Review   |   Monitoren

LG UltraGear 27GR95QE review: met stip op één

De LG 27GR95QE combineert een voldoende hoge resolutie met voldoende hoge beeldsnelheid, die voor een nog te betalen videokaart behapbaar zijn om fraaie HDR-beelden te produceren.
De LG 27GR95QE combineert een voldoende hoge resolutie met voldoende hoge beeldsnelheid, die voor een nog te betalen videokaart behapbaar zijn om fraaie HDR-beelden te produceren.

27-inch oled gaming monitoren zijn ongetwijfeld het hot ticket item voor gamers dit jaar. Diverse fabrikanten maken modellen met hetzelfde w-oled paneel van LG Display. Daarbij liep Asus voorop, maar LG Electronics bleef niet achter met een gaming monitor op deze basis. Dat werd de LG UltraGear 27GR95QE, onderwerp van deze review. In een aparte review bespreken we de grotere, duurdere, ultrawide LG UltraGear 45GR95QE. Omdat diverse aspecten van de twee schermen sterk op elkaar lijken, zullen we in deze review af en toe naar het andere artikel verwijzen (en vice versa).

LG UltraGear 27GR95QE: de ideale combinatie

De 27GR95QE vertegenwoordigt, in elk geval op dit moment in de tijd, een ideale combinatie van eigenschappen voor een gaming monitor. Het schermformaat is groot genoeg om ruimte te bieden aan meer beeldpunten dan een 24-inch model, zonder dat alles ieniemienie wordt. Het aantal beeldpunten, oftewel de resolutie, is voldoende hoog voor een duidelijk scherper beeld dan full hd, zodat je méér van de gamewereld ziet. Tegelijk zijn het niet zoveel pixels, dat je een videokaart van 1500 euro nodig hebt om ze voldoende snel aan te sturen. Heb je die wél, dan kan deze monitor tot 240 beelden per seconde tonen bij de native resolutie. Daarvoor zal, zeker in moderne games, de nodige grafische rekenkracht vereist zijn. Maar laten we eerlijk zijn, alles boven de 120 beelden per seconde is mooi meegenomen. Daarmee is dit een scherm dat met je pc upgrades kan meegroeien.

LG UltraGear 27GR95QE

De relatief bescheiden omvang en aantal beeldpunten zorgen er ook voor, dat het scherm niet exorbitant duur wordt. Goedkoop is het zeker niet. Het blijft oled, en daarmee state of the art. Maar waar LG de 27GR95QE oorspronkelijk voor 1099 euro introduceerde, is het inmiddels al voor minder dan 900 euro te vinden. Prijzig, maar een paar jaar geleden betaalde je zo'n bedrag voor een 144 Hz 27-inch qhd monitor met ips-paneel. Daarmee vergeleken is dit een forse upgrade. 

Om dit in perspectief te plaatsen: voor een vergelijkbaar bedrag, of pakweg vanaf 100 euro meer, kan je 34-inch ultrawide qd-oled concurrenten vinden. Zoals de Philips Evnia 34M2C8600. Meer pixels, maar met een wat lagere beeldfrequentie van 175 Hz. Ben je pc gamer en vooral fervent speler van moderne action rpg's, dan is dat een alternatief dat je zeker moet verkennen. Game je zowel op pc als moderne consoles en hou je ook van snelle shooters, dan heeft een klassiek 16:9-scherm als de UltraGear 27GR95QE de voorkeur. Game je uitsluitend op consoles, dan moeten we erop wijzen dat je voor een vergelijkbaar bedrag als deze monitor een 48-inch of zelfs 55-inch 4k uhd oled tv kunt kopen. Bijvoorbeeld een LG G2.

Lees ook: OLED gaming monitor of OLED TV? De verschillen en afwegingen op een rijtje.

Design en constructie: een strakke verschijning

Voor de vraagprijs levert LG in elk geval een lekker strakke gaming monitor. Het volledig vlakke paneel staat zeer stevig op een in hoogte verstelbare voet. Het heeft een dunne omlijsting, maar uiteraard loopt het beeld niet tot die rand door. Er is rondom een zwarte rand en daarbinnen kan je, als je goed kijkt, nog een randje extra pixels zien. Die zijn bestemd om het volledige beeld om de zoveel tijd ongemerkt een paar pixels te verplaatsen. Dit om inbranden tegen te gaan. Overigens staat deze 'Screen Move' functie in  het OLED Care menu standaard uit, net als bij de 45GR95QE. Aan de onderrand van het paneel zit een extra randje, met daarin een infrarood oog. Verder lijkt deze rand geen andere functie te hebben, hooguit als decoratie. De ir-ontvanger is voor de meegeleverde afstandsbediening.

