Nieuws   |   Smartphones

De Edge 50 smartphones van Motorola zijn er met hout-, veganistisch leer en paarlmoer afwerking

De Motorola Edge 50 Ultra komt (eind mei 2024) beschikbaar, onder meer in een versie met houtafwerking aan de achterzijde. De Edge 50 Pro en Edge 50 Fusion verschijnen iets eerder, ook met bijzondere material aan de achterkant..
De Motorola Edge 50 Ultra komt (eind mei 2024) beschikbaar, onder meer in een versie met houtafwerking aan de achterzijde. De Edge 50 Pro en Edge 50 Fusion verschijnen iets eerder, ook met bijzondere material aan de achterkant..

Je kan de klok er inmiddels op gelijk zetten: een nieuw jaar brengt nieuwe Motorola Edge toestellen. Toch is het altijd wat gissen wát er nu precies anders is, want anders dan bijvoorbeeld Samsung varieert Motorola nogal met de versies. Dit jaar kunnen we in elk geval een Motorola Edge 50 Ultra, Edge 50 Pro en Edge 50 Fusion verwelkomen. Een 'gewone' Edge 50 ontbreekt vooralsnog, evenals een Edge 50 Neo. Naast uiteraard weer een 'spec bump' zitten de vernieuwingen ook materialen en in software. Zo introduceert Motorola een nieuwe schil rond Android, Hello UX geheten. Ook zet het in op AI, waarbij het voor niet-camera AI leunt op de expertise van Google.

Op een evenement vandaag had Wesley Akkerman al even de gelegenheid de toestellen vast te houden. Onderstaande foto's zijn van zijn hand.

Motorola Edge 50 Ultra: het nieuwe vlaggenschip

De Motorola Edge 50 Ultra is het topmodel voor 2024. Vorig jaar was er geen Ultra-model, de Edge 40 Pro leek wel sterk op de Edge 30 Ultra. Het biedt een scherm met meer pixels dan die twee, met een zogeheten 1220p resolutie. Dat is een soort tussenvorm tussen de gangbare 1080p en de 1440p die je bij een enkel topmodel nog wel eens ziet. Het scherm belooft een piekhelderheid van 2500 nits.

Motorola werkte al nauw samen met Pantone voor het kiezen van nieuwe kleurtjes voor bepaalde toestellen. Die samenwerking breidt het nu uit naar validatie van de beeldschermen en camera's. Alle Edge 50 toestellen zijn hiervoor 'Pantone validated'. Het moet ervoor zorgen dat de Pantone kleuren correct worden vastgelegd en weergegeven. Deze omvatten onder meer een grote selectie huidtinten, niet onbelangrijk dus voor fotografie van personen. 

De camera's van de Edge 50 Ultra moeten qua hardware verbeterd zijn, maar Motorola benadrukt dat de eigen 'Moto AI' algoritmes het vastleggen van 'perfecte' foto's nog meer moet vereenvoudigen. AI helpt onder meer bij beeldstabilisatie, scherpstellen, het maken van actiefoto's bij weinig licht en foto's met lange sluitertijd. Op het vlak van de eigenschappen lijken de camera's in weinig opzichten op die van de Edge 30 Ultra. De 200 megapixel sensor is vaarwel gezegd en vervangen door een marginaal kleinere 50 megapixel sensor. Effectief heeft die dus veel grotere pixels en is daarmee veel lichtsterker. Ook het diafragma is groter. Dat geldt ook voor de ultragroothoekcamera, die bovendien een (nog) grotere beeldhoek heeft. De zoomcamera is nu ook een quad-pixel exemplaar, wat hem ondanks het wat kleinere diafragma vermoedelijk ook lichtsterker maakt.

Opvallend aan de Edge 50 Ultra is de relatief bescheiden accu van 4500 mAh. Veel topmodellen komen met 5000 mAh.  Met zowel bedraad als draadloos snelladen (125 en 50 watt, respectievelijk) is wat minder capaciteit geen groot manco. Verder is de afwerking vermeldenswaard. Motorola zet verder in op 'vegan leather' voor de Edge 50 Ultra, maar er komt ook een variant met een houten (!) achterkant. Net als de Edge toestellen van vorig jaar is de Edge 50 Ultra waterdicht.

Motorola Edge 50 Pro: een stuk goedkoper

De Edge 40 Pro was bij introductie 100 euro duurder dan de Edge 30 Pro, maar de Edge 50 Pro is maar liefst 200 euro goedkoper dan het model van vorig jaar. Dat moet ergens vandaan komen. Een blik op de specificaties leert waarvandaan: de gebruikte processor is geen topmodel meer, maar een middenklasser. Nu is de Snapdragon 7 Gen 3 zeker geen langzame chip, zoals we onlangs al vaststelden. Maar toch, het is geen Snapdragon 8 Gen 3, zoals in de Ultra van dit jaar zit. Ook in andere opzichten heeft Motorola bezuinigd. Zo gebruikt de Ege 50 Pro relatief langzame UFS 2.2 opslag, al is er wel maar liefst 512 GB voorhanden.

Bovendien is de Edge 50 Pro in elk geval in één opzicht superieur aan de voorgangers. Er zit namelijk een optische zoomcamera in (3x). Weliswaar slechts 10 megapixels, maar wel met een relatief lichtsterkte lens. De hoofd- en ultrawide-camera's lijken dan weer identiek aan die van de 'gewone' Edge 40 van vorig jaar. Ook het beeldscherm is beter, met dezelfde 1220p resolutie als die van het topmodel. Wel blijft de piekhelderheid iets achter daarbij, al is 2000 nits nog altijd ruimschoots afdoende. De accucapaciteit is ook identiek aan die van de Ultra, evenals de snellaadopties.

Ook voor de Ege 50 Pro besteedt Motorola aandacht aan de materialen. Naast veganistisch leer is er hier een paarlmoeren alternatief, op basis van een in Italië vervaardigd materiaal.

Motorola Edge 50 Fusion: ook terug van weggeweest

Net als de Ultra was het twee jaar geleden dat we voor het laatst een Edge Fusion zagen. De Edge 50 Fusion heeft dezelfde designtaal als de Pro en de Ultra, met een gewelfde achterkant waarin het camera-eiland als naadloze uitstulping te onderscheiden is. Naast twee 'vegan leather' opties is hier ook een 'vegan suede' achterkant, wat ons gezien de eigenschappen van suède een bijzondere keuze lijkt. Mocht je die willen, dan moet je de 'Hot Pink' uitvoering hebben.

De Edge 50 Fusion heeft een 1080p oled-beeldscherm, een grotere 5000 mAh-accu dan de twee duurdere modellen en een Snapdragon 7s Gen 2 aan boord. Het toestel heeft een relatief eenvoudig camerasysteem en kan laden met een snelheid tot 68 watt. Net als altijd levert Motorola de vereiste snellader gewoon mee.

Misschien het opvallendste aan de Fusion is dat deze leverbaar is met 512 GB opslag, zij het alleen in Forest Blue. Dat is uitzonderlijk veel opslag voor deze prijsklasse, al is de opslagruimte in dit segment vaker uitbreidbaar met een geheugenkaartje. Dat kan dan weer niet bij de Fusion.

Nieuwe software: Hello UX en Smart connect

Motorola toestellen stonden er altijd om bekend een relatief 'pure' Google Android-ervaring te bieden. Wel leverde de fabrikant een elke generatie in functionaliteit groeiend pakket aan handige extra's mee, verpakt in een overzichtelijke app. Voor de Edge 50 generatie kiest het kennelijk wel weer voor een 'eigen' schil om Android, met de naam Hello UX. Deze omvat de diverse functies waarmee Motorola al langer aan de weg timmert. Daarbij moet je denken aan Family Space, Moto Secure en Ready For. Het daadwerkelijke design lijkt overigens sterk op het Material Design dat Google op zijn Pixel smartphones gebruikt. Je hoeft dus niet te vrezen dat Motorola  smartphoens opeens een heel exotische ervaring gaan bieden. Het ligt, in elk geval op het eerste gezicht, nog altijd dicht bij die pure Android.

Die laatste krijgt een nieuwe naam, Smart Connect. De functionaliteit blijft vergelijkbaar. Met Smart Connect kan je een Edge 50 smartphone inzetten als pc, door hem te koppelen aan een monitor, toetsenbord en muis. Ook zorgt deze toepassing voor samenwerking met andere Lenovo en Motorola-apparaten. Zo kan je je telefoon bedienen vanaf je laptop, of inzetten als superieur webcam-alternatief.

Uiteraard kan ook Motorola niet heen om de AI-hype. Naast de 'Moto AI' in de camera's lijkt het daarvoor wel sterk te leunen op het aanbod van Google. Vanaf medio mei moeten de Magic Editor, Magic Eraser en Photo Unblur in de Google Photos app op de Motorola toestellen beschikbaar komen. Uit de kleine lettertjes valt op te maken dat het gratis gebruik van Magic Editor beperkt is tot 10 opgeslagen bewerkingen per maand. Wie meer wil, moet diep in de buidel tasten voor Google One Premium. Verder moet op het vlak van AI generatieve AI beschikbaar komen via de zoekfunctie van de smartphones, in een toekomstige update.

Qua updates kan je bij de Edge 50 Ultra drie nieuwe Android versies verwachten, en vier jaar beveiligingsupdates.

Prijzen en beschikbaarheid

De Motorola Edge 50 Ultra krijgt een adviesprijs van 999,99 euro. De Edge 50 Pro gaat 699,99 euro kosten. Voor de Edge 50 Fusion ben je 349,99 euro kwijt bij introductie, voor het 8/256 GB model. De uitvoering met 12/256 GB wordt 399,99 euro, en de 12/512 GB variant 449,99 euro. De Pro is per direct beschikbaar, de Fusion volgt medio mei, de Ultra komt eind mei 2024 op de markt.

Motorola Edge 50 Ultra in een oogopslag
Kleuren Forest Grey (vegan leather), Peach Fuzz (vegan leather), Nordic Wood
Afmetingen
&
Gewicht
16,1 x 7,24 x 0,86 cm

197 g
Robuustheid IP68 stof- en waterdicht
Beeldscherm 6,7 inch (17 cm) OLED
2712x1220 pixels (446 PPI)
2500 nits piekhelderheid
144 Hz verversingsfreq.
HDR10+
10-bit (1,07 mld. kleuren)
100% DCI-P3 kleurbereik
Pantone Validated, Pantone Skintone Validated
Geluid Stereo speakers 
Dolby Atmos
Dolby Head Tracking
3 microfoons
Camera's Hoofdcamera:
50 MP (effectief 12,5 MP), 1/1,3", f/1.6, omnidirectionele PDAF, OIS

Ultragroothoek / macro:
50 MP (effectief 12,5 MP), 122°, f/2.0, autofocus

Tele:
64 MP, 3x optische zoom, f/2.4, autofocus, OIS

Selfie:
50 MP (effectief 15 MP), f/1.9

Video opnames:
4K UHD 60 fps
4K HDR10+ 30 fps, FHD HDR10+ met EIS
FHD slow motion 960 fps
Aansluitingen USB-C 10 Gbit/s met DisplayPort 1.4
Draadloos 5G / 4G
WiFi 7 (2,4 / 5 / 6 GHz)
Bluetooth 5.4
Ultra Wideband
Accu 4500 mAh
125 W snelladen
50 W draadloos snelladen
10 W power sharing
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 3
Geheugen 12 / 16 GB LPDDR5X werkgeheugen
512 GB / 1 TB  UFS 4.0 flashopslag
Meegeleverd 125 W snellader
USB-C kabel
Simtool
Transparante case
Adviesprijs € 999,99

 

Motorola Edge 40 Pro in een oogopslag
Kleuren Vegan leather:
Black Beauty, Luxe Lavender, Vanilla Cream (alleen in Japan)

Paarlmoer:
Moonlight Pear
AFmetingen 16,1 x 7,2 x 0,82 cm 
Gewicht 186 g
Robuustheid IP68 stof- en waterdicht
Beeldscherm 6,7 inch (17 cm) LTPS OLED
2712x1220 pixels (446 PPI)
2000 nits piekhelderheid
144 Hz verversingsfreq.
HDR10+
10-bit (1,07 mld. kleuren)
100% DCI-P3 kleurbereik
Geluid Stereo speakers 
Dolby Atmos
Dolby Head Tracking
2 microfoons
Camera's Hoofdcamera:
50 MP, 1/1,55", f/1.4, Omni-directional PDAF, OIS

Ultragroothoek/macro/diepte:
13 MP, 120°, f/2.2

Tele:
10 MP, 3x optische zoom, f/2.0, autofocus, OIS

Selfie:
50 MP, f/1.9, autofocus

Video-opname:
4K UHD 30 fps
FHD 60 fps
HD 240 fps
Aansluiting USB-C (5 Gbit/s) met DisplayPort 1.4
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 6E (2,4 / 5 / 6 GHz)
Bluetooth 5.4
NFC
Accu 4500 mAh
125 W snelladen
50 W draadloos snelladen
10 W power sharing
Processor Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3
WErkgeheugen 12 GB LPDDR4X
Opslag 512 GB UFS 2.2
Adviesprijs € 699,99

 

Motorola edge 50 fusion in een oogopslag
Kleuren Forest Blue (PMMA), Hot Pink (Vegan suede), Marshmallow Blue (Vegan leather)
Afmetingen
&
Gewicht
16,2 x 7,3 x 0,79 cm

175 g
Beeldscherm 6,7 inch (17 cm) OLED
2400x1080 pixels
144 Hz
10-bits
Geluid Stereo speakers 
Dolby Atmos
2 microfoons
Camera's Hoofdcamera:
50  MP (effectief 12,5 MP), f/1.88, OIS

Ultragroothoek / macro:
13 MP, 120°, f/2.2

Selfie:
32 MP (effectief 8 MP), f/2.45

Video opnames:
4K 30 fps
FHD 60 fps, slow motion 240 fps
Aansluitingen USB-C (480 Mbit/s)
Draadloos 5G / 4G
WiFi 5
Bluetooth 5.2
Accu 5000 mAh
68 W snelladen
Processor Qualcomm Snapdragon 7 Gen 2
Geheugen 8 / 12 GB LPDDR4X werkgeheugen
128 / 256 / 512 GB UFS 2.2 flashopslag
Meegeleverd 68 W snellader
USB-C kabel
Simtool
Transparante case
Adviesprijs v.a. € 349,99