Review   |   Televisies

Philips 55OLED807 review: OLED en Ambilight voor kamerbrede kleuren

Philips 55OLED807 review: OLED en Ambilight voor kamerbrede kleuren
De Philips 55OLED807 heeft de kenmerkende Ambilight-verlichting van het merk, aan alle vier de kanten van de achterzijde. De lampjes worden bij deze generatie afzonderlijk aangestuurd, voor een nog genuanceerder effect.

Philips kondigde de OLED807-serie al eind januari aan, maar het duurde nog geruime tijd eer de toestellen ook daadwerkelijk te koop en te reviewen waren. Nu kan het dan gaan over die Philips 55OLED807, een toestel dat in de eerste plaats op uitstekende beeldkwaliteit mikt. Tegelijkertijd probeert Philips met de OLED807-serie ook een uitstekende combinatie te leveren van beeld, geluid en functionaliteit voor een goede prijs. We zijn benieuwd of dat ook lukt. 

Update 28 juli 2023: wil je weten of je beter de OLED807 of de OLED808 kunt kopen? Lees dan hier de review van de opvolger van dit toestel, de Philips 55OLED808.

Elegante én handig design

Oled-modellen kunnen altijd mooi uitpakken met hun superslanke scherm en bijna onzichtbaar kader. Voor designers is het dan alleen geen gemakkelijke opdracht om de tv nog karakter te geven. Aan het scherm zelf is er immers niet veel ruimte meer voor een uniek design. Veel van de uitstraling van zo'n tv komt dan ook van de voet. Daar koos Philips in de voorbij jaren steevast voor kleine staafvoetjes.

Philips 55OLED807

Dit jaar gooien ze het over een andere boeg. De 807 staat op een elegante, chroomkleurige centrale voet. Achteraan is dat een kleine steun, vooraan een brede, maar slanke steunbalk. Het ontwerp heeft twee voordelen. Ten eerste staat het scherm zeven centimeter boven het meubel. Mocht je een soundbar willen, dan kan die netjes voor die balk staan, zonder in het beeld te komen. Ten tweede is dit een draaivoet: altijd handig als je eens niet op de gebruikelijke kijkposities zit.

Aansluitingen van de Philips 55OLED807

Vier hdmi-aansluitingen, drie usb-aansluitingen, een digitale audio-uitgang en hoofdtelefoonuitgang, Ethernet, WiFi en Bluetooth, dat zijn de gebruikelijke aansluitingen die we tegenwoordig op tv’s in deze klasse vinden.  Zo ook de Philips 55OLED807.

Dan rest enkel nog de vraag welke hdmi-features je krijgt. Twee van de vier hdmi-poorten leveren de volledige HDMI 2.1-bandbreedte (48 Gbps). Ook is er ondersteuning voor ARC/eARC, ALLM, 4K120 en VRR. Belangrijk voor pc gamers: naast hdmi vrr kan de Philips ook overweg met AMD Freesync en NVIDIA G-sync. De input-lag van 15,7 ms (4K60) en 6,5ms (2K120) is uitstekend. Voor gamers is de lijst dan ook al erg volledig. Philips biedt je bovendien, net als de concurrentie, een gaming dashboard. Daarop kun je in één oogopslag zien in welke resolutie/fps combo je speelt, of hdr geactiveerd is, enzovoort. Je kan er ook snel een aantal beeldinstellingen aanpassen.

Philips 55OLED807 aansluitingen

De Philips levert met andere woorden een goede selectie aansluitingen. Toch zien we liever meer dan twee 'volwaardige' hdmi 2.1-poorten, zeker wanneer eARC een daarvan al in beslag neemt. Philips geeft gelukkig (als enige fabrikant) arc-ondersteuning op álle hdmi-poorten. Wil je een soundbar aansluiten én twee next-gen consoles, dan kan je er hierdoor voor kiezen om arc te gebruiken op een van de hdmi 2.0-poorten (pardon, 'minder volledig gespecificeerde hdmi 2.1-poorten') en zo de twee snelle hdmi 2.1-poorten vrij te laten voor je consoles. Geen perfecte oplossing, maar het kan wel. Alleen wanneer je naast een PlayStation 5 en een Xbox Series X nóg een apparaat dat 48 Gbit/s vereist wilt aansluiten, moet je bij dit toestel gaan kabelprikken.

