Review   |   Speakers

Sonos Move 2 review: in vrijwel elk opzicht verbeterd

De Sonos Move 2 is uiterlijk lastig te onderscheiden van de voorganger, maar toch is het een flink verbeterde uitvoering.
De Sonos Move 2 is uiterlijk lastig te onderscheiden van de voorganger, maar toch is het een flink verbeterde uitvoering.

Met de recent geïntroduceerde Move 2 brengt Sonos een opvolger voor zijn succesvolle Move. Net als voorheen spreken we hier opnieuw over een grotere en vooral heel veelzijdige draadloze luidspreker. De Sonos Move 2 verbindt zowel met WiFi als Bluetooth én bezit een accu. Verplaatsen hoeft niet: je kunt hem zeker ook gerust voor eeuwig op een kast laten staan. Dat gaat helemaal prima als je hem op de ringvormige lader parkeert.

Sonos Move 2: speaker voor buiten

Toch is het sterke punt van de Sonos Move 2 juist dat je deze speaker ad hoc kunt verplaatsen. Naar het terras bijvoorbeeld, of het tuinhuis om muziek te leveren terwijl je sleutelt aan de fiets. Dankzij die Bluetooth-verbinding werkt de Move 2 ook buiten bereik van je wifi-netwerk. Neem je hem mee naar een vakantiehuisje of camping, dan stream je muziek gewoon rechtstreeks van je telefoon, zo gaat de uitleg. Datzelfde talent bezitten ook de eerste Move en de kleinere Roam-speaker van Sonos.

Sonos Move 2

Je kunt dus veel kanten uit met de Move 2. Vandaar dat Sonos hem ook heel breed positioneert. De Move 2 is heel geschikt als uitbreiding voor een bestaand Sonos-systeem, luidt het, maar evengoed een speaker voor non-Sonosista’s, die één apparaat zoeken dat overal kan gebruikt worden. Al zal Sonos vermoedelijk toch stiekem hopen dat die laatste doelgroep verleid wordt om op termijn dieper het ecosysteem in te duiken.

Langer op sjok

Een aantal aanpassingen moet de Move 2 nog geschikter maken voor een mobiele levensstijl. Dat begint bij de werktijd op een acculading. De accu gaat nu veel langer mee (24 uur, versus 11 uur bij de voorganger) en je kunt de Move 2 makkelijker laden. Dat gaat met een meegeleverde cirkelvormige lader, waarop je de speaker eenvoudig plaatst. Laden kan ook met elke krachtige usb-lader die de PD-standaard ondersteunt.

Sonos Move 2

Niet uniek, maar ook handig voor onderweg: je kunt je smartphone opladen via de usb-poort van de speaker. Uiteraard boet je dan wat speeluren in, maar dat lijkt een acceptabele prijs als je die telefoon verder nog nodig hebt. Méér dan handig is dat een einde van de levensduur van de accu (die immers altijd een beperkt aantal laadcycli heeft) niet het einde van het apparaat betekent. De meeste Bluetooth-speakers zijn niet te repareren. We zijn dus heel blij dat je, net zoals voor de eerste Move, een kit met een vervangingsaccu (89 euro) kunt kopen bij Sonos. Dit maakt het mogelijk om de levensduur van de speaker te verlengen. Wat ons betreft een voorbeeld voor anderen.

Sonos Move 2 oplader

Er is nog een usb-trucje: de Move 2 is compatibel met de recent geïntroduceerde usb-adapter. Hiermee kun je bijvoorbeeld een platenspeler vlot met de speaker (en desgewenst met je hele Sonos-systeem) verbinden. Niet iets voor op de camping misschien, thuis wel een nuttige optie.

Transporteerbaar ja, draagbaar minder

Ondanks alle veranderingen is de Sonos Move 2 aan de buitenkant niet heel anders dan voorheen. Het blijft een forse speaker met een hoge, ovale vorm. Met zijn 3 kg is het geen lichtgewicht. Het is duidelijk geen speaker die je even erbij in de rugzak gooit. Die rol reserveert Sonos voor de handzamere Roam. Je zou de Move 2 eerder ‘transporteerbaar’  of 'verplaatsbaar' kunnen noemen.

