Review   |   Televisies

TCL 55A300Pro NXTFRAME review: Samsung The Frame krijgt concurrentie

De TCL NXTFRAME A300 Pro televisies zijn gemaakt om gezien te worden, ook als ze geen TV-beeld tonen. Naast een selectie klassieke kunst bieden ze ook een interessante - en grote - keuze uit door AI geproduceerde werken.
De TCL NXTFRAME A300 Pro televisies zijn gemaakt om gezien te worden, ook als ze geen TV-beeld tonen. Naast een selectie klassieke kunst bieden ze ook een interessante - en grote - keuze uit door AI geproduceerde werken.

Net als de The Frame is de gedachte achter de TCL 55A300 Pro Nxtframe een nadruk op een fraai design in de woonkamer. Dat betekent ook een geringe dikte, waarmee de mogelijkheden voor een intens helder miniled backlight afnemen. De Nxtframe is dan ook 'gewoon' een qled-tv, maar wel een met een mat scherm en verwisselbare omlijsting. Hij is er in twee versies, met en zonder 'Pro' in de naam. We testten de Pro-versie, die met een bijpassende 3.1.2-kanaals soundbar komt. Beide varianten werken met Google TV als smart tv-systeem en bieden een uitgebreide kunstbibliotheek met onder andere AI-kunst. 

TCL 55A300Pro NXTFRAME: verschillende opstellingen mogelijk

TCL pakt zelden uit met een echt opvallend ontwerp, maar voor de Nxtframe heeft de fabrikant duidelijk een uitzondering gemaakt. De tv heeft een bijzonder slank profiel van net geen drie centimeter, is helemaal afgewerkt in wit, en heeft een smal wit kader rondom het scherm. Bijgeleverd in de doos zit een decoratieve lijst in de kleur licht eiken. Die bevestig je magnetisch aan de tv. De afwerking is goed, maar niet perfect. De lijst heeft altijd een kleine kier aan de hoeken. Bovendien is de magnetische gemakkelijk los te maken, ook per ongeluk. Onderaan kan je de lijst wel vastzetten met twee kleine schroeven. Alternatieve kleuren zijn beschikbaar: zwart en muntgroen.

De tv wordt geleverd met twee beugels voor wandmontage. Daarmee sluit hij erg nauw tegen de muur aan. Als alternatief is er een vloerstand beschikbaar (499 euro) die je kan verrijden door de kamer, en voeten voor gebruik op tv-meubel (149 euro). Met die laatste optie hebben we getest. De voeten zijn te monteren in twee posities, maar bij het model met bijgeleverde soundbar moet je voor de hoge positie kiezen. In de doos vind je ook een wit paneel om de rug mooi af te dekken.

Aansluitingen van de TCL NXTFRAME

De TCL 55A300 Pro heeft vier hdmi-poorten, waarvan twee de volle HDMI 2.1 48GBps bandbreedte bieden. Op poort 1 en 2 kan je daardoor gamen in 4K met 120 beelden per seconde met een spelconsole of pc. Activeer je op die poorten “Modus hoge framesnelheid”, dan kan je met een pc ook in 4K met 144 beelden per seconde spelen, of zelfs met 240 Hz in Full HD. Er is ondersteuning voor ALLM en variabele verversingssnelheid (HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync compatible).  De input-lag bedraagt 18,0 ms (in 4K60) en 9,7 ms (in 2K120), dat is voldoende voor een goede game-ervaring.

Net zoals op de 55C765 merken we dat ARC/eARC-markering op hdmi 1 staat, maar gezien de bijgeleverde soundbar tillen we daar niet zwaar aan. De resterende aansluitingen zijn één usb-poort, een optische digitale audio-uitgang, ethernetpoort en WiFi 5. Bluetooth is beschikbaar voor je hoofdtelefoon en de afstandsbediening. De A300 Pro heeft een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI-slot. Het is niet mogelijk om op te nemen of live tv pauzeren met behulp van externe opslag.

Ingebruikname van de TCL 55A300 Pro

Net zoals bij de meeste Google TV-toestellen verloopt de installatie vlot. Je voert deze het eenvoudigste uit met je smartphone en de Google Home app. Daarmee vermijd je de lastige taak van accounts en paswoorden intypen met een afstandsbediening. Inloggen met een Google-account is verplicht, maar inloggen met een TCL-account is optioneel. Gezien het niets toevoegt, sla je het gewoon over. Gebruik je de interne tv-tuners, dan moet je de juiste instellingen kennen, want TCL-tv’s hebben geen certificatie voor Ziggo of Telenet.

