM Cortex-A73 2GHz, 3 GB RAM en de Mali G57 GPU. Het zorgt voor een bijzonder vlotte ervaring. Na de installatie was er nog 4 gigabyte opslagruimte vrij. Die kan je altijd uitbreiden met externe usb-opslag.

Een betere (maar geen nieuwe) afstandsbediening bij de Philips 55OLED808

Philips is voor de OLED808 ook afgestapt van de stijlvolle, maar soms lastige afstandsbediening die het vorig jaar nog meeleverde. Een nieuwer, moderner model komt echter pas met OLED908 - we kregen die eerder dit jaar te zien.

Philips OLED808 afstandsbediening

De Philips 55OLED808 heeft echter de afstandsbediening die we vorig jaar al bij The One vonden. Die is eenvoudig, maar functioneert prima. Er zijn vier sneltoetsen voor streamingdiensten bovenaan. Een aparte toets voor bronnen en live tv, en twee toetsen voor instellingen. De toets bovenaan brengt je naar een snelmenu. De toets onderaan brengt je naar de volledige instellingen.

Driezijdige Ambilight Next Generation

Een Philips tv is niet compleet zonder Ambilight. De Philips OLED808 is voorzien van Next Generation Ambilight. Dat houdt in dat de leds achter het scherm nu individueel worden aangestuurd, in plaats van in groepen van drie. Daardoor moet de meekleurende verlichting op de muur achter het toestel nog beter aansluiten bij wat je op het scherm ziet.

Philips 55OLED808 Ambilight

Ambilight kan ook reageren op muziek, of je kan het gebruiken als sfeerverlichting. Het is een feature waar je het best wat mee experimenteert, om te zien wat jij leuk vindt. Met de Aurora-functie krijgt de tv een functie als decoratiestuk, waarbij hij ook Ambilight gebruikt. Je kan daarvoor kiezen uit tal van ingebouwde sfeerbeelden, kunst of zelfs bewegende beelden. Nieuw dit jaar is een aanbod sportbeelden van Red Bull Extreme Sports en natuurbeelden uit The Explorers.

Eén minpuntje voor Ambilight-liefhebbers: de Philips 55OLED808 is voorzien van driezijdige verlichting. Dat is een downgrade ten opzichte van de vierzijdige versie van vorig jaar.

Geen nieuw oled-paneel, wel meer helderheid

De OLED808 kreeg geen nieuw type oled-paneel, maar Philips is er wel in geslaagd om de piekhelderheid nog wat op te drijven. We zien toch een verbetering van ongeveer 10% over de hele lijn. Op het 10% testvenster krijg je zelfs 15% meer piekhelderheid. Daarmee presteert de tv uitstekend en zit hij zeker vooraan in het peloton op dit vlak.

Philips OLED808 - Philips 55OLED808

De kalibratie van de Filmmaker modus is helaas minder goed dan we van Philips gewend zijn. De grijsschaal heeft bij standaarddynamiek een licht geelgroene tint. Die zet zich gelukkig niet sterk door in de algemene kleurweergave, maar is wel wat te merken in huidtinten. De fouten gaan net over de zichtbare grens. Daarnaast clipt deze modus ook een klein beetje witdetail. Er is wel veel schaduwnuance zichtbaar, maar de tinten die het dichtst bij zwart zitten, slibben soms dicht, waardoor heel donkere scènes soms zichtbare zwarte vlekken hebben. Een kalibratie kan dus de moeite waard zijn. Daarvoor is het goed om te weten dat de Philips OLED808 automatisch gekalibreerd kan worden met Calman.

Bij hdr-weergave zijn we iets tevredener over de kalibratie. De grijsschaal is hier wat neutraler in Filmmaker Mode, wat de kleurweergave beter respecteert. Voor tonemapping, een stap die bij hdr altijd nodig is om het helderheidsbereik van het beeldmateriaal te vertalen naar het bereik van het scherm, kiest Philips er systematisch voor om kleurcorrectheid voorrang te geven op helderheid. Kleuren zijn daardoor vaak iets donkerder dan nodig, maar wel erg sterk. Dat liep in onze test in sommige gevallen mis bij zeer helder gemasterde content (4.000 nits, wat toegegeven zeldzaam is). Door zoveel kleur op te pikken, verschenen er soms ongewenste kleuren, of verdween er teveel contrast uit het beeld. Dat effect hebben we met Philips besproken, en Philips heeft de tonemapping aangepast. Die komt beschikbaar via een software-update eind augustus.

Beeldverwerking van de Philips OLED808: P5 Perfect Picture Engine in het nieuw

De P5 beeldverwerking van Philips draait nu op een nieuw onderliggend platform. Die overstap gaat gepaard met enige kleine kinderziektes. Zo heeft de Philips OLED808 een nieuw filter, dat kleurstroken  ('banding') moet verwijderen uit zeer zachte gradiënten. Dat was een van de zwakke plekken van de OLED807. Toch blijkt dit nieuwe filter niet altijd even effectief. Bij subtiele strookvorming werkt het goed, maar zwaardere gevallen blijven lastig. Hogere instellingen van het filter vegen bovendien veel detail weg. Tekstoverlays, zoals horizontale tickers op nieuwszenders, kunnen bovendien lichtjes schokken.

Philips OLED808 - Philips 55OLED808

Gelukkig zijn er ook veel dingen uitstekend gebleven. Upscaling en ruisonderdrukking bijvoorbeeld. Ook de bewegingsscherpte blijft een sterk punt. Deels omdat oled-schermen zo’n snelle reactietijd hebben, maar ook omdat het motion interpolation algoritme van Philips erg goed werkt, snel ingrijpt en relatief weinig beeldfouten genereert.

