Review   |   Laptops

Huawei Matebook X Pro 2024 review: de beste ultraportable laptop van 2024?

In deze 1,35 cm dunne, 980 gram lichte Huawei laptop zit een Intel Core Ultra 9 processor en een van de beste beeldschermen die je momenteel kan kopen.
In deze 1,35 cm dunne, 980 gram lichte Huawei laptop zit een Intel Core Ultra 9 processor en een van de beste beeldschermen die je momenteel kan kopen.

Huawei verkeert in de uitdagende omstandigheid, dat de Amerikaanse regering een groot aantal bedrijven verboden heeft om zaken te doen met de Chinese leverancier van smartphones, tablets, wearables en nog veel meer. Met de smartphonemarkt buiten China de facto afgesloten voor het bedrijf, heeft het zich met overgave geworpen op andere producten om de Westerse markt te verleiden. De Huawei Matebook X Pro 2024 is een uitstekend voorbeeld. Deze lichtgewicht laptop kan zich meten met de beste van de bekende namen uit de VS en Taiwan. Het is daarom extra spijtig dat het maar de vraag is of er een opvolger komt. Deze gloednieuwe Matebook is in elk geval nog wél verkrijgbaar, zij het alleen rechtstreeks via Huawei.

Huawei Matebook X Pro 2024: begeerlijke lichtgewicht

De vraag met betrekking tot toekomstige modellen heeft ermee te maken, dat de Amerikaanse regering nu ook Intel heeft verboden om chips te leveren aan Huawei. Volgens het bedrijf heeft dat geen gevolgen voor de beschikbaarheid van de Matebook X Pro 2024. Gelukkig maar, want los van de politieke situatie is de Matebook X Pro meer dan voldoende interessant om te bespreken én aan te schaffen.

Huawei Matebook X Pro (2024)

De reden daarvoor is, dat Huawei met deze laptop een paar zaken combineert, die - bij mijn weten - niemand anders in één laptop samenbrengt. Het is een extreem lichte laptop (minder dan 1 kilo), maar wel voorzien van de krachtigste Intel Core Ultra processor van dit moment. Die heeft bovendien voldoende koeling om niet helemaal afgeknepen te worden. Dat is gezien de dikte van iets meer dan een centimeter opmerkelijk. Koeling vergt nu eenmaal ruimte voor ventilatoren, en gewicht voor warmtegeleidende materialen. 

Huawei Matebook X Pro 2024

Toch zit het bijzondere van de Matebook X Pro 2024 niet per se in die combinatie van gewicht en prestaties. Er zijn meer fabrikanten die dunne, snelle laptops maken. Waar de Matebook X Pro zich onderscheidt, is met de aandacht voor zaken waar je als gebruiker dagelijks veel meer van merkt dan snelheid alleen. Zoals het beeldscherm. Dat is niet alleen een oled-paneel met zeer hoge resolutie en een hoge beeldsnelheid, maar ook een touchscreen. Desondanks is het - en dat is het bijzondere - flinterdun. Daardoor is de balans van de laptop veel beter dan bij andere modellen met een aanraakgevoelig scherm.

Naast het beeldscherm - waar deze review verderop uitgebreid op terugkomt - is ook de aandacht voor geluid bovengemiddeld. Laptops staan niet bekend om hun audioprestaties. Dunne laptops al helemaal niet. Huawei stopt maar liefst zes luidsprekers in de Matebook X Pro 2024, voor zowel hoge als lage tonen. Daarbij is signaalverwerking aanwezig om de speakers beter te laten klinken, dan je op basis van hun afmetingen zou verwachten. 

Het toetsenbord en touchpad zijn eveneens van hoog niveau. Ondanks de geringe dikte van de laptop heeft Huawei een responsief toetsenbord met toetsen met merkbare travel weten in te bouwen. Het touchpad maakt gebruik van haptische feedback (zoals het Force Touch trackpad op MacBooks) en is erg groot. 

