Review   |   Smartphones

Motorola Razr 40 Ultra review: geloofwaardige flip-phone concurrentie

Motorola Razr 40 Ultra review: geloofwaardige flip-phone concurrentie
Het grote externe scherm van de Motorola razr 40 Ultra voegt daadwerkelijk iets toe - al blijkt het niet zo krasvast.

De Motorola Razr 40 Ultra is niet alleen een poging om de fameuze Razr-merknaam van weleer nieuw leven in te blazen. Het is voor Motorola ook onderdeel van de strategie om weer mee te doen in het topsegment. Daarmee past dit toestel in de lijn van de recente en door ons gereviewde 'reguliere' smartphones, de  edge 40 Pro en de edge 40.

Motorola Razr 40 Ultra: prijs en positionering

Dat streven betekent ook dat de Razr 40 Ultra stevig geprijsd is. Een adviesprijs van 1199 euro vinden we wel heel ambitieus, zeker voor een merk dat lange tijd juist pronkte met een nuchtere prijsstelling. Het plaatst de Razr 40 Ultra regelrecht tegenover de Galaxy Z Flip van Samsung. Recent verscheen van de Koreanen nog de Galaxy Z Flip 5, die voor exact hetzelfde bedrag in de winkels komt te liggen. Samsung heeft de grotere marketingafdeling en ook de uitstraling om een luxetoestel op de markt te brengen. Motorola? Toch wat minder. Maar, misschien komt dat nog wel. De Razr 40 Ultra betoont zich een geloofwaardige concurrent voor de marktleider.

Motorola razr 40 ultra

Er is overigens ook een goedkopere Razr 40 van 899 euro, zonder Ultra-label. Een groot verschil, naast de kleurtjes en tragere hardware, is dat de Razr 40 Ultra beschikt over een groot buitenscherm. Dat is meteen de blikvanger bij dit duurdere toestel, naast het inklapbare design, uiteraard. Ons testtoestel was de sobere Infinite Black-versie, maar er is ook een extravagante Viva Magenta-uitvoering (met vegan leer-achterkant!) of een Glacier Blue-uitvoering.

Razr 40 Ultra design: vintage of juist de toekomst?

De echte hype rond plooibare oled-schermen en bijhorende nieuwe smartphone-designs ligt alweer enkele jaren achter ons. Heel even was het enthousiasme over dit concept heel groot, maar de uitwerking bleek in de praktijk toch teleur te stellen. Dat kwam ook omdat de allereerste Fold-telefoon van Samsung van ondermaatse kwaliteit was. De toestellen die volgden werden elke generatie beter, al bleven er tekortkomingen op het vlak van bijvoorbeeld gewicht en usability. Inmiddels zijn we best tevreden met de positieve zaken die de Samsung Galaxy Z Fold 4 te bieden heeft. Het blijft een compromis en daarmee een beetje een nicheproduct. Volmaakt zijn vouwbare telefoons zeker nog niet.

Motorola razr 40 ultra

De Motorola Razr 40 Ultra is echter geen smartphone die je kan transformeren tot tablet, maar een die je juist samenvouwt tot iets compacters. In films uit begin jaren 2000 zie je deze clamshell-designs vaak opduiken. Niets was cooler dan uit je binnenzak een toestel te halen en het met een vlotte handbeweging open te laten klappen. Of zoals in Star Trek wel eens de communicator werd opengewipt. Spoiler-alert: dit doe je beter niet met de nieuwe generatie fliptelefoons. Waar de Razr 40 Ultra een streepje voor heeft op de Galaxy Z Flip 4 (die we als vergelijkingsmateriaal bij de hand hadden), is de gesloten toestand. Het scherm buigt in een soort druppelvorm in het scharnier, waardoor de twee helften strak op elkaar aan kunnen sluiten. Bij de Samsung van vorig jaar is nog sprake van een flinke kier. De Flip 5 heeft die overigens niet meer.

