NAD C 700 V2 review: veelzijdige, kleine versterker maakt indruk met groots geluid
De NAD C700 V2 is een net verschenen versterker. Mocht je bij dat woord denken aan een ouderwetse hifi-component, dan heb je het mis. De C 700 V2 (NAD schrijft het officieel met spatie) is een heel modern alles-in-één apparaat, zowel qua design als qua functies. Je moet enkel twee luidsprekers aansluiten om een muzieksysteem te vormen. Dat kunnen oudere speakers zijn die je nog hebt liggen, maar even goed betere luidsprekers die je nieuw koopt.
De meerwaarde van een apparaat als dit tegenover draadloze speakers of een soundbar? Dat zijn twee zaken: flexibiliteit en écht stereogeluid via de twee aangesloten speakers. Dat levert bij muziek een merkbaar betere ervaring. Afspelen van muziek kan via streaming op veel manieren, omdat de C 700 V2 rond het BluOS-platform is gebouwd. Daarnaast zijn er de nodige aansluitingen voor een cd-speler, draaitafel en/of tv.
Zo past de NAD C 700 V2 in de volle markt voor compacte streaming versterkers
NAD is natuurlijk niet de enige die veelzijdige versterkers met streaming bouwt. De Sonos Amp is een populair product in deze categorie, net als de WiiM Amp of de Denon Home Amp. Er is ook de Marantz Model M1. Dit zijn heel verschillende apparaten, maar wel een aantal gemene delers. Ze zijn relatief compact, draaien qua muziek vooral rond streaming en zijn vanwege een hdmi arc-aansluiting een alternatief voor soundbars.
De C 700 V2 onderscheidt zich door niet ‘Amp’ in de naam te voeren, maar bovenal door meer functionaliteit, veel streamingopties en een volwassener versterkingsgedeelte. Die concrete zaken vertalen zich wel in een hogere prijs, vergeleken met de eerder genoemde producten. Wat daarnaast meteen opvalt is dat de C 700 V2 een groot scherm ingebouwd scherm heeft, en een eleganter design dan meestal het geval is. Het apparaat verstoppen in de kast: dat is dus niet echt de bedoeling.
Design van de NAD C700 V2: compacte minimalist
De NAD C700 V2 is 21,8 x 26,6 cm groot, met een hoogte van net geen tien centimeter. Een grote voetafdruk bezit het dus niet, al zal het kantje boordje zijn als je hem recht voor een nieuwe tv met een heel bescheiden voet wil plaatsen. De kans bestaat dat het dan net over de benedenrand van het tv-scherm piept. Door het kleine formaat is het echter niet moeilijk om de NAD een andere plek te geven. Op het AV-meubel in mijn woonkamer en bij een opgehangen televisie kwam het in elk geval fraai over.
Het design in het zwart. De gebruikte kunststof en de afgeronde hoeken doen de C 700 V2 luxuezer overkomen dan lager geprijsde rivalen. Weelderig is het nu ook niet, het is vooral een minimalistische verschijning met weinig knoppen en blikvangende elementen. Nu ja, op het kleurrijke scherm van 5 inch (12,5 cm) en het verlichte logo bovenaan na.
Dat laatste kun je dimmen of zelfs doven. Dat is handig als het in de buurt van een scherm staat en je in een gedimde woonkamer tv kijkt. Het beeldscherm past z’n helderheid automatisch aan, wat ook nuttig is. Als je bij het luisteren niet continue op de albumhoes wil kijken, kun je instellen dat het scherm na 60 seconden uitschakelt. Regel je het volume of kies je nieuwe muziek, dan licht het weer even op. Laat je het scherm niet uitdoven, dan kun je kijken naar albumart of een paar dansende VU-meters.
Verschil tussen de NAD C 700 V2 en de NAD M 10 V3
NAD heeft de gewoonte om hetzelfde concept in twee lijnen (Classic en Master) uit te brengen. Dat is ook hier het geval. De NAD C700 V2 kun je zien als de betaalbare versie in de Classic-lijn (vandaar de C-aanduiding). De de M10 V3 is daarvan de luxe tegenhanger. Er zijn uiteraard significante verschillen tussen de twee, zowel aan de buiten- en binnenkant. De verklaren ook het het prijsverschil (1.599 vs 2.499 euro).
Toch verkleint de nieuwe V2-generatie de kloof die tussen de oude versies van de C 700 en de M10 bestond. Opvallend is dat een aantal functies die voorheen voor de M10 waren voorbehouden, nu naar de C 700 V2 komen. Het gaat dan vooral om kamerkalibratie met de geavanceerde Dirac-software en de mogelijkheid om de NAD-versterker uit te breiden met draadloze speakers.
