Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Fairphone Fairbuds review: als je houdt van muziek én van de planeet

De nieuwe Fairbuds draadloze oortjes van Fairphone vallen op met een behoorlijk complete set functies, een nette prijs en bovenal duurzaamheid en repareerbaarheid: een unicum in de markt.
De nieuwe Fairbuds draadloze oortjes van Fairphone vallen op met een behoorlijk complete set functies, een nette prijs en bovenal duurzaamheid en repareerbaarheid: een unicum in de markt.

Draadloze oordoppen of TWS'en blijven heel populaire producten. Ze zijn klein, handig en makkelijk mee te nemen. Maar zijn ze ecologisch verantwoord? Draadloze oortjes repareren of onderdelen opsporen is in elk geval bijna altijd heel moeilijk. Zoniet onmogelijk. De Fairbuds van Fairphone willen daar verandering in brengen.

Voor Fairphone is het niet de eerste uitstap richting audio. Eerder lanceerde het Nederlandse bedrijf de Fairbuds XL, een draadloze over-ears hoofdtelefoon met noise-cancelling. Net als de nieuwe Fairbuds, is deze koptelefoon grotendeels opgetrokken uit hergebruikt materiaal. En is er aandacht besteed aan de werkomstandigheden, iets waarover fabrikanten meestal zedig zwijgen. Dat was eveneens het geval bij de True Wireless Stereo Earbuds, die Fairphone enkele jaren geleden presenteerde.

Een tweede rode draad is de herstelbaarheid, en dat is iets waarop de eerste oortjes van Fairphone lager scoorden. De nieuwe Fairbuds kunnen wél gerepareerd worden. Er zijn reserveonderdelen beschikbaar om dat zelf te doen. Dat is in het segment van draadloze oordoppen ongezien. Kortom, als je duurzaamheid hoog in de vaandel draagt, dan hebben die Fairbuds welllicht een grote aantrekkingskracht. De prijs van 149 euro is bovendien best scherp. Maar krijg je dan goedklinkende dopjes in je oren geduwd?

Fairphone Fairbuds: meer dan duurzaamheid alleen

Volop de kaart van duurzaamheid trekken zou al volstaan om een specifiek deel van de markt aan te spreken. Duurzaamheid is dan ook – terecht – een issue waar steeds meer mensen van wakker liggen. Als je kijkt naar de immense elektronische afvalberg die aangroeit met goedkope gadgets en onherstelbare producten, dan valt het probleem moeilijk te negeren.

Fairphone Fairbuds

Toch heeft Fairphone gezorgd voor relatief competitieve specificaties, rekening houdend met het prijspunt. De drie microfoons die er per kant zijn, voorzien bijvoorbeeld prima voor noise-cancelling en bellen. Multipoint is er eveneens, zodat je makkelijk kunt wisselen tussen pakweg pc en smartphone. Ook zijn de de toestellen niet echt zwaar en zijn ze  aan de buitenkant uitgerust met touchknoppen.

Op technisch vlak springt de codec-ondersteuning niet uit de band. Je kunt rekenen op SBC en AAC, maar niet het betere aptX of LDAC. Misschien een wijze beslissing, want die codecs verbruiken doorgaans iets meer en de Fairbuds zijn op het gebied van batterijleven geen uitblinkers. Reken op vijf uur gebruik met ingeschakelde ruisonderdrukking. Dat is niet slecht, zeker voor deze prijs, maar het kan beslist beter. Met hun IP54-rating zijn ze bestand tegen een regenbui of zweet van een sportsessie, maar onder de douche moet je ze niet meenemen. Dat geldt voor vrijwel alle in-ears.

Fairbuds herstellen is mogelijk

Vergeleken met elke draadloze headset die we kennen, zijn de Fairbuds heel herstelbaar. Hoewel sommige fabrikanten aparte vervangtoestellen en -cases aanbieden, hebben de meeste die optie niet. Wel moeten we opmerken dat meer merken het aanbieden dan het eerst lijkt. Alleen moet je daar vaak hard naar zoeken. Teufel en Shure bijvoorbeeld bieden heel expliciet vervangcases en -toestellen aan, maar dat is zeker niet altijd zo.

Fairphone Fairbuds

Zo kan je bijvoorbeeld bij Bose en JBL nieuwe laadcases aanschaffen, maar die moet zelf opzoeken op de website. Bij Sony moet je dan weer de onderdelen die je niet hebt verloren opsturen naar een servicecenter, om ze te koppelen aan een nieuwe oordop of case.

Door hun kleine formaat is het verliezen van een oortje nochtans wel een ding. Ook cases raken relatief vaak kwijt: mensen steken hun oortjes in en lopen dan rond, terwijl het laaddoosje per abuis ergens achterblijft. Op de langere termijn is er daarnaast de vraag hoeveel draadloze oortjes op de afvalberg belanden, omdat de ingebouwde accu’s niet langer meegaan. Gezien de verkochte aantallen vermoeden we dat dit er ontzettend veel zijn.

