Teufel Real Blue Pro review: kan deze luxe NC-koptelefoon uit Berlijn de strijd met Sony aan?
Het al uitgebreide assortiment hoofdtelefoons en in-ears van Teufel werd recent verder uitgebreid met de Real Blue Pro en wel aan de bovenkant. Daarbij kijken we wel even op, want het prijskaartje van 350 euro valt een stuk hoger uit dan voorgaande topmodellen van het Berlijnse audiobedrijf. Weliswaar blijft de Teufel Real Blue Pro nog altijd duidelijk minder duur dan een AirPods Max of een Px7 S2e, maar deze hoofdtelefoon zit wel op het niveau van de WH-1000XM5 van Sony en de Momentum 4 Wireless van Sennheiser. Dat zijn niet de minste concurrenten om de strijd mee aan te gaan.
Teufel Real Blue Pro troeven: lange accuduur en aptX Adaptive
Teufel gooit daarbij wel wat troeven op tafel. De batterijduur van 44 uur met ingeschakelde ruisonderdrukking (beschikbaar in drie standen) is baanbrekend. Ook is er ondersteuning voor de aptX Adaptive codec voor Bluetooth, die hogere geluidskwaliteit belooft. Daarvoor past Teufel ook betrekkelijk grote drivers toe, van 44 mm. Deze beloven diepere bassen, met als potentiële keerzijde dat grote drivers minder controle kunnen vertonen. Dat hangt allemaal af van hoe kundig de ontwerpers zijn. Op dat vlak heeft Teufel wel een streepje voor, de Berlijners bewezen zich al met voorgaande hoofdtelefoons.
Design en afwerking van de Teufel Real Blue Pro
De Real Blue Pro is – verrassend – niet in het blauw beschikbaar. Dat was nog wel het geval bij de vorige Real Blue NC-generatie. Dan maar eentje in het zwart of een trendy titaniumgrijs. Bij het uitpakken valt meteen op dat de accenten die op de Teufel-website bijna roségoud leken, in het echt veel subtieler zijn. Op een meter afstand lijken het logo, de ringen op de hoofdband en cirkels op de achterzijde van de cups bijna even grijs als de rest van de koptelefoon. Oftewel: het toestel dat we vasthouden is een stuk minder schreeuwerig dan wat er op de foto staat. Minder extraverte types vinden dat misschien wel zo prettig.
Design en afwerking zijn wat ‘forser’ dan bij de WH-1000XM5 van Sony, de 250-gram wegende de facto koning in het segment. Het gewicht van 296 gram van de Teufel is nog altijd niet zwaar te noemen; er zijn genoeg NC-koptelefoons die meer wegen. De Real Blue Pro zit knus op het hoofd, dankzij de gewatteerde hoofdband en de wat dikkere vervangbare oorkussens. Die zorgen al voor heel wat passieve geluidsisolatie, en een beetje warmte aan de oorschelpen. De kussen drukken echter niet echt hard op je oren, wat het wel comfortabel houdt.
Op vlak van design is de Real Blue Pro wat traditioneler, zeker als je het vergelijkt met modellen als de AirPods Max of de Sony WH-1000XM5. Het ontwerp oogt robuuster, maar ook zwaarder. De zwarte versie hint zelfs een beetje naar de studio. Al is dit toestel natuurlijk veel frivoler dan de functie-voor-alles-aanpak die je bij echte studioproducten vindt.
Bediening in twee smaken op de Teufel Real Blue Pro
Touchknoppen of fysieke knoppen? Die keuze hoef je niet te maken bij de Teufel Real Blue Pro. Aan de rand van beide oren ontdek je een paar toetsen, met rechts nog een soort mini-joystick dat je in de vier windrichtingen kunt bewegen. Omhoog en omlaag verandert bijvoorbeeld het volume, terwijl links en rechts duwen je door de playlist doet springen. Tikken is pauzeren. De met het logo versierde buitenkanten van de behuizingen zijn dan weer aanraakgevoelig. Wat er gebeurt wanneer je er op tikt, dat kun je helemaal instellen via de app.
Veilig vervoeren
Teufel levert met de Real Blue Pro een harde case mee. Die lijkt zeker stevig genoeg om langdurig je hoofdtelefoon te beschermen bij het voervoer. Dat hoort ook wel, want uiteindelijk is dit geen goedkope hoofdtelefoon. De koptelefoon zelf vouw je samen, voor je hem in de case stopt. Dat kan compacter dan bij de Sony WF-1000XM5.
Toch is de case niet zo klein, mede omdat er ruimte is voor de extra kabels die je erbij krijgt. Je kunt deze Teufel hoofdtelefoon namelijk desgewenst bekabeld gebruiken. Dat is bijvoorbeeld handig als je een film wil bekijken via een inflight-mediasysteem.