Het eindresultaat is dat je als gebruiker een zeer aangename laptop onder de vingers hebt, die zowel op tafel als op schoot goed gebalanceerd voelt, snel reageert en op meerdere manieren te bedienen is. Natuurlijk zijn er ook zaken aan te merken: geen enkele laptop is perfect. Maar de Matebook X Pro komt aardig in de buurt. In deze review komt elk aspect aan bod. 

Constructie en gevoel in de hand: stevig en elegant

De Matebook X Pro 2024 komt in Nederland in twee edities beschikbaar. Eén van 1999 euro met een Core Ultra 7, 16 GB werkgeheugen en 1 TB opslag, en een van 2499 euro met een Core Ultra 9 met 32 GB werkgeheugen en 2 TB opslag. Het is die laatste uitvoering die TechFi voor deze review ontving. Huawei levert de laptop in een luxe ogende, grotendeels plasticvrije doos. Deze is opgetrokken in stemmig zwart met goud opdruk, en bevat als enig plastic een verpakking om een verloopkabeltje. Dat is prettig en wel zo duurzaam.

Huawei Matebook X Pro (2024) verpakking

De Huawei Matebook X Pro 2024 zelf is opgetrokken uit een magnesium-aluminium legering. Daarvan bedienen veel fabrikanten zich bij het maken van lichtgewicht laptops. Het materiaal is zeer stijf, terwijl het amper wat weegt. Het resultaat is een laptop van 980 gram, die je met twee vingers kan oppakken. Veel ultraportable laptops zijn met 13 inch net wat kleiner dan deze Huawei. Door zijn 14-inch formaat voelt het nog wat lichter aan dan verwacht.

Huawei Matebook X Pro (2024)

Een nadeel van het gebruikte magnesium-materiaal, is dat het zonder nabewerking erg gevoelig is voor vingerafdrukken. Daarnaast oogt het als plastic, wat niet aansluit bij de verwachting van luxe die je zal hebben bij een ultralichtgewicht laptop. Huawei heeft de Matebook X Pro van een coating voorzien, die aan beide zaken wat doet. Niet alleen houdt deze amper vingerafdrukken vast; het zorgt er ook voor, dat de laptop luxer aanvoelt. De in blauw-grijs uitgevoerde Matebook X Pro voelt wat ruw onder de vingers. Het is net genoeg textuur om aangenaam te zijn, zonder te irriteren. Alleen het touchpad is spekglad, waardoor je direct ook op de tast voelt als je de grenzen daarvan bereikt. Ook dat is overigens amper gevoelig voor zichtbaar achtergebleven vingerafdrukken.

Het lichte gewicht betekent niet dat je inboet op stevigheid. Ja, als je veel kracht uitoefent midden op het toetsenbord, veert het een beetje mee. Je moet wel een hele zware hand van tikken hebben, om dat in de praktijk te merken. Het scherm kan je redelijk eenvoudig torderen, wat niet zo vreemd is: het is dun en gebaseerd op een flexibel oled-paneel. Maar het is ook niet erg, want het is erop gemaakt. Sterker, de flexibiliteit zorgt ook voor bescherming bij onverhoeds onvoorzichtig oppakken of laten vallen.

Openen van de laptop kan met een vinger, dankzij een doordacht design met een uitsparing ter hoogte van het touchpad. Het scherm valt daar overheen. Het scharnier geeft voldoende tegendruk, maar niet te veel. Daardoor blijft het scherm in elke gewenste positie staan. Helemaal plat leggen kan overigens niet.

Aansluitingen van de Huawei Matebook X Pro 2024

Qa aansluitingen levert deze editie van de Matebook X Pro iets in op zijn voorganger. Die vorige versie had vier usb-c poorten, waarvan twee Thunderbolt 4 en twee met displayport alt. Het maakte niet uit in welke je de voedingsadapter stak: opladen kon met allemaal. Dat is ook zo bij de 2024 uitvoering, maar het aantal aansluitingen is wel teruggebracht naar drie stuks. Links zitten twee usb-c aansluitingen met Thunderbolt 4, rechts zit nog een usb-c voor beeld, data en voeding. 