Overigens heeft NAD (en nog andere fabrikanten) nog andere veelzijdige streaming versterkers in het assortiment, zoals de C 399 en de M33. Die hifi-apparaten zijn wel een stuk groter. Wat de prijs betreft: op het moment dat we dit schrijven zijn de C 700 V2 en de M10 V3 bij bepaalde winkels significant goedkoper te vinden.
De meerwaarde van de V2
Dirac vereist een bijkomende licentie-aankoop en is wellicht meer voor techies. Deze software vereist namelijk tijd en kennis om een goed resultaat te krijgen. Dirac zelf kennen we goed van tests van AV-receivers, waar het stilaan de norm wordt. Het was nog niet mogelijk om deze functie te testen met de NAD C700 V2: het is nog wachten op een software-update die voor lente 2025 gepland staat.
De surroundoptie is dan weer voor een ruimer publiek interessant. Het is best een ongewone optie om te vinden bij een toestel zoals dit, al kun je pakweg de Sonos Amp ook uitbreiden met twee draadloze Sonos-speakers achteraan. Bij de C 700 V2 kun je hetzelfde doen met draadloze Bluesound Flex-speakers. Een verschilpunt met Sonos: de C 700 V2 is een stereo-apparaat, maar kan wel Dolby Digital-surround verwerken als je die extra speakers aansluit. Het is dus ‘echte’, geen gevirtualiseerd surroundgeluid dat je te horen krijgt. Ook deze functie hebben we bij dit toestel niet getest, wegens ontbrekende achterspeakers.
De NAD C700 V2 in combinatie met een tv
Een pluspunt aan een toestel zoals dit is dat het naadloos schakelt van muziek afspelen naar tv-geluid afspelen. Er is hiervoor een hdmi eARC-poort ingebouwd, waarmee je verbinding met de televisie kunt maken. Als je in de instellingen de Autosense-functie inschakelt, zal de C 700 V2 automatisch deze ingang selecteren als de tv wordt aangezet.
Met twee speakers aangesloten krijg je de soundtracks van films en tv-series in stereo aangeleverd. Hoe goed dat is, is natuurlijk heel afhankelijk van de gekozen speakers. De HybridDigital UcD-versterking in de C 700 V2 is een favoriete technologie van NAD, en is goed voor circa 80 watt per kanaal. Het is niet zo gevoelig voor het type speakers, waardoor je dus ook moeilijkere en grotere luidsprekers kunt gebruiken. Aansluiten gaat makkelijk via de grotere luidsprekerterminals achteraan, al zitten alle ingangen noodgedwongen dicht op elkaar.
Compacte remote
De NAD C700 V2 wordt geleverd met een afstandsbediening. Dat is niet altijd het geval bij dit type toestellen, dus positief dat het hier wel present tekent. Bovendien kun je het toestel IR-signalen van andere afstandsbedieningen aanleren, wat misschien handig is om bijvoorbeeld een paar ongebruikte knoppen op het tv-kastje te gebruiken voor presets.
Het bedienen kan ook via de BluOS-app. Vooral instellingen aanpassen gaat vlotter via deze weg. De app is er voor Android, iOS, Windows en macOS, waardoor je hem ook kunt aansturen vanaf een laptop. Op het toestel zelf heb je minimale bedieningselementen: een grote volumeknop en twee toetsen om snel van ingang te veranderen. De kans is groot dat je het nooit zal aanraken.
BluOS en meer op de NAD C 700 V2
Op vlak van streaming zit de NAD C 700 V2 dus helemaal in het BluOS-kamp. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden die dit platform biedt op vlak van streaming en multiroom. De korte samenvatting is dat je via de BluOS-app muziek via een aantal streamingdiensten kunt afspelen, of je eigen muziekbestanden.
De app laat bovendien toe om de ingangen op de NAD te selecteren en de C 700 V2 te koppelen met andere BluOS-apparaten. Je kunt zo een plaat die afspeelt via een draaitafel die op de C 700 V2 hangt ook laten horen op (bijvoorbeeld) een Pulse-speaker in de keuken. Het is heel flexibel op dat vlak, flexibeler dan het Sonos-platform.
Daarnaast krijg je bij een BluOS-toestel ook altijd aanvullende streamingopties via AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect en Bluetooth. BluOS-toestellen zijn normaliter altijd bedienbaar via de audiofiele Roon-software, maar de C 700 V2 is nog niet gecertificeerd. Je ziet het apparaat wel verschijnen in Roon, maar het bedienen kan nog niet.
Het instellen van de C 700 V2 verloopt ook via de BluOS-app. Dat gaat heel vlot, zowel op iOS als op een Android-toestel. Een software-update binnenhalen hoort er ook altijd bij, iets dat je bij BluOS ook regelmatig mag doen. Maar goed, dat geeft ook aan dat het platform goed onderhouden wordt.
Nog even wachten op kamercorrectie met de NAD C700 V2
Waar je zoals geschreven nog even op moet wachten, is Dirac-kamerkalibratie. Tot vermoedelijk ergens in de lente van 2025. NAD (en zustermerk Bluesound) biedt overigens Dirac op veel producten aan, dus nieuw terrein is het niet voor het Canadese bedrijf.
In de audiowereld is Dirac een populaire keuze. Op een product voor een heel breed publiek zoals dit komt het minder vaak voor. Het is dan ook heel geavanceerde software, die aan de hand van nauwkeurige metingen de akoestiek van je kamer bepaalt en de weergave erop afstemt. Of anders gezegd: als bassen overheersen of details verdwijnen in je woonkamer, dan kan Dirac die zaken rechttrekken.
Het gaat heel wat verder dan eenvoudigere functies als Trueplay van Sonos of de snelle kamerkalibratiefuncties die je op sommige soundbars vindt. De keerzijde is dat de software een aparte licentie vereist en een meetmicrofoon. Het is dus wel een beetje een investering om te maken. Op basis van ervaringen bij tientallen eerdere tests van toestellen met Dirac (met name AV-receivers) durf ik wel stellen dat het in veel woonkamers een echte verbetering zal opleveren.
Twee speakers of meer?
Er is een uitgang op dit toestel om een subwoofer aan te sluiten. Dat kan een pluspunt zijn. Als je kleinere speakers gebruikt en lage frequenties mist bij het tv-kijken (of bij je muziek), dan kun je met zo’n sub een veel vollere en meeslependere ervaring krijgen. Dat was ook bij deze test het geval, waarbij ik de NAD aansloot op de twee Focal On-Wall-muurspeakers die in de woonkamer links en rechts van het tv-scherm hangen. Hieraan werd een kleine ELAC Sub 2030 toegevoegd.
Via de BluOS-app vind je basale instelmogelijkheden om dit te regelen. Wil je daar verder in gaan, dan kan je beter een subwoofer nemen met eigen app-bediening (zoals van ELAC of SVS). Als de Dirac-update zich aandient, kun je hiermee ook beter de speakers en de sub op elkaar afstemmen.
Zeer goed geschikt voor vinyl
Een pluspunt van dit toestel is de degelijke phono-ingang. Een platenspeler aansluiten op een versterker is net iets moeilijker, omdat zo'n toestel heel stille audiosignalen doorstuurt. Tenzij het uitgerust is met een ingebouwde phonoversterker - een optie die je voornamelijk bij goedkopere draaitafels aantreft - heb je een speciale phono-ingang nodig. Die is er op de C 700 V2, wat ongebruikelijk is op dit type systeem. Het is zoals gewoonlijk enkel geschikt voor moving magnet-elementen, maar dat zijn dan ook precies de cartridges die je op betaalbare platenspelers vindt.
Hoe presteert het? Na het aansluiten van een retro Pro-Ject Classic-speler, worden de dromerige indiepopnummers op 'Nocturne' van Girls in Hawaii overtuigend neergezet, met iets meer aanwezigheid qua bassen. Maar de ruisvloer is laag en fijne details worden ook bovengehaald, dus klagen doen we zeker niet. Dit is een stap boven de inputkwaliteit die je gewoonlijk kunt verwachten.
Muziekweergave van de NAD C700 V2: krachtige presentatie
De zwoele zuiderse beats van Reyna Tropical op 'Malegria' rollen krachtig en beheerst uit de NAD C 700 V2, meteen een goed begin. De vollere, van een solide basfundament voorziene klank is typisch voor het Canadese merk. Ze is ook heel geschikt voor allerlei soorten muziek, inclusief commerciëlere genres. Het verschil met goedkopere toestellen met minder krachtreserve zit in de wijdsere weergave en de dynamiek, waarmee de NAD C700 V2 zich onderscheidt.
Dat laat de C 700 V2 ook toe om de diepe, krachtige drums bij 'Beginnings Are Such Delicate Times' van Hans Zimmer (uit de Dune-soundtrack) met veel impact af te spelen. Tegen het einde van nummer komt de spirituele panfluit ook goed los van de diepe synthesizertonen; dat stukje resolutie is te danken aan de competente DAC en UcD-versterking in dit toestel. Die levert ook de nodige controle om de drum van 'Out of the Black' van Royal Blood heel strak neer te zetten, wat dit nummer net iets opwinderder maakt. Rocken kan 'em wel.
