Nieuws   |   Game Consoles

Zotac Zone handheld officieel onthuld en voor te bestellen: een eerste indruk

De Zotac Zone bevat zoveel features, knoppen en bedieningselementen, dat het een wat druk apparaat geworden is.
(Alle foto's bij dit artikel door Tom Kauwenberg)
De Zotac Zone bevat zoveel features, knoppen en bedieningselementen, dat het een wat druk apparaat geworden is.
(Alle foto's bij dit artikel door Tom Kauwenberg)

De Zotac Zone komt met een adviesprijs van 849 euro. Dat is niet niks, gezien het huidige landschap van draagbare game-pc’s. Hiermee zet Zotac behoorlijk hoog in. De handheld is linea recta flink duurder dan een Steam Deck OLED, de ROG Ally en zelfs een tikkeltje prijziger dan de Lenovo Legion Go. Enkel de ROG Ally X valt nog vijftig euro duurder uit, maar die meent wel een soort ultiem luxe gaminghandheld te zijn. Welnu, dat doet de Zotac Zone vanzelfsprekend ook, maar wel weer op een andere manier. 

Zotac Zone: óók een Windows 11 handheld

Even los van prijs en specifieke details: we hebben het hier uiteraard weer over een Windows 11-handheld. Zoals wel vaker beschreven zijn dat handhelds die meer gepriegel vereisen, maar die (in tegenstelling tot SteamOS) meestal wel compatibel zijn met alle soorten pc-games. Net als ROG zet Zotac in op een ‘speel ál je spellen’-motto en wordt het apparaat meteen geleverd met een gratis maandje Xbox Game Pass. Ook werkt Zotac aan een eigen hubomgeving die als toegankelijker launcher en gebruikershub moet dienen. Onduidelijk is wanneer deze officieel verschijnt.

Zotac Zone

De Zotac Zone heeft qua vorm duidelijk gekeken naar de ROG Ally, maar maakt op cruciale punten een paar andere keuzes. Zo is de centrale chipset voor de verandering geen Ryzen X1 Extreme, maar de iets nieuwere Ryzen 7 8840U. De twee SoC’s zijn qua specificaties en prestaties niet bijster verschillend, maar de 8840U pakt wel mooi LPDDR5X-geheugen tot 7500 MT/s mee.

Belangrijker is echter Zotacs keuze voor het 7 inch grote scherm. In tegenstelling tot de concurrentie van Asus, MSI en Lenovo betreft dat een oled-scherm. Dat paneeltje komt met aanzienlijk fijnere contrasten, ondersteuning voor hdr en de belofte van een flinke piekhelderheid à 800 nits. Lees: ver boven de schermprestaties van de originele Steam Deck, de Ally en de Legion Go. Een variabele refresh rate blijft bij Zotac helaas uit, maar het paneel topt alsnog af op een mooie 120 hertz beeldverversing, wat weer net boven de Steam Deck OLED prijkt.

In onze hands-on ervaring mag het schermpje er wezen. Forza Horizon 5 sjeest soepel genoeg over het scherm, al zijn het vooral de verzadigde kleuren en diepe contrasten die hier opvallen. Niet voor niets belooft Zotac dat het scherm minstens 100% van het DCI-P3-kleurengamma kan dekken, aanzienlijk meer dan het gros van de lcd-handhelds bereiken.

Het scherm van de Zotac Zone oogt – even zonder een zij-aan-zij vergelijking – pakkender dan menig handheldscherm, de spaarzame oled-modellen daargelaten. Over precieze responstijden doet Zotac nog geen uitspraken, maar het zal ruimschoots voldoende snel zijn om de beloofde beeldsnelheid waar te maken.

Alle invoer en al het gebruiksgemak, toch?

Naast schermprestaties zet Zotac ook in op bredere invoermogelijkheden en verbeterd gebruiksgemak. Daarbij lijkt de Chinese fabrikant een soort potpourri van inspiratie elders te halen. De Zotac Zone kijkt de algehele vorm af bij ROG, kopiëert de touchpanelen van Valve, de adaptieve trekkers (lang/analoog of kort/digitaal) van Xbox en de dubbele usb-c-poort en ingebouwde kickstand van Lenovo Legion. Het is nogal wat.