Google TV, het ruimste app-aanbod

De chipset in de TCL Nxtframe komt van Mediatek. Deze omvat een quad-core ARM Cortex A73 processor, 2,5 GB geheugen en een Mali-G52 grafische processor. Na installatie is er nog 47 GB vrije opslagruimte, dat is erg riant voor een smart tv. Google TV werkt vlot: apps starten of bladeren door content en aanbevelingen, het gaat allemaal zonder aarzeling.

TCL Nxtframe 55A300Pro home-scherm

Het Home-scherm bevat sponsored content, een lijst met ‘Beste Keuzes voor jou’ en de rij met je favoriete apps die je naar eigen inzicht kunt ordenen en aanpassen. Aan al die dingen is uiteraard niets gewijzigd. Verder naar beneden vinden we rijen aanbevelingen, gesorteerd per categorieën zoals ‘Populaire Films’ of ‘Dramatische series’, met inhoud uit verschillende streamingdiensten (Prime TV, Disney+, Apple TV en Crunchyroll). Het is een erg handige manier om nieuwe zaken te ontdekken. Google TV heeft een bijzonder ruim app-aanbod, zodat je naast alle belangrijke internationale en lokale streaming-apps ook heel wat andere leuke zaken kunt vinden. Chromecast en Airplay 2 zijn ook beschikbaar, zodat je content van je smartphone moeiteloos op de tv bekijkt.

De NXTFRAME-app op de TCL 55A300Pro

Een tv die wil dienstdoen als digitaal schilderij moet een degelijke kunstbibliotheek bieden. Daarvoor gebruikt TCL een eigen app, NXTFRAME. Die is standaard geïnstalleerd, maar je moet hem wel even zoeken. Hij staat helemaal achteraan in de lijst apps. In deze app is alle kunst onderverdeeld in vier groepen: Kunst Galerijen, AI-kunst, Luistertijd en Lokale afbeeldingen.

TCL Nxtframe 55A300Pro kunst in de Nxtframe app

Elk van die groepen is nog verder verdeeld in een aantal categorieën. Kunst Galerijen bijvoorbeeld is onderverdeeld in Masterpieces, Museum, Digital, Photography en TCL-art. Het aanbod is redelijk ruim, je mag rekenen op 378 stuks. Die bleken wel hoofdzakelijk (maar niet helemaal) uit de impressionistische stroming te komen, met Van Gogh en Monet prominent gerepresenteerd. Je kan ook filteren op Museum, of zoeken naar stillevens of portretten bijvoorbeeld. Het aanbod is beduidend kleiner dan dat van de Samsung The Frame, maar je hoeft er dan ook geen abonnement voor te nemen.

TCL Nxtframe 55A300Pro kunst in de Nxtframe app

Tot zover het klassieke aanbod, maar het is natuurlijk het AI-aanbod dat onze aandacht trekt. Daar heb je de optie om te kiezen uit een paar stijlen: Monet, Van Gogh, Watercolor, Pen and Ink, of Photography. Binnen een stijl kies je dan twee woorden uit een lijst en de tv toont een willekeurig kunstwerk. Die worden echter niet lokaal in real-time gegenereerd, maar worden vooraf gegenereerd. TCL claimt meer dan 100.000 stuks aan te bieden. Het is een leuke aanpak, al zal misschien niet iedereen deze AI-kunst als kunst bestempelen.

TCL Nxtframe 55A300Pro AI kunst

Tot slot kan je nog een aantal algemene instellingen aanpassen voor de app, zoals hoe snel hij moet starten als de tv op een statische pagina staat, en hoe regelmatig hij een ander kunstwerk moet tonen.

Afstandsbediening van de TCL Nxtframe

De A300 Pro heeft een eigen afstandsbediening gekregen. Die sluit qua stijl en uitvoering aan bij de versie die we vonden op de C765, maar gebruikt een layout die meer lijkt op de versie van de C855. Het is een wat compactere, witte afstandsbediening, zonder numerieke toetsen. Ook de snelkoppelingen naar apps zijn erg beperkt; er is enkel Netflix, YouTube, en links bovenaan een toets voor de NXTFRAME-app.

TCL Nxtframe 55A300Pro afstandsbediening

Net zoals op de versie van de C855 lijken de volumetoetsen te ontbreken; die staan rechts op de zijkant, naast de d-pad. We blijven dat een ongelukkige keuze vinden, die qua gebruiksgemak niet goed scoort. De d-pad links en rechts-toetsen kan je in sommige gevallen gebruiken om het volume aan te passen, dat is handiger. Afgezien daarvan is de remote prima. De layout is duidelijk, de toetsen aangenaam en er is een microfoon ingebouwd voor spraakopdrachten.