Naast verstellen in hoogte kan het scherm ook kantelen en zwenken. Dat gaat behoorlijk stroef - alsof de afstelling hetzelfde is als voor het grotere, zwaardere model. Voor dit kleine paneel had het wat soepeler gekund. Er is ook een portretmodus. Vaak is die ook handig om sneller kabels aan te sluiten, maar bij deze LG steken de aansluitingen recht naar achter. Aansluiten kan dus ook prima in landschapsstand.

Ook bij dit model treffen we achterop de 'Hexagon Lighting' aan, met de keuze tussen vier presets met statische kleuren, of een cyclische modus waarin het scherm een (relatief beperkt) kleurenpalet weergeeft. Het is aardig, maar niets om je keuze door te laten bepalen. Hieronder zie je een impressie van deze verlichting in een heel donkere omgeving.

Aansluitingen en bediening van de LG UltraGear 27GR95QE

Over aansluitingen en bediening kunnen we kort zijn: die zijn identiek aan die van de LG UltraGear 45GR95QE. Belangrijk en vermeldenswaard op het eerste punt zijn de drie snelle video-ingangen. Twee keer hdmi 2.1 met volledige bandbreedte, en een keer displayport 1.4 met dsc. Alle drie ondersteunen dan ook de hoogste beeldsnelheid op de volledige resolutie. Je kan desgewenste twee moderne consoles en een gaming pc aansluiten.

Net als het grote model heeft ook de 27GR95QE geen ingebouwde luidsprekers. Sluit je een console aan, dan zal je het geluid via het scherm moeten laten lopen (tenzij je een headset gebruikt). De plaatsing van de hoofdtelefoon/lijn-aansluiting in de onderrand is daarvoor niet per se heel handig. Achterop zit een optisch digitale aansluiting als alternatief. De overige aansluitingen zijn vrij beperkt, maar er is in elk geval een usb hub. De voeding is helaas ook hier extern uitgevoerd.

LG UltraGear 45GR95QE afstandsbedieningVoor de bediening heb je drie opties. Een tamelijk onhandig knopje in de onderrand (niet, zoals ook bij LG vaak gebruikelijk, een mini-joystick); de vlot reagerende infrarood draadloze afstandsbediening; en LG OnScreen Control. Deze toepassing voor Windows en MacOS presenteert de instellingen nog wat overzichtelijker. Ook reageert OnScreen Control snel, anders dan veel vergelijkbare toepassingen. Enig nadeel is dat de instellingen voor het oled onderhoud er niet in zijn terug te vinden. Meer hierover kan je lezen in de review van de 45GR95QE.

LG UltraGear 27GR95QE on-screen menu

LG UltraGear 27GR95QE in de praktijk

Een scherm in deze prijsklasse gebruik je bij voorkeur niet alleen om op te gamen. Dat hoeft ook niet, want onze ervaring is dat de 27GR95QE ook uitstekend werkt als scherm voor andere toepassingen. Of je nu aan het browsen bent, videobewerken of Excellen. Belangrijk daarbij is de constante helderheid: veel oled-monitoren passen de helderheid aan afhankelijk van de hoeveelheid wit. Deze LG doet dat niet, vermoedelijk door iets in te leveren op de maximale helderheid. Het resultaat is een prima, rustige ervaring, vergelijkbaar met de bij de Asus PG27AQDM optionele 'Uniform Brightness' instelling.

LG UltraGear 27GR95QE

Ook de andere oled-karakteristieke zorgden niet voor een vervelende ervaring. Doe je even niets, dan verschijnt vrij snel een waarschuwing dat het scherm in standby wil gaan. Dat gaat om het energiebeheer van Windows zelf heen - de screensaver van de monitor wil zo de oled-pixels zo min mogelijk belasten. Ben je gewoon bezig, dan zie je deze melding niet. 

Het scherm is voldoende helder voor gebruik in normaal verlichte omgevingen. Zolang je niet in dark mode werkt, gaat het ook prima bij veel omgevingslicht. Kijk je naar een overwegend donker scherm, dan zijn details bij veel invallend licht lastiger te ontwaren, ook op maximale helderheid. Daarmee verschilt het weinig van andere oled-monitoren. Er is kortom weinig verschil met een doorsnee 27-inch qhd-monitor. Het is en blijft een uitstekende combinatie van formaat (niet te groot, niet te klein) en pixeldichtheid (wel veel detail en werkruimte, geen petieterige menu's en schermelementen in programma's). 

