Review   |   Televisies

LG 65QNED866 review: LG's concurrent voor QLED levert veel licht en kleur

LG 65QNED866 review: LG's concurrent voor QLED levert veel licht en kleur
De LG 65QNED866 is een LED LCD TV met een groot kleurbereik en veel functies, waaronder snelle HDMI 2.1-aansluitingen voor gaming

Wie LG zegt, denkt tegenwoordig allereerst aan de populaire oled-tv’s van deze Koreaanse fabrikant. LG heeft echter ook nog altijd een uitgebreid aanbod lcd-toestellen. Daaronder ook deze LG 65QNED866, de 65-inch versie van de QNED86-serie, die heel wat geavanceerde technologie biedt. Daarbij moet je denken aan een miniled-achtergrondverlichting met local dimming, quantum dot- en Nanocell-kleuren, een 120 Hz-refreshrate en HDMI 2.1-aansluitingen. Het blijft natuurlijk een interessante vraag hoe dit model zich verhoudt ten opzichte van de oled-modellen die LG zo graag in de kijker zet. Hoe kan de 65QNED866 zich daarvan onderscheiden?

LG 65QNED866

LG 65QNED866: slank maar saai design

Van een slank toestel kijken we tegenwoordig niet meer echt op. Dat is immers wat we verwachten van een moderne tv die ook aan de muur een plaatsje moet kunnen krijgen. Met zijn profiel van 4,5 cm zit de LG 65QNED866 in de middenmoot: niet heel dik, maar ook niet heel slank.

Ook de afwerking van de QNED86 springt niet in het oog. Het is degelijk maar tja, een tikje saai. De sikkelvormige voet is zowat het enige punt waar je oog wat naartoe gaat. Helaas benadrukt de donkergrijze titanium kleur de plastic uitstraling iets te veel naar onze smaak. Kortom, geen echte aandachtstrekker, dit toestel.

Aansluitingsmogelijkheden zoals je mag verwachten

Kijken we naar de aansluitmogelijkheden, dan springt de LG 65QNED866 evenmin echt uit de band. Om met de hdmi-aansluitingen te beginnen: van de snelle hdmi 2.1-poorten heeft het er twee, in plaats van vier zoals op de betere oled-modellen. De andere twee zijn hdmi 2.0, of langzame hdmi 2.1 zoals het tegenwoordig officieel heet.

LG 65QNED866

In elk geval heb je twee 'echte' HDMI 2.1-poorten die ook netjes de volle 48 Gbps bandbreedte leveren. Daarnaast is er ondersteuning voor 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC. De input-lag van 6,2 ms (in 2K120) en 14,8 ms (in 4K60) sluit prima aan bij al die gamerfeatures. Bovendien kan je, belangrijk voor Xbox gamers, Dolby Vision en 4K120 combineren. De VRR-ondersteuning bevat naast HDMI VRR ook AMD Freesync, maar is officieel niet NVIDIA G-sync compatibel.

Zoals in de meeste gevallen staat de ARC/eARC-aansluiting op een van de hdmi 2.1-poorten. Als je dus een externe audio-oplossing zoals een soundbar gebruikt, houdt dus maar één hdmi 2.1-poort over.

De LG 65QNED866 beschikt daarnaast over twee usb-aansluitingen en een optische digitale audio-uitgang. Ethernet en WiFi zijn aanwezig voor de aansluiting op je thuisnetwerk. Er is geen hoofdtelefoonuitgang, daarvoor ben je aangewezen op Bluetooth.

Wil je live tv bekijken zonder settopbox, dan moet je tevreden zijn met een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Met behulp van externe usb-opslag kan je live tv pauzeren en opnemen.

Vermeldenswaard is de ondersteuning voor WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) op deze QNED tv. Deze standaard laat je toe om externe luidsprekers (in een 2.1-configuratie) draadloos aan te sluiten en te bedienen vanop de tv. Helaas is het WiSA-aanbod nog altijd vrij beperkt.

webOS 22 voor de slimme tv-beleving

In de loop van het jaar kreeg LG's webOS 22 een kleine update, niet meer dan een aanpassing van de layout op het Home scherm. De bovenste rij tegels, die we altijd al wat overbodig vonden, verdween hiermee om plaats te maken voor een webOS-banner. Daarmee is het in onze ogen nog altijd verspilde ruimte, waarvan we maar hopen dat LG er geen reclame gaat neerpoten.

LG 65QNED866

Rechts bovenaan heb je iconen voor de zoekfunctie, instellingen, meldingen en het gebruikersprofiel. De tegel voor de laatst geselecteerde bron staat nu vooraan in de ‘Nu Trending’ rij. Verder is er niks veranderd. De nieuwe layout oogt in elk geval beter. Voor een uitgebreid overzicht van de functies van webOS en de afstandsbediening verwijzen we je naar de review van de LG G2 van eerder dit jaar.

De afstandsbediening beschikt niet over de ingebouwde NFC-functie voor het verbinden met je smartphone, maar is verder identiek aan die van de G2.

QNED, wat is dat precies?

LG positioneert QNED feitelijk tegenover QLED van aartsconcurrent Samsung. Oftewel, led lcd, maar dan voorzien van quantum dots voor een groter kleurbereik. Waarom dan qNed in plaats van qLed? Omdat LG's aanpak ook gebruik maakt van de eigen Nanocell-technologie. Dat staat weer voor een verrijking van het ips-paneel, die moet zorgen voor diepere roodtintent. Dit terwijl de combinatie van groene quantum dots en de blauwe led-verlichting ook voor meer verzadigd groen en blauw moeten zorgen. Op papier heeft het daarmee een streepje voor op qled, hieronder lees je over de praktijk. 

LG 65QNED866 in de praktijk: veel licht, veel kleur, matig contrast

Als lcd-paneel gebruikt LG een paneel op basis van ads-techniek, een variant van ips. Zwak punt daarvan is steevast het contrast. Om dat wat bij te spijkeren zit er in de 65QNED866 een miniled-achtergrondverlichting met local dimming. Welke prestaties levert die combinatie?

Het ads-paneel heeft van zichzelf zoals verwacht een matig eigen contrast. De achtergrondverlichting is opgedeeld in 15x12 zones. Dat is wat weinig om het contrast echt sterk te verbeteren, al is het resultaat wel afhankelijk van de scène die je bekijkt. Vooral donkere beelden krijgen het moeilijk. Er is weliswaar veel zwartdetail zichtbaar, maar om veel lichtaccenten te tonen zet de LG zo veel mogelijk zones aan. Die zie je soms ook echt aan en uit gaan. Ondertitels in dergelijke beelden leiden ook vaak tot zichtbare zonegrenzen. Die problematiek wordt nog sterker benadrukt in donkere hdr-beelden. Die verliezen vaak diepte, omdat je geen echt zwart ziet en zonegrenzen kunnen dan echt zichtbaar zijn.

LG 65QNED866

Goed gekalibreerde Filmmaker Mode

De 'glas halfvol' keerzijde is dat deze LG best veel licht produceert. De piekhelderheid van 1.132 nits, gemeten in Filmmaker Mode, is al een flinke prestatie. Ook op een volledig wit scherm houdt hij nog meer dan genoeg licht over. Dat maakt hem erg geschikt voor kijken bij veel omgevingslicht.

Gecombineerd met het bijzonder goede kleurbereik zijn heldere hdr-beelden dan ook erg mooi. De tonemapping bewaart witdetail en kleur goed; enkel in de meest helder gemasterde beelden verliest hij wat kleurintensiteit en witnuance. Dolby Vision levert over het algemeen iets betere beelden, dus het is fijn dat de LG dat ondersteunt.

Zowel in SDR als HDR leverde die Filmmaker Mode een uitstekende kalibratie. Dat betekent veel zwartdetail, een neutrale grijsschaal en natuurlijke kleuren. Enkel de rode tinten waren over het algemeen iets te zwak (ondanks die Nanocell-techniek), maar daar doen we niet moeilijk over. De 65QNED866 kan zijn troeven het beste uitspelen bij kleurrijk, helder beeldmateriaal. Wat licht in de woonkamer stoort hem absoluut niet, integendeel, dan valt het matige contrast niet te sterk op.

Beeldverwerking van de LG 65QNED866: zeer goed

Wie zich zorgen over het ontbreken van de Alpha 9-processor op dit model, kunnen we geruststellen. De Alpha 7 levert nagenoeg identieke prestaties. Er is maar één wezenlijk verschil met de topprocessor, namelijk dynamische tonemapping. De Alpha 9 kreeg op dat vlak een upgrade, die mis je met de Alpha 7. Die verbeterde tonemapping zou van pas gekomen zijn, maar het ontbreken is geen dealbreaker. Op alle andere vlakken zijn we zeer tevreden over de resultaten.

De deinterlacing en frameratedetectie werken prima, de upscaling levert mooie, scherpe resultaten en de ruisonderdrukking maakt korte metten met willekeurige ruis en blokvorming. Enkel in zachte kleurgradiënten waarin je soms kleurstroken ziet, zou de processor nog kunnen verbeteren. Hij heeft daarvoor een specifieke instelling (Soepele Gradatie) die een deel van de problemen wegwerkt, maar soms toch wat kleurstroken achterlaat. Wijk je uit naar de hogere standen dan verbergt het filter ook wat detail, dus raden we dat af.

Het 120 Hz-paneel levert iets minder bewegingsscherpte dan we hoopten. Het ads-paneel smeert de donkere randen wat uit, en omdat er in heel wat beeldmodes altijd een 120 Hz Black Frame Insertion is, kan je vaak een duidelijke dubbele rand zien in snelle actiescenes. De motion interpolation werkt goed, al moet je TruMotion toch best in de ‘Natuurlijk’ instelling zetten om storende judder in lange pan-shots te voorkomen.

LG 65QNED866

LG 65QNED866 geluidsweergave: prima

De G2 bewijst dat LG weet hoe je prima audio in een slank profiel stopt. Dus hopen we dat ook deze 65 inch QNED goede audioprestaties zal leveren. Met 40 watt vermogen, waarvan 20 watt voor de subwoofer, zit hij in elk geval goed. De ondersteuning voor Dolby Atmos is zeker ook leuk meegenomen. Je kan de klank zelfs tunen op basis van de akoestiek in de kamer.

Ok, maar hoe klinkt hij dan? Erg aangenaam en voor de meeste doeleinden zelfs prima. De dialogen zijn duidelijk, je kan het toestel behoorlijk luid zetten en de volle klanken krijgen ondersteuning van een mooie portie bas. Een echte surroundervaring haal je er niet uit, maar de filmfragmenten die we testten konden toch overtuigen. Alleen bij te hoog volume en harde metalmuziek kregen we de luidsprekers in vervorming, je hoort dan zelfs het chassis wat kraken. Een soundbar doet het ongetwijfeld beter, maar is zeker geen vereiste.

Conclusie

De LG 65QNED866 combineert een heleboel uitstekende eigenschappen, maar heeft wel een duidelijke voorkeur voor een verlichte woonkamer. Daar zijn het matige contrast en de soms zichtbare dimmingzones geen belemmering voor het kijkplezier. We zien het toestel met zijn ruime kijkhoek, hoge helderheid en mooie kleurweergave dan ook als een premium familie-tv. Het is een goede keuze voor sport, animatie en andere heldere content.

Met de uitgebreide functies van webOS, de nodige hdmi-features voor gamers en prima audiokwaliteit levert deze QNED86 een mooi totaalpakket. Een recente prijsdaling heeft hem ook op dat vlak veel aantrekkelijker gemaakt, al moet gezegd worden dat de sterkste concurrentie van LG zelf komt. De 65” OLED C2 is immers voor nagenoeg dezelfde prijs beschikbaar.

Goede Deal December 2022

LG 65QNED866

LG 65QNED866 in een oogopslag
Afmetingen 145,2 x 91 x 33,6 cm (met voet)
145,2 x 83,9 x 4,5 cm (zonder voet)
Gewicht 31,9 kg (met voet)
30,2 kg (zonder voet)
Beeldscherm 65 inch (165 cm) QNED (LED LCD)
4K UHD (3840x2160)
120 Hz
HDR HDR10, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid Luidsprekers:
2x 10W + 1x 20W subwoofer

Standaarden:
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
Aansluitingen 2x HDMI 2.1 (48 Gbps), 2x HDMI 2.0 (18 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD FreeSync), 2K HFR, 4K HFR
2x USB
1x optisch digitaal audio
Ethernet, WiFi, Bluetooth
Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2, 1x CI+ 1.4
Smart TV LG webOS 22
Energieverbruik SDR: 108 W (G)
HDR: 175 W (G)
Testresultaten Piekhelderheid (2% venster)
SDR: 699 nits
HDR: 918 nits

Piekhelderheid (10% venster)
SDR: 930 nits
HDR: 1132 nits

Piekhelderheid (100% venster)
SDR: 480 nits
HDR: 573 nits

Contrast: 
1071:1 (native)
2286:1 (local dimming)

SDR-resultaten:
Kleurtemperatuur: 6708 K
Gamma: 2,14
Grijsschaal (dE2000): 2,56
Kleurweergave (dE2000): 2,16

HDR-resultaten:
Grijsschaal (dEICTCP): 3,00
P3-dekking: 91,3%
Adviesprijs € 1799
Koop

Bol.com

Coolblue