Review   |   Televisies

LG C3 OLED review: ook zonder MLA uitstekend

Ondanks de afwezigheid van MLA-techniek in het paneel biedt ook de LG C3 OLED een overtuigende combinatie van beeld- en geluidskwaliteit. Alleen de prijs mag nog wel even wat zakken.
Ondanks de afwezigheid van MLA-techniek in het paneel biedt ook de LG C3 OLED een overtuigende combinatie van beeld- en geluidskwaliteit. Alleen de prijs mag nog wel even wat zakken.

De LG OLED55C34LA is een 55 inch oled-tv op basis van, zoals LG het noemt, OLED evo en de zesde generatie Alpha9-processor. De schermtechniek wordt aangevuld met een 40 watt geluidssysteem, vier snelle hdmi 2.1-aansluitingen en het nieuwste webOS23 smart tv platform van het merk. LG steekt het toestel in als gericht op een combinatie van filmplezier en gameplezier. We testten dit model uit de LG C3 OLED serie volgens onze bekende methode.

Vorig jaar testten we de 42-inch uitvoering van de LG C2 OLED, omdat destijds de vraag interessant was, of zo'n compact model ook dienst kon doen als luxe (gaming) monitor. Sindsdien is het aanbod aan oled monitoren flink toegenomen, en kijken we naar de vermoedelijk populairste 55-inch uitvoering van de opvolger.

LG C3 OLED design: strak afgewerkt

De LG C3 OLED mag dan wel een werkpaard zijn, aan de afwerking valt bijzonder weinig aan te merken. Zoals we gewend zijn is er geen sprake van een kader rond het scherm, hoogstens enkele millimeter zwarte rand van het scherm zelf. Rond het scherm zit een dunne metalen rand, die het oled-scherm beschermt. De achterzijde is voorzien van een horizontaal streeppatroon. De behuizing voor elektronica en aansluitingen heeft dan weer een fijne zandstructuur. Een afneembaar deksel laat toe om de kabels via de voet weg te leiden.

In profiel bekeken ziet de LG C3 OLED er erg rechtlijnig uit. Wel straalt hij die typische oled-look uit, dankzij het millimeters dunne scherm. De voet is het meest herkenbaar, LG blijft al enkele jaren bij een geborsteld lichtmetalen podiumvoet, die vooraan schuin afloopt.

Aansluitingen van de LG OLED55C34LA

Een van de redenen voor de populariteit van de C-reeks is, dat LG deze toestellen voorziet van vier hdmi 2.1-aansluitingen met 48Gbps bandbreedte. Bij de concurrentie houdt het meestal op bij twee van zulke aansluitingen. Die zijn vooral voor gamers interessant. Zij zijn hiermee ervan verzekerd dat ze hun console(s) en game-pc’s kunnen aansluiten op de tv, met behoud van de best mogelijke prestaties. Zeker omdat vaak één van de snelle hdmi-poorten ook dienst doet als eARC, is dat niet vanzelfsprekend. Zeker niet voor wie zowel een Xbox Series X, PlayStation 5 én een snelle game pc wil aansluiten.

Er is ondersteuning voor ALLM, 4K120 en variabele verversingssnelheid (VRR). VRR kan je gebruiken met HDMI VRR, AMD FreeSync of Nvidia G-Sync compatible. Je kan zelfs gamen in 4K120 Dolby Vision (op de Xbox Series X). Als je dan ook nog weet dat de input-lag volgens onze metingen beperkt is tot 10,4ms (4K60) en 5,7ms (2K120), dan is het niet moeilijk om te begrijpen dat deze tv erg populair is bij gamers.

Op hdmi 2 kan je ARC/eARC gebruiken. Ook ondersteunen alle poorten QMS (Quick Media Switching). Indien je een bronapparaat (zoals een Apple TV) hebt dat ook QMS ondersteunt, dan verlost die feature je van het kortstondige zwarte beeld wanneer de bron van framerate wisselt.

De LG C3 OLED heeft verder drie usb-poorten, een optische digitale audio-uitgang, ethernet, WiFi en Bluetooth (voor audio en input-apparaten). Met behulp van de bijgeleverde IR-blaster kan je aangesloten bronnen bedienen met de tv-remote, ook als die in de kast staan. De LG C3 heeft een enkelvoudige tv-tuner, met een aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI+-slot. Opnemen en live tv pauzeren is mogelijk als je externe usb-opslag aansluit. Opvallende afwezige op dit model is WiSA (Wireless Speaker and Sound Association). Met deze voorziening kan draadloze speakers aansluiten en ruimtelijke audio weergeven, maar dus niet met de C3. We vermoeden dat dit gezien de geringe populariteit van WiSA geen echt gemis zal zijn.

