Sony HT-A9 test en praktijkervaring
Sony HT-A9 als surround set voor de thuisbioscoop
We starten onze test met een simpele demo op Youtube. Daarvoor pakken we de eerste Atmos demo die we tegenkomen. Hoewel Youtube er een hoop compressie overheen gooit, klinkt het indrukwekkend. We horen geluid uit richtingen komen. Ook van boven: de ‘upfiring’ speakers bovenop de zuiltjes doen hun werk, het geluid weerkaatst keurig.
Dat betekent dat we door kunnen naar het echte werk. In dit geval een keiharde actiefilm in de vorm van 6 Underground. Vrijwel direct in het begin zitten we al midden in de actie, met de achtervolging in een Alfa Romeo. Een scène die staat of valt met overtuigend geluid. Bliksemsnel schieten de auto’s en kogels je op de oren, met op de achtergrond de elementen van een Italiaanse stad. Als de actie voorbij is, kunnen we al direct specifieke dingen benoemen. Bijvoorbeeld het geluid van de Alfa Romeo. Dat is laag en gromt wat. De HT-A9 reproduceert dit zeer realistisch, wat bijdraagt aan de overtuigingskracht van de scène. Dat realisme zorgt ervoor dat we op het puntje van onze stoel zitten.
Voor dit soort scènes zorgen de midden en lage tonen voor een groot gedeelte van de ervaring. Opvallend is dat het laag niet alleen maar vanuit de subwoofer komt. Elke speaker heeft een ruim frequentiebereik en produceert dus ook een respectabele hoeveelheid lage tonen. Dat betekent niet dat de subwoofer overbodig is. Wel dat áls je die achterwege laat, omwille van kosten of geen zwarte doos in je woonkamer willen, je niet van laag verstoken bent met de HT-A9.
De details van een perfecte bioscoopervaring
Zoals altijd hebben we aardig wat kijk- en luisteruren in deze review gestoken. Maar laten we eerlijk zijn, dat hebben we in dit geval ook echt met plezier gedaan. Tijdens het testen kwam het tweede seizoen van The Witcher op Netflix beschikbaar. Een serie waar wij geen genoeg van kunnen krijgen, door de goede opbouw van het verhaal en de meeslepende band die je krijgt met de personages. Het tweede seizoen doet dat misschien nog wel meer dan het eerste. Daar komt het visuele spektakel van deze big-budget fantasy serie nog bij. Pas echt compleet wordt de ervaring met een goede weergave van de prachtige soundtrack.
De Sony HT-A9 reproduceert deze, we kunnen het niet anders zeggen, prachtig. Het maakt deze serie tot een grootse beleving, waar we niet genoeg van kunnen krijgen. Bijzonder: al hebben we hem al veel vaker bekeken, we horen nu toch weer nieuwe dingetjes. De manier waarop een pijl door de lucht schiet of hoe het enorme zwaard van The Witcher gehakt maakt van een Kikimora. Direct in de eerste scène van de eerste aflevering laat het systeem zich van zijn beste kant horen. Het water dat omhoog spat, het zwaard dat een poot afhakt, het gegrom van het monster. Alles is met perfecte detaillering te horen. Dat is precies wat je wil voor een goede bioscoop ervaring.
Rondom muziek: spatial sound met de Sony HT-A9
Wat we vaak zien of horen, is dat een systeem uitblinkt in de audioweergave voor films, maar vervolgens tekortschiet voor een authentieke muziekbeleving. In de wereld van audio streamen is er echter een frisse wind aan het waaien. Die heet spatial audio: muziek die rondom, in 360 graden, te horen is. Muziek die op die manier is opgenomen en gecodeerd, past uitstekend bij surroundsets. Het is voor zo’n set makkelijker om ruimtelijke muziek weer te geven, dan het is om te vertalen naar stereo.
Apple heeft een enorm aanbod aan ‘spatial audio’; daarnaast vind je bij bijvoorbeeld Deezer en Tidal een groot aanbod aan ‘360 Reality’ gecodeerde tracks, de standaard die Sony propageert. Wij streamden voor deze test vanuit Apple Music muziek die voldoet aan de norm “Spatial of Ruimtelijk” naar de Sony HT-A9. Dat begint bij “Billie Eilish – bad guy”. Wij zijn enorm verrast door de explosie aan muziek die de kamer vult. De ervaring is niet te vergelijken met stereogeluid. Je wordt omringt door geluid. Dat is geen geluid dat is gekopieerd en geplakt naar een ander kanaal. Ieder kanaal wordt op een bijzondere wijze benut. Het eindresultaat is zeer indrukwekkend en zeker met popmuziek is het een geweldige ervaring.