Nog altijd Android TV, geen Google TV (en dat vinden we niet erg)

Zoals alle luxere Philips tv's sinds lange tijd, werkt de 55OLED807 met Android TV als smart tv platform. Hiervoor gebruikt Philips een MediaTek MT5895 chipset. Dat is een voor televisies vrij krachtige processor met vier rekenkernen, bijgestaan door 3 gigabyte werkgeheugen. Hij zorgt voor een vlotte ervaring met Android TV.

De Philips 55OLED807 heeft Android TV als smart tv platform.

Philips kiest overigens nog steeds voor Android TV (ondertussen versie 11) in plaats van de Google TV schil hier overheen. De verschillen tussen die twee zijn niet meer zo groot. In de ‘Ontdekken’ tab vind je namelijk net zoals bij Google TV een hele reeks aanbevelingen gesorteerd per genre, geplukt uit verschillende streaming-diensten (Apple TV, Amazon Prime Video en Disney+). Indien daar op termijn nog diensten bij komen, we denken dan in de eerste plaats aan Netflix, dan wordt dat een erg leuke manier om content te ontdekken.  Android TV biedt bovendien nog steeds een Home-scherm dat je zelf vrij uitgebreid kunt configureren. Dat is een troef die zou verdwijnen als Philips de stap naar Google TV zet. Op termijn lijkt dat toch de bedoeling. 

Philips 55OLED807 afstandsbedieningAndroid TV biedt in elk geval een enorm aanbod aan apps. Zowat alle internationale en lokale diensten vind je terug in de app store. Uiteraard is er ook Google Cast, en Philips levert op zijn toestellen ook ondersteuning voor DTS Play-Fi. Met deze dienst kan je de tv integreren in een multiroom audio-opstelling.

De bediening met de remote laat te wensen over: de knoppen liggen zo dicht bij elkaar, dat je al te gemakkelijk de verkeerde indrukt, met ongewenste gevolgen. Philips levert deze remote al enige jaren bij zijn toestellen, en dit probleem komen we nog steeds tegen. Tijd voor een nieuw ontwerp, Philips!

Ambilight Plus op de Philips 55OLED807

Kenmerkend voor Philips tv's is Ambilight: gekleurd licht achterop het toestel, dat weerkaatst op de muur en meekleurt met het beeld en/of geluid. Het zorgt voor extra sfeer in de kamer en een minder 'harde' overgang tussen verlicht beeld en donkere omgeving. Hoewel niet iedereen fan is, levert het de fabrikant absoluut een trouwe groep kopers op, die specifiek vanwege deze voorziening voor een Philips toestel gaan.

Philips 55OLED807

Dit jaar heeft Philips Ambilight een upgrade gegeven. Wie hoopt op iets spectaculairs zoals in 2016 met Ambilux moeten we teleurstellen. Dat systeem met picoprojectoren in plaats van leds is slechts kort gebruikt. Het nieuwe Ambilight Plus is eerder een verfijning. In plaats van de leds aan te sturen in groepen van drie, wordt elke led nu individueel aangestuurd. Zo kan Ambilight Plus zijn kleurhalo beter afstemmen op wat je op het scherm ziet.

Daarnaast blijft Ambilight uiteraard op heel wat manieren te gebruiken. Het kan niet alleen het beeld, maar ook het geluid volgen. Je kunt het gebruiken als lounge licht, of als warm wit bias-licht tijdens het tv-kijken om er maar enkele te noemen. Een nieuwe functie is Aurora. Net zoals veel andere fabrikanten probeert Philips de tv een functie als interieurdecoratie te geven als je geen tv kijkt. Met Aurora kan je kiezen uit sfeerbeelden, bewegende scenes, kunstbeelden of een klok en dat in combinatie met Ambilight. Het is een leuk idee, maar gezien de huidige energieprijzen vermoeden we dat veel van dit soort functies een tijdje uit zullen staan.

