Samsung Q74C review: kan Samsungs middenklasse TV nog meekomen?
Samsung behoort tot de gevestigde namen in televisieland. Sterker, het is al vele jaren marktleider. Jaarlijks gooit het Koreaanse bedrijf hoge ogen met zijn topmodellen, zoals de QN90C met miniled lcd en de S95C met qd-oled. Het gros van de kopers gaat echter voor een toestel met bescheidener eigenschappen en bovenal het bijbehorende prijskaartje. In dat middensegment hebben we dit jaar zeer interessante televisies gezien van relatieve nieuwkomers (althans hier te lande) Hisense en TCL. Het roept de vraag op hoe Samsung het doet in die vergelijking. Om die vraag te beantwoorden, testten we de Samsung QE65Q74C, onderdeel van de Samsung Q70C serie. De Q74C is een designvariant binnen die serie.
Deze is ook leverbaar in 55 en 75 inch, maar het toestel dat we onder handen namen is de Samsung QE65Q74C, een 65 inch televisie. Deze is voorzien van edge led verlichting, quantum dots voor een groter kleurbereik, een snel 120 Hz-paneel, moderne HDMI 2.1-aansluitingen en de Samsung Smart Hub voor smart tv-functionaliteit. Biedt hij voldoende waarde om mee te kunnen strijden in de middenklasse? Lees verder om dat uit te vinden!
Mooi design van de Samsung Q74C
Middenklassers mogen nogal eens wat verwaarloosd worden als het op uiterlijk aankomt, maar de Samsung Q74C slaat nog steeds een fraai figuur. Zeker in profiel valt hij enorm op: hij is amper 2,6 cm dun en heeft een perfect vlakke rug. Wie niet goed oplet, zou denken dat het een topmodel is. De achterzijde is dan ook nog eens afgewerkt met een subtiel horizontaal streeppatroon.
De centrale voet is echter minder luxueus. Dat is een eenvoudige zilvergrijze, rechthoekige voetplaat. Die is overigens opvallend klein. Niet in die mate dat het onveilig is, maar voor een 65 inch (165 cm) toestel is het maar nipt bemeten. Opgelet als je kleine kinderen in huis hebt die alles op de proef stellen!
Aansluitingen van de Samsung QE65Q74C
Vier hdmi 2.1-poorten die alle 40Gbps bandbreedte bieden: dat is een echte luxe in dit segment. De meeste concurrenten bieden hooguit twee van die snelle aansluitingen. Toegegeven, die extra bandbreedte is enkel belangrijk voor gamers. Die krijgen zo ondersteuning voor 120 4K-beelden per seconde op elke poort. Er is ook ALLM (zodat je automatisch naar de Game mode schakelt) en VRR (variabele verversingssnelheid) in HDMI VRR en AMD FreeSync. Op zowel pc als console geniet je zo van vloeiende beelden, zonder stotteren of scheuren. Samsung levert ook een zeer lage input-lag 12,5ms in 4K60 en 7,1ms in 2K120.
De resterende aansluitingen zijn twee usb-poorten, een optische digitale audio-uitgang, ethernet. Draadloos is er WiFi en voor het aansluiten van een hoofdtelefoon ben je aangewezen op Bluetooth: een bedrade hoofdtelefoonuitgang ontbreekt. Er is een dubbele tv-tuner voorzien met een ci+-slot. Met externe usb-opslag kan je live tv pauzeren of opnemen. Drie horizontale groeven in de rug kan je gebruiken om kabels weg te leiden, maar veel ruimte biedt dat niet.
Installatie van de Samsung Q74C
Samsung integreert zoveel mogelijk toestellen in de SmartThings omgeving. Tijdens de installatie krijg je dan ook de keuze om je smartphone te gebruiken met de SmartThings-app. Dat verloopt vlot, en omdat een smartphone handiger is om zaken als wifi toegangscodes in te typen, raden we die methode aan. Je logt in een moeite in op je Samsung-account, dat je nodig hebt als je extra apps wil installeren. Uiteraard kan je de installatie ook verrichten met de afstandsbediening, maar aardig om te weten: de app dubbelt ook als afstandsbediening.
Tizen Smart Hub 7
Op alle QLED-modellen vind je dezelfde Tizen Smart Hub interface. Niet alleen levert die een zeer ruim aanbod aan apps, maar ook veel extra functionaliteit voor zowel werk als ontspanning. Een volledig overzicht vind je in de Samsung QN90C review. Een van de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de 2022-modellen is dat de interface nu vlotter reageert.