Huawei Matebook X Pro (2024) aansluitingen links

Ook de 3,5 mm audio-aansluiting is gesneuveld. Dat is een opmerkelijke keuze, zelfs Apple heeft het nog niet aangedurfd om die weg te laten van zijn MacBooks. Het betekent dat je bent aangewezen op usb-c of Bluetooth. Heel voorkomend levert Huawei een bedrade usb-c headset mee, dus je hoeft niet nog extra te investeren om met oortjes te videobellen. Ook een verloopje van usb-c naar usb-a zit in de doos.

Huawei Matebook X Pro (2024) aansluitingen rechts

Meer aansluitingen zijn er niet. Aan de rechterzijde zit alleen nog een schuifje om de webcam hardwarematig uit te schakelen. Voor opladen gebruik je dus een van de drie usb-c poorten. Huawei levert een compacte lader mee, die de laptop desgewenst razendsnel kan bijladen. Desgewenst, want je kan er zelf voor kiezen om deze 'turbostand' te activeren, eenmalig of continu. Voor de levensduur van de accu is het aan te raden dit alleen te doen wanneer je snel meer prik nodig hebt. 

Toetsenbord en touchpad

Als 14-inch laptop heeft de Matebook X Pro 2024 geen volledig toetsenbord. Er is simpelweg geen ruimte voor een numeriek deel. Het formaat laat wel de aanwezigheid van naar boven gerichte speakers toe. Daartussen zit het toetsenbord, dat opmerkelijk prettig typt. De toetsen hebben ondanks de geringe dikte van de laptop voldoende travel om elke aanslag te voorzien van duidelijke feedback. Het toetsenbord is voorzien van verlichting, zodat je ook in donkere omgevingen je weg kan vinden.

Huawei Matebook X Pro (2024) toetsenbord en touchpad

De layout is prettig, met een grote linker- en rechter-shift toets, en zowel links als rechts alt- en ctrl-toetsen. Een Copilot-toets zit er niet op, en dat is wat mij betreft geen gemis. Als er wat te zeuren valt, zijn het de cursortoetsen. Het linker- en rechterpijltje zijn op volledige hoogte uitgevoerd, omhoog en omlaag op halve hoogte. Ook de functietoetsen zijn kleiner. Dit is allemaal eerder standaard voor laptops, dus veel zout valt er op die slak niet te leggen. 

Het touchpad is zoals gezegd voorzien van haptische feedback. In plaats van mechanische schakelaars simuleert het met een trilmotor het gevoel van indrukken of klikken. Je moet het weten, want het voelt precies als een 'gewoon' touchpad. Het is superglad, waardoor je vingers er moeiteloos overheen glijden. Met een van de Huawei applicaties kan je veel aanpassen aan het gedrag en mogelijkheden van het touchpad, een voordeel van een programmeerbaar digitaal apparaat, versus een mechanische uitvoering. Het formaat is riant te noemen. Diagonaal meet het net geen 15 centimeter, en het loopt door tot de rand van de laptop.

De gebruikte techniek maakt diverse niet-standaard aanraakcommando's mogelijk. Je kan deze activeren met de Huawei Freetouch applicatie. Standaard staan ze aan. Je kan het volume regelen door aan de rechterkant van het touchpad je vinger verticaal heen en weer te bewegen, of door een video spoelen door hetzelfde te doen aan de bovenrand, maar dan horizontaal. Overigens werken de Microsoft Precision commando's ook gewoon (bijvoorbeeld drie vingers horizontaal bewegen voor een app overzicht, of naar beneden om alle vensters te minimaliseren). Mede dankzij de haptische techniek is het beslist een van de beste touchpads die ik onder de vingers heb gehad.

Beeldscherm van de Matebook X Pro 2024: van het hoogste niveau

Het beeldscherm van de Huawei Matebook X Pro 2024 is om meerdere reden bijzonder. Het gebruik van oled-techniek is anno 2024 niet eens meer opmerkelijk, vrijwel elke fabrikant biedt deze techniek wel in luxere laptops. Huawei gebruikt echter een oledpaneel dat is ontwikkeld voor vouwbare apparaten. Het is daardoor extra dun, wat een bijzonder dun en licht scherm mogelijk maakt. Daardoor staat de laptop ook met een ver uitgeklapt scherm nog stabiel op schoot. En dat terwijl ook een aanraakgevoelige laag in het scherm is verwerkt. Je kan met je vingers scrollen, vensters verplaatsen en foto's vergroten, bijvoorbeeld. Touch is wat mij betreft geen vervanging van touchpad en toetsenbord, maar wel een welkome aanvulling.