Slimme processor houdt rekening met omgevingslicht

Je kijkt vermoedelijk niet altijd in een relatief donkere huiskamer. Hoe goed een oled-scherm ook is, omgevingslicht kan een storende factor zijn. Het beïnvloedt onze contrastperceptie. Om dat te compenseren, heeft de nieuwe generatie P5-processor in de Philips 55OLED807 nu iets dat Ambient Intelligence heet. Dat is een verzamelnaam voor drie onderdelen, die je individueel kunt (de)activeren via het menu. Ze heten respectievelijk 'Eye Care, Dark Detail Optimization en Color Temperature Optimization.

‘Eye Care’ is de klassieke lichtsensor, die de maximale helderheid van het beeld aanpast aan de kijkomgeving. ‘Dark Detail Optimization’ gaat iets verder en maakt donkere details helderder wanneer de lichtsensor veel omgevingslicht meet. Het houdt zelfs rekening met Ambilight. ‘Color Temperature Optimization’ zie je beste als een uitbreiding van ‘Eye Care’. Bij veel omgevingslicht schakelt het naar een koelere kleurtemperatuur, omdat die helderder is. Persoonlijk laten we die laatste liever uit staan. De andere aanpassingen zijn erg goed, en wat minstens zo belangrijk is: ze werken met alle content, dus ook met alle hdr-versies.

De P5-processor zet verder mooie prestaties neer, met prima upscaling en goede ruisonderdrukking. De mpeg-ruisonderdrukking kan vrij goed blokvorming compenseren die veroorzaakt is door overmatige videocompressie. Alleen kleurstroken (banding) in zachte kleurovergangen kan hij niet wegwerken. Het oled-paneel heeft een zeer goede bewegingsscherpte en Philips’ motion interpolation aanpak is uitstekend. Zelfs in zeer snelle pan-shots laat de processor geen steken vallen. Enkel bij complexe achtergronden kan er nog een beeldfout zichtbaar zijn.

Philips 55OLED807

Nieuw OLED-paneel voor efficiëntere werking

De 807 staat erg hoog in de line-up, dus het hoeft niet te verwonderen dat Philips het toestel heeft uitgerust met de nieuwste OLED EX-panelen. Het kleurbereik hiervan is alvast uitmuntend, daar meten we 97% P3. In HDR Filmmaker Mode levert het toestel een uitstekende piekhelderheid, al ligt die niet over heel de lijn hoger. Het lijkt er op dat Philips de hogere efficiëntie van de panelen minstens gedeeltelijk heeft ingezet om het energieverbruik te laten zakken. Er is echter wel degelijk helderheidswinst. Vooral in de grotere testvensters is dat zichtbaar, die zijn al snel bijna 20% helderder dan op de 806-reeks. De kleinere testvensters tonen een kleine achteruitgang van 5-10% ten opzichte van de 806-reeks. Over het algemeen kunnen we stellen dat dat verschil in de helderste pieken niet echt opvalt, terwijl de winst in de overwegend witte of heldere beelden wel erg duidelijk is.

Philips 55OLED807

De Filmmaker Mode is bovendien goed gekalibreerd. Bij beelden met standaard dynamiek (sdr) zien we veel zwartdetail, en een goede grijsschaal. Die had weliswaar een kleine gele tint, maar dat had geen nadelige gevolgen voor de kleurweergave. In hdr zien we gelijkaardige resultaten. De kleurweergave is een tikje donkerder dan gewenst, maar bewaart in ruil daarvoor erg veel kleurintensiteit. Zo profiteren de hdr-beelden optimaal van het ruime kleurbereik. De Philips levert ook erg goede tonemapping. Hij houdt rekening met de HDR10-metadata en toont zeer goed witdetail. Hou HDR Perfect in de Minimum stand, de hogere standen kosten mogelijk witdetail. Philips ondersteunt HDR10, HLG, Dolby Vision en HDR10+. Je bekijkt dus altijd de best mogelijke hdr-versie die een streamingdienst of UHD Blu-ray biedt.

