De Intel Core i9-14900KS is vermoedelijk de laatste, beste van zijn generatie
Intel heeft in een paar jaar grote stappen gezet. De toegenomen druk vanuit concurrent AMD droeg daar ongetwijfeld aan bij. Met de 12e generatie Alder Lake introduceerde het bedrijf hybride processors, met twee soorten rekenkernen. Die kreeg nog een snelheidstoename (en wat extra rekenkernen) met de 13e generatie, Raptor Lake. Samen met de komst van Intel 7, een kleiner en efficiënter productieprocedé, wist het hiermee een forse sprong in prestaties te realiseren. Tegelijk kwamen ook de limieten snel in zicht. De 14e generatie bracht marginale verbeteringen. De nu aangekondigde Intel Core i9-14900KS is dan ook zeer waarschijnlijk niet alleen het toppunt van wat deze architectuur vermag, maar ook de laatste in zijn soort. Geen nood: de opvolgers staan al in de coulissen.
Intel Core i9-14900KS: voorbij de 6 GHz
Dankzij de nodige lekken vorig jaar, was al bekend dat de nu aangekondigde chip eraan zat te komen. De Intel Core i9-14900KS is niets meer of minder dan een opgevoerde i9-14900K. Waar die in optimale omstandigheden net de 6 gigahertz kan aantikken, ligt de lat bij het nieuwe topmodel op 6,2 GHz. Ook de Turbo Boost is 100 MHz hoger, voor zowel de P- als de E-cores. Afgezien daarvan is de chip hetzelfde: evenveel cores, cache en threads. En ook dezelfde basis kloksnelheden van 3,2 GHz en 2,4 GHz voor P- en E-cores respectievelijk. Zeer waarschijnlijk zijn het niets meer of minder dan cherry-picked exemplaren van dezelfde wafers waar ook de lager gepositioneerde i9's vandaan komen.
Voor Intel is het een gelegenheid voor wat spierballenvertoon richting de concurrentie van AMD, de Ryzen 9 7950X en de Ryzen 7 7800X3D. In de bovenstaande presentatie kan je de voorbeelden zien waarbij de nieuwe chip van Intel de concurrentie voorbij streeft (of niet). Uiteraard moet je dat niet verwarren met onafhankelijke testresultaten, maar Intel documenteert wel in detail hoe deze grafieken tot stand zijn gekomen.
Met name in game titels en toepassingen die zwaarder op de processor leunen, claimt Intel de winst. In de meeste gevallen gaat het om een dusdanig klein percentage, dat het voor jou als eindgebruiker niet of amper merkbaar zal zijn. Er zijn betere afwegingen te maken om de keuze voor een cpu te maken, zoals door het platform ondersteunde technieken, en bijvoorbeeld stroomverbruik. Dat laatste is waar de 14e generatie van Intel wel een dobber aan heeft. Ook met zeer zware koelers is het lastig alles uit de chips te halen, voordat ze genoodzaakt door warmteproductie zichzelf moeten inperken. Dat zal bij de Core i9-14900KS alleen nog maar meer het geval zijn.
De opvolgers staan al klaar
Het is niet voor niets dat Intel al hard werkt aan een compleet nieuwe architectuur in komende generaties. Notebook-kopers kunnen al een voorproefje krijgen in de vorm van Meteor Lake. Deze basis voor de nieuwe Core Ultra (Series 1) processors slaat een nieuwe weg in. Daarbij zijn deze chips opgebouwd uit afzonderlijke onderdelen, die samenwerken dankzij een zogeheten interposer. Dit maakt het onder meer mogelijk om verschillende onderdelen op verschillende productieprocedés te maken. Met nieuwe architecturen voor P- en E-cores, een nieuwe videokaart en een aparte neural processing unit is Meteor Lake echt iets anders dan de voorgaande drie generaties.
Die versnelde ontwikkeling zet Intel straks voort, want binnen afzienbare tijd verschijnt Lunar Lake. Deze moet een grote verbetering bieden in vergelijking met Meteor Lake, en de basis worden voor nog krachtiger, compactere laptops. Naar verluidt zal Lunar Lake niet alleen een vernieuwde architectuur in P- en E-cores bieden, maar ook een nieuwe architectuur voor de videokaart. Deze 'Arc 2.0' moet gebruik gaan maken van Battlemage, de opvolger van Alchemist. Ook moet de npu over aanzienlijk meer rekenkracht beschikken.
Ook voor dit jaar op de rol staat Arrow Lake, de desktop tegenhanger van Meteor en Lunar Lake. Bij alle nieuwe architecturen is een aanzienlijk lager stroomverbruik een belangrijke speerpunt. Daarmee is de tijd aan de top voor de Intel Core i9-14900KS van relatief korte duur. Dat zal voor de echte snelheidsliefhebbers weinig uitmaken: chips als deze vinden hun weg wel naar de zelfbouwers van PC gaming systemen.