Sony LinkBuds S review: aangename all-round TWS oortjes zitten vol met slimme trucs
Niet lang geleden introduceerde Sony een nieuwe lijn in-ear hoofdtelefoons, met de LinkBuds. Deze bijzondere modellen met een open ontwerp laten je naar muziek luisteren én je omgeving horen. Echt iets anders dan andere true wireless in-ears. De Sony LinkBuds S die het bedrijf vandaag aankondigt, lijken daar geheel niet op. Het design is eerder gerelateerd aan de luxe WF-1000XM4, die we onlangs nog reviewden. Hoe zit dat nu en bovenal, hoe klinken de nieuwe LinkBuds S? Dat lees je hier.
Sony LinkBuds S: waarom LinkBuds?
Laten we maar beginnen met uitpluizen waarom deze nieuwe in-ears LinkBuds heten. Als we de informatie van Sony bekijken, lijkt het erop dat het bedrijf deze aanduiding gaat gebruiken voor lichtgewicht in-ears met kunstmatige intelligentie voor hogere kwaliteit telefoongesprekken. LinkBuds staat dus niet voor een 'open ontwerp', mocht je dat denken sinds de eerste LinkBuds.
Licht zijn de LinkBuds S in elk geval. Ze wegen nog geen 5 gram en zijn daarmee 33% lichter dan de Sony WF-1000XM4 buds. Ze zijn ook een stuk kleiner, waardoor ze veel meer in je oorschelp vallen, in plaats van daaruit te steken. Dat lagere gewicht merk je direct bij het dragen. Zoals we al schreven in de WF-1000XM4 review: 7 gram lijkt misschien weinig, maar je voelt het wel in je oor. Raar maar waar, die ruim twee gram verschil voel je gewoon.
Eerste kennismaking met de LinkBuds S
De Sony LinkBuds S arriveren in net zo'n mooi kartonnen kistje als de LinkBuds. Het is iets groter, maar net zo ingenieus opgebouwd. Bovenin ligt de oplaadcase met de buds, eronder een kunstig staaltje origami met uitschuivende compartimenten. Daarin zit een usb-c laadkabel en extra gels, de rubbertjes die in je gehoorgang gaan.
De laadcase is net als bij de WF-1000XM4 een handig, rechtopstaand model. Het is afgeronder, maar staat stabiel. Opvallend is hoeveel kleiner hij is vergeleken met de toch al heel compacte case van de WF-1000XM4. Vergelijken we de twee nader, dan voelt de case van de LinkBuds S toch net wat goedkoper aan. Het plastic is een fractie dunner en wat ruwer afgewerkt. Daardoor komt het minder luxe over. Als je de grote broer nooit hebt vastgehad, zal je het vermoedelijk niet merken.
Halen we de dopjes uit de doos, dan valt direct op: ze zijn echt heel klein en licht. Vergelijkbaar met de Galaxy Buds 2 lijken ze een fractie kleiner en lichter. Leg je ze naast die populaire oortjes, dan zijn ze iets meer afgeplat. Doordat ze van mat in plaats van glimmend plastic zijn, vallen ze ook minder op. Zelfs het Sony logo is er heel discreet in verwerkt.
In gebruik nemen van de LinkBuds S
De LinkBuds S in gebruik nemen is zo simpel als ze uit de doos halen en pairen met je smartphone. Simpel, maar wil je ze optimaal gebruiken, dan moet je aan de slag met de Sony Headphones app (Android en iOS). Hiermee kan je van alles en nog wat instellen aan de oortjes.
Wel moet je eerst door de nodige welkomstschermen. Zo wil Sony het liefste van alles van je weten. Gelukkig mag je ook nee zeggen. Ook moet je aangeven of je gebruik wilt maken van adaptieve noise-cancelling. Daarbij leren de oortjes en de app op basis van je gedrag en locatie wanneer ruisonderdrukking en wanneer transparantiemodus toe te passen. Dan wil de app je nog door de 360 Reality Audio wizard loodsen. Heb je een geschikte streaming muziekdienst (bijvoorbeeld Tidal of Deezer) dan is dat ook beslist de moeite waard. Zo niet, dan kan je die gelijk overslaan.
Zo veel functies
Ben je eenmaal in de app beland, dan blijft er nog een dringende aanwijzing de 6-staps tutorial te volgen, voordat je daadwerkelijk de app ongestoord kan gebruiken. Het is logisch dat Sony zoveel moeite doet je bij de les te houden, want de app zit bomvol functies. Niet zoveel als bij de WF-1000XM4, maar wel bijna. Locatie-gebaseerde ruisonderdrukking, speak-to-chat, meten van je oren met een foto voor 360 Reality Audio, meten van je oren met een testmelodie om het juiste formaat kussentje te bepalen.