Zotac heeft duidelijk gekeken naar wat wel en niet werkt voor gamers en probeert vervolgens zoveel mogelijk succesformules op elkaar te stapelen. Daarbovenop komen ook weer eigen toevoegingen, zoals de introductie van hall-effect pookjes en de daaromheen liggende jogwheels, die ook naar wens aan acties gebonden kunnen worden. Wat we daar in de praktijk op moeten programmeren, is ons ook nog niet helemaal duidelijk. Misschien werkt het goed voor het wisselen van wapens of gereedschap in shooters?

Zotac Zone

Echt diepgaand hebben we op Gamescom 2024 sowieso niet aan de Zone kunnen voelen, maar afgaand op deze eerste tast: het voelt niet meteen als gegoten. Zotac belooft inderdaad álles samen te brengen op de Zone, maar veel van de knopjes en trekkers voelen goedkoop of onwennig. De clicky vierpuntsdruktoets en achterliggende rugknoppen hebben iets weg van een budgetcontroller uit 2008 en ook de trekkers klinken en voelen als hol kunststof. Het klikt allemaal gewoon net niet, al is dat misschien ook deels een stukje (ontbrekende) gewenning.

Die goedkope eerste indruk staat natuurlijk wel haaks op de fikse prijs en de belofte van de Zotac Zone. De fabrikant heeft zelf nog nooit een controller of invoerapparaat gemaakt, maar meent nu wel álles in behoorlijk prijzige handheld te proppen. Dat kan niet allemaal direct van een leien dakje gaan. En dat terwijl we van prijzigere handheld inmiddels wel wat comfort en gebruiksgemak mogen verwachten. De veel goedkopere Steam Deck deed dat direct vrij sterk en ook Asus lijkt met de ROG Ally X overtuigende stappen te maken; Zotac moet zich eerst nog maar eens bewijzen in dit veld.

Wat verder te verwachten van de Zotac Zone

Afgezien van het scherm en de algehele vorm doet de Zotac Zone veel zaken volgens het boekje. De handheld komt standaard met 16 GB geheugen, een 512 GB-ssd en biedt ondersteuning voor Bluetooth 5.2 en WiFi 6E. Zelfs de vingerafdrukscanner van de ROG Ally zien we hier terug, evenals op de vergrendelknop bovenop. Het apparaat wil duidelijk nergens echt onderdoen aan de directe concurrentie.

De handheld maakt daarentegen wel gebruik van een enkele ventilator om het systeem te koelen, net als de soms ietwat luide Legion Go. Op de drukke beurshal was lastig te meten hoe het apparaat zelf klinkt. In lijn met diezelfde concurrent is ook de acculading grofweg gelijk: 48 wattuur. Dat is toch weer nipt minder dan de Steam Deck OLED en flink wat minder dan de ROG Ally X, met diens behoorlijke 80 wattuur. Zotac doet, enigszins naar verwachting, geen uitspraak over de gemiddelde accuduur van de Zone.

Hebben we het over echt unieke elementen, dan doet de Zotac Zone lekker eigenzinnig met een ingebouwde webcam aan de voorzijde en een dikke ‘Spectra’ rgb-verlichtingsstrip op de achterzijde. Zeker die laatste twee (minder broodnodige) toevoegingen maken het apparaat, samen met de vele invoermogelijkheden, een wat drukke handheld op het oog. Dat zal wellicht niet ieders smaak zijn, maar de Zone wil en probeert in ieder geval veel, ongeacht van wie of wat het afgekeken is.

De Zotac Zone is officieel gezien al (voor) te bestellen in selecte regio’s wereldwijd, tegen een adviesprijs van 849 euro dus. Zotac stelt het apparaat op den duur ook in de Benelux uit te rollen, maar vooralsnog is daar geen blijk van op de retail-pagina van de fabrikant.