Soundcore Space One Pro review: goed geluid en uitstekende ruisonderdrukking
Soundcore produceert vooral heel betaalbare draadloze hoofdtelefoons en oordoppen. Het merendeel van het assortiment kost (veel) minder dan 100 euro. Dan is de Soundcore Space One Pro met 199 euro meteen een stuk ambitieuzer. Waarbij we moeten opmerken dat, zoals vaak met hoofdtelefoons, tactisch goed shoppen de prijs aanzienlijk kan drukken. Tijdens het testen zijn er verschillende winkels die deze koptelefoon met actieve ruisonderdrukking al aanbieden voor 149 euro. Je moet wel opletten: er is ook een goedkopere, functiearmere Space One (zonder 'Pro').
Een adviesprijs van 200 euro plaatst de Space One Pro resoluut in de middenklasse. Niet zo ver verwijderd van heel gewaardeerde hoofdtelefoons, zoals de Bowers & Wilkins Px7 Se of Sony’s WH-1000XM5. Om maar te zwijgen van de eveneens goed presterende vorige Sony-generatie WH-1000XM4, die nog te koop is. Of diens voor bas getunede afgeleide, de ULT Wear. Ook de JBL Tour One M2 is tegenwoordig scherp geprijsd. Stevige concurrentie dus.
Soundcore Space One Pro: compact en featurerijk
Wat heeft de Soundcore Space One Pro dan te bieden? De opvouwbaarheid is één ding. Dat zie je minder vaak bij duurdere NC-koptelefoons. Nochtans wel handig als je forenst of reist met een kleinere rugzak. De accuduur is ook heel goed met 40 uur, mét ruisonderdrukking ingeschakeld. Even indrukwekkend is de snellaadfunctie die in vijf (5!) minuten acht uur luisteren toevoegt. Daar lift het apparaat denkelijk mooi mee op de expertise van het moederbedrijf.
Qua codecs pakt de koptelefoon uit met LDAC, maar niet met een aptX-codec. iPhone-eigenaars zal het niet schelen, want voor hen is AAC de enige optie. Het is wel een mooie plus voor de meeste Android-eigenaars.
Anker maakt bovendien heel sterke claims over z’n noise-cancelling. Niet alleen past deze zich aan de situatie aan, het zou door een complexere werking in vier stappen efficiënter zijn dan de rest. Op het vlak van features brengt de Space One Pro ook Dolby-surroundgeluid en een reeks handige functies.
Design van de Soundcore Space One Pro: nét niet premium
Anker heeft duidelijk geprobeerd om de Space One Pro een elegant uiterlijk mee te geven. Dat is deels gelukt, maar fijn en sierlijk is het nu ook weer niet. De grote behuizingen met de brede metalen ringen geven de hoofdtelefoon toch een wat robuustere uitstraling. Dat is zeker bij de zandkleurige versie het geval, de zwarte editie oogt wat subtieler.
Over de bouwkwaliteit en uiterlijk kun je niet extreem kritisch zijn. Het is een vouwbare hoofdtelefoon, dus er zijn logischerwijze meer scharnieren dan bij een minder flexibel model. Bij het heftige en langdurig wringen en draaien met de hoofdtelefoon maakt de Space One Pro wel wat geluid. Uit de doos lijkt het relatief stevig, maar op langere termijn kunnen die onderdelen wel eens wat losser komen te zitten. Toegegeven, dat is een stukje speculeren. Maar het draagt wel bij aan de uitstraling die net strandt voor het punt waarop je begint te spreken over een luxe premium hoofdtelefoon.
Draagcomfort van de Soundcore Space One Pro: lekker knus
Met het comfortgehalte is in elk geval niets mis. De oorkussens zijn dik en comfortabel, met de gebruikelijke caveat dat je wel warmte-ontwikkeling mag verwachten. De druk op de oren is beperkter dan dikwijls het geval is. Dat zullen sommige mensen zeker waarderen.