Aanpassen van de tap-functie van de buds is ook zoiets. Je kan 1, 2 of 3 keer tikken en ingedrukt houden. Zo kan je dus vier commando's geven. Die mag je niet vrij toewijzen, maar Sony heeft vier sets van gerelateerde instructies gemaakt. Daar kan je uit kiezen en bepalen of je die links of rechts wilt gebruiken. Alleen voor twee keer tikken kan je binnen een van die sets 'Quick Access' toewijzen aan Spotify of Endel. Volg je het nog? Dit laatste is een functie waar de WF-1000XM4 nog niet over beschikt, overigens. Hiermee kan je bijvoorbeeld in Spotify van afspeellijst wisselen, zonder je telefoon erbij te pakken.
Tijdens onze test met een bètaversie van de Headphones app werkte dit Quick Access nog niet helemaal lekker, want het blokkeerde het commando voor afspelen en pauzeren. Hopelijk is dat bij verschijnen van de definitieve versie opgelost.
Draagcomfort en bediening
Qua draagcomfort hebben we niets te klagen over de Sony LinkBuds S. De combinatie van een prettige pasvorm, die als het ware in je oorschelp rust, en het lichte gewicht zorgt ervoor dat je ze echt urenlang kunt in houden. De siliconen gels zijn prima, al zitten de schuimrubberen exemplaren van de WF-1000XM4 wat ons betreft nog net iets beter. Aan de andere kant, die zijn erg kwetsbaar.
Het blijft natuurlijk een persoonlijke kwestie, of je iets in je gehoorgang kunt hebben. Sommige mensen worden daar diep ongelukkig van. Zij zijn beter uit met een ander type oortjes, bijvoorbeeld de 'originele' LinkBuds. Of een ander soort oortje, dat je meer in je oorschelp hangt. Keerzijde daarvan is dat die net wat minder goed blijven zitten, en mindere basweergave hebben doordat ze de gehoorgang niet afsluiten. You win some, you lose some.
De bediening gaat met tikken tegen een aanraakgevoelig vlak op de buds. Dat werkt - althans in onze ervaring - beter dan bij de WF-1000XM4. Die wil nogal eens een tikcommando niet registreren. Niets van dat al bij de LinkBuds S. Ook prettig is dat je een kort geluid hoort ter bevestiging dat het commando is ontvangen. Het is al bij al een van de betere capacitieve bediening die we bij tws in-ears zijn tegengekomen.
Geluidskwaliteit muziek
De muziekweergave van de Sony LinkBuds S is duideljk anders dan die van de WF-1000XM4. Er zit aanmerkelijk meer nadruk op het lage register. Daardoor klinkt popmuziek direct een stuk levendiger. Ook met echt basrijke tracks houden de LinkBuds S zich goed.
De bas gaat niet ten koste van midden en hoog, wat bij een nummer als Büntetó goed hoorbaar is. De afzonderlijke instrumenten die elkaar in hoog tempo overlappen blijven uitstekend te identificeren. Bij een langzamer nummer als Refugee van Oi Va Voi valt de ruimtelijke weergave op, ook zonder '360 Reality Audio'. Het geluid is warm, maar zuiver, met heldere vocalen. Maken we de overstap naar klassiek, dan blijven de LinkBuds S toch wat achter op de WF-1000XM4. Ze klinken wat meer omfloerst. Ze lenen zich meer voor de Carmina Burana dan voor het Brandenburgs concert nummer 3, al doen ze het weer heel prettig met een Nocturne van Chopin.
Zet echter een nummer als Low van Flo Rida op en de LinkBuds S zijn helemaal in hun element. De pompende bas van deze track is prachtig in balans met de stemmen en de synthesizer effecten. Luisteren we dan nog even naar de live versie van School van Supertramp van hun concert in Parijs in 1979, dan kunnen we alleen maar bevestigen: deze in-ears klinken kunnen zich met de beste meten.
Geluidskwaliteit spraak
Sony benadrukt de spraakkwaliteit van de LinkBuds S, dus we waren benieuwd hoe dat in de praktijk zou bevallen. De meeste 'buds' hebben moeite met het opvangen van de stem van de drager. Modellen met een steeltje doen dat toch aanmerkelijk beter. De LinkBuds S maken gebruik van kunstmatige intelligentie om de stem van de spreker te isoleren en andere geluiden te onderdrukken, zo vertelt Sony.
In de praktijk van een gesprek is dat hoorbaar, zo vernemen we van onze gesprekspartners. Vergeleken met bijvoorbeeld de Galaxy Buds 2 zijn afzonderlijke woorden beter verstaanbaar. Ook is er minder sprake van het 'onderwater effect' dat je vaak hoort bij een gesprek via draadloze in-ears. Dat is dus positief. Toch is het niet alles goud dat er blinkt. Aan de andere kant van de lijn klinkt de weergave nog altijd niet geheel natuurlijk. Duidelijk minder goed dan bij een gesprek via de smartphone zelf is de klank, die meer metalig is. Het klinkt 'bewerkt', processed in het Engels.
