Review   |   Televisies

Hisense 100E7NQ PRO review: betaalbare bioscoopformaat televisie

De Hisense 100E7NQ levert een bioscoopervaring zonder dat je aan de slag hoeft met een projector en een scherm, voor een zeer scherpe prijs.
De Hisense 100E7NQ levert een bioscoopervaring zonder dat je aan de slag hoeft met een projector en een scherm, voor een zeer scherpe prijs.

Tot voor kort was het antwoord voor betaalbaar beeld op bioscoopformaat: een projector. Niet meer, want televisies met een diagonaal van pakweg 2,5 meter zijn sinds kort betaalbaar te noemen. Althans, een aantal modellen van een aantal aanbieders. De Hisense 100E7NQ Pro is daar een voorbeeld van, als topmodel van de E7N-lijn van 2024. Op zoek naar tv die een echte thuisbioscoop moet zijn? Misschien is het deze wel.

Deze lijn is voorzien van full array local dimming achtergrondverlichting (met 256 zones) voor een hoog contrast. Weliswaar niet op basis van miniled zoals in de U7N en U8N, maar toch iets wat tot voor kort voorbehouden was aan luxe topmodellen. Daarnaast kan het paneel 144 beelden per seconde tonen, wat interessant is voor (pc) gamers. Uiteraard bevat het hdmi 2.1 en, als Hisense televisie, het VIDAA smart tv platform.

Gezien het formaat van het toestel konden we dit niet testen in onze eigen omgeving, maar hebben we de tests uitgevoerd op locatie bij Hisense. Daarbij hadden we de volledige autonomie, Hisense had geen invloed op onze procedure of uitkomsten. Een klein aantal standaardtests konden we op deze locatie niet uitvoeren, maar deze hebben geen invloed op de conclusie.

Design van de Hisense 100E7NQ Pro: groot, maar bescheiden

Opvallen doet deze Hisense vooral door zijn schermformaat. Wat design betreft is hij eerder bescheiden, al is de afwerking prima. Vooraan zien we een donkergrijs gesatineerd metalen omlijsting van ongeveer een centimeter breed. Op dit grote formaat valt dat nauwelijks op. De achterzijde heeft een wat meer industrieel uiterlijk, met versterkingsribben en bovenaan links en rechts een handvat. Geen overbodige luxe als je eens 60 kg aan tv moet verplaatsen. De behuizing van de elektronica en aansluitingen bevat een grote woofermodule.

De Hisense 100E7NQ-PRO is duidelijk bedoeld voor installatie op een meubel. De twee stevige staafvoeten uit geborsteld metaal tillen het scherm amper 3,5cm boven het meubel. Dat is eigenlijk te weinig als je een soundbar wil plaatsen, zelfs als we de rand van 1,5 cm onderaan nog meerekenen. Hisense voorziet geen opties voor wandmontage in de doos. Het toestel is er wel geschikt voor, en vereist een VESA 600x400 wandbeugel.

Aansluitingen van de Hisense 100E7QN Pro

De tv heeft dezelfde selectie aansluitingen als de U79NQ-reeks. Er zijn vier hdmi-poorten, twee met 18Gbps bandbreedte en twee met de volledige hdmi 2.1-bandbreedte (48 Gbps). Hij ondersteunt tot tot 4K@144Hz (via pc); met spelconsoles kan je tot 4K@120Hz gaan. Gamen op zo een reuzengroot scherm is ongetwijfeld verleidelijk, en Hisense positioneert het toestel dan ook voor gamers (en sportfans).

Hisense 100E7NQ Pro aansluitingen

Voor gamers biedt het ook ALLM en variabele verversingssnelheid (VRR). Zowel HDMI VRR als AMD FreeSync zijn mogelijk. Op locatie konden we niet testen of het ook Nvidia G-Sync compatible is - maar dat ligt wel in de lijn der verwachting. De input-lag kwam uit op 15,8ms (4K60, op locatie konden we 4K120 niet testen). Dat is een zeer goed resultaat.

Helaas staat ook op dit toestel ARC/eARC op een van de 48Gbps-poorten. Wie een soundbar aansluit, houdt zo maar een 4K120-poort over, niet handig als je meer dan één 4K120-bron (lees: Xbox Series X, PlayStation 5 of game PC) hebt.

De ethernetpoort, optische audio-uitgang en een usb-poort wijzen naar achter. Dat kan bij wandmontage wat hinderen als je de tv erg strak wil laten aansluiten tegen de muur. Alle andere poorten wijzen opzij. Voor live tv is er een enkelvoudige tv-tuner, een antenne-aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Opnemen of live tv pauzeren is mogelijk als je externe usb-opslag aansluit.