Huawei Matebook X Pro 2024

Daarmee is bepaald niet alles gezegd over het scherm. Het heeft een vrij zeldzame 3:2-verhouding, nog net wat vierkanter dan de 16:10-verhouding die steeds meer fabrikanten (weer) toepassen. Prettig, want veel toepassingen gebruiken meer verticale dan horizontale ruimte. Voor werken met documenten, spreadsheets en presentaties is dit erg prettig, want je hebt meer ruimte voor gereedschappen rond je werkveld. Voor video's betekent het wel, dat de zwarte balken boven en onder het beeld wat groter zijn.

Daar hoef je niet om te treuren, want met 3120x2080 beeldpunten heeft het scherm meer dan voldoende pixels om ook bij gedeeltelijk gebruik video's haarscherp te tonen. Dat doet het bovendien met een grote kleurenrijkdom: het paneel kan nagenoeg 100% van de DCI-P3 kleurruimte weergeven. In combinatie met een hoge piekhelderheid van meer dan 1000 nits ziet hdr video er magnifiek uit. Ook vermeldenswaard is de ondersteuning voor een hoge beeldsnelheid: het scherm kan schakelen tussen 60 en 120 beelden per seconde. Scrollen voelt daardoor aanmerkelijk soepeler aan dan bij een gewoon 60Hz-scherm.

Huawei Matebook X Pro 2024 refresh rate instellingen

Ten slotte levert Huawei de Matebook X Pro 2024 met een keur aan voorgekalibreerde weergavemodi. Naast het 'native' profiel kan je onder meer kiezen uit sRGB, Display P3 en AdobeRGB. Schakelen hiertussen - en nog heel wat meer opties - gaat niet via het instellingenscherm van Windows, maar met een eigen applicatie. Die roep je op door met de rechtermuistoets op het bureaublad te klikken en te kiezen voor 'meer opties'. Een link naar beeldbeheer verschijnt dan. Met een druk daarop open je de app, waarmee je instantaan kan schakelen tussen de verschillende kleurbereiken.

Testresultaten beeldscherm

Uiteraard heb ik het beeldscherm met zijn vele weergavemogelijkheden uitvoerig getest, onder andere met Portrait Displays Calman Ultimate software. Hiermee is de kleurnauwkeurigheid van het scherm zeer precies in kaart te brengen. Het voert te ver om alle testresultaten hier op te nemen (zie daarvoor de tabel, en onderstaande schermafbeeldingen). De korte versie is: het beeldscherm van de Huawei Matebook X Pro is extreem goed afgesteld. Beter dan elke andere laptop die ik recentelijk onder de vingers heb gehad. Of je nu kies voor sRGB, Display P3 of AdobeRGB, de afstelling is ruimschoots nauwkeurig genoeg voor professionele grafische toepassingen. Foto's en video's bewerken kan zonder je zorgen te maken over kleurfouten achteraf. 

De hdr-weergave vertoont iets grotere afwijkingen, maar het is niet realistisch om een systeem als dit voor hdr-productie te gebruiken. Daar komt bij dat ook de hier gemeten afwijkingen relatief bescheiden zijn. Het scherm levert de beloofde DCI-P3 dekking en biedt nauwkeuriger hdr-weergave dan heel wat andere oled-laptops. 

Los van de kleurweergave is het scherm ook opvallend helder. De meeste laptops zonder miniled-scherm beloven hooguit 500 nits, maar de meting laat zien dat ook bij standaard dynamiek de Matebook X Pro 2024 ruimschoots de 600 nits passeert. Werken in volledig zonlicht blijft vermoedelijk een brug te ver, maar met deze laptop kan je eerder buiten aan de slag kan, dan met de meeste. De piekhelderheid in hdr-weergave overstijgt de beloofde 1000 nits overigens ruimschoots, bij een 5% venster wordt de 1200 nits aangetikt. Er zijn weinig oled-monitoren die dat kunnen claimen. Het contrast is uiteraard, het is oled, oneindig en daarmee van het hoogste niveau.