Een beetje handigheid is altijd welkom

Fairphone heeft over al die zaken duidelijk nagedacht. Naast de ‘duurzame productie’ die eigen aan het merk is, pakken de Fairbuds uit met een goede herstelbaarheid. Zowel de batterij in elk oortje als de accu in de case kan je als consument vervangen. Dat is een stap verder dan bij de eerste in-ears van Fairphone. Daarvoor kon je enkel een vervangoortje of -case aanschaffen.

Fairphone Fairbuds

Hoe haalbaar is het zelf herstellen? Voor de meeste mensen moet dat prima te doen zijn. Zelfs minder handige types worden niet echt uitgedaagd. Enkel de accu vervangen bij een in-ear vereist wat fingerspitzengefühl (en een langere vingernagel of een dunne plectrum van een gitaar). Je moet vooral voorzichtig de siliconen band over de batterijklep verwijderen; de kans bestaat dat je het anders breekt. Gelukkig kan je ook die los aanschaffen.

Vervangende onderdelen voor de Fairbuds zijn verrassend voordelig

Naast de accu's is het mogelijk om de ‘core’ in de case te vervangen. Dat is de elektronica, plus het gedeelte met de uitsparingen voor de oortjes. Hiervoor heb je een heel dunne Philips-schroevendraaier nodig. Dat lijkt ons niet echt een probleem; wie gelooft in het repareren van producten, zal vast geïnvesteerd hebben in een handige schroeverdraaierset.

Fairphone Fairbuds

Aansluitend is het mogelijk om de volledige buitenbehuizing van de case te vernieuwen. Ook interessant: mocht het plastic van dit omhulsel barsten omdat je - we zeggen maar iets - er per ongeluk op gaat zitten. Als je de volledige oplaadcase verliest, moet je dus zowel zo’n outer shell, een core en accu bestellen, en het geheel assembleren.

Positief, anders kun je deze herstelopties niet noemen. Nog beter is dat de reserve-onderdelen helemaal niet duur zijn. De batterijen voor de oordoppen kosten 9,95 euro per paar, terwijl een accu voor de case aftikt op 12,95 euro. Een nieuw toestel kost 44,95 euro, terwijl een ‘core’ 39,95 euro kost en een behuizing 12,95 euro. Dat is heel wat minder dan bij de weinige concurrenten die losse onderdelen bieden.

Fairphone Fairbuds

Bij Teufel bijvoorbeeld, kost een nieuw in-ear-toestel voor de Real Blue TWS 2 65 euro. Dat bedrag was tot voor kort een van de laagste op de markt. Met andere woorden, Fairphone probeert niet via reserve-onderdelen nog een groot stuk extra taart te veroberen. De prijzen zijn heel redelijk.

Draagcomfort van de Fairbuds: even wennen aan de pasvorm

De Fairbuds zijn kleinere toestellen, die je met een lichte draaibeweging in je oor aanbrengt. Het is even wennen, dat wel. Hun vorm is wat onconventioneel, met een ovaal aan de buitenkant en een toestel met dopje dat gekanteld is. De dop wijst naar 1 uur als je het toestel voor je houdt. Bij het insteken is de kans groot dat je de gevoelige touchknoppen aanraakt. Geen ramp, en verder werken de toetsen prima.

Dankzij wat strategische welvingen wordt elk toestel goed ondersteund in je binnenkant van je oorschelp. De pasvorm is vrij solide, al hadden we soms een wat onzeker gevoel over hoe vast ze echt zaten.  De meegeleverde siliconen dopjes tonen vuil heel snel, een eigenschap die de case eveneens deelt.

Fairphone Fairbuds

Fairbuds app: gaat voor de essentie

Soms gaat minimalisme heel ver. Zo ook bij de Fairbuds-app, die zo weinig opties biedt dat je hem gerust links kunt laten liggen. Hij heeft slechts twee functies: het uitvoeren van een firmware-update en het standaard geluid aanpassen. Dat gaat met een degelijke equalizer met acht banden. De touchbediening aanpassen of iets instellen qua noise-cancelling? Dat kan niet in de app.

Standaard presenteert de Fairbuds een egalere, neutralere klank die vooral het middengebied in de kijker zet. Bassen toevoegen doen we zelden, maar hier hebben we toch de neiging om de Bass Boost-preset te selecteren als we luisteren naar 'Natural Brown Prom Queen' van Sudan Archives. Gewoon, om het geheel wat meer body en impact te geven.

