Met Intel Core U Processor Series 1 maakt Intel de naamsverwarring compleet
We repten er al eerder over: Intel neemt de namen van zijn processors flink onder handen. Dat begon met de introductie van de Core Ultra processors, gebaseerd op de Meteor Lake architectuur. Nu, tijdens CES 2024, zet Intel de volgende stap: de introductie van - adem in - de Intel Core U Processor Series 1. Deze wordt naast de Core Ultra gepositioneerd, zoals destijds ook aangekondigd. Tegelijkertijd kondigt Intel óók nog de 14e generatie Intel Core processor voor laptop en desktop aan. Tenminste, een flink aantal varianten die er nog niet waren, want eind vorig jaar waren immers de eerste van deze Raptor Lake Refresh modellen al verschenen. Snap je het nog? Nee? Dan gaan we nog even verder, stap voor stap.
Intel Core U Processor Series 1: 'gewone' Core processors
Veruit de meest verwarrende van de nieuwe producten van Intel is de 'Intel Core U Processor Series 1'. Die komt naast de 'Intel Core Ultra Processor Series 1' (zoals Core Ultra voluit heet) en heeft eenzelfde opbouw in de type-aanduidingen. Drie cijfers, gevolgd door een letter dus.
Vooralsnog gaat om slechts drie modellen. Alle hebben twee P(restatie) en zes of tien E(fficiency) rekenkernen. Cruciaal verschil is dat deze chips niet gebaseerd zijn op de Meteor Lake architectuur, maar op Raptor Lake. Daarmee zijn ze vergelijkbaar met de U-uitvoeringen van de 13e generatie Core processors waar nog een i in de naam stond. De Intel Core 7 processor 150U is nagenoeg identiek aan de Intel Core i7-1365U. Alleen de maximale kloksnelheid is een fractie hoger.
Naast genoemde Core 7 is er ook een Core 5 120U en een Core 3 100U. De verschillen zitten voornamelijk in de kloksnelheid, die steeds wat lager is naarmate de getallen in de naam lager zijn. En de Core 3 heeft slechts zes E-kernen, in plaats van tien. Deze processors moeten in het eerste kwartaal van dit jaar in laptops verschijnen.
Intel 14e generatie HX-series: voor gaming laptops en workstations
Waar we eerder al constateerden dat Intel de twee jaar terug geïntroduceerde 'P'-serie processors alweer ten grave heeft gedragen, geldt dat niet voor de H- en HX-series. Sterker, die komen nu in twee smaken. Enerzijds in de Core Ultra Series 1, waarin we in de Core 9, Core 7 en Core 5 diverse H-modellen terugvinden. En anderzijds in de 14e generatie HX-series: inderdaad, een lichte vernieuwing van de 13e generatie HX-processors, bestemd voor gaming laptops en workstations.
De voornaamste bestaansreden van deze chips lijkt te zijn dat Intel Meteor Lake nog niet in oneindige hoeveelheden kan maken. Er zijn vooralsnog ook geen Core Ultra's met meer dan zes P-rekenkernen. Daarmee blijven ze qua prestaties per definitie achter op de modellen op basis van de Raptor Lake Refresh architectuur. Die hebben tot wel 24 rekenkernen, waarvan acht P-cores, in het geval van de Core i9-14900HX.
De verbeteringen bij de 14e generatie HX versus de 13e generatie zijn vergelijkbaar met de desktop 14e generatie K-processors. Oftewel, die zijn heel klein. De i7-14700HX en de i7-14650HX krijgen iets meer rekenkernen vergeleken met de i7-13700HX en de i7-13650HX. Eerstgenoemde krijgt er vier E-cores bij, de tweede houdt hetzelfde aantal E-cores maar krijgt er twee P-cores bij. Daarnaast zijn de kloksnelheden hoger, zeker in het geval van de 14700HX. Enfin, kijk en vergelijk. Hieronder kan je ook de slides vergelijken van de 13e en 14e generatie HX-chips.
Intel 14e generatie voor desktop: de rest van het assortiment
De naamsveranderingen van Intel zijn op de desktop nog niet aan de orde. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Meteor Lake en het bijbehorende productieprocede Intel 4 nog niet de vereiste schaalgrootte heeft. Op de desktop houden we dus nog even de 14e generatie Core. Daarvan waren de eerste modellen vorig jaar al verschenen - en hadden we ook al even in de praktijk naar gekeken. Na die K- en KF-modellen dienen nu ook de gewone desktop chips zich aan. Die zijn zuiniger en kunnen niet worden overgeklokt - en zijn de processors die je in de meeste systemen zal aantreffen.
Intel introduceert 18 verschillende varianten, twee meer dan bij de 13e generatie. De meeste 13e generatie modellen krijgen een equivalente 14e generatie opvolger, met een iets hogere kloksnelheid. Alleen de Core i7-14700 krijgt vier extra E-cores, net als bij de K- en KF-varianten. De twee nieuwe chips zijn de Intel Processor 300 en de Intel Processor 300T. Beide hebben alleen twee P-cores, waarmee ze tot vier threads (taken) kunnen afhandelen. Daarmee zijn deze vergelijkbaar met de vorig jaar geïntroduceerde Intel N-serie processors, die juist alleen E-cores bevatten.
Afgezien van de kloksnelheid is ondersteuning voor grotere geheugenhoeveelheden nieuw bij de 14e generatie desktop Core processors. Voor wie 192 GB werkgeheugen nodig heeft: dat kan bij deze modellen. Hieronder zie je de nieuwe modellen, met ter vergelijking die van vorig jaar.