Er zijn natuurlijk ook nieuwe features. Zo is er een nieuw superresolutie-algoritme, dat detail beter zichtbaar maakt. Je activeert het door ‘Textuurverbetering’ in te schakelen. Fijne texturen krijgen dan wat meer diepte en detail, terwijl randen scherper worden. Enkel bij oude dvd’s raden we het af, het algoritme accentueert hierbij ook de blokvorming.

Daarnaast kreeg de lichtsensor van de Philips OLED808 een upgrade. Die meet nu niet alleen de lichtsterkte in de omgeving, maar ook de kleurtemperatuur. Indien gewenst kan de sensor zo de kleurtemperatuur van het beeld laten overeenstemmen met die van de omgeving. Extreme gevallen heeft Philips bewust ingeperkt, zodat het beeld bijvoorbeeld niet te groen kan worden. De resultaten leken ons prima te zijn. Alle instellingen van de lichtsensor (zowel voor helderheid, donkere details, als kleurtemperatuur) werken bij alle content-types, en kan je individueel activeren.

Audioprestaties van de Philips 55OLED808: stevige klanken

Net als het model van vorig jaar is de Philips 55OLED808 uitgerust met een krachtig 4.1 luidsprekersysteem van 70 watt. Dat kan heel wat volume leveren zonder storende vervorming.

Ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS HD was er al, dit jaar komt daar ook DTS:X bij. Binnen een DTS Play-Fi surround-opstelling kan je de tv nu gebruiken als een centerspeaker.

Philips 55OLED808 achterkant

De audioprestaties zijn prima. Onze testsoundtracks klinken erg ruimtelijk, er is goede surround en flink wat bas, dialogen zijn klaar en helder. Alhoewel de processing intern 5.1.4 kanalen gebruikt, en een verticale virtualizer heeft, moet je geen echte hoogte-effecten verwachten. Wie dat wil, breidt de tv beter uit met een geschikte soundbar met upfiring drivers.

Conclusie

De Philips 55OLED808 heeft voor iedereen wat te bieden. Filmfans kunnen genieten van de knappe beeldkwaliteit met licht verbeterde piekhelderheid, een uitgebreide lichtsensor die voor al je content het beeld kan bijsturen en ruime hdr-ondersteuning. Met de stap naar Google TV krijgt de tv ook een iets handigere gebruiksinterface bovenop het enorme aanbod apps. Gamers vinden de vereiste hdmi 2.1-aansluitingen, lage input-lag en alle vereiste features. De tv nestelt zich mooi in je woonkamer met een mooi design en een Ambilight. En ongeacht je muziek- of filmsmaak is de geluidskwaliteit erg goed.

Een paar kanttekeningen hebben we wel. Op het vlak van beeldkwaliteit blijft het wegwerken van kleurstroken moeilijk, ondanks de nieuwe processor. Ook constateerden we kleine uitschuivers in de hdr-tonemapping; die worden binnenkort met een software update gecorrigeerd. De kalibratie in Filmmaker Modus is niet van het niveau dat we verwachten; de afwijkingen zijn niet heel groot, maar de lat is hier hoog.

Daarnaast is het jammer dat hdmi arc verdwenen is van de andere hdmi-poorten, dat was toch een stukje flexibiliteit waarmee Philips zich onderscheidde. Ook de stap van vier- naar driezijdig Ambilight zal door liefhebbers van deze kleurenkrans moeilijk gewaardeerd worden.

Aan de andere kant biedt de OLED808 met dank aan het nieuwe platform een (nog) soepeler gebruikservaring, en een verbetering in de vorm van superresolutie en een omgevingslichtsensor die ook kleurtemperatuur meeneemt. Daarmee is de Philips 55OLED808 wellicht geen reden om je 55OLED807 om te gaan ruilen, maar voor wie nu een nieuwe oled-tv zoekt blijft het een zeer goede keus.

 

Philips 55OLED808 in een oogopslag
Afmetingen
&
Gewicht
Met voet:
122,5 x 77,3 x 23 cm, 21,7 kg

Zonder voet:
122,5 x 7,07 x 6,8 cm, 18,3 kg
Beeldscherm 55 inch (139 cm) WOLED
4K UHD (3840x2160 pixels)
120 Hz
Geluid Luidsprekers:
4x 10W + 1x 30W 

Standaarden:
Dolby Digital (Plus), True HD
DTS (HD), DTS, DTS HD, DTS:X
HDR HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG, Dolby Vision
Aansluitingen 2x HDMI 2.1 18 Gbps, 2x HDMI 2.1  48 Gbps, ALLM, eARC/ARC (HDMI 2), VRR, 2K120, 4K120
3x USB
Optisch digitaal uit
3,5 mm hoofdtelefoon
Ethernet
WiFi 5
Bluetooth
Gaming features 120 Hz
HDMI VRR
ALLM
2K120, 4K120 HFR
AMD FreeSync
Nvidia G-sync
Gaming bar menu
Smart TV Google TV (Android 12)

MediaTek MT5896
Quad-core Cortex-A73 2 GHz
Mali-G57
3 GB RAM
Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2, 1x CI+ 1.4
Energieverbruik SDR: 83 W (G)
HDR: 74 W (G)
Testresultaten Piekhelderheid
2% venster:
SDR 469 nits
HDR 855 nits

10% venster:
SDR 471 nits
HDR 812 nits

100% venster:
SDR 181 nits
HDR 189 nits

Contrast: oneindig

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6209 K
Gamma: 2,17
Grijsschaal (dE2000): 4,74
Kleurafwijking (dE2000): 3,01

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 2,4
P3-dekking: 97,2%
Adviesprijs € 1999
Koop

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt