Review   |   Televisies

Samsung S95C review: QD-OLED wordt nóg helderder

Samsung S95C review: QD-OLED wordt nóg helderder
De Samsung S95C met QD-OLED biedt een nog hogere piekhelderheid en uitstekende beeldkwaliteit.

De Samsung S95C lijn omvat de tweede generatie qd-oled toestellen van het merk. Wij ontvingen de Samsung QE55S95C, een 55 inch (139,7 cm) model met 144 Hz-paneel, One Connect Box met HDMI 2.1 en de Samsung Smart Hub. Net na onze review van de Samsung QN90C is natuurlijk de vraag die bij ons opkomt: kan hij de Samsung Neo QLED-modellen van hun troon stoten?

Samsung S95C design: hyperslank, dat is het juiste woord

De Samsung S95C pakt uit met het verbluffende Infinity One design, oorspronkelijk voorbehouden aan topmodellen. Het hyperslanke ontwerp van slechts 11 millimeter dik is gecombineerd met een discreet titanium zwart metalen frame, dat de zijkanten beschermt zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.

Vergeleken met de 2022 S90B lijkt het scherm ons ook veel steviger. De zware metalen voet, bijna even zwaar als het toestel zelf, zorgt voor stabiliteit. De perfect vlakke achterkant met verticaal streepjespatroon herbergt een indrukwekkende set luidsprekers en een enkele aansluiting voor de One Connect Box. Kortom, alle allure van een topmodel.

Aansluitingen van de Samsung S95C

De Samsung S95C onderscheidt zich niet alleen door zijn slanke ontwerp, maar ook door de handige toevoeging van de One Connect Box. Dat extraatje was vorig jaar voorbehouden voor de Neo QLED QN95B, maar dit jaar is enkel de S95C ermee uitgerust (en de 8K-modellen). Het gemak van de One Connect Box is vooral merkbaar bij wandmontage, want er is maar één kabel naar de tv nodig. Die levert zowel stroom als (beeld)data. De One Connect Box kan je bij de bronapparaten, zoals spelconsoles en Blu-ray-spelers, plaatsen en zol alles discreet opbergen in een kast. Als alternatief kan je de box ook achteraan op de voet plaatsen. Daarvoor levert Samsung ook een korte kabel mee.

Samsung S95C - QE55S95C One Connect Box

De One Connect Box van de S95C is uitgerust met vier HDMI 2.1-aansluitingen met 40Gbps bandbreedte. Ze ondersteunen 4K120, ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync compatible). Gamers genieten van een indrukwekkend lage input-lag van slechts 10,4 ms bij 4K60 en 5,6 ms bij 2K120. Voor pc-gamers biedt de S95C zelfs ondersteuning voor een verversingssnelheid van 144Hz. ARC/eARC is beschikbaar op HDMI 3.

De box bevat ook drie usb-poorten, ethernet, WiFi, Bluetooth en een optisch digitale audio-uitgang. Er is een dubbele tv-tuner voor DVB-T2/C/S2 en een CI+-slot voor al je live tv-noden. Met externe usb-opslag is het mogelijk om opnames te maken en live tv te pauzeren.

Tizen Smart Hub 7: terug vlot in gebruik

Voor een volledig overzicht van de Tizen Smart Hub kan je terecht op onze review van de QN90C.
Samengevat zijn dit de belangrijkste wijzigingen:

  1. De interface reageert vlotter dan vorig jaar.
  2. Er is een rechtstreekse link naar de instellingen vanop het Home Scherm.
  3. De IoT-omgeving is uitgebreid met een ingebouwde Zigbee-hub, zodat je nog meer apparaten in SmartThings kunt opnemen.

Installeren doe je met de afstandsbediening of met de SmartThings-app. De app is daarvoor erg handig, zeker als je kunt (en wil) inloggen met een Samsung-account, of als je hem daarna als afstandsbediening wil gebruiken. De Samsung Smart Hub levert een zeer uitgebreid aanbod apps. Zowat alle streaming apps zijn beschikbaar, maar er zijn ook cloudgaming-apps en extra functies zoals MultiView, My WorkSpace en Ambient Mode.