Audiokwaliteit van de Philips 55OLED807

Dit is nog een categorie waar de Philips OLED807 een mooie score neerzet. Er zit een 4.1 70 watt audioconfiguratie in de behuizing. Die heeft bovendien ondersteuning voor DTS HD en Dolby Atmos, dus daar mag je wel wat van verwachten. Beluister je af en toe wat muziek op je televisie, dan kan de 55OLED807 daar heel behoorlijk mee overweg. Hij is niet bang van harde metal of complex klassiek.

Daarna duiken we in de Dolby Atmos testclips en filmfragmenten. Die klinken erg overtuigend. Explosies hebben voldoende punch door de goede bas. Voor Dolby Atmos is er uiteraard geen echt ‘boven je hoofd’-effect, maar wel een goede surroundervaring. De klank is aangenaam, en vooral krachtig. Daardoor kan je meer dan voldoende volume behalen zonder duidelijke vervorming.

Philips 55OLED807 achterzijde met subwoofer

Conclusie

Je kan er moeilijk omheen dat Philips toestellen vaak in het oog springen door hun Ambilight-functie. En ja, de verbeterde Ambilight Plus is een fijne meerwaarde, maar de 55OLED807 heeft meer troeven. Een uitstekende beeldkwaliteit bijvoorbeeld, met dank aan het nieuwe oled-paneel, en prima beeldverwerking. Daarbij springt vooral de Ambient Intelligence lichtsensor in het oog springt. Ondersteuning voor alle belangrijke hdr-formaten garandeert top kijkplezier. Ook de audioprestaties konden we echt wel smaken; onmiddellijk naar een soundbar grijpen is zeker niet nodig. Het stijlvolle design met de draaivoet, de vele gamingfuncties en het gebruiksgemak van Android TV ronden de tv mooi af. De prijs lijkt ons een tikje aan de hoge kant, die ligt eerder op het niveau van de LG G2, terwijl de C2 iets goedkoper is. Alleen die heeft natuurlijk geen Ambilight...

Uitstekend September 2022

 

Philips 55OLED807

Philips 55OLED807 in een oogopslag
Afmetingen
&
Gewicht
Met voet:
122,5 x 77,1 x 23,6 cm, 21,4 kg

Zonder voet:
122,5 x 7,01 x 6,8 cm, 18,3 kg
Beeldscherm 55 inch (139 cm) OLED
4K UHD (3840x2160 pixels)
120 Hz
Geluid Luidsprekers:
4x 10W + 1x 30W 

Standaarden:
Dolby Digital (Plus), True HD
DTS (HD)
HDR HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG, Dolby Vision
Aansluitingen 2x HDMI 2.0, 2x HDMI 2.1 (48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR, 2K120, 4K120
3x USB
Optisch digitaal uit
3,5 mm hoofdtelefoon
Ethernet
WiFi
Bluetooth
Gaming features 120 Hz
HDMI VRR
ALLM
2K120, 4K120 HFR
AMD FreeSync
Nvidia G-sync
Smart TV Android TV 11

MediaTek MT5895
Quad-core Cortex-A72
Mali-G52
3 GB RAM
Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2, 1x CI+ 1.4
Energieverbruik SDR: 84 W (G)
HDR: 77 W (G)
Testresultaten Piekhelderheid
2% venster:
SDR 398 nits
HDR 788 nits

10% venster:
SDR 398 nits
HDR 715 nits

100% venster:
SDR 171 nits
HDR 181 nits

Contrast: oneindig

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6127 K
Gamma: 2,19
Grijsschaal (dE2000): 3,27
Kleurafwijking (dE2000): 2,14

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 2,6
P3-dekking: 97%
Adviesprijs € 1999
Koop

Bol.com