De verstaanbaarheid is dus ontegenzeggelijk beter, maar dat gaat ten koste van een natuurlijker geluid. Om de vergelijking met de Galaxy Buds 2 nog even te maken, daarbij melden onze gesprekspartners een wat natuurlijker geluid, maar kost het meer moeite om afzonderlijke woorden te onderscheiden. Ook is bij die in-ears duidelijk meer sprake van digitale artefacten, het genoemde onderwatergeluid.
Ruisonderdrukking en transparantiemodus
De actieve ruisonderdrukking van de Sony LinkBuds S is goed, maar niet zo goed als die van de WF-1000XM4. Met name onvoorspelbaar windgeruis kunnen deze oortjes minder goed compenseren. Voor een rustig ritje in de trein of het wegnemen van de ergste herrie in het vliegtuig zijn ze zonder meer toereikend.
De transparantiemodus is in 20 niveaus instelbaar. Hiermee kan je zonder de oortjes uit te nemen je omgeving horen. Handig in de supermarkt of in gesprek met de conducteur. Op het hoogste niveau krijg je wel erg veel mee, de LinkBuds S kiest nogal eens voor dat topvolume. Hoeft van ons niet zo.
Speak-to-Chat werkt hiermee samen. Zet je dit aan en begin je te spreken, dan valt de muziek stil en schakelen de oortjes naar transparantiemodus. Klinkt handig, maar in de praktijk zit er een merkbare pauze in. Bovendien gebeurt het toch ook wel eens dat de buds denken dat je wat zegt, terwijl dat niet zo is. Als je even je keel schraapt bijvoorbeeld. Je kunt de gevoeligheid omlaag zetten, maar in een rumoerige omgeving werkt de herkenning dan weer minder. Idealiter zou ook deze functie in de praktijk moeten leren van de gebruiker, maar het lijkt erop dat dat nog niet gebeurt.
Accuduur
De werktijd op een acculading is bovengemiddeld hoog. Na een paar uur luisteren hadden we volgens de app nog pakweg 70% capaciteit. Sony belooft zes uur speelduur met ruisonderdrukking en dat lijkt niet overdreven. Ga je ook veel bellen, dan zal de werktijd afnemen. Gelukkig laden ze vlot bij in het doosje. Na vijf minuten laden kan je weer een uur vooruit.
Conclusie
De Sony LinkBuds S lijken in weinig op de eerste LinkBuds. Ze hebben een andere geluidskarakteristiek en een compleet ander design. Die ene letter maakt dus een hoop uit. Die originele LinkBuds hebben een vrij specifieke doelgroep: mensen die niets in hun oor willen en van hun omgeving bewust willen blijven. De LinkBuds S zijn in vergelijking traditioneler, ze sluiten je lekker af van de buitenwereld. Tenzij je de transparantiemodus activeert, natuurlijk.
Met hun kleine afmetingen en lichte gewicht zijn ze heel vergelijkbaar met de eveneens uitstekende Samsung Galaxy Buds 2. Die zijn wel een stuk minder prijzig, dus de vraag is of de LinkBuds S de meerprijs waard zijn. Wat ons betreft wel, zeker als je de in-ears veel gebruikt om mee te bellen. Daar hebben de kleintjes van Sony toch een streepje voor, al klinken gesprekken nog niet zo goed als de beste in-ears met een stokje. Ook de accuduur is wat beter. Ten slotte biedt Sony een hoop technische trucs zoals 360 Reality Audio, locatiegebaseerde ruisonderdrukking en Speak-to-Chat. Vooral die laatste twee vergen het nodige geduld van de gebruiker, terwijl je er wel voor bijbetaalt. Of je dat wilt, is meer een persoonlijke keuze. Wie het geduld kan opbrengen ermee om te gaan, heeft er wel baat bij.
Vergeleken met de WF-1000XM4 is het verhaal wat ons betreft duidelijk. Die blijven de voorkeur hebben voor pure muziekweergave en de beste ruisonderdrukking. Maar, ze kosten ook wel nog een klap meer én je voelt ze een stuk meer in je oren. Voor luxe oortjes voor elke dag zijn de Sony LinkBuds S onze nieuwe favoriet.
Sony LinkBuds S (WF-LS900N)
Sony LinkBuds S in een oogopslag | |
Afmetingen | 2,5 x 2,3 x 1,8 cm (D x B x H) |
Gewicht | 4,8 g (per bud) 32 g (oplaadcase) |
Kleur | Zwart, wit, ecru (creme) |
Driver | 5 mm |
Microfoons | 4 |
Accu | 6 uur speeltijd (zonder ANC) 9 uur speeltijd (met ANC) 20 uur speeltijd (met case) 5 minuten laden voor 1 uur spelen |
Waterdicht | IPX4 spatwaterdicht |
Verbinding | Bluetooth (met Fast & Swift Pair) Codecs: LDAC, AAC, SBC |
Bijzonderheden | Actieve ruisonderdrukking (ANC) Adaptieve ruisonderdrukking DSEE Extreme Speak-to-Chat |
Adviesprijs | € 199 |