Nieuws   |   Game Consoles

De Nintendo Switch 2 gaat dit jaar verschijnen - en lijkt op safe te spelen

De Nintendo Switch 2 gaat dit jaar verschijnen - en lijkt op safe te spelen
De Nintendo Switch 2 zal een groter scherm hebben en Joy-Cons die anders bevestigen - maar technische details laat Nintendo nog niet los.

Nintendo liet deze week de eerste officiële beelden van de Nintendo Switch 2 zien met een chique teaservideo, waarin de originele Nintendo Switch vrij letterlijk in de opvolger transformeert. Die haast tekstloze promotie duikt niet dieper in op hardware-technische specificaties, maar geeft met geanimeerde renders wel een kristalheldere blik op hoe de nieuwe handheld oogt − en klaarblijkelijk ook hoe deze functioneert.

De eerste indrukken van de Nintendo Switch 2

Zeker na de nodige lekken en onthullingen van accessoiresfabrikanten zal niemand het meer verbazen. De Nintendo Switch 2 lijkt in grote lijnen een uitvergrote, ietwat minder kleurrijke... Nintendo Switch. Nog altijd hebben we het over een centrale tablet-eenheid − nu met bredere geïntegreerde kickstand − met aan weerszijdem de los te klikken Joy-Con-controllers. Geheel volgens eerdere geruchten lijken de multi-inzetbare controllerhelften nu magnetisch aan en van het tablet geklikt te worden.

Ook drukken de nieuwe Joy-Con-helften hun blauwe en rode accenten wat verder naar de achtergrond: die zien we nu alleen terug op de koppelingsrandjes (annex bumperknoppen) en ónder de joysticks. Volgens meerdere geruchten uit de afgelopen maanden zouden dat hall effect pookjes kunnen betreffen, al lijkt Nintendo dat vooralsnog nergens te bevestigen. We hopen er echter van harte op; zeker de eerste generatie Joy-Cons werd geplaagd door de beruchte stick drift. Magnetische hall effect-elementen zijn daar significant minder vatbaar voor.

Het zat er sowieso dik in dat Nintendo geen al te gekke aanpassingen doet aan de Nintendo Switch als concept. De Switch is al een aantal jaar Nintendo’s best verkochte thuisconsole aller tijden; daar lusten gamers zo onderhand wel meer van. Bovendien was de Switch voorloper in het ‘mobieler maken’ van spelcomputers at large. De tablet-achtige bouw en algehele vorm was de bakermat voor andere succesverhalen in gaming, zoals later ook de bejubelde Steam Deck.

Joy-Cons met ambities als muis (maar zonder IR-sensor)

Interessanter is hoe Nintendo de Joy-Con-helften ook kortstondig lijkt te animeren als muizen in de teaser. Losgekoppeld worden de controllers op hun kant gelegd en glijden ze over ondergrond; als een soort verticale computermuisjes. Dit zou een eerder gerucht kunnen bevestigen over de mogelijke inclusie van een optische sensor in de Joy-Cons, waarmee ze inderdaad als een soort muis ingezet kunnen worden.

De mogelijke nevenfunctie als muis is een van de weinige zaken waarmee de Nintendo Switch 2 zich wezenlijk zou kunnen onderscheiden van het origineel. Als in: het introduceert mogelijk een daadwerkelijk nieuwe manier van spellen spelen op de handheld. Een beetje vernieuwen in speelmogelijkheden is typisch Nintendo, ook al betreft het hier een vrij directe vervolgconsole.

De vraag is echter vooral hoe functioneel de muis-ambities van de Joy-Cons uit zou kunnen pakken. De mogelijkheid om makkelijker strategie- en schietspelletjes te besturen is nobel, maar de ongebruikelijke muisvorm vormt mogelijk een obstakel. Lenovo’s Legion Go introduceerde vorig jaar bijvoorbeeld eenzelfde soort muisfunctie in een los te klikken controllerhelft. Dat bleek uiteindelijk een complex en oncomfortabel probeersel. Misschien zou Nintendo, met zijn grotere ervaring in spelinvoer, de spreekwoordelijke code wél kunnen kraken.

Tegelijkertijd doet de optische sensor ons denken aan de geïntegreerde infraroodsensor op de originele Joy-Con-controllers. Die werd uiteindelijk nauwelijks tot niet ingezet. Het IR-signaal werd een aantal keer gebruikt bij de demonstratieve launchtitel 1-2-Switch, maar verviel vrijwel direct daarna in de vergetelheid. Die IR-sensor is een van de weinige features die niet terugkeert op de Nintendo Switch 2.