Uit de doos doen de Fairbuds het trouwens heel goed voor podcasts en audioboeken, terwijl sommige genreopnames ook wel uit de verf komen. De rustige jazz op 'Owl Song' van trompettist Ambrose Akinmusire bijvoorbeeld, met het gitaarspel van Bill Frisell mooi gedefineerd in de achtergrond. Maar toch, uiteindelijk hebben we bij 'EYEYE' van Lykke Li via de Studio-preset (die je helemaal instelt) wat gerommeld met de equalizer, om de eerder vlakke presentatie toch wat meer ruimtelijkheid en diepte te geven. Een stukje persoonlijke smaak misschien. Het positieve is wel dat je via de app de weergave goed kunt aanpassen. De vlakkere tuning is bovendien lang niet slecht voor uitgebreide Netflix-sessies, met name voor actiefilms met spectaculaire geluidseffecten die anders je oren wel eens zwaar belasten.

Ruisonderdrukking van de Fairbuds: eerder degelijk dan uitzonderlijk

De noise-cancelling van de Fairbuds is degelijk voor de prijs. Het grijpt zachter in dan we gewoon zijn van topmodellen zoals de Sony WF-1000XM5 of de Apple AirPods Pro. Dat zal mensen die snel klagen van druk in de oren of een akelige afsluiten van de omgeving aanspreken. Er komt hierdoor wel nog wat omgevingslawaai door de NC geprikt. De tv met een kinderprogramma in de naastliggende kamer of de vaatwas, is nog vaag hoorbaar als er geen muziek speelt. Echt storend is het niet; het zorgt zelfs dat je niet zo'n afgezonderd gevoel hebt. Best nuttig als je niet graag uit je vel springt omdat er plots iemand naast je staat.

Bij onze synthetische test met een loeiharde video van een treinreis door sneeuw presteren de Fairbuds opnieuw behoorlijk dan wel excellent. De vermoeiende lage herrie is grotendeels weg, van de rolgeluiden blijft echter veel over. Op een bus of een trein lijkt dit nog wel bruikbaar, al mis je wel de rust die duurdere in-ears met noise-cancelling kunnen bieden. Die laten het toe om het volume van je muziek lager te zetten. Tijdens een vlucht zal je misschien meer stilte wensen dan de Fairbuds je kunnen bieden.

Goede gesprekspartner

Zoek je oortjes waarmee je goed je collega's kunt verstaan? Dan zit je met de Fairbuds gebeiteld. De transparantiemodus werkt namelijk heel goed. Spraak van mensen rond je wordt natuurlijk doorgegeven, zonder kunstmatige klanken die irriteren. Dat is vaak anders. Ook bij het bellen kun je (of liever: je gesprekspartner) rekenen op een goede spraakkwaliteit. Vooral binnen; buiten rondlopen op een winderige dag heeft veel invloed op de geluidskwaliteit die de microfoons leveren. Zeker als er net een windvlaag recht op de microfoons blaast wordt verstaanbaarheid uitdagender. Misschien moet je gewoon niet in een storm gaan bellen.

Conclusie

Hoewel ze op technisch vlak niet echt bakens verzetten, bieden de Fairbuds je wel een manier om eerlijk en duurzaam in goede kwaliteit naar muziek te luisteren. De goede herstelbaarheid, gekoppeld aan lage prijzen voor reserveonderdelen zijn echte (en helaas unieke) pluspunten. Als je houdt van muziek en van de planeet, vind je in deze draadloze oordoppen een eerbaar compromis. Bovendien is de prijs van de Fairbuds alleszins redelijk, terwijl ze door hun repareerbaarheid een stuk langer moeten meegaan dan andere in-ears. Ze zijn kortom niet alleen een goede deal voor de aarde, maar ook voor je portemonnee. Daardoor nemen we de niet bijzondere accuduur en de middelmatige noise-cancelling graag voor lief.

Goede Deal April 2024

Fairphone Fairbuds

Fairphone Fairbuds in een oogopslag
Kleuren Zwart/doorzichtig, Wit
Afmetingen
&
Gewicht
Oortje:
28,7 x 24,6 x 21 mm, 5 g

Oplaadcase:
6,5 x 6,5 x 2,7 cm, 68 g
Geluid 11 mm dynamische driver
20-20.000 Hz
104 dB gevoeligheid
16 Ohm weerstand
ANC Actieve ruisonderdrukking
Omgevingsgeluidmodus, windruisonderdrukking
3 microfoons per oortje
Accu 45 mAh (per oortje)
500 mAh (oplaadcase)
Spreek/speeltijd:
5 uur met ANC, 6 uur zonder ANC
25 uur zonder ANC, incl. case
Oplaadtijd:
2 uur (case + buds)
10 min. laden voor 1,5 uur spelen
Verbinding Bluetooth 5.3, Multipoint
Profielen: A2DP, AVRCP, BLE, HSP, HFP
Codecs: SBC, AAC
Bijzonderheden Google Assistant & Apple Siri compatible
100% hergebruikte zeldzame aardmetalen, tin, plastic
100% Fairtrade goud, kobalt en zilver
3 jaar garantie
Repareerbaar
Adviesprijs € 149,99
Koop bij Fairphone