De Teufel app: handig met unieke functies
De Teufel Headphones-app is rechttoe rechtaan. Hij biedt een helder overzicht van wat de Real Blue Pro te aan functies heeft.
Een eenvoudig hoofdscherm in de app toont essentiële informatie en de vier belangrijkste functies. Zo kan je snel Dynamore inschakelen of een van de acht genrepresets selecteren. Misschien was het nog handiger geweest als je met één tik kon schakelen tussen een van de drie NC-modi (laag, midden en hoog), maar echt lastig is dat niet.
Tik je op het icoontje van de instellingen, dan word je opeens wél geconfronteerd met een karrevracht aan opties. Je kan veel aanpassen bij de Real Blue Pro, waaronder een aantal opties waarbij je dat niet vaak zal doen. Zoals een autotimer-functie of het inschakelen van ondersteuning voor een spraakassistent.
Hier vind je ook ShareMe, een unieke Teufel-functie waarbij je met zijn tweeën naar dezelfde audio kunt luisteren. Daarvoor moet je wel beide beschikken over een compatibele Teufel hoofdtelefoon, uiteraard. Naast geschikt voor romantische luistersessies lijkt dit handig voor een lange autorit richting de Provence met het gezin. Je kunt voor de twee kids op de achterbank één tablet op een houder voorzien en ze elk een eigen Teufel-hoofdtelefoon geven. Lekker rustig voor de ouders voorin.
Verder is er een optionele Smart Pause-optie. Als die is ingeschakeld, stopt de muziek wanneer je de Real Blue Pro afneemt. Ons testsample had echter een overijverige sensor, die de muziek ook stopte als we naar beneden keken of gingen liggen. Gelukkig kan je die dus uitschakelen in de app.
Mimi voor gepersonaliseerd luisteren
Zoals steeds meer headsets en draadloze oordopjes biedt de Real Blue Pro gepersonaliseerd geluid aan. Je doorloopt daarvoor een gehoortest in de app, waarna er een aangepaste filter wordt gecreëerd dat moet compenseren voor tekortkomingen in je gehoor. Het gaat dan voornamelijk om de terugval in je gehoor ten gevolge van het ouder worden (en dat begint al als je 18 jaar voorbij bent).
De test die Teufel gebruikt herkennen we meteen. Deze is afkomstig van Mimi Technologies. Merken als Nothing en Skullcandy gebruiken deze ook. Het positieve is dat deze test apart wordt afgenomen voor elk oor, waardoor vaak voorkomende verschillen tussen de twee oren worden gecompenseerd. De Mimi-test duurt wel even en vereist een zeer stille omgeving. Daarna geeft de Teufel-app je nog bovengemiddeld veel controle om de functie te tweaken. Je kunt bijvoorbeeld de filter in- en uitschakelen en meer of minder intensief laten werken.
Ook aan boord is Dynamore, een Teufel-techniek om hoofdtelefoons (en soundbars en speakers) een grotere soundstage te geven. We vermoeden stilletjes dat het hier een crossfeed-functie betreft die ervoor zorgt dat elk oor wat geluid van het andere kanaal ontvangt – net zoals wanneer je luistert via luidsprekers. Het hangt een beetje van je smaak en van de mastering van een track af of je dit een verbetering vindt.
Wat je niet vindt bij de Real Blue Pro? Ondersteuning voor spatial audio, een functie die de AirPods Max wel bezitten en de WH-1000XM5 later via een update kreeg. Of dat nu zo'n gemis is... Bij muziek die je streamt in stereo is het dat volgens ons in elk geval niet.
Intens en muzikaal
Verbonden met een Motorola Edge 40 Pro kunnen we streamen met het aptX Adaptive-codec. Het blijkt dat de Teufel ook aptX HD ondersteunt, iets dat de fabrikant nergens aangeeft. Of je nu echt een verschil gaat horen tussen die twee aptX-smaken is een andere vraag, maar er zijn devices die enkel de HD-versie ondersteunen. Dan is het wel handig dat je met de Real Pro nog altijd op een betere codec kunt rekenen. AAC en SBC staan trouwens wél expliciet in het lijstje bij de Teufel.
Teufel is een hifi-bedrijf met heel wat ervaring én een visie over wat ze een goede sound vinden. Dat merk je meteen bij de Real Blue Pro. Net zoals bij hun excellente Teufel Real Blue TWS 2 kun je rekenen op een meeslepend geluid, dat vrijwel alle genres aangenaam presteert. Het is niet audiofiel in de traditionele zin, met heel veel hoogdetail en een neutralere tuning. Maar het is wél muzikaal en opent de deur naar veel betrokkenheid. Vollere, maar niet wollige bassen en een gedetailleerd midden zetten veel nummers mooi in de kijker. Zo ook het laatste album van Arlo Parks bijvoorbeeld. Bij sommige tracks op 'The Ballad of Darren' van Blur zouden we graag de muziek op een bredere, grotere soundstage gepresenteerd krijgen, maar dat is een stukje smaak.