Open het scherm

Noch de Samsung Galaxy Z Flip 4, noch de Razr 40 Ultra ‘valt’ echt open zoals die antieke fliptelefoons. De scharnieren zijn veel stroever. Je moet echt bewust het toestel openen om aan het grote scherm te komen. Dat is een wijze designbeslissing qua kwetsbaarheid, lijkt ons. Bij de Razr 40 Ultra is de binnenkant immers nagenoeg volledig scherm. Het scharniergedeelte is wel iets minder stug bij Motorola, dan bij de oudere Samsung. Hoe het zich verhoudt tot de nieuwste Galaxy Flip, bekijken we binnenkort.

Motorola Razr 40 Ultra

Er zijn nauwelijks randen, wat de visuele impact wel heel groot maakt als je de Razr 40 Ultra in een gezelschap bovenhaalt. Het 6,9 inch ltpo oled-scherm trok dan veel aandacht, ook omdat het best helder (Motorola claimt 1400 nits piekhelderheid) en kleurrijk is. De resolutie levert met 1080 x 2640 geen heel exceptionele scherpte op, maar het is scherp genoeg. 

Het scherm kan theoretisch verversen met 165 beelden per seconde, waarbij je het inderdaad conditioneel moet houden. Op z’n best schakelt de telefoon tussen 1 en 165 Hz, waarbij die laatste frequentie vooral tijdens games zal opduiken. Met bijhorende impact op de accuduur. Niet onbelangrijk, want in de Razr is er enkel plaats voor een accu van 3800 mAh. Nog altijd iets meer dan in de Galaxy Z FLip 5. Kies je voor de batterijbesparingsmodus (wat geen slecht idee is), dan is de maximale verversingsfrequentie 60 Hz. Nog altijd prima wat ons betreft, maar natuurlijk minder soepel in de ervaring.

Zeer langgerekt scherm

Wat vooral opvalt aan het beeldscherm van de Razr 40 Ultra is dat het heel langgerekt is. De schermverhouding gedraagt 22:9, wat heel langwerpig overkomt. Dat is uiteraard wanneer je hem openklapt. In gesloten toestand is het formaat een mooi vierkant, dat je makkelijk in een jaszak stopt. Het gewicht valt ook mee, waardoor je jas of cargobroek ook niet opeens naar beneden wordt getrokken. Ook in piepkleine handtasjes zal het probleemloos een plek vinden.

Omdat de Motorola goed in de hand ligt en niet zo breed is, vormt bediening met één hand meestal geen probleem. Afhankelijk van de app die je opent, kun je die afstand van een schermrand naar de andere niet overbruggen. Met grote handen gaat het natuurlijk vlotter; langvingerige toppianisten hebben het wellicht ook makkelijker.

Deze schermverhouding is anno 2023 naar apps toe zelden een probleem. Bij goed gebouwde sites is het zelfs nog wel handig. Long reads op The Guardian-website zagen er bijvoorbeeld heel knap uit: in een oogopslag zie je veel tekst en scroll je minder.

Af en toe kom je wel bugs in app-interfaces tegen. In de afgelopen maand moesten we bijvoorbeeld heel wat apps van EV-laadpaalaanbieders installeren. Daar zitten wel minder kundig gebouwde apps bij, die er niet altijd netjes uitzagen op het lange scherm. Dat probleem heb je overigens ook op de Galaxy Z Fold 4. Bij apps van bekendere diensten zal je hier niet snel tegenaan lopen.

Bij het fotograferen biedt het langwerpige scherm een aardige mogelijkheid. Je kunt namelijk kiezen voor een schermvullende modus waarbij je onderwerp van rand tot rand getoond wordt. Voor landschappen en panorama's vonden we dat wel nuttig. Het eindresultaat is dan ook een heel brede foto.