De speaker verplaatsen is makkelijk dankzij een geïntegreerde handgreep aan de achterkant. Er zo even mee de tuin in lopen of hem in de koffer van auto te plaatsen bij het volgende tripje richting Ardennen, dat doe je vlot. Sonos verkoopt ook een soort muurhaak die past in de handgreep. Ten slotte is er een nieuwe kleurenoptie, naast de bestaande zwart en wit: olijfgroen. Best mooi.

Sonos Move 2

Bediening van de Sonos Move 2: handige toetsen en een steengoede app

Bovenop de Sonos Move 2 zijn er nog altijd capacitieve toetsen te vinden. Nieuw is dat de volumebediening in navolging van de Era 100 gaat door in een soort geul te vegen. Dat is veel intuïtiever dan de knoppen bij de eerste Move. Nu kun je op tast de volumebediening vinden, voorheen moest je echt goed kijken waar je tikte. Een slimme verbetering.

Binnenhuis gebruik je de Move 2 allicht met wifi. Hem verbinden met je draadloos netwerk is even eenvoudig als bij andere Sonos-producten. In de meeste gevallen volstaat het openen van de Sonos-app om de speaker automatisch te detecteren. Er wordt dan even geluidje afgespeeld om zeker te zijn dat je het juiste toestel instelt. Dat is zeker wanneer je meerdere Sonos speakers tegelijk installeert handig.

Sonos Move 2 - instellen via de app

Deze app is het niet zo geheime 'secret sauce' ingrediënt van Sonos, dat al hun producten samenbindt. Die is namelijk heel erg goed. Onze enige kritiek is dat we niet gecharmeerd zijn van de pop-up reclames, telkens wanneer Sonos een nieuw product introduceert. Afgezien daarvan is dit een bijna-volmaakte app, die het bedienen van een Move 2 doodsimpel maakt. Heb je een reeks Sonos-toestellen? Dan blijft de app even helder, en koppel je in een wip speakers met elkaar. Dat is heel goed gedaan.

Door de app-aanpak van Sonos kun je bij de Move 2 op precies dezelfde streamingopties rekenen als bij de andere Sonos-speakers (en de IKEA Symfonisk-speakers). Het zeer uitgebreide aanbod aan streamingdiensten in de app (inclusief Apple Music en Youtube, beide uniek voor Sonos), internetradio en het afspelen van eigen bestanden wordt goed gepresenteerd. Een zoekfunctie (beschikbaar in een 'oude' en 'nieuwe' versie) werkt heel goed, terwijl je de Move 2 ook gewoon in de apps van Spotify en Tidal kunt bedienen. Ten slotte is de speaker ook AirPlay 2-compatibel.

Sonos Move 2 - Sonos-app in gebruik

De Sonos Move 2 kan tegen water

Met een IP56-label is de Sonos Move 2 redelijk goed bestand tegen stof en regen. Een hele guts water als iemand een bommetje doet in het zwembad zou ook geen probleem mogen zijn. Net als de eerste Move geeft het toestel de indruk heel stevig te zijn. In hoeverre het een val van een tafeltje zou overleven, zal van de ondergrond afhangen. Maar tegen een stootje lijkt de (volgens Sonos) schokabsorberende behuizing wel te kunnen.

Sonos Move 2 in de tuin

De stap naar stereo

Het uiterlijk mag lijken op dat van de voorganger, achter het harde luidsprekerrooster dat het toestel omhult is het verhaal wel helemaal anders. De aanpassingen gaan verder dan de grotere accu. Net als bij de Era 100 opteert Sonos bijvoorbeeld nu voor twee tweeters in plaats van één. Deze staan onder een verschillende hoek gemonteerd, zodat ze elk in een andere richting wijzen. Daarbij gidst een waveguide bij elke tweeter de geluidsgolven zodat ze egaal uitstralen in de kamer. Onder de tweeter-opstelling is er een enkele woofer geplaatst. Deze is recht vooruit gericht. Mocht je bij deze rondere speaker afvragen wat de voorkant is: een verticaal Sonos-logo geeft het aan.