Huawei Matebook X Pro 2024 Calman HDR Peak luminance P3

De gebruikte processor heeft een relatief vlotte videokaart, waardoor gamen (in lage instellingen en resolutie) tot de mogelijkheden behoort. Om die reden is ook de responstijd van het scherm getest. Zoals verwacht - het is oled - is het een zeer snel scherm. 100% van de gemeten overgangen is voldoende snel om 120 beelden per seconde te tonen, zonder ghosting of zichtbare overshoot artefacten (reverse ghosting).

Huawei Matebook X Pro 2024 responstijden

Webcam en speakers van de Huawei Matebook X Pro 2024

De Matebook X Pro 2024 heeft een full hd webcam. Dat zegt niet zoveel, maar het is geen slecht exemplaar. Zeker bij enig omgevingslicht levert hij een prima plaatje af. In het pikkedonker wordt het een beetje waterverf, en zijn de kleuren ook minder fraai. Maar ook dan ben je nog duidelijk herkenbaar in beeld. Het is zeker niet de minste webcam die we ooit hebben gezien, maar het is niet het sterkste onderdeel van deze verder erg doordachte laptop. Met de Huawei Camera app kan je onder meer een app-onafhankelijke vervaging van je achtergrond instellen, en jezelf voorzien van een 'beauty filter'.

De webcam is vergezeld van een infraroodsensor, waardoor hij ook werkt voor gezichtsherkenning met Windows Hello. In de aan/uit-knop zit een vingerafdruklezer, dus je hebt twee biometrische inlogmogelijkheden tot je beschikking. 

Zoals geschreven zitten er maar liefst zes speakers in de Matebook X Pro, met aparte hoge- en lagetonen luidsprekers. De weergave is merkbaar beter dan van de meeste laptops. Daarbij helpt, dat de speakers omhoog gericht zijn. Bij de meeste laptops stralen ze naar beneden af.

De Huawei Sound app biedt nog een aantal aanpassingsmogelijkheden, waaronder een extra bas en een ruimtelijke verwerking. Met de extra bas is inderdaad wat meer laag hoorbaar. Laat wel duidelijk zijn dat je geen echte laagweergave hebt. De Matebook X Pro biedt een duidelijk groter register dan praktisch elke andere laptop, maar er is een limiet aan hoeveel bas je uit een klankkast van nog geen 1,5 centimeter hoog kan halen. Maar het is wel een laptop waarop je daadwerkelijk naar muziek kan luisteren, zonder dat het pijn aan je oren doet. De ruimtelijke stand is van minder meerwaarde, de standaard optimalisatie of met wat extra bas is beter te pruimen.

Software

Huawei levert de Matebook X Pro 2024 met een hoop eigen toepassingen. Bijvoorbeeld voor geluid, het touchpad, de camera, en de kleurprofielen voor het beeldscherm. Een apart PC Manager programma is er ook. Je kan het openen door twee keer te klikken op het meldingen pictogram in de taakbalk. Hiermee kan je onder meer updates downloaden en installeren. Ook bevat het een diagnostische module die moet helpen in geval van problemen. Daarnaast kan je er een rechtstreeks koppeling met een Huawei tablet of smartphone mee maken. Die kan je dan inzetten als extern beeldscherm of - bijvoorbeeld - webcam. Verder is er een apart instellingenscherm, dat je kan oproepen via een pictogram in de taakbalk.

De meest vermeldenswaardige functie van de Huawei software is een zogenaamde Turbo. Hiermee moeten programma's aanzienlijk sneller starten en reageren. Het werkt, voorzover ik begrijp, door het actieve venster extra systeembronnen toe te kennen. Het is lastig de effectiviteit in de praktijk te beoordelen, want de Matebook X Pro 2024 is van zichzelf al erg snel. 