Motorola Razr 40 Ultra - camera-interface

Krasgevoelig scherm

Hoewel de Z Flip 4 van Samsung en de Razr 40 Ultra conceptueel hetzelfde bieden, is er toch een merkbaar designverschil. Dat heeft veel te doen met de afgeronde, donkere randen op de Graphite-uitvoering die we op test ontvingen. Bij de Samsung zijn deze randen plat en met een doffer metaalfinish uitgevoerd. Dat verschil geeft een stijlinjectie aan de Flip én laat toe om er grotere knoppen op te voorzien. Bovendien oogt het design van de Samsung door de afwezigheid van een groot scherm op de buitenkant ook wat strakker en eleganter. Het roept de vraag op hoe de Flip 5 zich zal verhouden tot de Razr 40 Ultra, want die heeft ook een groter buitenscherm.

De Motorola is aan de voorkant heel shiny, wat vingerafdrukken en vuil goed toont. Zeker rond de twee lenzen verzamelt zich gauw zichtbaar stof. Voor de rest bestaat het bijna volledig uit een scherm. Wel netjes beschermd door een Corning Glass Victus-laagje, al bleek dat niet voldoende om het te beschermen tegen krassen toen we het testtoestel een paar weken in gebruik namen. Dat verbaasde wel, want bij andere testtoestellen bleek Victus heel krasbestendig. Hier zagen we een diepe kras verschijnen - toegegeven, door domweg de telefoon in een tas te stoppen waarin iets hards zat. Sorry, Motorola!

Als we dan kijken naar onze Fold4, die in het voorbije jaar al een vijftal keer de grond op is gevlogen en argeloos in jaszakken wordt gestopt met sleutels... dan zien we daar enkel kleinere krassen en schrammen. Een screenprotector op het Motorola-buitenscherm lijkt ons dus wel een aanrader. Of de al bij al redelijke geprijsde schermgarantie die Motorola aanbiedt onder de noemer Moto Care (als we dit schrijven: 63 euro voor een jaar, 172 euro voor drie jaar).

Het buitenscherm van de Motorola Razr 40 Ultra is wél nuttig

Om die negativiteit rond het buitenscherm te counteren: het biedt wel echte meerwaarde. Het display aan de buitenkant van de Razr 40 Ultra ontsluit aardig wat mogelijkheden en apps. Je kunt ook skins installeren, zodat bij non-activiteit hier een leuke klok en informatie verschijnt. Het is heel instelbaar, wat we eigenlijk ook gewend zijn van Motorola.

Bij de Galaxy Z Flip 4 is er eveneens een buitenscherm, maar dat is veel kleiner. Het levert vooral functionele informatie, al kan je het bijvoorbeeld wel gebruiken om selfies te maken. Het scherm van de Razr 40 Ultra is daarvoor echter veel geschikter. Zoals gezegd is dit voordeel niet meer uniek voor de Razr 40 Ultra met de aankondiging van de Flip 5 - het is nog even afwachten hoe die twee zich in de praktijk verhouden.

Buiten is beter

Het grote buitenscherm zadelt de Razr 40 Ultra op met een gespleten persoonlijkheid: open én dicht gebruiken kan allebei. Het is niet zo extreem als bij de Samsung Z Fold-toestellen; daar zit aan de buitenkant een scherm dat zo groot en functioneel is, dat je het toestel bij wijze van spreken niet open hoeft te klappen. Maar toch, ook bij de Razr 40 Ultra viel ons na een tijdje gebruik op, dat het relatief kleine buitenscherm groot genoeg is om het toestel zonder openklappen te gebruiken. Daarbij moeten we wel vooropstellen dat je zicht scherp genoeg moet zijn. 

Motorola Razr 40 Ultra - screenshots buitenscherm

Zo kan je bijvoorbeeld prima Google Maps erop gebruiken, al is de getoonde informatie wel héél klein. Tijdens een citytrip discreet je weg vinden naar een restaurant zonder de Razr 40 Ultra opzichtig open te klappen, dat lukt zeker. Gewoon snel in je handpalm loeren, dan ben je minder de toerist. Even Gmail checken vormt ook geen probleem. Tussendoor speelden we een potje mini-golf via de Gameshack-games die je snel kunt openen, wat ook verrassend vlot ging. Als je dan toch echt wil gamen, dan klap je het toestel toch wel open.