Het dock en de (beeld)uitvoer van de Nintendo Switch

Net als voorheen is de Nintendo Switch 2 primair bedoeld als een hybride handheld-console. Zowel het tablet als de Joy-Con controllers kunnen los gebruikt worden, maar de complete console kan ook in een dock geplaatst worden om uit te versterken naar een televisie, à la de traditionele spelcomputer. De handheld en het afgebeelde dock werden beide geïntroduceerd in een zwarte tint, met ditmaal ook wat boller afgeronde hoeken dan voorheen.

Onduidelijk is nog of de Nintendo Switch 2 aan resoluties boven de 1080p doet. Minder hardnekkige geruchten spraken weleens over 4k-resoluties met behulp van Nvidia’s DLSS-upscaling, maar vooralsnog laat Nintendo niets doorschemeren over de resolutie. Het tablet van de originele Switch beschikt over een 720p/60-scherm, met via het dock ondersteuning tot 1080p60. Het aanzienlijk grotere scherm van de Nintendo Switch 2 heeft vermoedelijk zelf 1080p/60 als resolutie/verversingssnelheid.

Scherpere uitvoer tot 4k is vandaag de dag zeker niet ondenkbaar, maar pixels pushen is niet per se des Nintendo's. Ook verklapt de teaservideo zelf wellicht iets meer over de beoogde resolutie: de onthullingsvideo zelf is vooralsnog beperkt tot 1080p op 60 frames per seconde. De video laat ook niets doorschemeren over wat voor paneeltechnologie in het tabletje schuilt. Aannemelijk is dat Nintendo niet direct oled standaardiseert, om de kosten behapbaar te houden.

Over andere in- en uitvoer is wel een definitiever antwoord. In de teaservideo is duidelijk te zien hoe de Nintendo Switch 2-tablet maar liefst twee usb-c-poorten krijgt. Eenmaal centraal onderop, zoals vertrouwd en primair bedoeld voor het dock, andermaal bovenop, naast de terugkerende 3,5mm audio-jack. Revolutionair is het niet meer, maar het komt het aansluiten van (verschillende) accessoires zonder twijfel tegemoet.

Verdere informatie over de Nintendo Switch 2…

Afgezien van de fysieke vormgeving en algehele vibe houdt Nintendo de lippen grotendeels stijf over de Switch 2. Geheel in lijn met eerdere geruchten en het idee van een vervolgconsole, bevestigde Nintendo wel de terugwaartse compatibiliteit van het systeem. Lees: de Nintendo Switch 2 gebruikt dezelfde spelkaart-interface en is in staat om (fysiek én digitale) spellen van de voorganger speelbaar te maken, enkele uitzonderingen daargelaten.

Nintendo noemde daarbij nog geen nieuwe exclusieve Nintendo Switch 2-games, laat staan een launch-aanbod. De teaservideo beeldt echter wel flarden van een potje Mario Kart af op de handheld, met een nog onbekende baan en wellicht iets fraaiere graphics. Met alle waarschijnlijkheid betreft dat een opvolger van Mario Kart 8 Deluxe, die nota bene met de aftrap van de eerste Nintendo Switch verscheen − en verreweg het meest verkocht werd gedurende de complete levenscyclus van de console. Een nieuwe Mario Kart als launch-titel zou een behoorlijk inkoppertje zijn voor Nintendo.

De precieze lancering van de Nintendo Switch 2 blijft helaas nog wel even gissen. Nintendo zelf bevestigde een officiële verschijning in 2025 maar benaderde verder niet welke periode of maand dit jaar. Zo blijft ook de adviesprijs nog even een verrassing.

Nintendo Switch 2 - naast de originele Switch

Voor de Nintendo Switch 2 is een hogere instap dan de adviesprijs van de originele Nintendo Switch bij launch (329,99 euro) niet ondenkbaar. Al zal de stap omhoog niet al te groot uitpakken; een luxe pc-handheld als Asus’ ROG Ally X kost vermoedelijk nog altijd veel meer. Nintendo houdt haar consoles graag toegankelijk; voor de game-gigant liggen de echte marges bij de talloze blockbusters in games.

Meer details volgen pas op 2 april 2025, in een speciale Nintendo Direct-livestream op Nintendo’s YouTube-kanaal, ook te vinden via een nieuwe officiële webpagina voor de Nintendo Switch 2. Tot die tijd zal het vermoedelijk wat stiller blijven met betrekking tot verdere onthullingen, al zijn gepartnerde uitgevers van spellen tot die tijd wel vrij om hun games voortaan ook voor de Nintendo Switch 2 aan te kondigen.