Review   |   Smartphones

Motorola edge 30 ultra review: is het nieuwe topmodel van Motorola een heus vlaggenschip?

Motorola edge 30 ultra review: is het nieuwe topmodel van Motorola een heus vlaggenschip?
Met zijn 'Ultra-res' modus biedt de Motorola Edge 30 Ultra de mogelijkheid om foto's van 200 megapixels te schieten.

De Motorola Edge 30 Ultra positioneert zich als een vlaggenschip. Met een prijskaartje van 899 euro verwacht je natuurlijk wel een toestel met alle toeters en bellen. Toch bestaat er nog een aardige prijskloof met de beste iPhone of Samsung Galaxy-modellen. Die zijn nog een stukje duurder. Onder de motorkap van deze nieuwste Edge zit nochtans wel heel nieuwe en snelle Snapdragon-hardware. Kortom, de strategie is duidelijk: Motorola (en ook merken als Xiaomi en OnePlus) willen iedereen verleiden die een topmodel wenst, maar niet per se de hoofdprijs wil betalen.

Motorola Edge 30 Ultra voorzijde

Welke extra’s tref je bij de Motorola Edge 30 Ultra?

De Edge 30 Ultra is Motorola’s meest complete smartphone op dit moment, als we even de duurdere, vouwbare razr negeren. Onvermijdelijk stelt zich de vraag: wat is het verschil met de Edge 30 Pro, het model dat voor kort deze positie innam? In reële winkeltermen is het prijsverschil ongeveer 100 tot 150 euro. Dat vertaalt zich naar een iets ander design, met afgeronde schermranden en de 200-MP camera (zie verder).

Motorola Edge 30 Ultra achterzijde

Daarnaast zijn er wat kleinere dingen die echt de moeite zijn. De vingerafdruksensor zit bij de Ultra bijvoorbeeld onder het scherm. Belangrijker: die sensor is effectief én snel. Dat is niet altijd het geval met een sensor die onder een display zit, al wordt ook dit type steeds beter. De speakers op dit toestel zijn ook vrij goed. 

Qua hardware is er ten opzichte van de edge 30 pro een kleine upgrade binnen het Snapdragon 8+ Gen 1-platform voorzien, maar dat ga je in de praktijk niet merken. Het is zonder twijfel een chipset die tot de huidige top behoort. Qua prestaties valt er niet te klagen.

Ook fijn: je krijgt bij de Edge 30 Ultra een doorzichtige bumperhoes cadeau. Dat bespaart weer een tientje uit. Minstens zo fijn is dat Motorola ook de vereiste usb snellader gewoon meelevert.

Motorola Edge 30 Ultra: hoogvlieger qua accu

De accu van de Edge 30 Ultra heeft een iets kleinere capaciteit dan die va de Pro, maar toch kregen we de indruk dat het nieuwere toestel langer meeging op een lading. De autonomie ervoeren we zelfs als zeer goed. Kiezen voor een continu beeldsnelheid van 144 Hz heeft wel een grote impact. De ultra komt bovendien met verschillende functies om sneller te laden, zowel met de kabel (125 watt) als draadloos (50 watt). Als we hem aan de lader van onze Macbook Pro of de meegeleverde turbolader hingen, was het toestel waanzinnig snel opgeladen. 50 procent in 7 minuten, volgetankt in een klein kwartiertje: geweldig.

Over de kwaliteit van het 6,67-inch oled-scherm kunnen we zeker niet klagen. De beeldkwaliteit is uitstekend en in de stroomzuipende 144-Hz modus is scrolling supervloeiend. Of het nu zo’n groot verschil maakt ten opzichte van de 120 Hz die je bij andere topmodellen vindt is weer een andere vraag. ‘144’ lijkt ons een hypeterm uit de gamingwereld en zal vooral gamers aanspreken. Die groep wordt trouwens extra bediend met een geslaagde Gametime-modus.

De Moto Gametime modus maakt van de Motorola Edge 30 Ultra een prettige gaming smartphone.

Net geen premiumdesign

Is de Motorola Edge 30 Ultra dan echt een uitdager voor een iPhone 14 of Samsung S22? Een verschilpunt tussen de toppers van Apple/Samsung en bijna-vlaggenschepen zoals deze is er vaak op vlak van design. Dat is ook hier het geval. De Motorola is wel heel netjes afgewerkt en de bouwkwaliteit lijkt prima. Dat laatste stukje verfijning en het gebruik van duurdere metalen ontbreekt echter. Leggen we de Samsung Galaxy S21 Ultra ernaast, dan is dat toestel toch nog net iets luxer. Het is niet altijd makkelijk te zeggen waarom. Het zit ‘em in een heel klein stukje afwerking en materialengebruik. Dat we spreken over ‘heel klein’ wijst er wel op dat dit verschil ook niet zo belangrijk is. Het is meer een smaak- dan kwaliteitsding.

Wat wel een praktisch verschil is, is de waterdichtheid. De Motorola Edge 30 Ultra is spatwaterdicht (IP52). Daarin verschilt het van de Galaxy S toestellen, maar ook van Xperia's, iPhones of de Pixel. Die kunnen een onderdompeling overleven (IP68). Wie voorzichtig is ingesteld, zal allicht met de Motorola tevreden zijn.

Het camera-eiland van de Motorola Edge 30 Ultra steekt flink uit

De Edge 30 Pro hebben we ook nog liggen. Hoe is die vergelijking op de designvlak hier? De Pro is zeker geen goedkope smartphone, maar we hadden toch iets ‘meer’ verwacht bij de Ultra-editie. Qua design en materialen zijn ze echter behoorlijk gelijk. Het grote verschilpunt op visueel vlak is de vierkantige cameraverzameling bij de Edge 30 Ultra. De lens van de hoofdcamera steekt iets meer uit. Dat doet het toestel ook meer op en neer wippen als je hem op een tafel legt en bovenaan links op het scherm tikt. Toegegeven, niet echt een probleem. De achterkant is bij de Ultra duidelijk chiquer.

Niet opvallend, wel aangenaam

Los van die bedenkingen is de Edge 30 Ultra wel een elegante, slanke smartphone met een sober design. Het oled-scherm buigt lichtjes om de zijranden heen, de bovenranden zijn heel bescheiden. Dat ziet er wel knap uit. Het scherm lijkt echt het hele toestel te zijn. En inderdaad, het scherm-body-ratio bedraagt een indrukwekkende 92 procent. De afgeronde schermranden zijn fraai, maar kunnen ook nuttig zijn. Nou ja, als je Randverlichting inschakelt, dan zie je de randen oplichten als er een melding binnenrolt. Wel leuk – of afleidend, dat hangt van jou af – als je in een vergadering je toestel met het scherm naar beneden plaatst. Tegelijkertijd kan het na een tijd ook gewoon op je zenuwen werken. “Weer een bericht!”

Ook de achterzijde buigt naar de voorkant toe. De zijranden zijn daardoor wel heel klein. Dat merk je soms als je de Motorola oppikt. Het is nu niet een scherp of irritant gevoel, maar het voelt wel aan als een ruwer randje. Bij de edge 30 pro heb je dat helemaal niet. Misschien heeft dat te maken met de frame, die bij de Pro uit een gladde kunststof lijkt te bestaan en bij de Ultra uit een harder aluminium.

Motorola Edge 30 Ultra naast de Edge 30 Pro (links)

Los daarvan ligt de achterzijde van matglas wel heel aangenaam in de hand. Je hebt een goede grip. Nooit hadden we het gevoel dat het ding uit ons hand zou glippen of glijden. Bijzonder is dat op papier de Edge Pro en Ultra maar twee gram verschillen. Toch voelt de Ultra lichter aan.

Ons testtoestel is uitgevoerd in wat Motorola Interstellar Black noemt. Op eerste zicht lijkt het gewoon matzwart. Speelt het licht erop, dan zie je een soort lichte structuur. Het heeft wel iets, zonder echt uit de band te springen.

Hoe goed is de camera van de Motorola Edge 30 Ultra?

De Edge 30 Ultra is (nipt) de eerste smartphone met een 200 megapixelcamera. Lang behield het die unieke positie niet, want inmiddels is er ook de Xiaomi 12T Pro. Beide gebruiken een nieuwe beeldsensor van Samsung, de ISOCELL HP1. Het is een primeurtje voor Motorola, al ga je vast de chip nog in andere smartphones zien opduiken. Misschien wel in de Galaxy S23 wanneer die verschijnt, wie weet?

Motorola Edge 30 Ultra Ultra-res modus

Maken die 200 megapixels de Ultra meteen de beste camerasmartphone? Daar kunnen we heel kort maar krachtig ‘neen’ op antwoorden. Om te beginnen neem je meestal geen foto’s met deze grote hoeveelheden pixels. Tenzij je daar expliciet voor kiest via de ‘Ultra-Res’-modus. In alle andere fotomodi en bij gebruik van de hoofdcamera worden de pixels van de sensor via ‘binning’ samengevoegd om een 12 megapixelfoto te maken. Dan klinkt nadelig, maar binning heeft het voordeel dat er virtueel een grotere pixel wordt gemaakt. Hierdoor is (kort door de bocht) de camera lichtgevoeliger.

Los van de Ultra-Res-modus vonden we de 2x optische zoom wat karig voor een vlaggenschip, al is de lenskwaliteit in 0,5x en 1x prima. De lens is trouwens behoorlijk lichtgevoelig. In sommige situaties kun je de Ultra-Res-modus alsnog gebruiken om digitaal nog verder in te zoomen. Je neemt een 1x ingezoomde foto en knipt dan uit. Dan moet je echt wel stabiel kunnen fotograferen en genoegen nemen met wat minder dynamiek.

De macrostand werkt dan wel heel goed, ondanks de erg lage resolute. Ook de selfiecamera doet het prima. Al hadden we hier graag een grotere diafragma-opening gezien. Bij het filmen waren we tevreden over de ingebouwde stabilisatie. De kleine waterpas die standaard in beeld is, is echt handig om betere shots te maken. De selfiecamera pakt uit met een indrukwekkende 60 megapixels. Opnieuw wat spierballengerol, maar de kwaliteit van de foto's en video's is ruim voldoende. Een lens die wat meer licht ving zou wel beter zijn. Samengevat: de camera's van de Edge 30 Ultra presteren goed, maar kunnen niet tippen aan het beste van Apple en Samsung.

200 megapixel: interessant, maar waardevol?

Wat als je toch een foto maakt met de volle 200 megapixels? In de praktijk is het niet echt zo handig. Je kunt enkel Ultra-Res-beelden nemen met de hoofdlens. Niet in macrostand of met een zoom. Het fotograferen (maar vooral het verwerken) duurt aanzienlijk langer. Je moet dus de smartphone stil kunnen houden; je spelend kind scherp vastleggen is behoorlijk uitdagend. Het bestand waarmee je eindigt is circa 10x groter dan in de normale cameramodus. Niet vreemd, want de foto bezit een resolutie van 12.288 × 16.384 pixels. Een enkele foto kan daarmee ruim 87 megabyte in beslag nemen.

Hoe zit het met de kwaliteit? Op zich best goed, zolang je niet al te veel verwacht en een foto neemt bij voldoende – lees: veel – licht. We namen verschillende foto’s zij aan zij in gewone en Ultra-Res-modus, zoals van een zonnebloem voor een huis. In november! De opwarming van de aarde is een feit, dat is ook weer bewezen. Maar het is interessant om te kijken naar hoe de camera van de Motorola Edge 30 Ultra omgaat met die overgang van het geel van een zonnebloemblad en de achtergrond.

Als je beide versies uitgezoomd op je smartphonescherm bekijkt, zie je amper verschil. Zoom je in of bekijk je ze op een monitor, dan zien we rond die bladjes bij de 12-MP versie een zwarte lijn en een harde transitie. De 200 MP foto is dan weer natuurlijker, maar uiteraard blijft er van die harde overgang bij het sterk inzoomen weinig over. Het wordt meer een wazige lijn. Dat is niet zo uitzonderlijk echter, en zo ver inzoomen zal je wellicht zelden doen. Maar als je het wel doet, zie je dat er meer ruis is. De kleiner vlekjes en de plooien op de zonnebloembladjes zijn bij de 200-megapixelfoto zijn duidelijk zichtbaarder. 

Een schouderklopje voor de software van de Edge 30 Ultra

Als je de review van de Edge 30 Pro hebt gelezen, weet je eigenlijk al hoe de software-ervaring op de Ultra is. Op het toestel draait Android 12, aangevuld met de opvallende Moto-interface van Motorola. Kleurrijk mag je het zeker noemen, wél op een positieve en frisse manier. Er is een goed evenwicht gevonden tussen een slanke Android en een meerwaarde bieden.

Behulpzaamheid staat gewoonweg heel centraal. Klinkt dat je als doorgewinterde Android-kenner lastig in de oren, met continue onderbrekingen? Zo is het echter niet. Je krijgt een rondleiding aangeboden; wil je die niet volgen, dan kun je later in de Moto-app alles op je eigen ritme bekijken. Het is de moeite waard, want via grappige illustraties en heldere tekst krijg je uitleg over alle mogelijke functies op de Ultra. Ben je een poweruser? Dan heb je er misschien niet veel aan. Maar voor mensen die niet continu met de nieuwste smartphone-evoluties bezig zijn, is het echt handig.

De uitleg gaat namelijk wel wat dieper, zodat je ook minder belangrijke functies ontdekt die misschien wel nuttig zijn. In de Moto-app vind je ook een alternatieve manier om bepaalde systeeminstellingen aan te passen. Bij Personaliseren vind je bijvoorbeeld alles wat ook bij Instellingen staat, zoals lettergrootte, de layout van het Thuis-scherm of het systeemthema. Het verschil is dat die zaken hier gebundeld worden en je telkens een heldere preview krijgt. Dat is net iets handiger dan via Instellingen. Op dezelfde manier kun je ook makkelijk display- en geluidsinstellingen aanpassen. Opnieuw: een poweruser heeft het niet nodig, voor iemand anders toch net iets leuker.