Op het buitenscherm toont een afgeslankt Android-menu. Daarop staat standaard een aantal snelkoppelingen naar zaken als de agenda, games, het weer en Spotify. Dat laatste is leuk als je in de tuin ligt te zonnen of op de trein chillt met oortjes in. Snel een playlist skippen vereist dan niet dat je de telefoon helemaal opent en ontgrendelt. 

Door te swipen kom je op een tweede scherm met apps die jij geselecteerd hebt. Niet alles wat je geïnstalleerd hebt, verschijnt hier dus. Selecteer je een app die je graag op het buitenscherm wil gebruiken, dan moet je bij de eerste keer openen het gebruik ook goedkeuren via deze display. Dat zal een stukje extra security zijn.

Strakke Android met vertrouwde Moto features

Motorola Razr 40 Ultra - screenshots binnenscherm

De Razr 40 Ultra draait een relatief naakte Android 13. Zoals we Motorola kennen, worden updates relatief snel doorgestuurd. Ook heel typisch voor het merk is het Moto-laagje over de interface. Zo heel opvallend is het niet, tenzij je in de overkoepelende Moto-app duikt. Dan word je bedolven onder leuk gepresenteerde uitleg over functies en heb je in sommige gevallen een alternatieve menu om iets in te stellen. Vaak is dit Motorola-alternatief helderder en sneller op te sporen dan de equivalente functie in de Android-instellingen.

Je kunt dit zien als bestemd voor minder technisch onderlegde types – en dat klopt wel. Hinderlijk is het zeker niet. Je kunt het gewoon negeren, en de presentatie is heel luchtig. Zelfs geeks hebben soms toch een woordje uitleg nodig.

Moto kennen we van eerdere tests van Motorola-telefoons, zoals recent de Edge 40 Pro. De ervaring is dus heel herkenbaar. Wel is er een gedeelte dat echt op de Razr 40 Ultra is afgestemd. Onder meer met uitleg hoe je met dat externe scherm aan de slag gaat. Aan de praktische kant biedt Moto een handige Moto Secure-app om je smartphonegebruik te beveiligen en een instelbare kinderzone (met ondersteuning voor kroostrijke gezinnen met meerdere kinderprofielen).

Motorola Razr 40 Ultra camera's: goed voor een feestkiekje

Je zou kunnen stellen dat er bij vlaggenschepen altijd één feature is waarop fabrikanten maximaal inzetten. Bij reguliere topmodellen zijn dat de camera’s. Bij de Motorola Razr 40 Ultra is het echter het design. Dat is een manier om je meteen te vertellen dat er bij de Razr 40 Ultra minder aandacht besteed lijkt aan de camera's. Wel is de camera-app, Moto Cam 3, goed voorzien van nuttige functies.

De cameraprestaties zijn zeker niet slecht, maar er ontbreken wat zaken die je op een telefoon van deze prijs verwacht. Optische zoommogelijkheden bijvoorbeeld (al zitten die ook niet in de Flip concurrentie). Er is wel een dubbele camera, maar de papieren specificaties zijn niet echt overtuigend. Er is gekozen voor een 12 MP en een 13 MP sensor (laatstgenoemde met breedhoeklens), waardoor je ook digitaal niet veel kunt inzoomen.