De layout blijft wat ons betreft suboptimaal, maar Samsung heeft een rechtstreekse link naar de instellingen op het Home Scherm gezet, zodat je daar toch sneller naartoe kunt. Tot slot is de tv voorzien van een ingebouwde Zigbee-hub, zodat je ook die slimme apparaten in SmartThings kunt gebruiken. Het is duidelijk dat IoT (Internet of Things) steeds belangrijker wordt voor Samsung. Zo is er ook ondersteuning voor het nieuwe Matter/Thread protocol.
Een kleine afstandsbediening
Eenvoud, dat is duidelijk het motto dat Samsung hanteert voor zijn afstandsbediening. Geen lange reep met een eindeloze serie toetsen, maar een kleine, compacte remote met een minimale selectie toetsen. Daar horen vier sneltoetsen bij voor streamingdiensten. Bovenaan links, onder de aan/uit-toets zit een multifunctionele toets. Die geeft je toegang tot een snelmenu voor instellingen, maar ook de cijfertoetsen en kleurtoetsen bedien je van daaruit.
De afstandsbediening is erg handig, maar we hadden toch graag een aparte toets gezien om snel een andere ingang te selecteren. Een ingebouwde oplaadbare batterij en een fotovoltaïsch paneel achteraan moeten er voor zorgen dat je nooit meer een batterij hoeft te wisselen. In geval van nood kan je ook opladen via een usb-c-poort.
Contrast en helderheid van de Samsung Q74C
De QE65Q74C is een zogenaamd edge led toestel, dat geen gebruik maakt van lokaal dimmen. Daarvoor moet je bij dit merk bij de Neo QLED-modellen zijn. En het moet gezegd, het verschil met de toestellen die wél lokaal dimmen, is duidelijk. Het va-type paneel levert op zich een prima contrast, maar komt wel met een matige kijkhoek. Wie te veel uit het centrum zit, verliest aanzienlijk wat contrast. De afwezigheid van local dimming merk je bijvoorbeeld in ruimte-scènes, die missen toch dat extreem diepe zwart.
In standaard dynamiek beelden merken we dat Samsung de kleinste lichtaccenten en een klein beetje zwartdetail onderdrukt. Zet “Contrastverbetering” op de laag-stand, dat verbetert het geheel wat. Voor heldere beelden is het resultaat prima. We zagen wat wolkvorming op donkere beelden, en in lichte beelden is er wat dirty screen-effect. Dat verschilt van toestel tot toestel, maar is niet wenselijk.
Nipt voldoende licht voor HDR
Een lichtkanon mogen we de Samsung Q74C zeker niet noemen. De piekhelderheid loopt naar 459 nits, al kan het dat resultaat leveren op alle testvensters. Toch stelt het wat teleur. Voor goede, impactvolle hdr-weergave zien we graag 500 nits of meer, en daar zit deze Samsung dus net onder (in de Filmmaker Mode). Ook het kleurbereik van 87% P3 laat geen diepe indruk na. Voor hdr mikken we liefst op 90% P3 of meer.
HDR10-beelden zien er degelijk uit, maar missen de opvallende impact die we met hdr associëren. De tv clipt wat witdetail weg, ook al houdt hij rekening met de HDR10-metadata. We schakelen “HDR-toontoewijzing” naar “actief”, zodat de Samsung zelf een dynamische tonemapping kan uitvoeren op basis van wat er op het scherm staat. Daarmee haal je veel witdetail terug, en krijgen de beelden ook beter contrast en diepte. De keerzijde is dat de helderste witte nuances bij deze instelling een lichtroze tint krijgen.
Aan de andere kant van het spectrum toont het scherm enorm veel zwartdetail, eigenlijk iets te veel, maar dat maakt hem wel beter bruikbaar in een doorsnee verlichte omgeving. De kleurweergave is goed, maar rode tinten zijn over het algemeen wat te donker en te flets. In het licht van die prestaties is het spijtig dat Samsung nog altijd geen Dolby Vision ondersteunt. Ja, je kan HDR10+ Adaptive gebruiken, maar er is nu eenmaal meer Dolby Vision materiaal beschikbaar. De dynamische tonemapping van dat formaat levert juist op dit soort middenklasse toestellen een grote meerwaarde.