Een kleine afstandsbediening

De nieuwe afstandsbediening is nog compacter dan vorig jaar. Daarmee wil Samsung naar eigen zeggen het milieu een handje helpen: minder plastic betekent ook minder afval. De layout van de toetsen is echter niet veranderd. Je krijgt dus een zeer eenvoudige remote met vier sneltoetsen, een d-pad, volume- en kanaaltoetsen. Die hebben een zuivere aanslag en volstaan voor prima gebruiksgemak. Onze enige wens is een extra toets om van bron te wisselen. Een fotovoltaïsch paneel in de rug houdt de batterij opgeladen. In noodgevallen kan je ook nog snel bijladen via de usb-c-aansluiting.

Samsung S95C - QE55S95C afstandsbediening

Een nieuwe generatie QD-OLED: 30% meer helderheid

Dat er een jaar na de introductie van een nieuwe technologie wat verbeteringen zijn, is eerder de regel dan de uitzondering. Maar een nieuwe generatie al zo snel na introductie, dat zien we niet veel. Het qd-oled-paneel gebruikt een nieuw, hyperefficiënt elektro-luminescent materiaal en een nieuw algoritme voor real time vermogensbeheer op pixelniveau. Die veranderingen leveren volgens Samsung 30% meer helderheid, een verbeterde betrouwbaarheid, en verminderd energieverbruik.

De eerste generatie qd-oled-panelen lijkt gevoeliger te zijn voor inbranden dan de concurrentie van LG Display. In welke mate dat verbeterd is op deze modellen, is op dit moment onmogelijk te zeggen. Maar dat deze nieuwe modellen helderder zijn zonder meer te verbruiken, lijkt wel het geval.

Verder blijven de eigenschappen van qd-oled onveranderd. Een zo goed als perfecte kijkhoek, pixelperfect contrast en een bijzonder ruim kleurbereik, en een zeer snelle pixelresponstijd. Ons testsample had een erg goede uniformiteit. De driehoekige subpixelstructuur is ook onveranderd. Dat zorgt bij hoog contrastovergangen, zoals witte tekst op een zwarte achtergrond, voor een groene tint aan de bovenzijde en een magenta tint aan de onderzijde van de tekst. Dat is enkel zichtbaar vanop zeer korte afstand, bijvoorbeeld als je de tv als monitor gebruikt. Bij gewoon tv-kijken is het effect onzichtbaar.

Ook gebleven is het fenomeen dat direct in het scherm vallend fel licht het contrast doet afnemen. Het diepzwart wordt wat grijzig. Dat is iets dat onder normale omstandigheden niet snel zal gebeuren, maar wel vermeldenswaard.

Een flinke stap helderder

Maar hoeveel helderder is het nieuwe paneel echt? Met een piekhelderheid die op het 10% venster met 1.400 nits flirt, en op een volledig wit veld nog steeds 270 nits haalt, zit de S95C inderdaad 30% boven de resultaten van de S95B. De claim van Samsung kunnen we dus zonder meer bevestigen. Het verschil in piekhelderheid is duidelijk te merken. De S95C komt nog sterker uit de hoek, levert intensere lichtaccenten en moet minder bijsturen om heldere beelden correct weer te geven.

In Filmmaker mode mag je bovendien vertrouwen op een uitstekende kalibratie. Zowel in sdr als hdr gaat er een minimale hoeveelheid zwartdetail verloren, maar dat stoorde nooit. Donkere sterrenhemels zien er fenomenaal uit. Moeilijke, donkere scènes zoals The Revenant, of de zeer donkere strandscène uit House Of Dragons, tonen knappe nuances zonder fouten. In zeer heldere hdr-beelden drukt de S95C een minimum aan witnuances weg, maar dat is enkel geval bij op 4.000 nits gemasterde content.

Het kleurbereik is onveranderd, maar 99% P3 was al een topprestatie. De kleurweergave is dan ook prachtig, zonder overmatig sterk te willen zijn. Het blijft jammer dat er geen Dolby Vision-ondersteuning is, enkel HDR10+. Voor HDR10-content kan je via de instellingen bepalen of Samsung real time dynamische tonemapping uitvoert. Dat creëert beter zichtbaar zwartdetail, en bewaart beter witnuances, maar het maakt het beeld ook te helder. Dat is aanvaardbaar bij veel omgevingslicht, maar in een normale kijkomgeving gaat het ten koste aan de contrastindruk van het beeld. 