Hardware en prestaties van de Huawei Matebook X Pro 2024

Huawei levert de Matebook X Pro 2024 in een paar verschillende configuraties. In de Benelux is alleen het model met een Core Ultra 9 185H beschikbaar, waarbij je alleen kan kiezen uit verschillende opslagcapaciteiten. De versie die TechFi kreeg beschikte over 2 terabyte aan ssd-opslag, naast 32 gigabyte werkgeheugen. In andere landen is ook een variant met een Core Ultra 7 155H leverbaar. 

Huawei Matebook X Pro 2024

De Core Ultra 9 185H is de snelste van Intels nieuwste 'Meteor Lake' generatie mobiele processors. Deze is voorzien van zes prestatiekernen, die elk twee taken per klokslag kunnen verwerken. Daarnaast zijn er acht 'efficiënte' rekenkernen voor algemene toepassingen, en nog eens twee die continu actief zijn voor weinig vereisende achtergrondtaken. Dit maakt het mogelijk het deel van de chip met de overige rekenkernen geheel uit te schakelen, als de laptop weinig om handen heeft. Verder vermeldenswaard is de Arc Graphics videokaart, die een stuk krachtiger is dan wat Intel tot dusver inbakte aan grafische rekenkracht, en de npu-rekeneenheid voor het verwerken van AI-algoritmes. 

In de Matebook X Pro 2024 mag deze chip tot 40 watt verstoken, wat veel is voor zo'n dunne laptop. Dat is althans de opgave van Huawei. Op basis van uitlezen met HWInfo64 liggen de limieten zelfs nog hoger, op 45 watt met kortstondige pieken naar 50 en zelfs 80 watt. Dit alles vermits de temperatuur binnen de perken blijft. De verhouding tussen warmte en prestaties van moderne processors is een ongekende balanceeracte. Die kan je eigenlijk ter kennisgeving aannemen, wat telt zijn de prestaties. 

Testresultaten prestaties

Om die in kaart te brengen is de laptop getest met een selectie zogeheten benchmarks, te weten Geekbench 6, PCMark10 en Cinebench R23. Laatstgenoemde is een goede test om de pure processorprestaties naar boven te brengen. Alle tests zijn zoals gewoonlijk op TechFi gedraaid zoals de laptop uit de doos komt, na het draaien van alle beschikbare updates via Windows Update en de software van de leverancier. De tests draaien we altijd zowel op de stroomadapter als op de accu. Daarbij zijn laatstgenoemde toch net wat interessanter, zeker voor een laptop als deze. Je koopt geen ultraportable van minder dan een kilo om die aan een kabeltje te laten hangen.

Huawei Matebook X Pro 2024

In de tabel bij het artikel vind je alle testresultaten. De processor prestaties op de adapter zijn zeer hoog, net zo hoog als van een recent geteste Asus Vivobook Pro 15 OLED. Dat is een aanmerkelijk grotere laptop, met dus veel meer ruimte voor koeling. Een andere vergelijking: een desktop systeem met Core i9-12900 processor van een paar jaar geleden presteert net wat minder dan deze Matebook X Pro. 

Op de accu nemen de prestaties van de processor wel duidelijk af. Zo blijft in Geekbench 6 ongeveer de helft over; in PCMark10 is de daling iets minder groot, maar nog altijd fors. Dat zien we ook bij de genoemde Vivobook, al doet die het qua multicore prestaties op de accu wat beter. De grafische prestaties van de Huawei laptop nemen op de accu relatief weinig af.

Dat is ook wel terug te zien in de gaming accutest, want na ruim een uur gamen is de accu leeg. Bij kantoortoepassingen houdt de Matebook X Pro het in onze test ruim 10,5 uur vol, bij het afspelen van video zelfs iets langer dan 11 uur. Dat zijn nette resultaten, zeker gezien de gebruikte processor. Vermoedelijk doet de versie met Core Ultra 7 het in dit opzicht beter. Die zat in de eerder dit jaar geteste Asus Zenbook 14 OLED, die het in de Modern Office test nog een paar uur langer volhield. Overigens heeft die ook net iets meer accucapaciteit (75 wattuur in plaats van de 70 van de Matebook) - en in de Video test streeft de Matebook deze Zenbook voorbij.