Wat je uiteindelijk hoort in een bepaald woonkamer, hangt natuurlijk uiteraard sterk af van de gekozen luidsprekers. Die hebben hun rol te spelen en daar moet je dus wel goed rekening me houden. En uiteraard zal het toevoegen van een subwoofer bij kleinere speakers de fun-factor danig verhogen.
De NAD C700 V2: sterk bij de TV
Muziek en tv-audio zijn geen tegengestelde dingen. Los van de vele filmmuziek die kaskrakers voortbrengt, is er ook aardig veel content met bijvoorbeeld concerten en live-optredens op YouTube en andere streamingdiensten. Liefhebbers van de orkestrale thema’s vinden op Disney+ zo bijvoorbeeld ‘John Williams in Tokyo’, een registratie van een concert in de Suntory Hall.
De dynamiek van een bombastisch nummer als ‘Superman’ of de fijne klanken van de celesta die magie voorstellen bij ‘Hedwig’s Theme’ zijn via een conventionele soundbar moeilijk over te brengen. Maar via de twee muurgemonteerde speakers en de NAD komen de instrumenten opwindend over. Er valt ook meer te proeven van de continue afwisseling van stille en luide passages, iets waar Williams graag mee speelt. Het sluit aan bij de ervaringen van muziek te streamen via BluOS; de NAD C 700 V2 bezit de nodige krachtreserves en kan dynamische pieken goed verwerken. Ook heel nuttig bij actiefilms, waardoor het treffen tussen Godzilla en King Kong op volle zee echt meeslepend wordt.
Het toestel reageert ook snel op alles. Zelfs het opstarten gebeurt in een seconde of twee, drie als je in de BluOS-app op een nummer drukt. Een koude start door de tv in te schakelen en de NAD te laten opstarten duurt slechts enkele seconden langer. Streaming versterkers lopen op dit vlak soms achter op soundbars, maar in dit geval zal niemand in het gezin er last van hebben.
Wat je wel mist bij de C 700 V2 zijn enkele toegewijde tv-audiofuncties, in het bijzonder een nachtmodus en een dialoogversterking. Het hangt natuurlijk sterk af van de gebruikte speakers of je daar überhaupt nood aan zou hebben, maar het kan bij kleine speakers soms wel handig zijn. Hopelijk voegt NAD deze zaken later nog toe. Dat lijkt via een software-update een haalbare kaart.
Conclusie
Even los van z'n prijs, zijn er veel vlakken waarop de NAD C700 V2 weet te overtuigen. Door het toevoegen van een phono-ingang op deze V2-versie is deze relatief compacte streamingversterker nog veelzijdiger geworden. Die flexibiliteit was er al, dankzij de steengoede BluOS-app en de hdmi earc-ingang. Met de V2 gaat NAD nog een stap verder. Dirac hoort bij de lijst van verbeteringen - al vereist dit wel een bijkomende investering van geld en tijd. En moeten vroeg kopers nog een paar maanden op de update wachten.
Als je kijkt naar het prijskaartje, dan kun je niet anders dan concluderen dat het forser is dan die van mainstream-rivalen als de Sonos Amp of de WiiM Amp. Qua functies heeft de C 700 V2 meer te bieden dan de meeste rivalen, maar het draait vooral om de implementatie van die functies. De phono-ingang en de UcD-versterking bijvoorbeeld zijn van een hogere kwaliteit dan bij goedkopere concurrenten. Dat hoor je. Als je kijkt naar het verder uitbouwen van een multiroomsysteem heeft deze NAD bovendien een fors streepje voor.
NAD C 700 V2
NAD C 700 V2 in een oogopslag | |
Afmetingen | 21,8 x 9,6 x 26,6 cm (BxHxD) |
Gewicht | 4,8 kg |
Beeldscherm | 5 inch (12,5 cm) |
Vermogen | Continu: 2x 80W (8 Ω) of 2x 100W (4Ω) |
Aansluitingen | In: Phono RCA Lijn RCA Coaxiaal digitaal Optisch digitaal (TOSlink) HDMI eARC Infrarood Voeding RJ45 ethernet USB-A Uit: Pre-out Subwoofer L/R speakers 12V trigger |
Draadloos | WiFi 5 Bluetooth (2-weg, aptX HD) |
Audioweergave | tot 24-bit / 192 kHz PCM |
Streaming | BluOS Ondersteunde formaten Ondersteunde diensten |
Fabrikant | Lees meer bij NAD |
Adviesprijs | € 1599 |