Kijk op interne bouw Move 2

De gekozen speakeropstelling moet ervoor zorgen dat een enkele Move 2-speaker toch een stereobeeld kan creëren. Hiervoor heb je strikt genomen twee aparte luidsprekers nodig, die enkele meters van elkaar opgesteld staan. Met wat Sonos doet krijg je dus een benadering van dat ideale stereo-effect. Hoe goed het werkt, hangt van de situatie af. We vonden het stereobeeld niet slecht voor een enkele speaker, met name op 2 à 3 meter afstand. Zeker als je hem vergelijkt met typische kleinere Bluetooth-speakers spreek je over een meer open klank met meer beweging en detail.

De Move 2 liet zich ook probleemloos groeperen met andere Sonos-speakers. Dat lijkt logisch, maar het toestel heeft zo'n buitengebruikuitstraling dat je kunt vergeten dat het vlot deel van een systeem kan vormen. Je kunt twee Move 2's trouwens ook inzetten als rears bij Sonos-soundbars, al hebben we dat niet getest.

Het beste resultaat krijg je door twee Move 2-speakers te koppelen tot een stereopaar. Dat verdubbelt wel de aankoopprijs. Als die horde is genomen, is het creëren van een stereopaar eenvoudig via de app te doen en heel effectief. Tenminste, als je min of meer in een vaste positie zit of staat en aandachtig luistert. Zet je bijvoorbeeld twee Move 2-speakers in om muziek te leveren bij een tuinfeest en staan ze verspreid over het terras, dan groepeer je de twee Sonos-toestellen beter in één zone. Zo spelen ze niet elk één kant van de muziek, maar het volledige signaal. Dat zal in zo’n tuinfeest-situatie beter klinken voor je gasten.

Past zich aan met Trueplay (maar niet zo goed als met de 'echte'  Trueplay)

De Move 2 is geen 360°-graden speaker, maar je kunt hem wel gewoon op de grond zetten om kamervullend muziek te krijgen op een housewarming-party. In dat scenario hoef je het dankzij de automatische Trueplay-functie ook niet perfect te positioneren: ook handig. Na het verplaatsen hoor je de tuning zich soms subtiel aanpassen door deze functie. Zo probeert deze te compenseren voor de andere akoestiek. Hij lijkt wel z'n werk te doen, maar het is niet zo impactvol als de 'echte' Trueplay, die vanaf de iPhone werkt en die je op de andere Sonos-speakers vindt.

Sonos Move 2

Je kunt Trueplay bij de Move 2 trouwens enkel gebruiken als je de ingebouwde microfoon inschakelt. Dat doe je via een hardwareknop op de achterzijde. Wel fijn dat je de optie hebt om het uit te schakelen - of aan te zetten als je stembediening wenst te gebruiken.

Goed voor feestjes

De Move was al een krachtige speaker en dat geldt eveneens voor de Move 2. Sonos is karig met informatie over vermogens en specificaties, maar de speaker is zeker in staat om ‘Mr.Brightside’ op hoog volume te spelen. Naar goede Sonos-gewoonte zal de signaalprocessor in de speaker de teugels in handen houden en streven naar wat Sonos beschouwt als een evenwichtige klank, ongeacht het gekozen volume.

Echt diep duiken de bassen niet, maar misschien zijn we op dat vlak iets te veel verwend door de grote subwoofer in de woonkamer. De tweeters zorgen bovendien voor de indruk van detail, al blijft het midden soms toch overheersend. De speaker levert daarbij loungemuziek van Amon Tobin of Sven van Hees wat donker en met een zekere lading midbassen aan.

Voor een feestje of als leverancier van muziek in de achtergrond bij het koken en bijpraten met vrienden is de weergave prima. Luister je kritischer, dan zijn andere Sonos-speakers vaardiger. De Era 300 bijvoorbeeld. Die is natuurlijk niet zo mobiel.