Een belangrijk verschil met de 45GR95QE is dat op dit formaat geen sprake is van een storend zichtbare pixelstructuur. Waar de ruimte tussen de pixels bij het grotere model nog wel eens kan opvallen in bepaalde omstandigheden, heb je daar bij de 27GR95QE geen moment last van. De pixeldichtheid is met 109 ppi dan ook een stuk hoger.

Gamen op de LG UltraGear 27GR95QE

Je koopt uiteraard geen oled-monitor voor Excel, maar om te gamen. Dat is op de LG UltraGear 27GR95QE een genot. De rijke en accurate kleuren zorgen ervoor dat elke gamewereld tot leven komt, en de razendsnel reagerende pixels leveren een uitstekende bewegingsscherpte op. De weergave in sdr is goed, en in hdr krijgt deze nog meer impact. Vergeleken met de concurrentie mist de 27GR95QE wat piekhelderheid, maar in de praktijk is dat geen groot beletsel. Het scherm doet het uitstekend met elk genre, maar snelle shooters zijn met name koren op de molen van dit relatief compacte, razendsnelle scherm. Overwatch 2, CS:GO, Destiny 2 en Warframe zien en bewegen ongekend goed op deze oled-monitor.

LG UltraGear 27GR95QE

Ook in combinatie met consoles doet de 27GR95QE het uitstekend. Zowel met de Xbox Series X als de PlayStation 5 zien we kleurrijke en soepel reagerende beelden. Het scherm kan overweg met variabele beeldsnelheid. Ook bij aanlevering van een 4k uhd-signaal werkt het goed, al krijg je dan een waarschuwing te zien. Desgewenst eenmalig. Alleen de low latency modus van hdmi lijkt de UltraGear 27GR95QE niet te ondersteunen. Voor de meeste games maakt het - in elk geval in onze ervaring - weinig uit.

Met de consoles loop je er wel tegenaan dat je ofwel een headset moet gebruiken, ofwel een speakerset moet aansluiten op de 3,5 mm aansluiting links in de onderrand. Wie een zeldzame set met optisch ingang heeft, kan daar zijn voordeel mee doen. 

Testresultaten

De kalibratie van de LG UltraGear 27GR95QE lijkt (nog wat) beter dan van de al best goede 45GR95QE. In de native modus (Gamer 1) zien we een wide gamut bereik dat goed overeenkomt met de P3-kleurruimte. De gemiddelde kleurafwijking is zeer gering en ook de gemeten maxima op deelwaarden wijken maar weinig af. Bovendien is de grijsbalans goed. In deze modus is net als bij het grotere model van LG de kleurtemperatuur erg koel, vermoedelijk om de ervaren helderheid te verhogen. Beter stel je die in op 'medium' in het on-screen menu. 

De sRGB-modus is ook beter gekalibreerd van bij de grote, gebogen tegenhanger. Wel is de grijsbalans hier wat minder goed. Voor de meeste doeleinden, inclusief beeldbewerking voor het web, volstaan deze resultaten. Wie een nog professioneler niveau wil bereiken, kan aan de slag met de LG kalibratie software en de hiervoor beschikbare presets.

De gemeten helderheid van het scherm komt aardig overeen met die van de UltraGear 45GR95QE. In Gamer 1 is dat zo'n 200 nits, in RTS modus komen we net boven de 250 nits uit. In hdr piekt het scherm ook rond de 660 nits, bij maximaal een 9% venster. De beloofde 1000 nits bij een 3% venster konden wij in elk geval niet reproduceren. De positieve kant is de eerder aangehaalde continue helderheid, maar een beeldmodus met meer dynamiek zou voor gaming niet verkeerd zijn.

Responstijden

De responstijden van de LG 27GR95QE zijn, zoals je mag verwachten van een oled monitor, uitstekend. De pixelwisselingen zijn bijna te snel voor onze sensor. De heatmap met initiële responstijden behoeft wat dat betreft geen verder commentaar. Gecombineerd met het typische oled pixelgedrag (continu dimmen en opgloeien) zorgt het voor een paar vreemde cijfers in de heatmap met resultaten voor de perceived response times oftewel waargenomen responstijden. Die zijn alle verklaarbaar.