Samen met een modern ogende thema en een paar handige extra’s zorgt Motorola zo toch voor een aangenamere Android-ervaring. De enige lichte ergernis is dat het toestel zo ingesteld is dat het meldingen heel opvallend signaleert. Tijdens het werken werden we wel heel vaak afgeleid door een scherm dat fel oplichtte om ons te vertellen dat iemand iets op Reddit had gepost. Dat kun je natuurlijk snel aanpassen via de instellingen.

Het stemt ons wel positief dat de Ultra betrekkelijk snel de Android-beveiligingsupdate van september ontvangt. Het is moeilijk om na zo’n korte tijd te weten of Motorola het op langer termijn volhoudt om zo vlug die broodnodige updates naar z’n gebruikers te sturen. Hopelijk wel, want hoe kleiner de tijd tussen het verschijnen van security-updates en het aanbrengen van die patches, hoe beter. Die window (plus de periode daar net voor) is namelijk de periode waarin hackers maximaal schade aanrichten.

Edge 30 Ultra in gebruik

Net als bij de Edge 30 Pro kunnen we deze duurdere Motorola niet echt veel fouten of tekortkomingen aanrekenen. Dat het niet altijd zo spannend overkomt… tja, dat is misschien niet zo erg. Het is een smartphone die precies doet wat hij belooft. Je denkt misschien zelden ‘wow’, maar aan de andere kant vonden we het een zeer soepel apparaat om te gebruiken. Ontgrendelen doe je zonder nadenken, apps openen pijlsnel en je wisselt ook probleemloos van de ene app naar het andere. De Edge 30 Ultra is ook een smartphone die op het einde van de dag regelmatig verrastte met een accu die best nog veel lading behield. En dat snelladen is wél echt spectaculair.

De meeste Android-telefoons hebben wel een of andere vorm van een gamemodus. Maar Moto Gametime vonden we toch een uitschieter. Het is makkelijk in te stellen, bijvoorbeeld om gebaren te blokkeren of meldingen te onderdrukken. Dat je games op een plek verzameld worden is nuttig, echt handig is een menu dat je snel kunt oproepen om je game-ervaring te tweaken. Wereldschokkend is het niet, maar toch wel handig voor wie graag wil gamen op de Ultra.

Conclusie

De 200-megapixelcamera is dé blikvanger bij de Motorola Edge 30 Ultra, naast een paar features die gewoon mooi zijn. Het snelladen bijvoorbeeld of het aflopende scherm. Is dat genoeg om echt van een ultiem vlaggenschip te spreken? Net niet, om eerlijk te zijn. Daarvoor missen we zaken als een écht waterdichte behuizing, en blijft de fotokwaliteit nog wat te veel achter bij de toppers van Apple en Samsung.

Toch zijn er heel wat redenen om deze smartphone te overwegen. De Motorola Edge 30 Ultra is wel degelijk een toptoestel, dat op hardwarevlak en qua gebruikservaring veel te bieden heeft. Het is echt aangenaam om te hanteren en te gebruiken. In de praktijk stelt het dus niet teleur. Zelfs al is die camera niet zo geweldig als je zou denken als je argeloos meestapt in een ‘wow, 200 megapixels!’-verhaal.

Als je de Ultra koopt, krijg je dus een goed toestel in handen. Het mist nog die finishing touch om echt een vlaggenschip te zijn waar de grote smartphonenamen wakker van moeten liggen. Maar misschien is dat gewoon ook niet erg. De prijs valt ook lager uit dan bij die 'echte' vlaggenschepen. Dat is zeker nu beslist een voordeel.

 

Motorola edge 30 ultra in een oogopslag
Kleuren Interstellar Black, Stellar White
Afmetingen
&
Gewicht
16,2 x 7,35 x 0,84 cm

198,5 g
Beeldscherm 6,67 inch (16,9 cm) OLED
2400x1080 pixels
144 Hz
HDR10+
Geluid Stereo speakers 
Dolby Atmos
3 microfoons
Camera's Hoofdcamera:
200 MP (effectief 12,6 MP), 1/1,22", f/1.9, OIS

Ultragroothoek / macro:
50 MP, 114°, f/2.2

Tele / portret:
12 MP, f/1.6

Selfie:
60 MP (effectief 15 MP), f/2.2

Video opnames:
8K 30 fps
4K HDR10+ 30 fps, 4K 60 fps
FHD 60 fps, slow motion 960 fps
Aansluitingen USB-C
Draadloos 5G / 4G
WiFi 6E
Bluetooth 5.2
Accu 4610 mAh
125 W snelladen
50 W draadloos snelladen
10 W power sharing

7 minuten laden voor 12 uur gebruik
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Geheugen 12 GB LPDDR5 werkgeheugen
256 GB UFS 3.1 flashopslag
Meegeleverd 125 W snellader
USB-C kabel
Simtool
Transparante case
Adviesprijs € 899,99
Koop Coolblue