Het matte scherm van de TCL Nxtframe

De TCL A300 Pro is uitgerust met een VA-paneel, verlicht door een edge-led achtergrondverlichting zonder afzonderlijk aanstuurbare dimming zones. Het scherm kreeg bovendien een matte afwerking, een uitstekende keuze voor een tv met kunst-ambities. Die matte afwerking weert reflecties of spreidt ze breed uit, zodat ze minder storend zijn.

TCL Nxtframe 55A300Pro

Helaas heeft dat ook een impact op het contrast. Het VA-paneel haalt een vrij matig ANSI-contrast (ongeveer 3300:1). In eenvoudigere patronen komt het net aan de 4.000:1. Dat is voor een deel ook te wijten aan de wat gebrekkige uniformiteit in donkere beelden. Daar zien we duidelijk wolkvorming (wolkachtige heldere vlekken).

In heldere beelden is de uniformiteit beter; de lichtjes donkere regio centraal in beeld valt zelden op. Maar in donkere beelden kunnen die wolken echt zichtbaar zijn. Donkere beelden blijken over het algemeen de achilleshiel van dit scherm. Het matige contrast maakt ze erg vlak en futloos. en we zien veel minder zwartdetail dan we gewend zijn. Hou ook rekening met de kijkhoek: wie vanuit een hoek naar het scherm ziet, verliest nog meer contrast. Dat markeren we toch ook als een minder goed punt voor een tv die kunstkader-ambities heeft.

Beeldkwaliteit van de TCL A30 Pro: niet schitterend, maar adequaat

Op het vlak van helderheid scoort de A300 Pro matig, met een piekhelderheid van 405 nits, zowel op kleine als grotere testvensters. Het kleurbereik is nipt voldoende voor degelijke hdr-weergave, maar de combinatie van beperkt contrast en lichtopbrengst zijn voor hdr niet ideaal. Hdr-beelden met een wat meer bescheiden dynamiek en helderheid komen goed tot hun recht, dankzij degelijke tonemapping. Intense lichtaccenten, of juist details in donkere delen zijn een pak lastiger. Daarbij merk je altijd dat het contrast niet hoog genoeg is om de beelden de typische diepte te geven die we van hdr verwachten. De tv ondersteunt HDR10+ en Dolby Vision IQ, een goed pluspunt, waarmee hij toch nog net iets meer uit hdr-beeld haalt als dat formaat beschikbaar is.

TCL Nxtframe 55A300Pro

De kalibratie in de Film-beeldmode is degelijk. De grijsschaal in sdr is iets te koel, en dat zet zich door in gele en oranje tinten. De afwijkingen blijven binnen aanvaardbare grenzen. In hdr is de kalibratie beter, maar merken we zoals gezegd eerder de impact van de beperkte helderheid en contrast. Over het algemeen zien we de tv vrij goed presteren in heldere kleurrijke (sdr-)content.

Prima beeldverwerking van de TCL Nxtframe

Met dezelfde chipset onder de motorkap als de grotere broers verwachten we gelijkaardige prestaties op vlak van beeldverwerking. Er is goede ruisonderdrukking (voor willekeurige ruis), en prima zij het vaak wat zachte upscaling. Blokvorming ten gevolge van te sterke videocompressie is lastiger weg te werken. Kleurstroken in zachte kleurovergangen kan je vrij goed elimineren, behalve in de zwaarste gevallen.

TCL Nxtframe 55A300Pro

Het lcd-paneel heeft eerder een matige bewegingsscherpte. Snel bewegende voorwerpen laten een licht sleepspoor zien. De motion interpolation kan snelle camerabewegingen goed vloeiend maken, al is er soms een hapering zichtbaar. Zoals bij de andere TCL-modellen van dit jaar kan je ook deze in een 240Hz-verversingsmode zetten (via de instelling “Dynamische versnelling”). Dat kost een tikje verticaal detail, maar elimineert de aarzelingen in motion interpolation. Het creëerde een licht zichtbare dubbele rand aan bewegende voorwerpen, dus het blijft echt een afweging wat je prefereert.