Beeldverwerking van de Samung S95C: betrouwbaar en sterk

De Neural Quantum Processor 4K kenden we al van de QN90C en we merken dezelfde resultaten. De upscaling is uitstekend, de deinterlacing van 1080i-beelden is indrukwekkend en de ruisonderdrukking werkt goed, zij het met beperkte aanpassingsmogelijkheden. Toch kan je op de “auto”-stand vertrouwen voor ruisonderdrukking. Zowel blokvorming als willekeurige ruis werkt de processor subtiel weg, zonder ook detail uit te vegen. Enkel met uitgesproken zichtbare kleurstroken in gradiënten weet hij nog geen raad. In onze donkere Game of Thrones testscène viel dat duidelijk op.

Qd-oled-schermen hebben een zeer snelle pixelresponstijd, en dat is uitstekend voor de bewegingsscherpte. Vage of dubbele randen bij bewegende voorwerpen zijn dan ook zo goed als uitgesloten. We zijn ook erg tevreden over de motion interpolation van Samsung. Die kan filmbeelden ontdoen van het soms hinderlijke gestotter in snelle camerabewegingen. Bovendien grijpt die betrouwbaar en snel in. Tegen een complexe achtergrond kan het af en toe voor beeldartefacten zorgen, maar ook dat kan de processor erg goed binnen de grenzen van het aanvaardbare houden.

Het zwakke punt van de Samsung S95C: geluidskwaliteit

De QN90C stelde wat teleur met zijn audioprestaties, dus we hielden onze verwachtingen voor de S95C niet te hoog. Het hyperslanke profiel bevat achteraan acht luidsprekerdrivers, aangestuurd door 70 watt vermogen, maar helaas, die kunnen ons absoluut niet overtuigen.

De basweergave is ronduit teleurstellend, drums of explosies klinken veel te flauw en benepen. Ook het surroundgevoel dat toch zo belangrijk is voor films ontbreekt. De set levert wel ruim voldoende volume en de processor hoeft niet hoorbaar in te grijpen. Voor dialogen en wat achtergrondgeluid is dat allemaal prima. Zoek je een audio-ervaring die past bij dat prachtige beeld, zeker voor films of muziek, koop dan een goede soundbar.

Conclusie

Samsung heeft met de S95C een sterke opvolger van zijn vorige qd-oled-tv geïntroduceerd, getuige onze bevindingen met de QE55S95C. Hoewel het ontbreken van Dolby Vision-ondersteuning een minpunt is, blinkt de S95C uit in andere aspecten. Het nieuwe paneel levert een indrukwekkende 30% meer piekhelderheid dan zijn voorganger, terwijl het contrast, de kleuren en de kijkhoek uitstekend blijven. De Filmmaker-modi zijn zeer goed gekalibreerd en de beeldverwerking zorgt ervoor dat al je content er top uitziet. Kortom, beeldprestaties om van te smullen.

Gamers vinden alle nodige features, en de Smart Hub werkt nu vlotter, en kreeg ondersteuning voor Matter en Zigbee. Al dat fraais zit in een prachtig slank design met One Connect Box. Hoewel de prijs op het eerste gezicht redelijk lijkt, zeker voor dergelijk nieuwe technologie, maken de magere audioresultaten een aparte soundbar (of andere audio aanvulling) een vereiste. Er zijn regelmatig goede combo-deals met Samsung soundbars, dus hou dat soort promo’s in het oog.

Uitstekend Juni 2023

Samsung S95C (QE55S95C)

Samsung S95C (QE55S95C) in een oogopslag
Beeldscherm 55 inch (139 cm) QD-OLED
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+, Adaptive, HDR10+ Gaming, HLG
Geluid 70W 4.2.2
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (48 Gbps, ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync), 2K HFR, 4K HFR
3x USB-A, 1x USB-C (alleen voor camera)
1x optisch digitaal audio uit
1x Ethernet
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
TV Tuners 2x DVB-T/T2/C, 2x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV Tizen 7
Energieverbruik SDR 84 watt (G) / HDR 151 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
122,5 x 77,1 x 26,8 cm, 23,9 kg

zonder voet:
122,5 x 70,6 x 1,1 cm, 13,8 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 621 nits,
HDR: 1359 nits

10% venster: 
SDR: 615 nits
HDR: 1363 nits

100% venster:
SDR: 247 nits
HDR: 271 nits

Contrast: 
100.000:1 (native)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6490 K
Gamma: 2,36
Grijsschaal (dE2000): 0,97
Kleurafwijking (dE2000): 0,89

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 1,30
P3-dekking: 98,5%

Adviesprijs € 2699
Kopen

Coolblue

MediaMarkt