Prima beeldverwerking van de Samsung QE65Q74C
Op het vlak van beeldverwerking heeft Samsung een uitstekende uitgangspositie. Ook op de Samsung Q74C zien we dan ook solide resultaten in nagenoeg alle disciplines, van upscaling en deinterlacing tot ruisonderdrukking en motion interpolation. Alle zorgen voor prima beelden, ongeacht de content.
Samsung geeft je maar beperkte controle over die instellingen, maar dat hoeft geen nadeel te zijn: alles werkt immers naar behoren. Enkel voor ruisonderdrukking zien we graag wat meer opties. Daarvoor kan je enkel kiezen tussen 'uit' of 'automatisch'. Een handmatige instelling voor wie ruisonderdrukking wat lichter wil laten werken, zou fijn zijn.
Er vallen ons maar twee zaken tegen. Samsung heeft nog steeds geen afdoende antwoord op kleurstroken die zichtbaar worden in zachte kleurovergangen. Als die beperkt en subtiel zijn kan de processor ze elimineren, maar ernstigere gevallen blijven overduidelijk zichtbaar. Daarnaast viel de bewegingsscherpte lager uit dan gehoopt, ondanks het 120Hz-scherm van de Samsung QE65Q74C. We zien bij snel bewegende voorwerpen een duidelijke dubbele of vage rand zowel voor als achter het voorwerp. In drukke scènes valt dat minder op, maar tegen een relatief egale achtergrond is dat storend. Met “LED Clear Motion” geactiveerd is het effect minder erg, maar deze techniek introduceert dan weer een storende 60Hz-flikker in het beeld.
Bescheiden geluid
Bij een middenklasser zijn onze geluidsverwachtingen niet erg hoog gespannen. Ook dan nog levert de Samsung QE74C echt maar het minimum. De 2.0 20W-configuratie zorgt voor duidelijke dialogen, maar bij muziek en soundtracks is de beleving ondermaats. Geen of nauwelijks bas, beperkt volume en erg weinig surround, ook bij Dolby Atmos-tracks. Een soundbar is eigenlijk onmisbaar voor wie een meeslepende audio-ervaring wenst.
Conclusie
De Samsung QE65Q74C is een tv met een knap design en prima eigenschappen, maar hij mist wat panache om zich duidelijk te profileren in het middensegment. Alhoewel je degelijke hdr-beelden krijgt, missen die de impact die komt met hogere helderheid en een groter kleurbereik. Door het gebrek aan Dolby Vision mist hij een belangrijke troef om deze gebreken te verhullen.
Daarnaast is de bewegingsscherpte wat minder dan verwacht, en voor echt goede audio kan je maar beter direct een soundbar meebestellen. Dat gezegd zijnde krijg je een tv met robuuste beeldverwerking, degelijk contrast en bovenal vier snelle hdmi 2.1-aansluitingen. De Tizen Smart Hub is daarnaast een van de rijkst uitgeruste smart tv-omgevingen, met een breed scala aan apps en extra functies.
Kijken we ten slotte naar de prijs, dan is die te verantwoorden. Echter, concurrenten als de Hisense 65U79KQ of de TCL 65C845 bieden flink hogere prestaties voor een vergelijkbaar bedrag, zij het met minder hdmi 2.1-aansluitingen, zonder dubbele tuners en een wat minder elegant design.
Samsung Q74C (QE65Q74C) in een oogopslag | |
Beeldscherm | 65 inch (165 cm) QLED LCD edge led backlight 4K UHD (3840x2160) 120 Hz |
HDR | HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, HDR10+ Gaming, HLG |
Geluid | 20W 2.0-kanaals Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos |
Aansluitingen | 4x HDMI 2.1 (4x 40 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR 2x USB optisch digitaal audio uit Ethernet |
Draadloos | WiFi 5 Bluetooth |
TV Tuners | 2x DVB-T/T2/C, 2x DVB-S/S2 1x CI+ 1.4 |
Smart TV | Tizen 7 |
Energieverbruik | SDR 100 watt (F) / HDR 229 watt (G) |
Afmetingen & Gewicht |
met voet: 145,2 x 90 x 28,6 cm, 24,3 kg zonder voet: 145,2 x 83,2 x 2,6 cm, 21,4 kg |
Testresultaten | Piekhelderheid 2% venster: SDR: 216 nits, HDR: 459 nits 10% venster: SDR: 451 nits HDR: 459 nits 100% venster: SDR: 449 nits HDR: 459 nits Contrast: 4.280:1 (native) 4416:1 (met dimming) SDR-metingen: HDR-metingen: |
Adviesprijs | € 1299 |
Koop bij |