Zo lijkt de tijd van volledig zwart naar volledig wit (RGB 0 naar 255) relatief lang in beslag te nemen, maar dat komt doordat de transitie precies binnen het meetvenster valt. Daarbinnen wordt de beoogde waarde feitelijk twee keer gehaald - een keer vrijwel direct en een keer na zo'n 4 milliseconden, wanneer de helderheid iets terugvalt naar het beoogde niveau. De pixel piekt even heel fel en zakt dan terug. Je kan het zien in de grafiek in onderstaande carousel. Iets vergelijkbaars geldt voor de meting van 8,2 ms. Het is vergelijkbaar met overdrive op een lcd-scherm, met het verschil dat de pixel hier veel sneller reageert en de kleur veel sneller stabiliseert.

Zelfs met deze kanttekeningen valt 93,3% van de 30 gemeten transities in het venster van 4,17 milliseconden of minder, benodigd om 240 beelden per seconde te tonen. Kortom, de responstijden zijn van topniveau.

Conclusie

De LG UltraGear 27GR95QE is een van de beste gaming monitoren die je momenteel kan kopen. Zeker als je zowel met pc als console wilt gamen. Daarbij is hij ook nog eens goed gekalibreerd. Er is geen enkel groot minpunt. 

Vergeleken met de ook door ons geteste Asus PG27AQDM brengt hij het er goed af. Dat scherm heeft weliswaar een hogere piekhelderheid (en een aparte uniforme helderheid modus), maar het mist hdmi 2.1-aansluitingen. Bovendien kost het pakweg 300 euro meer. 

Daarmee is de LG UltraGear 27GR95QE wat ons betreft dé monitor voor wie nu een 16:9 gaming scherm zoekt. Ben je primair pc gamer en speel je liever open world games in plaats van snelle shooters, dan is een 34-inch model op qd-oled basis het overwegen waard. Als all-round scherm staat de 27GR95QE voor nu met stip op één voor ons.

Must Buy Augustus 2023

LG UltraGear 27GR95QE

LG UltraGear 27GR95QE in een oogopslag
Kleur Zwart
Afmetingen 60,4 x 46,4-57,4 x 25,8 cm
Gewicht 7,35 kg 
Beeldscherm 26,5 inch (67,3 cm) W-OLED, vlak
QHD (2560x1440 pixels), 109 PPI
Audio Geen luidsprekers
Aansluitingen 2x HDMI 2.1
DisplayPort 1.4 met DSC
USB-B x1, USB-A x2
S/Pdif optisch digitaal audio uit
3,5 mm audio uit
Snelheid 240 Hz
0,03 ms GtG
Adaptive sync (Freesync Premium, G-Sync compatible, VRR) 
HDR HDR10
Helderheid SDR: 200 nits
HDR: 1000 nits (3% venster)
Contrast 1.500.000:1
KLeurweergave DCI-P3 98,5%
10-bits (1,07 mld. kleuren)
Ergonomie 11 cm hoogte verstelbaar, -5°-15° kantelen, -10°-10° zwenken
Bijzonderheden Hexagon verlichting, DTS HP:X
Testresultaten

Helderheid en contrast SDR 
Maximaal: 247 nits (RTS modus)
Minimaal: 16 nits (Gamer 1 modus)
Contrast: oneindig
Uniformiteit: 90% gem., 80% slechtste

Piekhelderheid HDR (RTS):
1% venster: 609 nits
10% venster: 659 nits
100% venster: 135 nits

Kleurbereik (coverage):
sRGB-dekking 99,5%
DCI-P3-dekking 93,5%
AdobeRGB-dekking 88,5%

Standaardweergave vs Display P3:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,39
Max. kleurafwijking (dE2000): 3,38
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,34
Kleurtemperatuur 8320 K
Gem. gamma: 2,2

sRGB vs sRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,96
Max. kleurafwijking (dE2000): 3,86
Gem. grijsafwijking (dE2000): 1,4
Kleurtemperatuur 6336 K
Gem. gamma: 2,23

Responstijden (240 Hz, max. helderheid):
Gemiddeld initieel: 0,75
Gemiddeld waargenomen: 1,6 ms
Percentage < 4,17 ms: 93,33%
Beste: 0,3 ms
Slechtste: 4,3 ms

Fabrikantsinfo Lees meer bij LG
Adviesprijs € 999
Koop

Bol.com

MediaMarkt