Smart TV op de LG C3 OLED: webOS 23, nu met Quick Cards

Natuurlijk gebruikt de LG C3 OLED hetzelfde smart tv-platform als de LG G3 OLED, inclusief alle features. We blijven het jammer vinden dat het Home-scherm grotendeels in beslag genomen wordt door gesponsorde content. Maar de introductie van Quick Cards, mappen zeg maar, waarin LG bepaalde functionaliteit en apps groepeert, is een goede verbetering. Dat geldt ook voor het vlottere en responsievere Home-scherm.

Lees hier onze review van de LG G3 OLED tv.

Het belang van een goede afstandsbediening is niet te onderschatten. Met de Magic Remote heeft LG al jaren iets unieks. Je bestuurt de aanwijzer op het scherm eenvoudig door er met de remote naar te wijzen. Dat vergt wat gewenning, maar het werkt intuïtief en snel. Vind je dat toch te veel gedoe, dan kan je nog steeds het d-pad gebruiken zoals bij andere merken. Onze belangrijkste klacht over de LG remote is dat de toetsen vrij veel druk vereisen. Voor klikverslaafde zappers is dat vermoeiend. De numerieke toetsen kan je toewijzen aan apps, een handige feature om het gebruiksgemak nog te verbeteren.

LG C3 OLED OLED55C34LA remote

LG C3 OLED beeldkwaliteit: geen mla-paneel, wel prima resultaten

De LG C3 is, in het LG marketing jargon, uitgerust met een OLED evo paneel met Brightness Booster. Met andere woorden: hetzelfde paneel als vorig jaar. Daardoor is het verschil in helderheid met de G3 wel flink toegenomen, ook al zijn de resultaten van de C3 erg goed. De piekhelderheid is zowel op het 10% venster als op het volledig witte veld uitstekend. Een vergelijking met de G2 dringt zich op. De C3 komt bij dat topmodel van vorig jaar in de buurt, vooral omdat hij relatief vrijgevig is met licht op middelgrote vensters. Toch meten we daar nog 20% achterstand op de G2. Het kleurbereik is uiteraard onveranderd met 97% P3. De C3 ondersteunt Dolby Vision IQ, maar geen HDR10+. Hoewel die standaard niet erg wil aanslaan, hadden we daar toch graag ondersteuning voor gezien.

Goede basisprestaties dus. Daar komt de nieuwe dynamische tonemapping bij, die nu wel mooie resultaten lijkt te geven. Deze tonemapping analyseert in real-time het HDR10-beeld, en levert zo een optimale tonemapping van beeld tot beeld. Vooral in donkere beelden is dat goed zichtbaar. Schaduwnuances komen beter tot uiting. Is het beeld dan weer erg helder, dan kan de tonemapping zelfs in die heel heldere tinten wat kleur terugwinnen en witnuances bewaren. Voor de absoluut originele intentie moet je dit uit laten staan, maar persoonlijk vinden we het de moeite om het geactiveerd te laten.

LG heeft dit jaar ook een functie met de naam Expression Enhancer geïntroduceerd. Die vinden we niet echt de moeite waard. Vooral de ‘Helderheid’ stand maakt het beeld gewoon helderder, en dat vinden we geen goede keuze. De ‘detail’ stand probeert de donkere delen van het beeld wat meer diepte te geven, maar het effect is relatief klein, zodat we ook dit de moeite niet vinden.

Goed gekalibreerde Filmmaker modus

De intentie van het beeld bewaren: daarvoor heb je een goede gekalibreerde beeldmodus nodig. Filmmaker modus levert dat op de LG C3 OLED, zowel in hdr als sdr. De sdr-kalibratie toont in de helderste wittinten een tikje gelige overtoon, maar levert verder prachtige kleuren, en natuurlijke huidstinten. Er ontbreekt een minimum aan zwartdetail, maar zonder referentie is dat moeilijk te bespeuren.

In hdr is de Filmmaker modus net zo goed gekalibreerd. Daar merken we enkel op dat rode tinten iets te donker zijn en wat kleurintensiteit missen. Wie dat wil, kan de C3 laten kalibreren. Het toestel ondersteunt automatische kalibratie via Portrait Displays Calman.

Uitstekende beeldverwerking

De LG C3 OLED mag dan wel geen mla-paneel gekregen hebben, hij is wel uitgerust met dezelfde zesde generatie Alpha9 processor die we ook in de LG G3 OLED vonden. De resultaten lopen dan ook grotendeels gelijk op. Naast de vernieuwde Dynamic Tonemapping en Expression Enhancer is er een kleine verbetering in ruisonderdrukking en upscaling.