Ter vergelijking luisteren we ook iets aan de andere kant van het spectrum, namelijk “John Coltrane – A Love Supreme”. Dit is een nummer dat niet origineel is opgenomen voor ruimtelijke audio. Hier is duidelijk te horen dat de ervaring niet zo groots en verrassend is al bij Billie Eilish. Dit systeem is dan ook niet voor een audiofiele doelgroep bedoeld. Dat neemt niet weg, dat het wel een heerlijke luisterervaring geeft. De HT-A9 scoort over de gehele breedte erg goed op muziekweergave, maar bovenal bij pop en dancemuziek.
Concurrentie op de markt
De prijs voor de Sony HT-A9 zoals wij die getest hebben komt op 2200 euro in totaal. Dat is behoorlijk stevig. Je kan vrij eenvoudig een set voor minder geld samenstellen. Een combinatie die je tegenwoordig erg vaak tegenkomt is een soundbar met subwoofer en losse speakers voor de achterkanalen. Voor een Sonos setup zou je al rond de 1700 euro klaar zijn. Daarbij moeten we wel opmerken dat die geen DTS:X ondersteunt, en beperktere mogelijkheden voor spatial audio weergave heeft.
Het grootste voordeel levert de HT-A9 in combinatie met geschikte Bravia tv’s. Zoals we voor deze review dus ook hebben getest. Toch is de set ook zonder Bravia televisie interessant. Het blijft een indrukwekkend systeem. Dat zit ‘m vooral in de hoeveelheid lucht die de visueel bescheiden speakers kunnen verplaatsen. Voor een vergelijkbare kwaliteit bij de concurrentie zal je meer ruimte kwijt zijn, of het zal minder goed klinken. De dekking van de speakers is bijzonder te noemen, overlap en afstemming zijn een klasse apart. Daarmee bedoelen we, dat er in de weergave geen gaten te vinden zijn. Zowel niet in het frequentiebereik als in de plaatsing. Fabrikanten praten graag en vaak over ‘kamervullend geluid’, maar de wijze waarop de HT-A9 dat invult, stelt wel een nieuwe norm voor die uitdrukking.
Ten slotte moet ook het gebruiksgemak benadrukt worden. Dit is een ‘het werkt gewoon’ set en dat is een ervaring waar je extra voor mag betalen. Wat dat betreft kan Sony zich met deze HT-A9 meten met een merk als Bose, dat op dit vlak niet voor niets een sterke reputatie heeft.
Conclusie
Kortom, het kost wat, maar dat maakt de Sony HT-A9 voor ons niet minder tot een aanrader. Dit is een surroundset voor wie eigenlijk geen surroundset wil. Vanwege ‘een kamer vol speakers’, vanwege ‘al die kabels’. De onopvallende grijze zuiltjes, die je met een enkele kabel kunt aansluiten, zijn dan een compromis tussen interieur- en audioliefhebber. Dat is meteen ook een potentieel kritiekpunt: dit is geen set om visueel de blits mee te maken. Daarnaast moet je wel op de juiste plekken stopcontacten hebben, anders moet je alsnog in de weer met verlengkabels. Geen deal breakers, wel iets om even bij stil te staan.
Is een overtuigende, kamervullende bioscoopervaring uit bijna onzichtbare bron waar je op uit bent? Dan is dat precies wat de Sony HT-A9 levert. Het geluid met films en series is overweldigend, groots en prachtig neergezet in de ruimte. Ook de weergave van muziek is boven verwachting goed. Zeker bij gebruik van spatial audio. Wie daar nog niet mee bekend is, staat een compleet nieuwe muziekervaring te wachten. We raden deze discrete thuisbioscoopset dan ook met een gerust hart aan.
Sony HT-A9
Sony HT-A9 in een oogopslag | |
Type systeem | Home cinemaset |
Aantal speakers | 4.0 |
Kanalen | 7.1.4 |
Totaal vermogen | 504 W (RMS) |
Aansluitingen | HDMI 2.1 eARC USB 2.0 Ethernet (gigabit) |
Draadloos | WiFi 5 (met AirPlay 2 en Chromecast) Bluetooth 5.0 |
Audiostandaarden | Dolby Atmos, TrueHD, Digital (Plus), Surround DTS:X, Neural:X, HD Master Audio, 96/24, ES 360 Reality AAC |
Werkt met | Spotify, Amazon Alexa, Google Assistant |
Adviesprijs | € 1700 |