Hallo Core Ultra, vaarwel Core i: Intel verandert de namen van zijn processors
De volgende generatie Intel Core processors heeft de codenaam 'Meteor Lake'. Deze gaat naar verluidt alleen naar laptops komen, en een aantal flinke veranderingen meebrengen. Die zijn vooral voor Intel van belang: de nieuwe processors worden op een nóg kleinere procedé vervaardigd en zijn uit 'chiplets' opgebouwd. Technisch heel belangwekkend, maar voor consumenten gaat er ook iets veranderen: de naam van de nieuwe chips. Helaas maakt de 'Intel Core rebrand' het er niet duidelijker op.
Geen generaties meer na Intel Core rebrand
Intel sprak tot dusver van generaties processors, als in '13e generatie Core', bijvoorbeeld. Dan wist je als consument in elk geval dat die nieuwer was dan de 12e generatie. Daar gaat het bedrijf mee ophouden, en daarmee ook de partners die marketingbudget van de processorfabrikant ontvangen om de naamgeving consistent in beeld te brengen. Of media er ook mee zullen ophouden is de vraag - vooralsnog zien we dat niet snel gebeuren.
De generatie blijft wel vermeld in de cijferreeks die achter de processoraanduiding komt. Maar ook daar verandert iets. Zo heet het (bijna) topmodel Intel laptopprocessor op dit moment Intel Core i9-13950HX. Die laatste cijfer- en letterreeks geeft de generatie aan (13), plus de positionering (950) en de lijn waartoe deze behoort (HX).
In de toekomst, na de Intel Core rebrand, wil Intel die cijferreeks apart vermeld zien. Dit denkbeeldige voorbeeld zou dan Intel Core 9 processor 13950HX gaan heten.
Vaarwel 'i', hallo 'Ultra'
De oplettende lezer zag een afwezig letter in het hierboven aangehaalde voorbeeld. Inderdaad, de 'i' verdwijnt. Intel hanteert de Core i-aanduiding sinds november 2008 (voor de liefhebbers: codenaam Nehalem). Maar niet meer: na 15 jaar zegt Intel de i vaarwel. Toekomstige processors krijgen de naam 'Core 3/5/7'.
Dit is geen enorm grote wijziging. Veel mensen zullen er de schouders over ophalen, de i had officieel ook geen betekenis. Alleen was 'i3/i5/i7/i9' goed te beschermen als merk, vermoeden we. Denkelijk gaat dat net zo op voor Core 3/5/7, net als dat geldt voor Ryzen 3/5/7/9 van concurrent AMD.
Een tweede verandering is de komst van een nieuwe serie Core processors, Core Ultra genaamd. Deze komen beschikbaar in de smaken Core Ultra 5, 7 en 9. Hiermee brengt Intel direct een flinke hoeveelheid nieuwe modelmogelijkheden in het assortiment. Hoe die zich onderling gaan verhouden, blijft een schone taak van de media om uit te leggen. Is een Core Ultra 5 sneller dan een Core 7? Het zal ons benieuwen.
De nieuwe naamgeving vanaf de tweede helft van 2023 gaat er dus zo uitzien:
- Intel Core 3 processor ##xx (bijvoorbeeld 14100, gokken we zo)
- Intel Core Ultra 7 processor ##xx (bijvoorbeeld 14700, om maar een dwarsstraat te noemen)
Hoe de nummering er definitief uit gaat zien, zal Intel op een later moment bekend maken. Vermoedelijk rond het verschijnen van de Meteor Lake chips.
Wat vinden we ervan? Intel Core rebrand maakt de zaak niet duidelijker
Volgens Intel is deze 'Intel Core rebrand' ingegeven door de vraag van klanten om het assortiment Intel merken te vereenvoudigen. Daarnaast gaat Meteor Lake volgens het bedrijf zo'n revolutionaire nieuwe chip worden, dat een naamswijziging gerechtvaardigd is. Dat zal moeten blijken - de 12e generatie was ook al een flinke sprong vooruit, zoals we destijds schreven.
De nu aangekondigde naamswijziging lijkt voor consumenten weinig meer te brengen dan meer verwarring. Nu al is het vaak moeilijk te begrijpen dat een 'Core i5-12500' iets heel anders is dan een 'Core i5-13500' (de nieuwere heeft 8 cores meer). Niet voor niets is ons artikel over het verschil tussen Intel processorgeneraties een evergreen qua pageviews.
Door de lastige, maar cruciale cijferreeks die aangeeft met welk model je van doen hebt, nog verder naar achteren te verplaatsen in de naam, zal die nog minder aandacht krijgen. Dat is denkelijk ook de bedoeling. 'Core 5 is beter dan Core 3' is prima te begrijpen - niet voor niets gebruikt BMW eenzelfde nummersystematiek. Anders dan bij auto's is de generatie, oftewel het bouwjaar, bij processors aanmerkelijk belangrijker. Een Core i3 uit 2023 is sneller dan een Core i7 uit 2011. Ondanks dat het in beide gevallen gaat om een model met 4 cores en 8 threads.
Zeker in deze tijd, waarin de verkopen van pc's en laptops tegenvallen na een paar hausse jaren tijdens de pandemie, lijkt de wijziging van Intel vooral handig voor systeembouwers die oudere modellen langer in de schappen willen laten liggen. Eerder liet Intel ook de Pentium en Celeron namen verdwijnen, om die te vervangen door 'Intel Processor'. Straks zijn er dus daarnaast 'Intel Core processor' en 'Intel Core Ultra processor'. Vermoedelijk zal het werk om dit aan de eindgebruiker uit te leggen, er niet minder op worden.