Review   |   Televisies

Sony Bravia XR A80J in de praktijk

Voel- en hoorbare sfeer

We starten de evaluatie van de Sony Bravia XR A80J met Altered Carbon, een serie met letterlijk en figuurlijk een duister randje. De futuristische stedelijke beelden vol schaduwpartijen en contrasterende neonkleuren zijn een uitdaging voor elke televisie. De Bravia XR A80J draait er de hand niet voor om: de duistere sfeer van de serie is welhaast voelbaar, terwijl de kleuraccenten zo helder zijn dat ze bijna het scherm uitspringen. Bij deze serie kan je kiezen tussen Dolby Vision Helder of Donker, afhankelijk van het omgevingslicht.

Sony Bravia XR A80J

Het geluid van het toestel draagt bij aan die beleving. Dat is namelijk veel beter dan we van platte tv-schermen gewend zijn. Niet alleen qua frequentiebereik en helderheid, maar ook qua plaatsing. We horen zelfs geluid in hoekjes aan de zijkanten van het scherm. De XR A80J zet een compleet geluidsbeeld neer, waarin ook (details van) omgevingsgeluiden tot hun recht komen. Dat zorgt voor een meeslepende ervaring zoals je eigenlijk zelden meemaakt met een televisie zonder aparte audio-installatie. Verwacht van de speakers aan de achterzijde geen subwoofer-effect, maar wel een goede weergave van midden en lage tonen, met een egaal laag dat bijdraagt aan de kijkervaring. Zolang je geen overdonderend laag nodig hebt, kan je toe met de speakers waar de Bravia A80J over beschikt. Voor een platte televisie is er geen groter compliment.

Sony Bravia XR A80J

Denkt mee met kijken…

Tijdens het testen hebben we weinig aan de instellingen van de Sony Bravia XR A80J veranderd. Dat hoeft ook niet, want de ‘tv denkt met je mee’. Dat houdt in dat het toestel de juiste instellingen probeert te kiezen op basis van je activiteit. Die leidt de tv bijvoorbeeld af uit de gekozen bron en het materiaal dat je via die weg aanlevert. 

Hoe werkt dat? Stel, je bent een film met veel actie aan het kijken. Dan zal de kunstmatige intelligentie zorgen voor vloeiende weergave van snelle beelden. Bij een prachtige natuurdocumentaire zorgt de XR-processor juist voor heldere kleuren, die bijna uit je scherm springen. De tv analyseert wat er afspeelt in een scène en laat die informatie verwerken door de XR-processor. Dat resulteert in betere detaillering en meer diepgang. Zo zagen we bijvoorbeeld prachtig terug in de grote contrasten en kleurrijke beelden van Altered Carbon.

Sony Bravia XR A80J

…en met gamen

Ander voorbeeld: bij de eerste keer aansluiten van de PlayStation 5, vraagt het toestel wat voor apparaat je aansluit. Selecteer ‘spelcomputer’ en de tv doet de rest: hdr-weergave, 120 Hz en low latency input. Ons rest alleen de keuze van het spel. Die valt op God of War. Laten we maar meteen zeggen dat dit een geweldig ervaring oplevert op de A80J. De kleuren, contrast en helderheid zorgen voor een heerlijke gamesessie. Zo een waarin je de tijd al snel vergeet. 

Daarbij zien we geen ghosting of sporen van latency. Enkel de immersie door de rijke kleurweergave en bijna tastbare contrast. Het gamen voelt groots en snel aan. De beeldweergave is bijzonder vloeiend, dankzij de combinatie van 120 beelden per seconde en met de console gesynchroniseerde variabele verversingssnelheid. 

Basis voor XR surround

Ook bij het gamen valt het geluid weer positief op. Dat is duidelijk beter dan we gewend zijn van platte televisies. Een prestatie, want de recente toestellen van de bekende concurrenten die we recentelijk testten, beschikten ook al over goed geluid. De Bravia XR A80J gaat alleen duidelijk een stap verder. Daarbij speelt de manier waarop het geluid vanuit het scherm komt, denkelijk een essentiële rol.

Die weergavemethode kan bovendien als basis dienen voor iets nóg beters. De A80J kan samenwerken met de HT-A9 home cinemaset in een surround-opstelling met vier draadloze speakers. Daarbij fungeert de A80J als center speaker. Deze upgrade noemt Sony XR Surround en is onderwerp van deze review.

Om de test af te sluiten, kijken we de originele 4K UltraHD versie van “The Dark Knight". Waar de serie “Altered Carbon” nog kleur had voor contrast, is dat bij “The Dark Knight” niet aan de orde. De snelle actiescènes voelen intens aan. Het geluid draagt daar een stevig steentje aan bij. Het zijn echter de donkere scènes van de film die de sfeer echt goed overbrengen. Neem het moment waarop The Joker op het politiebureau ondervraagd wordt door Batman. De kleurweergave is realistisch, met een tikkeltje warmte. Ook in de donkere delen van het beeld zijn details nog goed te zien, in plaats van dat je naar een zwart vlak zit te kijken. Voor ons scoort de Sony Bravia XR A80J hier veel pluspunten.

Sony Bravia XR A80J gebruiksgemak

Dat de beeld- en geluidskwaliteit van de Sony Bravia XR A80J van topniveau zijn, moge duidelijk zijn. Daarmee ben je er anno 2021 niet als je een goede televisie wilt verkopen. Zeker in deze klasse is de kans klein dat je een televisie koopt met tegenvallend beeld. Om die reden zijn zaken als gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit belangrijke onderscheidende elementen. 