Om die wat beter tot uiting te laten komen, kan je de ‘Superresolutie’ instelling activeren, samen met een beetje extra ‘Scherpte’. Doe dat wel in beperkte mate: zo vermijd je dat de processor vals detail creëert. Net als bij de G3 zagen we een kleine fout in het deinterlacen (omzetten van 1080i naar 1080p), waardoor trapjeseffect zichtbaar was op bijna horizontale lijnen. Dat was enkel heel duidelijk op een testpatroon. De processor werkt vrij goed kleurstroken (banding) weg, behalve in extreme gevallen.

De bewegingsscherpte van het oled-paneel is erg goed. Je verliest nauwelijks detail in snel bewegende beelden. Wie zijn filmbeelden graag vrij van hinderlijk gestotter bekijkt, moet ‘TruMotion’ activeren. De ‘Natuurlijk’ stand gaf erg mooie resultaten, maar wie echt alle gestotter wil vermijden, kiest best ‘Vloeiend’. De processor aarzelt soms om in te grijpen bij heel snelle camerabewegingen, maar andere beeldfouten ten gevolge van motion interpolation blijven beperkt.

Geluidskwaliteit van de LG C3 OLED

Er zit een 2.2 speakerconfiguratie in het slanke profiel van de LG 55OLEDC34LA. Die is goed voor 40 watt aan vermogen. Dat is geen overdaad, maar levert toch prima audio. Doorloop de korte kalibratieprocedure, zodat de klank aangepast is aan de kamerakoestiek, en zet de AI-instelling voor audio uit. Die zorgde in onze test voor een blikkerig resultaat, zeker als we wat muziek beluisterden.

Zodra je deze stappen hebt doorlopen, klinkt de LG C3 OLED erg goed. De dialogen zijn duidelijk, de muziek is warm en vol. Er is voldoende volume beschikbaar en een redelijke baslaag. Als je de volumeknop echt ver opendraait, wordt vervorming wel onvermijdelijk. De C3 ondersteunt Dolby Atmos, en, nieuw dit jaar, DTS:X. De surroundervaring is merkbaar, maar niet overweldigend. Bovendien kan je nu Dolby én DTS-formaten via eARC doorgeven aan een externe audio-oplossing.

Interessant voor wie dat van plan is: LG heeft dit jaar een soundbar die specifiek ontworpen is voor de LG C3 OLED, de SC9S. Dankzij een functie met de naam WOW Orchestra werken de luidsprekers van de soundbar en tv in harmonie samen.

Conclusie

De LG OLED55C34LA is en blijft een zeer veelzijdige oled-tv. De piekhelderheid van de LG C3 OLED loopt aanmerkelijk achter op die van de G3 OLED, maar dat neemt niet weg dat de resultaten nog steeds zeer goed zijn. De LG C-serie biedt ook dit jaar een knappe combinatie van uitstekende beeldkwaliteit, prima audio, een handig en rijk uitgerust smart tv-systeem en alle hdmi 2.1-features die een gamer zich kan wensen. Daarmee is de C3 een topkeuze voor zowel films, sport als games.

Het verschil met de C2 is echter klein. Eigenlijk zijn de webOS23 nieuwigheden de meest opvallende wijzigingen. Dat maakt de prijs van de LG C3 OLED, in elk geval nu die nog vrij hoog ligt, lastig te verantwoorden. Even afwachten tot de prijs wat daalt. Als je niet kan wachten, is een LG C2 OLED beslist geen foute keuze.

Uitstekend Augustus 2023

LG C3 OLED (OLED55C34LA)

LG C3 OLED (OLED55C34LA) in een oogopslag
Beeldscherm 55 inch (139 cm) WOLED
4K UHD (3840x2160)
120 Hz
HDR HDR10, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid 2x 10W + 2x 10W luidsprekers
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD), DTS:X
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (48 Gbps, ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync), 2K HFR, 4K HFR
3x USB
1x optisch digitaal audio uit
1x ethernet
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
IR-blaster
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
TV-opname via USB mogelijk
Smart TV LG webOS 23
Energieverbruik SDR 81 watt (F) / HDR 143 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
122,2 x 75,7 x 23 cm, 16 kg

zonder voet:
122,2 x 70,3 x 4,5 cm, 14,1 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 401 nits,
HDR: 876 nits

10% venster: 
SDR: 400 nits
HDR: 888 nits

100% venster:
SDR: 219 nits
HDR: 171 nits

Contrast: 
100.000:1 (native)
1.000.000:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6383 K
Gamma: 2,39
Grijsschaal (dE2000): 1,12
Kleurafwijking (dE2000): 1,14

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 1,80
P3-dekking: 97,0%

Adviesprijs € 2099
Kopen

MediaMarkt