Review   |   Televisies

Sony Bravia XR A80J review: deze OLED TV is meer dan alleen een mooi scherm

Sony Bravia XR A80J review: deze OLED TV is meer dan alleen een mooi scherm
De Sony Bravia XR A80J OLED-televisie levert niet alleen uitzonderlijk goed geluid en beeld, maar is ook zeer gebruiksvriendelijk.

Met de nieuwste Bravia XR technologie belooft Sony de beste kijkervaring te bieden. Reden voor ons een toestel met deze techniek aan boord aan de tand te voelen in deze Sony Bravia XR A80J review.

Update: lees ook onze review van de Sony HT-A9 home cinemaset, ontworpen om met deze XR A80J samen te werken. 

Van beeldbuizen naar chips

Toen televisies nog van glas gemaakt en daarmee letterlijk beeldbuizen waren, domineerde één merk de markt. We hebben het natuurlijk over Sony. Ook al waren er destijds minder merken dan tegenwoordig, slechts een kon de grootste zijn, en dat was Sony. Die positie had alles te maken met de technologische voorsprong van het merk. Zoals bijvoorbeeld de Trinitron-techniek. De kleurweergave en scherpte van deze tv's met deze techniet was destijds van een geheel eigen niveau, reden voor de populariteit bij gamers. Retro console gamers gebruiken zelfs vandaag de dag nog enthousiast Trinitron beeldbuis-tv’s.

Met de komst van platte televisies kwam Sony op achterstand te staan. Merken als Samsung en LG namen het voortouw. Inmiddels zijn die twee de grootste op de markt. Des te meer reden voor Sony om te blijven innoveren. Dat doet het momenteel niet zozeer met het meest zichtbare deel van een televisie, maar met wat er daarachter zit. 

Vrijwel alle toptoestellen op de markt (die van Samsung daargelaten) gebruiken tegenwoordig een oled-paneel uit de fabrieken van LG Display. Voor televisiemakers ligt er een uitgelezen kans om zich te onderscheiden met iets anders dan het scherm zelf. Zoals met chips.

Sony Bravia XR A80J chips

Films en series kijken gaat hand in hand met chips. Paprika, naturel of nacho's, het is perfect voer bij een goeie film. In dit geval doelen we echter natuurlijk op de chips die in de tv voor de verwerking zorgen van de beelden die je uiteindelijk ziet. Samen met het scherm zelf zijn deze chips of processors de belangrijkste factor in de kwaliteit van de tv. 

Sony Bravia XR processorNaast de beeldkwaliteit - denk aan kleurweergave, maar ook het aantal beelden per seconde - zijn de chips namelijk ook bepalend voor wat het toestel kan. En daarmee ook voor de ervaring in het gebruik. De nieuwe Sony Bravia XR A80J bevat een XR-beeldverwerkingsprocessor. Deze past de instellingen van de tv aan op wat je ermee aan het doen bent, zorgt voor beter contrast met meer details in donkere beelddelen, en een vloeiender beweging van objecten. In onze praktijkervaring komen we daar op terug.

Naast de XR-processor bevat de Sony Bravia XR A80J een Mediatek MT5895 chip. Dat is een quadcore ARM Cortex-A73 processor, voorzien van een Mali G52 grafische chip en ondersteund met 3GB werkgeheugen. Voor een smartphone zou het niet overhouden, maar de A80J reageert er vlot mee.

Sony Bravia XR A80J: bol van de techniek

Sony Bravia XR A80J zij-aansluitingenLos van die chips heeft de Sony Bravia XR A80J een specificatielijstje om de vingers bij af te likken. Zo beschikt het over een 4K uhd oled-paneel met 120Hz weergave en low latency input. Voor het aanvoeren van beeld beschikt de Bravia XR A80J over vier hdmi-ingangen (waarvan twee volgens de 2.1-standaard met extra bandbreedte, geschikt voor 120 Hz en variable refresh rate), een usb-poort, wifi en bluetooth. Met zijn snelle hdmi 2.1-ingangen en 120Hz-paneel is het een interessante partner voor een Xbox of PlayStation van de laatste generatie. 