VIDAA U7, installatie en gebruiksgemak van de Hisense 100E7NQ Pro

De E7N-reeks gebruikt net als elk Hisense toestel VIDAA U als smart tv-platform. Net zoals op de andere Hisense-modellen die we dit jaar al testten, is de ervaring erg vlot. Voor een volledig overzicht van wat VIDAA 7 te bieden heeft verwijzen we je door naar de test van de Hisense 65U79NQ. We stippen nogmaals het gebrek aan Belgische apps (en sommige Nederlandse apps) aan; dat is een minpunt in 2024. Hisense liet wel weten dat het dit jaar nog HBO Max, TV Vlaanderen/Canal Digitaal en Streamz verwacht. Er is dus verbetering in zicht.

Hisense 100E7NQ Pro VIDAA U Home

De tv deelt zijn afstandsbediening met de U79NQ. Dat is een nieuwe versie met ingebouwde oplaadbare batterij en fotovoltaïsch paneel. De remote is vrij lang omdat het zonnepaneel aan de voorzijde zit. Dat staat staat het gebruiksgemak niet in de weg. De aangename vormgeving, en zachte maar duidelijke toetsaanslag maken deze remote echt een plezier om mee te zappen.

Hisense 100E7NQ Pro remote

Beeldkwaliteit van de Hisense 100E7NQ Pro: voldoende contrast

De Hisense 100E7NQ Pro is uitgerust met een VA-paneel. De kijkhoek viel lastig te testen op locatie, een vrij kleine kamer. Dan is de kijkhoek beoordelen van een reuzengroot scherm niet gemakkelijk. Het leek er wel duidelijk op, dat je net als bij alle andere VA-panelen moet opletten dat je niet te ver opzij zit. Bij een groot scherm is dat effect overigens nog meer uitgesproken overigens.

De uniformiteit was uitstekend, erg belangrijk voor zo’n groot scherm. We bespeurden geen problemen in donkere beelden. In heldere beelden waren er heel vaag een paar verticale banen zichtbaar, en aan de rechterzijde in beeld een lichtjes rozig getinte band op testbeelden. Tijdens gewoon kijken stoorde dat niet. De achtergrondverlichting gebruikt zoals geschreven geen minileds, en heeft dus wat minder zones. Dat zijn er 16x16 (256), maar het bleek in de praktijk voldoende voor een behoorlijk ANSI-contrast van net geen 7.000:1 in Filmmaker mode.

Hisense 100E7NQ Pro local dimming

We weten dat Hisense heel voorzichtig is met zijn dimming-aanpak, zo was in Filmmaker mode de lokale dimming ingesteld op laag. We vonden het beeld wat knapper met die instelling op medium. Je krijgt dan meer contrast, en vooral dieper zwart. De aansturing is goed, ze licht nooit te laat zones op, maar heldere voorwerpen op donkere achtergrond laten wel een heel vaag lichtspoor achter. Ook dat is mogelijk te wijten aan de genoemde voorzichtige aanpak. Snel dimmen van grotere zones kan gemakkelijker zichtbaar zijn.

Het beeld toonde erg veel schaduwnuance, iets te veel zelfs. Onze nachtscène uit The Revenant leek bijna bij schemer gefilmd. Opnieuw, met local dimming op medium is dat beter. Ook in HDR levert hij veel schaduwnuance, maar de donkere House of the Dragon testscène verloor ook wat scherpte; je raadt het al, omdat de dimming erg voorzichtig is en in dit soort scènes gaat daardoor niet alleen contrast, maar ook wat detail verloren.

Meer piekhelderheid         

Deze 100 inch tv haalde op ons 10% testvenster 920 nits, op het 25% venster zelfs 1.052 nits. Dat is een goede keuze, je zit met gemiddelde helderheid eerder rond de 25%. Op het volledig wit scherm bleef er nog 537 nits over.

Het kleurbereik zit net onder de grens voor goede HDR-weergave, 89% P3 (we leggen de grens op 90%), maar we geven toe dat je dat in praktijk niet zal merken. De 100E7NQ gebruikt dezelfde processor als de hoger geplaatste ULED-modellen, waardoor ook deze tv kan profiteren van HDR10+ Adaptive en Dolby Vision IQ met Precision Detail. Vooral dat laatste is een belangrijk voordeel, want niet alleen zijn Dolby Vision de mooiste HDR-beelden, dankzij Precision Detail halen ze ook nog eens het beste contrast en detail uit deze tv.

De HDR10 Filmmaker Mode levert ook uitstekende beelden, maar Hisense lijkt metadata te negeren en altijd tot 10.000nits te tonemappen. Daardoor verliest het beeld wat van zijn helderheidspotentieel, vooral omdat de meeste content maar tot 1.000 nits gaat en het dus niet nodig is om nog te tonemappen. ‘HDR Tonemapping’ kan je activeren in de instellingen en zou een dynamische tonemapping moeten geven die de content optimaler weergeeft. Het zet inderdaad contrast wat beter in de verf, maar het maakt ook beelden te helder, en veroorzaakt in sommige gevallen ook het verlies van wat helderheidsdetail. We lieten het liever uitstaan. Wie een meer punchy beeld wil, kan het overwegen.