Sonos Move 2

Toen we de Move 2 ergens aan de zijkant op de tapijtvloer in de naastliggende kamer parkeerden en ‘Delta’ van Sven van Hees speelden, kregen we in de woonkamer een prima achtergrondsoundtrack aangeleverd. Buiten wordt er een schepje laag toegevoegd, wat precies goed is. In de buitenlucht gaat de energie van lage frequenties sneller verloren.

Ook op ons terras buiten wist de draagbare Sonos-speaker een overtuigende laag muziek neer te zetten. Dat gaat prima als je opteert voor pop, hip-hop, elektronische muziek en jazz, bij ruiger gitaarwerk of klassiek mist er toch dat streepje verfijning. Puur persoonlijk vonden we +2 op bas en +4 op treble dan een verbetering, onder meer toen we luisterden naar het laatste album van Royal Blood. De flexibiliteit om (beperkt) via de EQ-functie in de app te spelen is zo wel mooi meegenomen. 

Sonos Move 2 - Sonos-app in gebruik

Sonos Move 2 via Bluetooth: geen stap terug

Wat als je op Bluetooth overschakelt? Dat kan altijd, ook als je in het bereik van het wifi-netwerk vertoeft. De Move 2 in pairing-modus plaatsen doe je heel snel door de Bluetooth-knop achteraan ingedrukt te houden. De normaliter witte led straalt dan blauw licht uit, en je ziet de Sonos-speakers dan in de Bluetooth-instellingen van je smartphone (of ander Bluetooth-apparaat) verschijnen.

Bij het Bluetooth-streamen kun je rekenen op de ondersteuning van de AAC-codec. Dat is redelijk; aptX of LDAC was natuurlijk mooier geweest op een betere speaker zoals deze, maar AAC levert ook goede resultaten. Qua sound neemt de Move 2 in elk geval geen stap terug als je hem in Bluetooth-modus gebruikt. Je verliest natuurlijk wél de gebruiksvriendelijkheid en opties van de Sonos-app, dat is logisch. Streamen doe je gewoon vanuit de app van je favoriete muziekdienst.

Conclusie

De Move was binnen het Sonos-aanbod altijd al het buitenbeentje - met de nadruk op 'buiten'. Dat is bij de tweede generatie van de Move 2 niet anders. Als je puur naar de geluidsweergave kijkt, vinden we met name de Era 300 de betere weergever. Maar de Move 2 heeft wel meer in zijn mars. Je kunt zijn pluspunten krachtig samenvatten als 'meer flexibiliteit'. Daarbij heeft Sonos de sterke punten van de eerste versie behouden en de zwakkere punten verbeterd. De dubbele tweeters voor een breder stereobeeld en de langere accuduur zijn daar voorbeelden van. Ook de mogelijkheid iets aan te sluiten via een lijn-ingang (zij het via los aan te schaffen adapter) is mooi meegenomen.

Hoewel de speaker zelf te groot is om argeloos in je rugzak te gooien, is het wel prima geschikt om mee te nemen naar de tuin, camping, skihut of vakantiehuis. De Move 2 schakelt vlot tussen wifi en Bluetooth, zonder kwaliteitsverlies. De batterij die nu veel langer meegaat en de powerbank-functie in het bijzonder zijn op vakantie heel handig. De Move 2 toont zich daarbij een krachtige, kamervullende speaker, die sterk is in sfeer opwekken. Zoek je een 'verplaatsbare' speaker, dan raden we de Sonos Move 2 van harte aan.

De Sonos Move 2 heeft een adviesprijs van 499 euro. Je kan hem kopen in de kleuren groen, wit en zwart.

Aanrader September 2023

Sonos Move 2

Sonos Move 2 in een oogopslag
KLeuren Wit, groen, zwart
Afmetingen 24 x 16 x 12,7 cm (HxBxD)
Gewicht 3 kg
Robuustheid IP56 stof- en spatwaterdicht
Speakers 2x tweeter
1x mid-range woofer
Versterker 3x klasse-D
Aansluiting USB-C
Draadloos Bluetooth 5.0
WiFi 6
Accu 44 Wh, 24 uur speelduur, vervangbaar
Adviesprijs € 499
Koop

MediaMarkt