De wattering van de hoofdband loopt over bijna de volledige beugel door en is heel dik. Dat draagt bij aan die forsere look, maar laat de Space One Pro wel knus op je hoofd rusten. Het is geen zwaar aanvoelend toestel, en het gewicht van 287 gram dat we meten is ook best weinig. Dat is niet zoveel meer dan de vederlichte 250 gram van de topmodellen van Bose en Sony. Deze Soundcore moet je uren aan stuk kunnen dragen zonder er last van te krijgen.
Is dat opvouwen een echt pluspunt van de Space One Pro? Het is dan inderdaad wel kleiner dan de meeste rivalen, maar je eindigt wel met een dikke bol. Of het dan qua volume veel verschilt... Een harde case krijg je er trouwens niet bij, enkel een zakje uit een rubberachtige stof. Die voelt niet aangenaam aan, maar biedt misschien wat bescherming tegen vloeistoffen. Je weet nooit, misschien vergeet je wel de dop van je waterfles in de rugzak goed dicht te draaien.
Een zeer uitgebreide app
De app die bij de Space One Pro hoort komt helder over. Dat is knap, want het staat wél bol van de functies en opties. Toch is de ervaring helemaal niet overweldigend, terwijl je wel de hoofdtelefoon helemaal kunt instellen. Een aantal zaken, zoals het schakelen tussen noise-cancelling en de transparantiemodus, kun je via fysieke knoppen op de Anker-koptelefoon regelen. In de app kun je echter de ruisonderdrukking handmatig instellen, in plaats van de adaptieve modus te gebruiken. Ook de mate waarin omgevingsgeluid doorkomt in de Transparency Mode kun je in vijf stappen stappen instellen.
Een interessante optie om uit te proberen is Easy Chat. Hierbij wordt de muziek enorm gedempt als je begint te spreken. Andere hoofdtelefoons bieden iets gelijkaardigs, hier werkt het prima. Heel handig in een werkomgeving of als je rondloopt en even een koffie wil bestellen. Easy Chat is wel heel gevoelig; als je hoest, dempt het ook.
In de app kun je op verregaande wijze de functie veranderen van enkele hardwareknoppen op de koptelefoon. Naast typische zaken, zoals noise-cancelling in/uitschakelen, kun je ook pakweg een basmodus aanzetten met een of twee drukken op een knop. Handig!
Veilig luisteren
Een functie die veel mensen wellicht gaan negeren, wat ze eigenlijk niet zouden moeten doen: Safe Volume. Neen, het is geen beperking op hoe luid de Space One Pro kan spelen (al kan dat wel). Wel monitort het de geluidsdruk van je muziek, zodat je een idee hebt van hoe luid je luistert. Sony biedt een gelijkaardige functie, maar gaat verder door de geluidsdruk over tijd bij te houden. Potentiële gehoorschade hangt immers af van hoeveel decibels én tijd van blootstelling. Die informatie mis je hier wel.
Toch is Safe Volume nuttig. Met name omdat je gehoor zich aanpast aan luid geluid, waardoor je iets ‘luid’ na een tijd waarneemt als stiller. Zeker met muziek met heel lage tonen kun je in een cyclus terechtkomen waarbij je zonder het door te hebben over tijd het volume in stappen naar een gevaarlijk niveau verhoogt.
Slim aangepakte gehoortest
Steeds meer hoofdtelefoons komen met een soort gehoortest. De bedoeling is om op basis van een test de weergave licht aan te passen, om te compenseren voor je gehooreigenschappen. Die veranderen immers naarmate je ouder wordt, een biologisch proces dat al op je 18e tot 20e begint. Het gaat dan niet meteen om doofheid, maar wel een verminderde gevoeligheid voor heel lage en heel hoge frequenties. Daarnaast hebben wel meer mensen een stukje gehoorschade, bijvoorbeeld door het klussen met powertools zonder gehoorbescherming. Of te veel club- en concertavonden te dicht bij de PA-speakers.
Meestal bestaat zo’n gehoortest uit een reeks testtonen die op verschillende volumes worden afgespeeld. Je geeft dan zelf aan als je die toon hoort. Bij JBL bijvoorbeeld, heb je zo Personi-Fi, waarbij je tikt zolang je het geluid hoort tegen een achtergrond van ruis. Bij de Space Pro gaat het net iets anders – maar wel beter. In de app bij HearID hoor je in een aantal stappen een toon aan een bepaalde frequentie. Dat geluid speelt continue, en jij bepaalt het laagste volume waarbij je het nog hoort. Dat is heel wat ontspannender dan snel moeten reageren op bliepjes.
Verdere personalisatie mogelijk
HearID komt daarna met een tweede luik, waarbij je terwijl een nummer speelt in een zestal stappen aangeeft welke van twee tunings je verkiest. Zo kom je uiteindelijk tot een eigen HearID die zowel op gehoor als smaak is gebaseerd. Slim, en zover we weten doet enkel Sony het zo nog.
Als je dat echt wil, kun je die HearID-tuning nog verder personaliseren door het in een equalizer te tweaken. Of je geeft aan welke genres je graag hoort, waarna er nog een correctie wordt aangebracht. Als je bijvoorbeeld veel naar podcasts luistert, kun je zo zorgen dat stemmen uit de mix worden getild.
HearID blijft optioneel, maar is wel heel effectief. Dat het zo uitgebreid is, verrast wel, gegeven dat dit een middenklasse hoofdtelefoon. Maar de goede app bij deze koptelefoon komt wel vaker verrassend uit de hoek.
LDAC: een keuze met enige nadelen
LDAC-ondersteuning is een mooie extra op deze koptelefoon. Hiermee zou de geluidskwaliteit beter moeten worden. Een streepje nuance is wel op z’n plaats. Als je kiest voor die betere LDAC-codec (in plaats van SBC of AAC), dan krijg je meteen een waarschuwing dat de accuduur beperkter zal zijn. Met hoeveel is niet duidelijk, maar het is wel bekend dat LDAC en aptX een negatieve impact hebben op de accuduur.
Je moet ook een speciale firmware-update binnenhalen om LDAC te gebruiken. Dat duurt niet lang, maar het is wel goed om weten. Je kan dat beter niet net doen als je op het punt staat op je vliegtuig te stappen. In LDAC-modus is bovendien de Dolby-optie niet beschikbaar en is een multipoint-verbinding niet mogelijk.
Geluidskwaltieit van de Soundcore Space One Pro: gebalanceerd en krachtig
Via HearID en de equalizeropties in de app kun je de Soundcore Space One Pro verregaand tunen. Dat is een plus, al zal je wellicht het geluid ook prima vinden zonder al die aanpassingen. Standaard komt er uit de 40-mm drivers van de Soundcore koptelefoon een prettig, gebalanceerd geluid. gebouwd op diepe, impactvolle bassen. Controle is er, waardoor de lage basdrum op 'Au Revoir' van Ibrahim Maalouf het losse, heldere karakter van de trompet en de blazers in de achtergrond niet aantast. Dit wordt voorgesteld als het 'Soundcore Signature'-huisgeluid, dat je dan via snelle presets nog kunt tweaken.
Bij sommige nummers deed de Bass Reducer het iets fijner klinken, bijvoorbeeld om de vette beats bij 'Garmonbozia' van Flying Lotus iets minder heftig te maken. Een stukje smaak, natuurlijk, het is vooral positief dat de Space One Pro die soort veranderingen toelaat. Het hielp ook om de ultradiepe percussie bij het start van 'Beginnings Are Such Delicate Things' van Hans Zimmer wat in te tomen. Bij dit verder rustige nummer - de stilte voor de storm in 'Dune: Part 2' - zette de Soundcore-koptelefoon de dromerige panfluit fraai neer, al zou bijvoorbeeld de Px7 Se er net meer detail in prijsgeven. Maar de ruimtelijke sfeer brengt de Space One Core goed over.
Er is ook nog de Dolby Audio-functie, die het geluidsbeeld groter en omhullender moet maken. Soms lukt dat, soms niet. Het is introduceert vaak wat kunstmatigheid, maar pakweg bij de Dune 2-track viel het effect mee en werd het omhullingsgevoel wel groter. Meestal zijn dat soort functies geschikter voor games en films, maar in dit geval maakte Dolby Audio de stemmen bij de spannende 'Carry-On'-film doffer en de hele soundtrack minder dynamisch. Dan liever zonder.
Noise-cancelling van de Soundcore Space One Pro komt sterk uit de hoek
De grote claims van Anker soundcore over de noise-cancelling? We zijn wel wat gewoon qua oververhitte marketing, maar dit keer valt het overdrijven mee. Zowel in real-life testing als bij onze synthetische test scoort de Space One Core heel goed. De afstand met de klasseleidende WH-1000XM5 is niet zo groot, al is de Soundcore door z'n dikkere oorkussens wel gevoeliger voor kaakbewegingen. Tijdens het verorberen van een broodje tijdens een vlucht zal er dus wat meer lawaai doorkomen. Ook als je rondloopt, glipt er soms wat geluid binnen. Maar toch, globaal genomen is dit een heel sterk resultaat, zowel voor thuis- en kantoorwerk, als voor reizen en forenzen. Ook als we vergelijken met de zeer luxueuze DALI IO-8 scoort de Soundcore goed (maar is de DALI wel rijker qua detail bij muziek).
Al bellend achter de computer is de spraakkwaliteit helemaal prima. Bij veel wind of achtergrondlawaai grijpt de hoofdtelefoon wel heel sterk in, zo sterk dat je gesprekspartner eerder flarden dan volzinnen te horen krijgt. In de app is er een Wind Noise Reduction-functie, maar die levert maar weinig verbetering. Een videocall vanaf de keukentafel met de grootouders is dus geen probleem, maar buiten op straat is de kans op heldere communicatie wat minder.
Conclusie
De Soundcore Space One Pro scoort op heel veel vlakken erg goed. De noise-cancelling is uitstekend, de geluidskwaliteit is goed, en de accuduur mag riant genoemd worden. Daar komt bij dat de overzichtelijke app nuttige functies biedt, waarvan HearID in het bijzonder een vermelding waard is voor de uitgebreide personalisatie-mogelijkheden.
Enig echt punt van kritiek is toch de afwerking. Op dat vlak kan de hoofdtelefoon toch niet helemaal meekomen met de grotere (en veelal duurdere) concurrenten. Het neemt niet weg dat het voor zijn vraagprijs een aanrader is. Als je hem kunt oppikken voor een lagere prijs, dan is de Space One Pro helemaal een koopje. Aangezien we de awards tot één per product beperken, wordt het dan toch een aanrader.
Soundcore Space One Pro
Soundcore Space One Pro | |
Kleuren | Jet Black, Cream White |
Gewicht | 286.2 g |
Drivers | 40 mm 'triple-composite' 20-20.000 Hz |
ANC | Adaptieve ANC Transparantiemodus 4 microfoons (+ 2 voor spraak) |
Accu | Speelduur: 40 uur (met ANC) 60 uur (zonder ANC) Laadtijd: 5 min. voor 8 uur speeltijd 0-100% in 2 uur |
Verbinding | Bluetooth 5.3 Codecs: SBC, AAC, LDAC |
Aansluitingen | USB-C 3,5 mm |
Bijzonderheden | Opvouwbaar HearID |
Adviesprijs | € 199 |
Koop bij | Bol.com |