De Filmmaker mode is zowel in hdr als sdr goed gekalibreerd, met een mooie neutrale grijsschaal en prima kleurweergave. Het is zeker genieten op dit grote scherm, de beelden laten een zeer mooie indruk na.

Beeldverwerking van de Hisense 100E7NQ Pro

Met dezelfde processor als in de ULED-modellen verwachten we gelijkaardige prestaties. Dat bevestigen de testsen al snel. De tv scoort goed op de meeste vlakken zoals upscaling, deinterlacing en ruisonderdrukking. Enkel met oudere content, zeker als die wat blokvorming heeft door zware MPEG-compressie, heeft hij het moeilijker. Dat soort beeldfouten is moeilijk weg te werken. Kleurstroken in subtiele gradiënten elimineert hij enkel als ze niet te zwaar zijn. Erg nuttig op dit formaat is de ‘superresolutie’ instelling. Die geeft het beeld wat extra scherpte zonder daarbij fouten te maken. Ook ‘adaptief contrast’ kan je overwegen (zij het beter enkel in de laagste stand), om het beeld wat extra diepte te geven.

Het paneel heeft een goede bewegingsscherpte en ook op dit model kan je gebruik maken van een 240Hz verversingsfrequentie. Dat verbetert de bewegingsscherpte, maar kost bij 4K-content wel wat verticaal detail. Op dit grote formaat valt dat ook iets meer op, dus we zijn iets terughoudender om het te gebruiken. Wanneer je game PC Full HD @240Hz aanlevert, verlies je niets en is er geen probleem, maar voor 4K-content laat je het beter uit.

Audiokwaliteit van de Hisense 100E7NQ Pro

Het 2.1-systeem omvat twee drivers met 15W aan versterking elk, en een 20W woofer. Voor dit beeldformaat vinden we dat aan de lichte kant. Er is weliswaar ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, maar zonder upfiring luidsprekers ga geen bioscoopgeluid met hoogte-effecten ervaren. Ook deze test is lastig op locatie te beoordelen.

Volume levert hij in elk geval ruimschoots, en de processor grijpt in als je over de schreef gaat, al zal dat bij normale volumes weinig voorkomen. De klank was redelijk goed, misschien wat scherp, maar prima gezien de prijs. Om niet onder te doen voor het beeld zouden we een soundbar adviseren.

Conclusie

Deze Hisense is erg aantrekkelijk als je op zoek bent naar bioscoop-stijl beelden, maar een projector je niet aanspreekt. Het grote scherm zet je echt midden in de actie. Het is spijtig dat Hisense zichzelf wat punten afneemt door zijn hdr-aanpak, al belet dat gelukkig niet dat hij knappe beelden levert. Er zit gewoon meer in. Dolby Vision IQ met Precision Detail haalt het prachtige potentieel van deze tv wel naar boven.

Hisense hoopt tegen het einde van het jaar wat extra streamingapps in de bibliotheek te hebben, dat is momenteel nog een minpunt. Groot beeld, knappe kleuren, veel schaduwdetail en voldoende contrast en helderheid: de Hisense 100E7NQ-PRO heeft het allemaal. Een vlot smart tv-systeem en de nodige features voor gamers maken hem voor heel wat kijkers aantrekkelijk. En dat voor iets meer dan 3000 euro. De TCL 98C805 zit weliswaar rond dezelfde prijs en scoort net iets beter, maar we hebben de Hisense ook al rond de 2500 euro in de winkel gezien. Voor dat bedrag is het absoluut een koopje.

Goede Deal Augustus 2024

Hisense 100E7NQ Pro

Hisense 100E7NQ Pro in een oogopslag
Beeldscherm 100 inch (165 cm) QLED LCD
FALD backlight, 256 zones
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ Precision Detail, HLG
Geluid 2x 15W + 20W
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD), DTS:X
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR
2x USB
Composiet video + stereo minijack
Optisch digitaal audio uit
Hoofdtelefoon
Ethernet
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV VIDAA U7
Energieverbruik SDR 158 watt (E) / HDR 350 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
223,5 x 132,2 x 50 cm, 62,5 kg

zonder voet:
223,5 x 128,6 x 10,1 cm, 60 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 514 nits,
HDR: 586 nits

10% venster: 
SDR: 647 nits
HDR: 920 nits

100% venster:
SDR: 485 nits
HDR: 537 nits

Contrast: 
3480:1 (native)
6949:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6888 K
Gamma: 2,29
Grijsschaal (dE2000): 1,68
Kleurafwijking (dE2000): 1,35

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 3
P3-dekking: 89,1%
Adviesprijs € 3499
Kopen

Bol.com

MediaMarkt