Ook de ssd van de Matebook blijkt lekker vlot, al is het niet de allersnelste in zijn soort. Hij is meer dan snel genoeg om het systeem niet te beperken. In de praktijk betekent het dat je een zeer vlotte, responsieve ervaring kan verwachten. 

Wanneer de Matebook X Pro 2024 hard aan de slag gaat, hoor je de koeling wel. Toch valt het geruis van de ventilatoren mee, ook omdat de frequentie lager is dan je zou denken. Ook slaat de koeling zeker niet direct aan. De grafische Night Raid benchmark van 3DMark bijvoorbeeld draait in opperste stilte. Indien je meer rust wilt, kan je omschakelen van de standaard prestatiemodus naar een stillere gebalanceerde modus. Dat gaat uiteraard wel ten koste van wat rekenkracht.

Conclusie

Met de Matebook X Pro 2024 voegt Huawei een waardige opvolger toe aan deze reeks laptops. Sinds het eerste model uit 2018 is elke volgende weer een stukje beter, terwijl de basiskenmerken - zoals een hoogwaardig scherm met 3:2-verhouding - behouden blijven. Met bepaalde onhebbelijkheden moet je ook blijven leven: met name op het vlak van aansluitingen is deze reeks erg minimalistisch. De nieuwste versie heeft bovendien weer een usb-c poort minder dan de voorganger. 

Dat is dan ook de enige echte onvolkomenheid aan deze in vrijwel elk ander opzicht superieure laptop. Er zijn meer laptops met een gewicht onder een kilo, maar die leveren ofwel veel in op prestaties, ofwel op functionaliteit. Met een zeer goed presterende Core Ultra processor en een touchscreen, haptisch touchpad en uitstekend toetsenbord laat de Matebook X Pro 2024 van compromissen weinig merken. Natuurlijk zijn die er wel. Met name de processorprestaties nemen behoorlijk af als je op de accu werkt. Omdat de ingebouwde videokaart aanzienlijk minder inlevert, merk je daar in veel toepassingen relatief weinig van. Steeds meer taken leunen op die gpu.

Ook de accuduur zou met een net wat minder hard werkende cpu vermoedelijk nog beter uitpakken. Maar laten we eerlijk zijn, ruim 10 uur is gewoon genoeg voor een lange werkdag. Daar komt bij dat de accu razendsnel kan laden met de meegeleverde adapter. Heel lang zal je dus niet snel zonder stroom zitten. Ook met de meegeleverde digitale oordopjes laat Huawei zien met je mee te denken. Dat geldt ook voor de software die helpt om alles uit de camera, speakers en touchpad te halen. Qua levering gaat Huawei een stap verder dan de meeste laptopfabrikanten. Dat blijkt nergens meer dan uit de nagenoeg perfecte schermkalibratie. Veel mensen zullen er misschien de schouders over ophalen, maar voor accurate bewerking van video's en foto's is het essentieel.

De aandacht voor details en de finesse in de afwerking, van hardware én software, maken van de Matebook X Pro 2024 méér dan de zoveelste luxe, dure lichtgewicht laptop. Juist als je dit soort bedragen investeert, wil je een hogere kwaliteit terugzien in het dagelijkse gebruik. Vanaf het moment dat je deze Matebook openklapt, gebeurt dat ook. Het jaar is nog niet voorbij, maar de concurrentie moet van bijzonder goede huize komen om de Matebook X Pro 2024 nog te overtreffen.

Het is de vraag of Huawei een opvolger van hetzelfde niveau kan brengen, gezien de politieke perikelen waarin het bedrijf verkeert. Misschien een extra motivatie om dat niet af te wachten, en je slag te slaan met deze editie, die in elk geval nog goed leverbaar moet zijn. 

