Nieuws   |   Processors

Einde van een tijdperk: Intel Pentium en Celeron processors verdwijnen

Einde van een tijdperk: Intel Pentium en Celeron processors verdwijnen
Toekomstige laptops met een instap processor krijgen geen Celeron of Pentium sticker meer, maar een 'Intel Processor' of Intel Inside label.

Het lijkt een kleinigheid, maar voor kenners is het het einde van een tijdperk. Met een bijna terloopse melding laat Intel weten de merknamen Pentium en Celeron niet meer te gebruiken. In plaats daarvan krijgen laptops met processors een sticker met de aanduiding 'Intel Processor'. Iets dergelijks deed het merk overigens al voor processors op basis van de Atom-architectuur.

Intel Pentium en Celeron, hoe zat het ook weer?

De eerste Intel Pentium processor verscheen bijna 30 jaar geleden, in 1993. Destijds was deze opvolger van de 486-serie het nieuwste en het beste uit de laboratoria van het bedrijf. In plaats van 80586 koos Intel bewust voor een merknaam, omdat cijfers lastig waren gebleken om te beschermen. Concurrent AMD maakte ook heel verdienstelijke 80486-processors. Door Pentium als merknaam te registeren, kon het bij de vijfde generatie x86-processors niet simpelweg de naam overnemen. 

Een van de eerste Intel Pentium processors, de Intel Pentium 166 MHz MMX.Pentium bleef de premium processorreeks van het merk tot midden jaren 2000. Tegen die tijd waren de beperkingen van de voor de Pentium 4 gekozen Netburst-architectuur pijnlijk duidelijk aan het worden. AMD had de snellere processors met de eigen Athlon-lijn. In 2006 introduceerde Intel de eerste Core-processors. Aanvankelijk als energiezuinige optie voor laptops, maar vanaf de Core 2 Duo ook voor desktops. Core duidde aanvankelijk op de gebruikte architectuur, maar vanaf 2010 hanteerde het bedrijf Intel Core als merknaam voor de krachtigste processors voor desktops en laptops. Inmiddels zijn we zoals bekend bij de 12e generatie Core beland, de 13e zal Intel later dit jaar introduceren.

Celeron gaat ook al heel lang mee, sinds 1998. Intel introduceerde deze merknaam voor processors met lagere prestaties. De meest befaamde Celeron is de Celeron 300 uit de eerste generatie. Die kon je relatief eenvoudig overklokken: op een hoger prestatieniveau werken, dan waarvoor hij was verkocht. De prestaties kwamen dan in de buurt van toenmalig topmodel Pentium II 450. Die was een stuk duurder. Het was het begin van overklokken als hobby voor veel thuisgebruikers, die hoopten op extra prestaties zonder extra kosten. 

De laatste jaren van Pentium en Celeron

De afgelopen jaren zijn de merknamen van Pentium en Celeron verwaterd. Pentium werd in 2009 geherintroduceerd als merknaam voor goedkopere alternatieven voor de snelle Core-processors. Later volgde een onderscheid tussen Pentium Gold en Silver. Daarbij was de laatste vaak gebaseerd op de energiezuinige, maar veel minder snelle Atom-basis. Dat gold ook voor Celeron. Er waren Pentiums en Celerons met Core-achtergrond, maar ook met Atom-architectuur. Processors met bijna dezelfde naam, die beduidend andere prestaties boden. 

Intel Processor: de nieuwe naam voor instapprocessors

De nieuwe Intel Inside sticker voor Intel processorsWe zagen al een tijdje instaplaptops verschijnen met geen andere aanduiding erop dan 'Intel processor', doorgaans op basis van Atom. Die aanpak gaat Intel nu dus doortrekken naar alle processors in het lagere segment. Pentium en Celeron gaan het archief in. Wie straks een basismodel computer koopt, zal daarop een label zien dat alleen 'Intel Processor' vermeldt.

Intel kennende zullen er nog altijd wel verschillende soorten 'Intel Processor' zijn, maar dat zal dus niet direct uit het stickertje op de laptop blijken.  Nu zijn er ook talrijke verschillende modellen binnen de diverse Core-reeksen (i3, i5, i7 en i9), dus die sticker was sowieso al niet zo informatief.

Vanuit marketingoogpunt is de stap begrijpelijk, maar voor de consument blijft het zaak goed te kijken naar de opgave van de fabrikant van de laptop of desktop pc, welke processor er precies in zit. Voor kenners die de processormarkt al lang volgen, zal het allicht even slikken zijn om vertrouwde namen te zien verdwijnen.

Bron: Intel