De Real Blue Pro biedt een wat intensere ervaring, die je meer ‘in’ de muziek zet, en minder het het ruimtelijke waar de WH-1000XM5 sterker in is. Bij een nummer als de recente remaster van Stay (Faraway, So Close!) van U2, dat vrij ijl klinkt, krijg je zo een intiemere luisterervaring die meer op de huid zit.
De Teufel doet ook goed dienst bij het streamen van films of gaming. Dat je meer 'in' een soundtrack zit, betekent wel dat je geen grootse surroundachtige ervaring ondergaat. Het is daarentegen een lekker volle sound, die je betrekt in wat er op het scherm gebeurt. Dynamische pieken worden goed verwerkt, merken we ook bij het streamen van 'Guardians of the Galaxy 3'. Explosies en heftige geluidseffecten dwingen je niet om naar de volumeknop te grijpen, wat wel zo fijn is.
Uitstekende noise-cancelling van de Teufel Real Blue Pro
In deze prijsklasse moet de noise-cancelling echt wel superieur zijn. De concurrentie laat hier immers weinig steken vallen. Het goede nieuws is dat Teufel op dit vlak uitstekend presteert in onze synthetische test. Het moet enkel Sony en Apple voor laten en is ongeveer op de hoogte van Sennheiser. Deze koptelefoons - en in het bijzonder de Sony - serveren een tikje meer stilte. De afstand is echter verrassend klein. Je hebt wel iets meer ruis bij de Teufel als er geen muziek speelt, zeker met de ruisonderdrukking op de hoogste stand. Heel erg storen doet dat niet.
De noise-cancelling op die hoogste stand mag echt indrukwekkend worden genoemd. Bij tests op straat bleek de Real Blue Pro bovendien weinig last te hebben van windgeluid. We durven daarom de Teufel Real Blue Pro aan te raden voor alle situaties waarbij je wat meer rust nodig hebt. Deze hoofdtelefoon met ANC is geschikt voor thuiswerken, pendelen tot reizen met het vliegtuig.
Conclusie
De Teufel Real Blue Pro is ons onder de streep uitstekend bevallen. De geluidskwaliteit is prima, met een duidelijke signatuur. Als een meeslepende, intensere sound je eerste prioriteit is - daar hou je van, of niet - dan moet je deze Teufel beslist overwegen. Daarnaast is de ruisonderdrukking van zeer hoog niveau; er zijn maar heel weinig concurrenten die het nóg beter doen. En dat met een bijzonder lange accuduur als misschien wel belangrijkste troef. Daarmee klopt Teufel nagenoeg alle concurrenten.
Waar we een beetje mee in de maag blijven zitten, is het prijskaartje. De Real Blue Pro kost exact zoveel als de Sony WH-1000XM5. Die heeft misschien net een wat minder handig design, en een andere klankkleur, maar wel nog net wat betere ruisonderdrukking. En een Sennheiser Momentum 4 Wireless is voor 50 à 70 euro minder te koop, met vergelijkbaar effectieve ANC en ook uitstekende geluidskwaliteit. Dat zijn sterke concurrenten voor een merk dat zich in het verleden vaak wist te onderscheiden met 'vergelijkbare kwaliteit voor een aanzienlijk aantrekkelijkere prijs'.
Wij durven de Teufel Real Blue Pro zonder meer als alternatief voor deze modellen aan te raden, maar of de consument zich ook zal laten verleiden door het toch kleinere merk, dat is de vraag. Wie weet geeft de accuduur de doorslag, want die is zonder meer uitzonderlijk.
Teufel Real Blue Pro
Teufel Real Blue Pro in een oogopslag | |
Kleur | Night Black, Titanium Grey |
Afmetingen | 15,2 x 18,8 x 8,2 cm (BxHxD) |
Gewicht | 296 g |
Drivers | 44 mm lineair 10 - 21.000 Hz frequentiebereik |
Verbinding | Bluetooth 5.1 Codecs: SBC, AAC, aptX Adaptive/HD |
Aansluitingen | 3,5 mm USB-C |
Accu | 800 mAh Speelduur met ANC: 44 uur Speelduur zonder ANC: 56 uur 15 min. laden voor 7 uur speelduur |
ANC | Dynamische hybride ANC 3 niveaus + transparantiemodus |
Bijzonderheden | Dynamore Headphones Mimi Sound Teufel Headphones app |
Adviesprijs | € 349,99 |
Koop | Teufel |