Must Buy Juni 2024

Huawei Matebook X Pro (2024)

Huawei Matebook X Pro 2024 in een oogopslag
Kleur Morandi Blue, White, Black
Afmetingen 31 x 22,2 x 1,35 cm (BxDxH)
Gewicht 0,980 kg
Beeldscherm 14,2 inch (36,1 cm) OLED
3:2 verhouding, touchscreen
3120x2080 pixels, 264 PPI
120 Hz
1000 nits HDR piekhelderheid
10-bits kleur (1,07 mld. kleuren)
DeltaE < 1 
Audio 6 speakers
4 microfoons
Webcam Full HD webcam met Windows Hello en privacy shutter
Toetsenbord 1,5 mm travel, verlicht
Touchpad Haptische feedback, multitouch
Beveiliging Windows Hello vingerafdruklezer en gezichtsherkenning
Aansluitingen 2x USB-C met Thunderbolt 4
1x USB-C met DP Alt en PD
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth 5.3
Accu 70 Whr, Lithium-polymeer
Processor Intel Core Ultra 9 185H
6 P-cores, 8 E-cores, 2 LPE-cores
22 threads, 24 MB cache
Geheugen 32 GB DDR5 werkgeheugen
2 TB SSD (getest met: WD SN740) opslag
Bijzonderheden Gekalibreerde schermprofielen voor sRGB, AdobeRGB en DCI-P3
Huawei PC Manager, Freetouch, Sound, Camera, Instellingen applicaties
Testresultaten

Op adapter

Geekbench 6 
Single: 2401
Multi 13710

Cinebench R23 
Single: 1817
Multi: 14369

3DMark
CPU Profile: 992 - 7919
Night Raid: 29666
Time Spy: 4112
Speed Way: 515
Steel Nomad Light: 3199
Steel Nomad: 782

PCMark 10
Score: 7137
Storage: 2584, 407,59 MB/s

Op accu

Geekbench 6 
Single: 1286 
Multi: 6951

Cinebench R23 
Single: 1763
Multi: 13651

3DMark
CPU Profile: 433 - 6154
Night Raid: 20375
Time Spy: 4025
Speed Way: 505
Steel Nomad Light: 3381
Steel Nomad: 747

PCMark 10
Score: 4945
Modern Office accuduur: 653 min.
Video accuduur: 691 min.
Gaming: 76 min.

Testresultaten
Beeldscherm

DisplayCal

Helderheid en contrast SDR
Maximaal 587 nits
Minimaal 1,9 nits
Contrast: oneindig
Uniformiteit gem.: 91%

Kleurbereik
sRGB-dekking 100%
DCI-P3-dekking 99,9%
AdobeRGB-dekking 93,4%

Kleurafwijking P3 vs P3 
Gem. kleurafwijking (dE2000): 0,97
Max. kleurafwijking (dE2000): 2,59
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,5
Kleurtemperatuur: 6595 K

Kleurafwijking sRGB vs sRGB
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1
Max. kleurafwijking (dE2000): 2,51
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,54
Kleurtemperatuur: 6561 K

Kleurafwijking AdobeRGB vs AdobeRGB
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,1
Max. kleurafwijking (dE2000): 5,28
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,55
Kleurtemperatuur: 6597 K

Portrait Displays Calman

Display P3
Coverage: 98,8%
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,46
Max. kleurafwijking (dE2000): 3,67
Gem. grijsafwijking (dE2000): 2,1
Kleurtemperatuur: 6641 K
Gem. gamma: 2,21

sRGB
Coverage: 98,9%
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,4
Max. kleurafwijking (dE2000): 3,56
Gem. grijsafwijking (dE2000): 2,2
Kleurtemperatuur: 6578 K
Gem. gamma: 2,21

AdobeRGB
Coverage: 91,6%
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,53
Max. kleurafwijking (dE2000): 5,41
Gem. grijsafwijking (dE2000): 2
Kleurtemperatuur: 6656 K
Gem. gamma: 2,21

Responstijden (RGB10)
Gemiddeld waargenomen: 0,95 ms
Percentage < 8,33 ms: 100%
Beste: 0,4 ms
Slechtste: 1,9 ms

Adviesprijs € 2499