Handige knoppen voor streamingdiensten op de afstandsbediening van de Sony Bravia XR A80JDat is bij de A80J aan alles terug te zien. Neem bijvoorbeeld het installatiegemak, een zeer eenvoudig te volgen stappenlijstje. Daarin is duidelijk over waar je je bevindt. Zeker als je al beschikt over Google Home is dit bijzonder simpel. Ook het aansluiten van externe apparaten waarbij je direct de goede beeldinstellingen krijgt is een voorbeeld. Laten we de afstandsbediening niet vergeten. Handig wat ons betreft zijn de sneltoetsen voor Youube, Disney, Prime en Netflix.  Ook de kleine knoppen voor pauze en play aan de onderkant zijn eenvoudig en erg prettig in gebruik. Mooi detail: de A80J afstandsbediening werkt ook op de Playstation 5 – ook als de tv niet aan staat. 

Duurder, maar ook beter

Het aanbod van 55 inch tv's is enorm. Het is dan ook momenteel het nieuwe standaardformaat, dat misschien al verschuift naar instapformaat. De prijs geeft een direct beeld van waar een tv in de markt staat. Een LG OLED55C16LA van 55 inch kost je ongeveer 1600 euro. De Sony Bravia XR A80J zit op een adviesprijs van 2050 euro, de Samsung QLED 55QN95A op 2499 euro. 

De A80J zit dus zo’n beetje in het midden van het hogere prijssegment in deze klasse. De Samsung is met zijn geavanceerde mini-led scherm en hogere helderheid duidelijk duurder. LG heeft als zusterconcern van het bedrijfsonderdeel dat oled-panelen maakt een prijsvoordeel. Voor iets meer dan de prijs van de A80J koop je bij LG ook een 65-inch model. 

Sony moet dus het een en ander doen om de meerprijs waar te maken. Wij zijn van mening dat het dat met de Bravia XR A80J ook zeker doet. De XR processor zorgt voor een onderscheidend, fraaier beeld. Het laat een (nog) betere indruk achter dan het genoemde model van LG, met name de vloeiende weergave overtuigt meer. Oled heeft wat ons betreft nog een streepje voor op mini-led, de weergave voelt natuurlijker aan dan bij de Samsung, die toch niet per beeldpunt de helderheid kan regelen. De superieure geluidsweergave is wat ons betreft het doorslaggevende argument om de hogere prijs te rechtvaardigen. 

Conclusie

In een markt waar LG bekend staat als oled-koning, heeft Sony een uitdaging om zich te onderscheiden. Dat is precies wat het heeft gedaan met de Bravia XR A80J. Het beeld van deze tv is contrastrijk, met sprekende, natuurgetrouwe kleuren. De vloeiende weergave zorgt voor een fijne en meeslepende kijkervaring. Zeker bij gaming is dat onmiskenbaar. Deze tv vinkt alle hokjes af voor een perfect kijkervaring. Zoek je een 55-inch tv met topkwaliteit in beeldweergave én uitstekende geluidskwaliteit, dan heb je aan de Sony Bravia XR A80J een uitstekende keuze.

Afgaande op de adviesprijs, is de meerprijs ten opzichte van de bekende concurrent stevig. Aan de andere kant, de straatprijs kan fors lager uitvallen - we zien dit toestel al goed verkrijgbaar voor 1599 euro. Nog altijd wat meer dan het equivalent van de concurrent, maar toch een wat kleiner verschil dan gedacht. Bovendien is het gebruiksgemak van een tv die met je meedenkt, wel een dagelijks plezier. Wij zouden het wel weten.

Sony Bravia XR A80J in een oogopslag
Beeldscherm

55 inch (139 cm) OLED
4K UHD (3840x2160 beeldpunten)
120 Hz

Ook verkrijgbaar in 65 (164 cm) en 77 inch (195 cm)

HDR-ondersteuning HDR10, HLG, Dolby Vision, IMAX Enhanced
Scherpte verbetering Dual database processing
XR 4K Upscaling
XR Super Resolution
Kleurverbetering Live Colour Technology
XR Smoothing
XR Triluminos Pro
Contrastverbetering Dynamic Contrast Enhancer
OLED XR Contrast
Pixel Contrast Booster
XR HDR Remaster
Geluid

Versterker vermogen:
10W + 10W + 10W

Speaker:
Acoustic Surface Audio+,
2x actuator, 2x subwoofer

Standaarden:
Dolby Audio, Dolby Atmos, DTS Digital Surround

Ingebouwde kamerkalibratie

Aansluitingen 4x HDMI 2.1
VRR, ALLM: 2x (HDMI 3, 4)
1x composiet video in
3 USB (2x zijkant, 1x onder)
1x optisch digitaal audio uit
1x 3,5 mm hoofdtelefoon
1x ethernet
WiFi 5 (802.11a/b/g/n/ac)
Bluetooth 4.2
Smart TV Android TV
16 GB opslag
Afmetingen

Met voet (standaardpositie)
122,7 x 73,5 x 33 cm

Zonder voet
122,7 x 71,2 x 5,3 cm

Gewicht Zonder voet: 17,8 kg
Adviesprijs € 2049