Motorola Razr 40 Ultra - camera-interface

 

In de praktijk maakten we vaker dan verwacht geslaagde kiekjes. Onder meer omdat Motorola slim genoeg was om te realiseren dat dit echt een telefoon is om in het café of op feestjes kiekjes te maken. De hoofdcamera heeft daarom een zeer lichtgevoelige lens meegekregen (f/1,5), wat echt een troef is in slecht verlichte omgevingen. Op een concert ook wel handig, al mag je weer vanwege het ontbreken van een optische zoom niet al te ver van het podium staan. Algemeen gesproken vonden we de foto's die we maakten tijdens een bergvakantie vrij goed, zij het iets te verzadigd van kleur. Portretfoto's misten ook wat scherpte.

Buitenscherm van de Razr 40 Ultra voor fotografie

Geinig is het gebruik van het buitenscherm tijdens het fotograferen en filmen. Je kunt het uitschakelen, maar normaliter verschijnt hierop hetzelfde als op je hoofdscherm. Bij het nemen van een portret ziet je onderwerp dus zichzelf. Dat trekt de aandacht, wat meteen portretten oplevert waarbij mensen in de lens kijken. En ook wel een tikkeltje zelfbewuster of expressiever zijn dan bij een spontane foto.

Het buitenscherm gebruik je eveneens als je een selfie wil nemen met de Razr dichtgeklapt. Leuk, vooral omdat je dan met die lichtgevoeligere en betere camera aan de buitenkant werkt, in plaats van de minder goede selfiecamera aan de binnenkant.

Op deze manier fotograferen mocht wel iets vlotter gaan. De logische manier om de dichtgeklapte Razr 40 Ultra vast te nemen is trouwens met de camera’s onderaan. Je moet het toestel dus wel even draaien, want in deze positie accentueer je gauw dubbele kinnen en neusgaten. 

Spontaan zal je met de Razr 40 Ultra in opengeklapte toestand eerder foto’s in portretstand nemen. Bij een standaard smartphone draai je het toestel toch snel naar een liggende oriëntatie, maar met een flip-phone gaat dat blijkbaar anders. Misschien is dit een persoonlijk ding, maar andere mensen die de Razr 40 Ultra vasthielden tijdens onze test deden precies hetzelfde. Voor foto’s is het niet erg, maar video’s in rechtopstaande oriëntatie ogen achteraf niet echt mooi op een tv. Aan de andere kant, die filmpjes zullen vaker in een social media feed belanden dan op YouTube. En daar is rechtop-video vaak juist een voordeel.

Motorola Razr 40 Ultra in gebruik

Heeft het zin om de Razr 40 Ultra te vergelijken met een normale smartphone? Toch wel. Opengeklapt is de Motorola qua design in elk geval heel vergelijkbaar met een standaardtelefoon. Buiten dat het scherm wat slanker en langer is, en dat er in het midden een lichte groef voel- en zichtbaar is. Tijdens het swipen ga je met je vinger soms langs een stukje uitstekende scharnier wrijven, dat ook. Geen ramp, maar bij de Flip 4 heb je dat laatste wel minder. 

Bij het bekijken van media en bij gaming vielen we voor het goede geluid dat uit de speakers komt. Het is voor een smartphone vol en gedetailleerd - al zouden we toch aanraden een paar draadloze oortjes in te steken voor de beste ervaring. 

Motorola Razr 40 Ultra - interface

Motorola pakt uit met een piekhelderheid van 1400 nits voor het scherm. Bij de Edge 40 Ultra konden we dat geloven, maar dit scherm komt toch wat donkerder en minder goed in hdr over. In elk geval bij het bekijken van video; bij het gamen en algemeen app-gebruik oogt het helderder. Toch konden we met plezier nog eens 'Rogue One' meepikken via Disney+ op de Razr 40 Ultra. Al krijg je ook bij deze film in cinemascope (2,39:1) kleine zwarte zijbalken. Storend waren die niet. Het betere geluid (ingesteld op Dolby Atmos - slimme audio en geleverd door twee speakers) ondersteunde de actie trouwens prima.