Sony Bravia XR A80J aansluitingen

Smart tv-functionaliteit is aanwezig in de vorm van Android TV, met Chromecast, AirPlay en Apple HomeKit als nuttige toevoegingen.

Sony Bravia XR A80J zijaanzichtEen andere manier waarop Sony achter het scherm innoveert, is met de speaker driver die in het scherm van de A80J is ingebouwd. Sony noemt dit Acoustic Surface Audio: het paneel functioneert hiermee feitelijk als speaker. Sony was de eerste die hiermee kwam, al is het inmiddels niet meer de enige. De implementatie bij de A80J is echter van topniveau, waarover verderop meer. Aan de achterzijde bevinden zich ook nog twee zwaardere speakers voor lage en middentonen.

Kortom, de Sony Bravia XR A80J staat bol van de techniek, waar we bij TechFi natuurlijk best gelukkig van worden. Mits deze ook naar behoren werkt. Reden voor ons om uitgebreid aan de slag te gaan met beeld- en geluidskwaliteit bij het gebruik als televisie en in combinatie met gaming.

Sony Bravia XR A80J in gebruik nemen...

De voetjes onder de Sony Bravia XR A80J monteren is een beetje een gedoe.Het in gebruik nemen van de Sony Bravia XR A80J is eenvoudig, als deze eenmaal in elkaar staat. Voor het zover is, moet je alleen wel nog even de voetjes onder het scherm monteren. De voetjes kan je op meerdere manieren inzetten, waarmee het scherm hoger of juist lager komt te staan. Het eerste is handig als je er een soundbar recht voor wilt leggen, het tweede juist als je het scherm strak op een tv-meubel wilt plaatsen. Ophangen met een beugel kan natuurlijk ook. Welke je ook kiest, het is geen klusje om in je eentje te doen, tenzij je ruime ervaring hebt met het in elkaar zetten van dure platte televisies. De wat cryptische instructies in de starthandleiding helpen er niet echt bij.

Staat het scherm eenmaal op z'n poten, dan is het een kwestie van aansluiten en aanzetten. Daarna heeft de installatie niet meer om het lijf dan een flinke hoeveelheid vragen op het scherm doorlopen. Dat is een opmerkelijk soepel procedé. Zeker als je al bekend bent met Google Home. Je moet alleen op enig moment even je wifi-code invoeren. Aan het einde geldt hetzelfde voor je inloggegevens van streamingdiensten - de apps daarvoor kan Sony wel voorinstalleren. Al met al is het een laagdrempelige procedure, waar je vlot doorheen bent. Hier scoort Sony wat ons betreft pluspunten. 

Sony Bravia XR A80J installatie Sony Bravia XR A80J installatie Sony Bravia XR A80J installatie Sony Bravia XR A80J installatie  - akoestische kalibratie Sony Bravia XR A80J installatie - akoestische kalibratie Sony Bravia XR A80J installatie

Ook onderdeel van de installatie is een geluidsmeting van de ruimte waarin je bent. De microfoon in de afstandsbediening helpt de tv om de weergave aan te passen op je kijkpositie. Zoals verderop te lezen, niet zonder resultaat.

...en bediening

De bediening is eveneens goed. De bediening en het menu doen denken aan die van Apple TV. Oftewel, het voelt erg intuïtief aan. Wel gaat elke animatie gepaard met een geluidje. Wij zouden dat rap uitzetten.

Sony Bravia XR A80J menu

De afstandsbediening is prettig: hij ligt goed in de hand en is niet te zwaar. Voor wie daar prijs op stelt, beschikt hij ook over stembediening. Daar zijn we ook geen fan van, maar het kan dus als je dat wel bent. 

Sony Bravia XR A80J afstandsbediening

Testtraject: 80 uur kijken en spelen

Voor reviews zijn er meerdere films en series die wij graag gebruiken. Een titel uit de top 5 is het eerste seizoen van Altered Carbon. Deze originele Netflix serie is in 4K te streamen en zeker een aanrader voor de liefhebber van science fiction. Ook kijken we een volwaardige Blu-ray UltraHD film, “The Dark Knight”, via de PlayStation 5. Die console gebruiken we ook voor de game ervaring. Aan het einde van de review komen we op een uur of 80 aan kijk- en speeltijd.