Audiokwaliteit van de TCL A300 Pro

De televisie wordt geleverd met een 230W draadloze soundbar/subwoofer combinatie die naast het logo van TCL ook dat van Bang & Olufsen draagt. Daarmee onderscheidt hij zich duidelijk van de concurrenten. Wat ons opviel bij het opstellen is dat de soundbar niet aan de tv wordt vastgemaakt bij wandmontage, maar apart aan de muur gemonteerd moet worden. Kies je voor de vloerstand, dan hangt de soundbar aan de stand. Bij de tv-meubelstand moet je de soundbar op de voeten zetten. Dat is ook geen ideale keuze, al kan je ze natuurlijk ook voor de voeten zetten als je meubel diep genoeg is.

De geluidskwaliteit is prima, maar de bas weegt erg zwaar door. Gelukkig kan je de klank wat bijsturen, via de B&O Beosonic instelling. Die laat je de klank eenvoudig aanpassen in twee ‘richtingen’, van warm naar helder en van ontspannen naar energiek. Iets meer naar helder en energiek leverde een meer gebalanceerde weergave. Voor muziek en het meeste kijkvoer is de geluidskwaliteit erg goed. De surroundervaring is prima, maar de tv ondersteunt volgens TCL geen Dolby Atmos of DTS:X, een bijzondere keuze, aangezien de soundbar wel upfiring speakers heeft. Die worden echter enkel gebruikt voor virtualisatie.

Conclusie

TCL zit op de goede weg met deze eerste concurrent voor de Samsung The Frame, maar er is ruimte voor verbetering. In de eerste plaats is het contrast aan de beperkte kant, evenals de kijkhoek. We hoopten op prestaties die meer vergelijkbaar waren met die van bijvoorbeeld de TCL 55C765. Door het matige contrast verliezen donkere beelden veel nuance, waardoor het niet onze eerste keuze zou zijn voor een bioscoopervaring.

Aan de andere kant zijn we zeker te spreken over het design met wisselbare lijsten en de verschillende opties voor de opstelling. Dat zijn zaken die voor een lifestyle toestel als dit toch zwaar wegen. De beeldkwaliteit is goed, met een degelijke helderheid en prima kleurweergave. Dat maakt het een prima toestel voor alledaags tv kijken.

Het matte scherm helpt reflecties te weren, en imiteert beter het papier of canvas van een kunstwerk. TCL biedt ook een gratis, maar relatief bescheiden kunstbibliotheek, zij het wel aangevuld met flink wat AI-kunst. De audiokwaliteit van de soundbar van deze Pro-uitvoering is zeer goed, waardoor de tv ook prima voor sfeermuziek kan zorgen. De afwezige ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X is opmerkelijk, maar rekenen we niet te zwaar aan. Zoals gezegd koop je dit toestel niet voor een intense bioscoopbeleving, maar voor een fraaie integratie in je interieur die naast kunst ook het nieuws of een talkshow kan tonen.

Voor dat soort gemiddeld heldere beelden, evenals kunst, zijn de prestaties prima. Alleen de prijs is aan de stevige kant. Trekken we 300 euro af voor de soundbar, dan kost de Nxtframe even veel als de TCL 55C765, die aanzienlijk beter presteert. Al oogt die dan weer minder fraai in je woonkamer, wanneer hij uit staat. Dat is ook een kwestie van keuzes maken. Online zien we bovendien al scherpere prijzen, en daarmee wordt de TCL Nxtframe weer aantrekkelijker. 

TCL 55A300Pro NXTFRAME in een oogopslag
Afmetingen
&
Gewicht
Met voet:
123,1 x 77 x 34,8 cm, 16,6 kg

Zonder voet:
122,4 x 71,7 x 2,79 cm, 15,6 kg
Beeldscherm 55 inch (139 cm) QLED VA LCD
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, Dolby Vision IQ, HLG
Geluid 230 watt soundbar
Dolby Digital (Plus), True HD, 
DTS (HD), DTS (HD)
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR
1x USB
optisch digitaal audio uit
Ethernet
Draadloos WiFi 5
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV Google TV (Android 12)
Energieverbruik SDR 60 watt (E) / HDR 155 watt (G)
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 352 nits,
HDR: 405 nits

10% venster: 
SDR: 350 nits
HDR: 406 nits

100% venster:
SDR: 350 nits
HDR: 407 nits

Contrast: 
3332:1 (native)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 7354 K
Gamma: 3,25
Grijsschaal (dE2000): 5,02
Kleurafwijking (dE2000): 2,44

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 2,7
P3-dekking: 89,5%

Adviesprijs € 1499
Koop bij

Coolblue

MediaMarkt