Review   |   Speakers

Teufel Motiv Go en Motiv Go Voice review: wordt het de Bluetooth speaker of de WiFi speaker? Keuzes, keuzes...

De Teufel Motiv Go Voice is de variant met Google Assistent en WiFi. De Motiv Go is er dan weer in meer kleuren en met een wat uitgesprokener retrodesign.
De Teufel Motiv Go Voice is de variant met Google Assistent en WiFi. De Motiv Go is er dan weer in meer kleuren en met een wat uitgesprokener retrodesign.

Slimme assistenten lijken een beetje op hun retour, al komen we Amazon Alexa en Google Assistent nog genoeg tegen in de specificatielijstjes van allerhande beeld-en-geluid producten. Vergeleken met het ChatGPT en Bard-geweld steken ze wat bleekjes af, zeker qua begrip en reactievermogen. De respectieve fabrikanten lijken hun ontwikkelafdelingen voor deze slimme assistenten eerder af dan op te schalen. Toch introduceerde Teufel eerder dit jaar een nieuwe speaker op basis van de assistent van Google. De Teufel Motiv Go Voice is daarmee een variant op de bestaande Teufel Motiv Go. We nemen de verschillen en overeenkomsten tussen beide door en trekken de conclusie: slim, of toch liever niet?

Teufel Motiv Go Voice: moderne draai aan een retrodesign

Het was ongepland, maar toevallig kregen we zowel een Teufel Motiv Go als een Teufel Motiv Go Voice opgestuurd. Teufel deed niet moeilijk en liet ons beide beluisteren en testen, zodat we een beeld van de twee kunnen geven. Als je ze naast elkaar zet, valt een paar dingen op.

In de eerste plaats zijn beide speakers ontzettend degelijk. Gezien de herkomst van de fabrikant ligt het voor de hand iets te zeggen over Deutsche Grundlichkeit, maar lieve hemel, dit zijn inderdaad heel solide apparaten. Dat komt voor een belangrijk deel door het frame, dat uit geborsteld aluminium is opgetrokken. Dat geeft de Motiv Go (Voice) een zeker gewicht, maar ook een loeisterke uitstraling. Daarnaast moet dit materiaal vibraties voorkomen, wat in de audiowereld toch wel een life goal is. Met een gewicht iets onder de kilo voelen beide vertrouwenwekkend zwaar in de hand. En misschien wat erg aanwezig in de strandtas, maar goed.

De achterzijde van de twee is identiek: plastic met een honingraatpatroon, en in het midden een flink rooster waarachter een stel passieve radiatoren schuilgaat. Die zorgen voor extra luchtverplaatsing en daarmee en diepere bas.

De voorkant van de twee is anders. De Motiv Go (zonder Voice) is voorzien van een materiaal met een retrotextuurtje. Dat ziet eruit als van een radio uit de jaren '50, zeker in de witzilveren variant die we ontvingen. Deze speaker is er overigens ook in het zwart, groen en blauw. De omlijsting van het front is mat zilvergrijs. Bij de Motiv Go Voice is een ander, moderner ogend doek gebruikt, met een gepolijst glanzend zilveren omranding. Het effect is dat deze versie een stuk eigentijdser oogt. Neutraler ook. Niet per se mooier, maar het zal in meer interieurs onopvallend een plek vinden. Knap gedaan, met een enkel element geeft het een moderne draai aan een retrodesign. De Voice-variant is er alleen in zilverwit en zwart.

Aansluitingen en bediening: overeenkomsten en verschillen

Op het eerste gezicht zijn de twee identiek qua aansluitmogelijkheden en bediening, maar schijn bedriegt. Het bedieningspaneel mag dezelfde vorm hebben, de knoppen hebben heel andere functies. 

Links: Teufel Motiv Go - Rechts: Teufel Motiv Go VoiceOm met de aansluitingen te beginnen, hier dient zich nog een belangrijk verschil aan. Die van de Bluetooth speaker Motiv Go gaan schuil achter een rubberen afdekklepje, die van de wifi-speaker Motiv Go Voice niet. Eerstgenoemde is dan ook spatwaterbestendig (met een ingress protection rating van IPx5) - de andere, met de ingangen open en bloot, is dat niet. De aansluitingen zijn voor de externe voeding en een 3,5 mm stekker. Dat laatste waarderen we, want je zal maar zonder Bluetooth (of, in het geval van de Voice, én wifi) zitten.

(Aan de externe voeding, bedoeld om de ingebouwde accu op te laden, moeten we een paar woorden vuil maken. Het is nameljk een ongemeen lelijk, generiek en totaal niet bij het fraaie ontwerp van de speakers aansluitend blokje, met een relatief korte, armetierig dunne kabel en een ronde stekker aan het uiteinde in plaats van een duurzamer usb-c exemplaar. Zeker voor de Motiv Go Voice, waar de lader vaker in gebruik zal zijn, is dit wat pijnlijk. Teufel, dit kunnen jullie echt beter.)

Bij de Motiv Go Voice zit boven de aansluitingen dan nog een schuifje. Daarmee kan je de oren van de ingebouwde slimme assistent hardwarematig afsluiten of weer ontstoppen. Mocht je het vervelend vinden als oom Google altijd meeluistert. Daarnaast heeft het continu aan staan van de microfoon effect op de accuduur, ook niet onbelangrijk - meer daarover verderop.

De bediening van beide speakers zit in een rubberen strip op de bovenzijde. Bij de Teufel Motiv Go zijn de functies van links naar rechts: aan/uit, Dynamore (ook daarover later meer), vorig nummer, afspelen/pauzeren (grotere knop in het midden), volgend nummer, volume lager, volume hoger. Hoe anders is het bij de Motiv Go Voice, wederom van links naar rechts: aan/uit, indicator voor accu/WiFi signaalsterkte, Bluetooth bron kiezen/pairen, Dynamore, Google toets (grotere knop in het midden), volume lager, afspelen/pauzeren, volume hoger. Wie overstapt van de een naar de ander zal het spiergeheugen moeten hertrainen.

De Teufel Motiv Go en Motiv Go Voice hebben ogenschijnlijk dezelfde bediening - maar in de praktijk toch niet

Naast de bediening zien we in de bovenrand van de Motiv Go Voice twee kleine gaatjes: hier gaat een stel far field microfoons schuil, zodat de assistent je ook op afstand verstaat. De Motiv Go heeft ook een microfoon, maar die is bestemd voor handsfree bellen en zit achter de grille.

Een laatste verschil is zichtbaar achter de grille van de Motiv Go Voice: vier lampjes in de bekende Google-kleuren geven aan of de microfoon werkt, of een spraakcommando wordt verwerkt en wat het volumeniveau is.

Teufel Motiv Go en Motiv Go Voice: het cruciale verschil

Een en ander brengt ons naadloos op de hamvraag: wat is het verschil tussen de Motiv Go en de Motiv Go Voice? Laatstgenoemde is een Google Assistent speaker, terwijl de eerste een 'gewone' Bluetooth speaker is. Dat betekent dat je met de Voice ook muziek kan streamen via wifi via Google Cast (en Spotify), terwijl je met de stemloze Motiv Go bent aangewezen op Bluetooth.

Dat heeft om te beginnen potentieel effect op de geluidskwaliteit: Bluetooth biedt minder bandbreedte dan wifi. Overigens kan de Motiv Go overweg met de hoogwaardiger aptX codec, de Motiv Go Voice heeft aac als beste optie. Zowel via wifi als Bluetooth - je kan de Voice ook gebruiken voor een rechtstreekse verbinding. Dat is vooral handig als je 'm meeneemt, tenzij je graag je camping wifi toevoegt als 'Google Home' locatie.

Teufel Motiv Go VoiceDaarnaast is de Motiv Go Voice een tikje zelfstandiger. Je kan in principe muziekweergave starten zonder je smartphone in de buurt te hebben. Met het juiste stemcommando kan hij aan de slag, zeker als je in Google Home een muziekstreamdienst hebt gekoppeld. Bovendien kan dit apparaat heel wat meer, van simpele vragen beantwoorden (de weersvoorspelling, het laatste nieuws of rekensommetjes, dat werk) tot je smart home bedienen. Voor de ingebruikname doorloop je een procedure in de Google Home app.

De Motiv Go is, nu ja, een Bluetooth-speaker. Zoals de meeste met de mogelijkheid handsfree te bellen, maar daarmee houdt het aanbod aan 'extra' functies wel op. Aan de andere kant is het apparaat wel een stuk meer rechttoe-rechtaan. Dat merk je vooral bij het aanzetten: de Motiv Go is direct beschikbaar, de Motiv Go Voice moet 'opstarten', met een duidelijke vertraging. 

Teufel Motiv Go en Motiv Go Voice: overeenkomsten en prijs

Naast dit fundamentele verschil zijn er ook veel overeenkomsten. Zo hebben beide speakers een klasse D-versterker ingebouwd, met een vermogen van 20 watt. Deze stuurt twee aluminium full-range drivers aan met een diameter van 5 centimeter. Daarnaast is er de genoemde passieve radiator voor extra laagweergave. Teufel belooft voor beide varianten hetzelfde frequentiebereik van 59-20.000 Hz. Ook de beloofde accuduur is gelijk, 16 uur bij 'normaal' speelvolume. Gezien de aanwezigheid van een WiFi radio heeft de Motiv Go Voice wel een wat grotere accu (5200 mAh, versus 3200 mAh in de niet-Voice). Dat verklaart het (iets) hogere gewicht.

Nu we dit allemaal in kaart hebben, resteert de prijs. In de basis is de Motiv Go Voice vijftig euro duurder dan de Motiv Go: 299,99 euro, in plaats van 249,99 euro. Beide zijn echter regelmatig in de aanbieding. Zo biedt Teufel op moment van schrijven de 'gewone' Motiv Go voor 199,99 euro aan, en de Motiv Go Voice voor 229,99. Dat maakt het verschil nog wat kleiner.

Bluetooth en wifi, verbinding en codecs

Om een indruk te krijgen van de geluidskwaliteit van de beide speakers, heb ik ze - uiteraard - beluisterd. Dat doe ik met een standaard lijst nummers, die al vele jaren voor dit doeleinde dienst doet. Daarnaast luister ik een selectie van wat er momenteel in mijn 'Liked' lijst van Spotify staat: courantere muziek die regelmatig langs komt. Voor ik daar nader op inga, eerst nog iets over de verbindingswijze en codecs.

Beide speakers zijn via Bluetooth beluisterd, de Voice uiteraard ook via WiFi. Via Bluetooth biedt de Motiv Go de optie om de aptX codec te gebruiken, mits ondersteund door je bron. Zoals de Pixel 7 Pro die ik gebruikte, maar veel moderne Android smartphones kunnen ermee overweg. Voordeel van aptX is een relatief lagere latency (vertraging) en een kleinere compressieratio: deze codec behoudt meer van het oorspronkelijke signaal. Aac is in de regel beter dan de standaard sbc codec, maar vereist meer rekenkracht. De Motiv Go Voice heeft aac, maar geen aptX.

Over het verschil in kwaliteit kunnen we kort zijn: dat is er, in elk geval met Spotify of een andere gecomprimeerde bron, nagenoeg niet. Je zou kunnen stellen dat er via de Motiv Go met aptX net wat meer detail in vocalen te horen is dan via de Motiv Go Voice met aac, en dat de Motiv Go Voice via wifi met aac net wat meer body lijkt neer te zetten. Maar bovenal klinken de twee speakers nagenoeg hetzelfde - genoeg om geen verschil te maken, en zeker niet je keuze vanaf te laten hangen.

Voor video's en games heeft de Motiv Go duidelijk de voorkeur.

Wat wél een verschil is, is de latency oftewel vertraging. Gebruikt als Bluetooth speaker vertoont de Motiv Go Voice met de aac codec een beduidend grotere, merkbare vertraging dan de Motiv Go. Wil je de speaker dus ook gebruiken om het geluid van video's mee te beluisteren of een spelletje pinball te spelen, dan heeft de Voice-loze variant duidelijk de voorkeur.

Een terzijde: de Motiv Go Voice neemt als 'Bluetooth naam' (hoe hij zich identificeert in de lijst met Bluetooth-apparaten op je smartphone of tablet), de naam aan die je hem als Google speaker geeft. De Motiv Go heet gewoon Motiv Go.

Genoeg hierover, op naar de crux: hoe klinkt de Motiv Go (Voice)?

Geluidskwaliteit van de Teufel Motiv Go & de Motiv Go Voice

Zoals je van Teufel mag verwachten, stellen de Motiv Go's niet teleur. Ondanks de relatief eenvoudige driver-configuratie weten de speakers een mooie balans tussen hoge, midden en lage tonen neer te zetten. Daarbij ligt de nadruk wel op de middentonen, maar het laag is beter dan je op basis van het formaat zou verwachten. Ook de hoge tonen komen heel behoorlijk over. Bovenal zijn de vocalen zeer goed gedefinieerd en verstaanbaar, zonder dat die verloren gaan in de instrumenten. Hierdoor klinkt veel muziek direct al lekker: herkenbaar en prettig in het oor.

Teufel Motiv Go Voice

Het betekent niet dat de Motiv Go (Voice) feilloos is. In een lastig nummer waarin veel instrumenten tegelijk hoorbaar zijn, loopt hij tegen zijn grenzen aan. Zet Fight Fire With Fire van Metallica op en dat wordt snel duidelijk. De intro komt nog gestoken scherp en helder door, maar wanneer de gitaren en drums echt losbarsten rond de 42e seconde mis je toch de nodige definitie. Ook het derde Brandenburger concert van Bach komt hierdoor niet heel fraai uit de verf. Een stel aparte tweeters zou de kwaliteit vermoedelijk nog flink doen toenemen. 

Zolang er niet té veel tegelijk gebeurt, komen deze speakers beduidend beter uit de verf. De spraakwaterval van Greg Graffin, lead singer van Bad Religion, is bijvoorbeeld uitstekend te volgen. Belangrijk, want het zijn toch de teksten waarmee deze Amerikaanse punkband zich onderscheidt. Bij de opening van Thriller blijkt de Motiv Go ook tot een behoorlijk filmisch geluid in staat, waarin de geluidseffecten overtuigend overgaan in een mooi strakke weergave van de eerste bastonen. Dit is ook een nummer waarbij de Dynamore functie het goed doet: het geluidsbeeld wordt breder, alsof je een stel gordijnen wegtrekt. Zet Dynamore uit en er komt weer meer focus in de weergave. Het is maar wat je voorkeur heeft.

Hoewel de Motiv Go (Voice) zoals gezegd een fraai stevig laag produceert, houdt ook dat ergens op. Waar, dat varieert een beetje. Bij Low van Flo Rida vrij snel: het nummer bevat een zeer diepe baslijn, maar die komt op veel speakers niet optimaal uit de verf. Ook hier missen we die extra impact, die we eigenlijk ook niet verwachten van een speaker van dit formaat. Het zal ook deels aan instrumentatie en productie liggen, want de steeds diepere bas van Last Two Lovers van Bonaparte klinkt wél heel overtuigend. Dieper dan verwacht, ook.

Prachtige vocalen

Als we één sterkste punt van de Motiv Go (Voice) moeten aanwijzen, dan is het toch wel de weergave van vocalen. Of het nu Belle and Sebastian zijn in Did The Day Just Go Like You Wanted?, Sam Himself in het country-achtige La Paz of Stuart Staples in het prachtige That Leaving Feeling: de Motiv Go's geven allebei stemmen prachtig weer. Vol, soepel en uitstekend verstaanbaar. Een tikje warm, misschien. Maar met een heel fraaie plaatsing, die je niet verwacht van een draagbare luidspreker. Zeker niet van dit toch bescheiden formaat.

Natuurlijk is dit niet het enige wat de speakers goed doen. Zoals geschreven: de toonbalans is prima, en de detaillering van individuele instrumenten is dat ook. Bovendien is het volume goed. De Motiv Go (Voice) kan hard, zonder te vervormen. Alleen op het maximale volume wordt hij wat scherp en klinkt hij niet meer zo aangenaam. Beter blijf je daar net een tandje of twee onder. Dat zal je omgeving ook waarderen.

Dynamore, of niet?

Teufel heeft een eigen techniek om muziek - en ander geluid, zoals bij een film of serie - ruimtelijker te doen klinken. Die heet Dynamore en tref je aan op bijvoorbeeld de soundbars van het merk. Maar ook de Motiv Go en Motiv Go Voice hebben een knopje om deze functie aan of uit te zetten. Dynamore werkt het beste op de lagere frequenties. Luister je naar een stevige soundtrack of een lekker pompeus nummer, dan hoor je het geluidsbeeld zich verbreden. Bij All These Things That I've Done van The Killers is het opeens bijna alsof je in een stadion staat. Goed, beetje overdreven, maar het klinkt een heel stuk grootser en ruimtelijker. 

Teufel Motiv Go Voice

Bij een Nocturne van Chopin is het effect nagenoeg onmerkbaar. Ook bij een kleiner, rustiger nummer als Bring Mich Auf Ideen van Garish of That Leaving Feeling voegt het weinig toe en klinkt het eerder kunstmatig. En muziek waarin al de nodige echo zit - zeg everything i ever wanted van Billy Eilish - klinkt Dynamore ronduit slecht.

Voor films is het wat ons betreft zeker een toegevoegde waarde. Zelfs kijkend op je smartphone klinkt John Wick die zich in een club door een zwik bad guys heen werkt opeens een stuk meeslepender. Daarover gesproken: de Motiv Go en Motiv Go Voice doen het prima als impromptu alternatief voor tv-, tablet- of smartphone speakers als je een film of serie kijkt. De goede stemweergave bewijst hier ook weer goede diensten, terwijl ook soundtracks en geluidseffecten prima klinken. Heel wat beter dan op ingebouwde miniluidsprekertjes. Bij de Motiv Go Voice moet je wel rekening houden met een vertraging, die sommige mensen als storend zullen ervaren.

Teufel Motiv Go Voice: hey Google

De Motiv Go Voice onderscheidt zich met zijn wifi-aansluiting en ingebouwde Google Assistent. Daarmee is het een alternatief voor Googles eigen Nest Audio speaker. Die kost een heel stuk minder, namelijk 100 euro. We hebben die niet beluisterd, dus kunnen geen vergelijking maken. Maar de ervaring met de Google Nest Hub en Pixel Tablet speakerhub was, in elk geval op het vlak van geluidskwaliteit, niet heel overtuigend. En de Motiv Go Voice heeft natuurlijk een ingebouwde accu: de Nest Audio werkt niet zonder stopcontact.

De microfoons in de Motiv Go Voice doen hun werk uitstekend. Ook op grote afstand pikken ze stemgeluid op. De speaker reageert vlot op commando's, we merken geen verschil met de apparaten van Google zelf. Hooguit reageert de speaker van Teufel wat minder vaak als dat niet de bedoeling is - dat is eerder een voordeel. De mogelijkheden zijn verder ook identiek: je kan muziek starten of stoppen, simpele vragen stellen, je agenda raadplegen, herinneringen voor jezelf vastleggen. Het bekende verhaal, zeg maar. 

Daar zitten ook de bekende nadelen aan. Google Assistent is niet heel ruim van begrip, ze verwijst al snel naar zoekresultaten op Google. Of je krijgt het standaardantwoord 'Sorry, I didn't understand'. Dat was pakweg vijf jaar geleden, toen deze techniek net nieuw was, beter te verteren dan in 2023. Tegenwoordig krijg je een stuk zinniger respons van taalmodellen als Bard of ChatGPT.

Een ander nadeel van de Motiv Go Voice is dat de accu langzaam leegloopt, ook als je niets doet. Zeker wanneer de microfoon actief is en de speaker dus continu meeluistert. Maar ook de verbinding met wifi snoept voortdurend wat capaciteit af. Dit in tegenstelling tot Bluetooth, dat alleen stroom verbruikt bij verbinding met een apparaat. Het gevolg: de Motiv Go Voice is na een paar dagen leeg, terwijl de Motiv Go nog ruime capaciteit heeft. Het zorgt ervoor dat je de Voice beter gewoon vast aan de adapter laat liggen, tenzij je 'm eens meeneemt op een dagtripje. En voor een langere vakantie moet de lader gewoon mee. Overigens kan je de resterende capaciteit van de accu zien, door kort op de aan/uitknop te drukken.

Conclusie: welke moet je hebben? 

Zoals gezegd klinken de twee speakers hetzelfde - in elk geval vergelijkbaar genoeg dat je daar de keuze niet vanaf moet laten hangen. Uiteindelijk is die keus vrij simpel. Wil je een speaker die vaak met je mee moet, dan is de Teufel Motiv Go de beste keuze. Hij kost minder, heeft geen vertraging en is daardoor geschikter voor games en video's. De accu gaat (veel) langer mee in standby en hij is bovendien in een paar mooie kleuropties verkrijgbaar, die je bij de Motiv Go Voice niet hebt. Oh, en hij is spatwaterdicht.

De Motiv Go Voice is juist bestemd voor mensen die wél de geluidskwaliteit van de Motiv Go willen, maar die graag willen combineren met de mogelijkheden van de Google Assistent. Inclusief 'handsfree' muziek luisteren met stemcommando's. Deze is voor kopers die de speaker alleen af en toe zullen meenemen, en hem meestal gewoon op zijn plek (en aan de lader) binnenshuis laten staan. De grotere accu en complexere hardware zorgen ook voor een hogere prijs. Gelukkig heeft Teufel nogal eens een aanbieding, waardoor beide modellen voordeliger te vinden zijn.

De geluidskwaliteit en constructie maakt beide tot aanraders, als je op zoek bent naar een compacte actieve luidspreker met ingebouwde accu. De Motiv Go is net wat aantrekkelijker, maar wie de voordelen van de Motiv Go Voice bekoren, heeft daar ook een hele fijne draadloze speaker mee.

Aanrader Augustus 2023

Teufel Motiv Go
Teufel Motiv Go Voice

Teufel Motiv Go in een oogopslag
Afmetingen 20 x 11 x 6 cm (BxHxD)
Gewicht 900 g
Luidspreker 2x 5 cm fullrange aluminium driver
2x passief membraan
59 - 20.000 Hz frequentiebereik
Robuustheid IPX5 sproeiwaterdicht
vermogen 20 watt RMS
Klasse-D versterker
Accu 3200 mAh li-ion
16 uur speelduur
Aansluitingen 3,5 mm lijningang
Draadloos WiFi 5
Chromecast

Bluetooth 5.0
Codecs: SBC, AAC
Bijzonderheden Handsfree bellen / speakerphone
Adviesprijs € 249,99
Koop Teufel

 

Teufel Motiv Go Voice in een oogopslag
Afmetingen 20,05 x 11,2 x 6 cm (BxHxD)
Gewicht 920 g
Luidspreker 2x 5 cm fullrange aluminium driver
2x passief membraan
59 - 20.000 Hz frequentiebereik
Robuustheid IPX5 sproeiwaterdicht
vermogen 20 watt RMS
Klasse-D versterker
Accu 5200 mAh li-ion
16 uur speelduur
Aansluitingen 3,5 mm lijningang
Draadloos Bluetooth 5.0
Codecs: SBC, aptX
Bijzonderheden Handsfree bellen / speakerphone
Adviesprijs € 299,99
Koop Teufel