Motorola Razr 40 Ultra

Gamen doe je eveneens probleemloos op dit toestel. Er is dan ook niet bespaard op de onderliggende hardware, wat de algemene prestaties soepel houdt. De Snapdragon 8+ Gen 1-chipset is weliswaar niet de allernieuwste, hij zorgt voor prima prestaties. Het maakt deze Motorola ook een van de weinig toestellen op de markt die klaar is voor aptX Lossless. De 256 GB opslag is voldoende ruimte voor apps - maar goed ook, want je kan het niet uitbreiden. Op dat vlak zeker geen klachten. Er zijn ook voldoende flagship-waardige features die het gebruik aangenaam maken, zoals draadloos laden, niet-zo-heel-snelladen (30 W) en een goed werkende vingerafdruklezer. 

Conclusie

De Motorola Razr 40 Ultra bezit aardig wat kwaliteiten. Het is een fijne smartphone die heel comfortabel te gebruiken is en die je ook makkelijk meeneemt. Het concept is zeker geen gimmick. Dat geldt ook voor het 3,6-inch buitenscherm. Je hebt er echt wel iets aan, vooral als je ergens rondloopt of pendelt. Thuis klap je de telefoon natuurlijk gewoon open.

Motorola vraagt wel de hoofdprijs voor de Razr 40 Ultra. Qua algemene prestaties en hardware is dat terecht, maar een veelzijdiger camera hoort er eigenlijk ook bij. Het design en de scharnier zitten  qua gevoel net niet op het niveau van de Flip-telefoons van Samsung. Al is de afwezigheid van een kier prettig. Al bij al is het wel, net als de Galazy Z Flip 4, een heel leuk ding om te gebruiken. Flip-phones zijn terug, en het is goed dat Motorola het veld niet aan Samsung laat. Met de Razr 40 Ultra laat het zien, dat het een geloofwaardige concurrent kan bouwen.

Aanrader Augustus 2023

Motorola razr 40 ultra in een oogopslag
Kleuren Infinite Black, Glacier Blue, Viva Magenta
Materiaal Infinite Black, Glacier Blue:
Voor- en achterzijde van Corning Gorilla Glass Victus

Viva Magenta: 
voorzijde Gorilla Glass Victus, achterzijde 'veganistisch leer' 
Afmetingen Open: 7,4 x 17,1 x 0,7 cm
Dicht: 7,4 x 8,84 x 1,51 cm
Gewicht 188,5 g (zwart, blauw)
184,5 g (magenta)
Waterdicht IP52 waterafstotend
Beeldscherm 6,9 inch (17,5 cm) OLED
FHD+ (2640x1080 pixels, 413 PPI)
22:9-verhouding
165 Hz verversingssnelheid
240/360Hz touch sampling rate
HDR10+
10-bit (1,07 mld. kleuren)
120% DCI-P3 kleurbereik
1400 nits piekhelderheid
Extern
beeldscherm
3,6 inch (9,1 cm) OLED
1066x1056 pixels (413 PPI)
1:1-verhouding
144 Hz verversingssnelheid
120/360Hz touch sampling rate
HDR10+
10-bit (1,07 mld. kleuren)
100% DCI-P3 kleurbereik
1100 nits piekhelderheid
Audio Stereo speakers met Dolby Atmos en Spatial Sound
3 microfoons
Camera's Hoofdcamera:
12 MP, f/1.5, 1.4µm pixels, OIS

Ultragroothoek:
13 MP, f/2.2, 1.12µm pixels, 108°

Selfie:
32 MP, f/2.4, 0.7µm pixels | 8 MP, f/2.4, 1,4µm pixels
Accu 3800 mAh
30W TurboPower (PD) opladen
5W draadloos laden
Draadloos 5G / 4G / 3G
WiFi 6E
Bluetooth 5.3
Aansluiting USB-C (2.0)
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Geheugen 8 / 12 GB LPDDR5 werkgeheugen
256 / 512 GB UFS 3.1 flashopslag
Besturingssysteem Android 13
Adviesprijs v.a. € 1199,99
Koop

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt