TCL C765 review: eigenlijk geen middenklasser meer
Het is een technologische waarheid, dat eigenschappen die aanvankelijk bij topmodellen horen, uiteindelijk ook op lager gepositoneerde apparaten beschikbaar komen. Neem nu de TCL 55C765, onderdeel van de C765-serie van dit jaar. De voorloper van dit model moest het twee jaar geleden voornamelijk hebben van een lage prijs. Met nieuwe technologie vormt de TCL C765 een aanzienlijk krachtiger propositie.
We testten hem in de 55-inch (140 cm) uitvoering. Deze TCL 55C765 is een miniled lcd-tv met quantum dots, een ruim aantal local dimming zones, hoge piekhelderheid en contrast, HDMI 2.1 met gamefeatures, en Google TV als smart tv platform.
TCL C765: opvolger van de C805?
Bij het verhaal over de positionering past wel een kanttekening. De C765-serie wordt later in het jaar geïntroduceerd. De eigenlijke opvolger van de C745 van vorig jaar is de C805. Die werd begin dit jaar aangekondigd, en gaat buiten Europa als C755 door het leven. Waarom de twee namen, is niet geheel duidelijk. De C765 werd aangekondigd als opvolger van de C805, maar dit nieuwere toestel is beduidend hoger gespecificeerd en geprijsd.
Waar de eerdere C7x5-modellen alle zo rond de 800 euro kostten voor een 55-inch uitvoering, ligt de adviesprijs van de TCL 55C765 op 1199 euro. De 65-inch versie kost 200 euro, meer oftewel 1399 euro. Dat ligt weer 200 euro onder de reeds gereviewde TCL 65C855, die daadwerkelijk een trapje hoger gepositioneerd is.
De onderlinge verhouding wordt ook duidelijker als je kijkt naar het aantal local dimming zones. Alle genoemde modellen zijn zogenaamde miniled televisies, met een full array local dimming backlight. De 65C745 telde 160 van die zones, de 65C805 heeft er 512 en de 65C855 maar liefst 1344. De kleinere maten hebben er navenant minder; de 55C805 had er 384 en de 55C765 heeft er 720. Daarmee zit dit model ook in dit opzicht dichter op de luxere C855-serie, dan op de C805/C755 middenklassers.
Ook met die wetenschap is het toestel aantrekkelijk geprijsd, maar de vraagprijs ligt wel duidelijk hoger dan die van de 55C735 destijds.
Design van de TCL C765: smaakvol afgewerkt
Opvallende designs vind je niet in deze categorie televisies. Een smaakvol goed afgewerkt uiterlijk mag je daarentegen wel verwachten. Dat is precies wat de TCL 55C765 biedt. De slanke metalen rand rond het scherm geeft hem zelfs een wat premium uiterljik. Dat hij dat expliciet wil maken met een 'Premium QD Miniled' vermelding rechtsboven (net als de C855) is dan weer wat overbodig.
Een mooi vierkantmotief siert de achterzijde, die afgeschuind is aan de zijkanten. Daardoor lijkt het toestel iets slanker. Centraal in de rug zit een Onkyo woofermodule. Het scherm staat op een stevige centrale voet. Net boven de voet zit een kleine rubberen band. Die houdt de kabels vast, voor je ze langs de voet wegleidt.
Aansluitingen van de TCL C765
Op het eerste zicht merken we geen verrassingen bij de aansluitingen. Er zijn vier hdmi-poorten, twee daarvan bieden de volle HDMI 2.1 48 GBps bandbreedte. Gamers kunnen hun spelconsole of pc hier aansluiten en gamen in 4K aan 120 beelden per seconde. Op poort 1 en 2 kan je met een pc zelfs 144 beelden per seconde aanbieden in 4K-resolutie. Schakel daarvoor de ‘High Frame rate mode’ optie in de input-instellingen in. Wie nog een hogere framerate verkiest, kan opteren voor Full HD (1920 x 1080) met 240 beelden per seconde. De tv ondersteunt ALLM en variabele verversingssnelheid (HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync compatible). Met een gemeten input-lag van 12 ms (in 4K60) en 7,7 ms (in 2K120) is een aangename game-ervaring verzekerd.
Helaas plaatst TCL bij de C765 de ARC/eARC-functie op hdmi 1. Dat is vreemd, want sinds jaar en dag plaatste TCL die functie op hdmi 4. Dat was ook een mooi voordeel, want zo bleven de twee HDMI 2.1-poorten vrij voor gamers, ook als die een soundbar wilden aansluiten. Door ARC/eARC op hdmi 1 te plaatsen, verliest TCL dat voordeel ten opzichte van veel concurrenten, die hetzelfde doen. Alleen als je kiest voor een soundbar die ook hdmi-ingangen heeft én die 4K@144Hz kan doorgeven, kan je deze beperking omzeilen. We vinden het een vreemde beslissing, te meer daar de tv dezelfde chipset gebruikt als bijvoorbeeld de 65C855 die (e)ARC wél gewoon op hdmi 4 heeft.
Verder vind je nog één usb-aansluiting, een minijack voor composiet video- met stereo, een optische digitale audio-uitgang, ethernetpoort en WiFi 5. Wie een hoofdtelefoon wil aansluiten, moet daarvoor Bluetooth gebruiken. De C765 heeft een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI-slot. Opnemen of live tv pauzeren bij aansluiting van een externe usb-opslag is niet mogelijk.
Installatie van de TCL 55C765: eenvoudig, want Google TV
De installatie van Google TV is erg eenvoudig. Aan de start kan je kiezen om de tv als "basic tv" in te stellen. Ideaal als je enkel externe bronnen gebruikt en geen Google TV-functies wenst. Voor de meeste mensen zal een gewone Google TV-installatie de beste keuze zijn. Om dat zo handig mogelijk te laten verlopen gebruik je bij voorkeur je smartphone en de Google Home app. Het kan natuurlijk ook gewoon met de afstandsbediening.
Tijdens de installatie vraagt de tv ook om in te loggen met een TCL-account, maar dat is optioneel en voegt niets toe, dus sla het over. TCL-tv’s hebben geen certificering voor Ziggo of Telenet. Wie de tv-tuner wenst te gebruiken, moet dan ook de juiste instellingen kennen. Die kan je vinden op de respectieve websites van deze kabelaars. Net als de C855 gebruikt de C765 een Mediatek chipset met een quad-core ARM Cortex A73 processor, 2.5GB geheugen, en een Mali G-52 grafische processor. Na installatie is er nog 47GB vrije opslagruimte, meer dan voldoende voor al je apps.
Google TV, een ruim aanbod streamingopties
De Mediatek chipset zorgt voor een vlotte en aangename werking van Google TV. Apps starten of bladeren door de aanbevelingen gaat erg vlot. Op het Home-scherm staat gesponsorde content centraal, zowel in het bovenste deel van het scherm, als in de eerste rij aanbevelingen. Daar vind je uiterst links wel een tegel voor de laatste bron. Pas onderaan in beeld verschijnen je favoriete apps. Die kan je rangschikken, verwijderen of er andere apps aan toevoegen.
Wie verder doorscrollt naar beneden, vindt aanbeveling na aanbeveling, netjes gesorteerd per categorie, zoals populaire films, actiefilms, enzovoort. De aanbevelingen komen uit Prime TV, Disney+, Apple TV en Crunchyroll. Het is een erg handige manier om nieuwe zaken te ontdekken.
Over het app-aanbod hoef je niet na te denken, Google TV biedt vermoedelijk alles wat je zoekt, zowel wat internationale streamingdiensten betreft, maar ook lokale Nederlandse of Belgische apps zijn er allemaal. Ondersteuning voor Chromecast en Airplay 2 ontsluiten toegang tot aanbieders die onverhoopt toch niet via Google TV te vinden zijn.
Ook aan gebruiksgemak is gedacht, zodat je niet voor alles langs de volledige Google TV-menu’s moet passeren. Er is een snelmenu voor instellingen en een voor ingangen. Beide verschijnen als een lint onderaan in beeld. Bij de ingangen kan je bovendien ook apps vastpinnen, zodat je via de ingangen-toets niet alleen externe bronnen kunt kiezen, maar ook apps snel kunt starten.
Afstandsbediening
De lange, zwarte afstandsbediening met afgeronde vormen van de TCL C765 ligt fijn in de hand. De rubber toetsen zijn aangenaam en de layout is prima. Dat de toetsen een nogal goedkope, luide klik geven moet je erbij nemen. Onderaan de remote zijn er zes sneltoetsen voor apps. TCL Channel, TCL Home en de Webbrowser zouden we daar liever niet zien, ze bieden niet genoeg meerwaarde om een eigen toets te verdienen. De remote werkt via IR, met Bluetooth voor de ingebouwde microfoon die je kan gebruiken om zoekopdrachten in te spreken. Geen innovatie hier, maar gewoon een degelijke afstandsbediening.
Beeldkwaliteit van de TCL C765: mini-leds en prima local dimming
De C7x5-serie moest het een paar jaar terug nog met enkel direct led-achtergrondverlichting stellen. Sinds de C745 zijn er individueel dimbare backlight zones, en de C765 heeft er daar flink wat van. Het zijn er 36x20, voor een totaal van 720. Samen met het al prima contrast van het VA-paneel kan je zo knappe contrastresultaten verwachten. TCL stuurt de 720 zones uitstekend en snel aan. Er is geen sleepspoor, en ook halo’s zien we nauwelijks.
Testbeelden brengen die weliswaar vaag in beeld, maar op gewone content was dat geen probleem, althans in sdr. In hdr kan enige mate van halo-vorming wel zichtbaar zijn. Dan hebben we het over extreme gevallen zoals nachtelijk vuurwerk, en in zekere mate ook ondertitels op een zwarte achtergrond. De kijkhoek van het VA-paneel is beperkt; wie te ver opzij zit, kan wel halo’s zien in beelden met hoog contrast.
De tv levert in elk geval zeer goed contrast en uitstekend schaduwdetail. De banden boven en onder een film zijn diepzwart. Films zoals Gravity of The Revenant tonen ook uitstekend zwart en veel nuance. Enkel de kleinere heldere accenten verliezen wat glans, een bewuste beslissing om halo’s te vermijden. Opvallend goed schaduwdetail zagen we in onze aartsmoeilijke House of The Dragon strandscène, waarmee TCL bewijst dat het uitstekende controle heeft over de zones en het lcd-paneel.
Naast flink wat contrast heeft de 55C765 ook heel wat helderheid te bieden. Op het 10% venster haalt hij 1552 nits, op het 25% venster zelfs 1734 nits. Bij een volledig wit scherm geeft de meter 757 nits aan. Een zeer goede prestatie.
Alles aanwezig voor mooie HDR-beelden
De quantum dots in de achtergrondverlichting leveren dan ook nog eens een erg ruim kleurbereik. Alles is aanwezig voor mooie hdr-beelden, inclusief ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision IQ. Vooral met beelden van die laatste standaard zijn de resultaten echt om van te snoepen. De processor ondersteunt Dolby Vision IQ met Precision Detail. Daardoor krijgen de beelden nog wat extra contrast en een mooie, tastbare diepte.
Net zoals op de C855 merken we dat deze tv voor HDR10 de beste prestaties geeft met content die maximaal op 2000 nits gemastered is. Content die helderder is (wat weinig voorkomt), verliest duidelijk aan witnuances en kleurintensiteit in de helderste tinten. TCL biedt Dynamische Tonemapping die deze heel helder gemasterde content wel corrigeert, maar het beeld ook algemeen wat helderder maakt. Wat contrastverlies is daarvan het gevolg. Het blijft een aandachtspunt om dat te verbeteren.
Voor de beste beeldkwaliteit kies je de Film-beeldmode. In sdr bleek de grijsschaal lichtjes geel getint, al was dat hoofdzakelijk zichtbaar op wittinten. In hdr is de grijsschaal dan weer eerder wat te blauw, maar die koelere tint stoort minder. Iets storender vinden we dat HDR10 wat te helder gekalibreerd is, dat is absoluut niet nodig. Over het algemeen blijven de beelden zeer aangenaam, maar een kalibratie kan er vrijwel zeker nog meer uithalen.
Beeldverwerking van de TCL 55C765: knappe bewegingsscherpte
De beeldverwerking op dit model scoort nagenoeg identiek aan die op de C855. Bij de deinterlacing van 1080i-content (zoals live tv) is er een beperkt risico op gekartelde randen, wanneer de achtergrond complex is. De tv levert zeer goede ruisonderdrukking voor willekeurige ruis, en de upscaling is goed. Al is zo op AI gebaseerd vinden we de resultaten vaak erg zacht, iets dat je best compenseert door de scherpte-instelling wat te verhogen, tot maximaal 10. Blokvorming door mpeg-compressie kan hij redelijk wegwerken, en dankzij de Superieure Gradatie instelling elimineert hij een groot deel van de hinderlijke kleurstroken in zachte kleurovergangen.
De bewegingsscherpte is uitstekend, een pluspunt voor gamers en sportliefhebbers. Wil je nog iets betere resultaten, dan kan je het paneel in een 240Hz-mode schakelen, ten koste van wat verticale resolutie (tenzij je full hd-beeld aanlevert). De winst is bescheiden, maar kan voor sport wel de moeite zijn, vooral omdat de motion interpolation dan nog wat vloeiendere resultaten voorlegt.
Audiokwaliteit van de TCL C765
Middenklasse-tv’s zijn zelden hoogvliegers op audiovlak. De 2.1-configuratie van de TCL C765 levert 50W vermogen en komt met ondersteuning voor Dolby Atmos én DTS:X. Muziek en filmfragmenten klinken krachtig, de tv kan heel wat volume produceren en heeft een flinke streep bas. Toch klinkt de klank wat scherp en onbeheerst, zeker als je voor wat hardere genres kiest. Dolby Atmos en DTS:X leveren degelijke surround, maar uiteraard geen hoogte-effecten, gezien er geen opwaarts gerichte luidsprekers zijn. Kortom, de resultaten volstaan voor deze categorie. Een soundbar zal echter beduidend beter klinken.
Conclusie
Minileds geven deze TCL 55C765 vleugels. Voor een middenklasse tv zet hij bijzonder goed contrast en helderheid neer, terwijl de quantum dots voor een prachtig kleurbereik zorgen. Er zijn wel wat minpuntjes. Zo vinden we de beslissing om de ARC/eARC-functie te verhuizen naar een 48Gbps hdmi-aansluiting onbegrijpelijk. TCL geeft daarmee om onbekende redenen een uniek voordeel uit handen. High end-gamers die nu een soundbar willen, houden nog slechts één zo'n snelle hdmi -poort over. Daarnaast kan de dynamische tonemapping naar ons gevoel nog sterk verbeteren, terwijl de HDR10 Film-beeldmode te helder gekalibreerd is.
Toch doet geen van die minpunten ernstige afbreuk aan de prestaties van het toestel. Met zijn hoge piekhelderheid en uitstekende contrast is de 55C765 zowel bij verduistering als bij veel omgevingslicht inzetbaar. Hij levert een uitstekende bewegingsscherpte, en gamers mogen rekenen op een lage input-lag, VRR, en verversingssnelheid die tot 144Hz of 240Hz kan gaan.
De prijs valt wel flink hoger uit dan bij de voorgangers. Ook in dit opzicht zit de C765 dichter bij de C855 dan bij de C805/C755. De stap in kwaliteit rechtvaardigt de prijs ruimschoots, maar wie hoopt al dit moois voor ruim onder de 1000 euro te vinden, heeft toch een beetje pech.
TCL C765 (55C765)
TCL 55C765 in een oogopslag | |
Afmetingen & Gewicht |
Met voet: 122,4 x 77 x 30 cm, 14,7 kg Zonder voet: 122,4 x 71 x 7 cm, 13,2 kg |
Beeldscherm | 55 inch (139 cm) QLED VA LCD FALD MiniLED backlight, 720 zones 4K UHD (3840x2160) 144 Hz |
HDR | HDR10, HDR10+, Dolby Vision IQ, HLG |
Geluid | 2x 15W + 1x 20W Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos DTS (HD), DTS (HD), DTS:X |
Aansluitingen | 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR 1x USB Composiet video + stereo minijack optisch digitaal audio uit Ethernet |
Draadloos | WiFi 5 Bluetooth |
TV Tuners | 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2 1x CI+ 1.4 |
Smart TV | Google TV (Android 12) |
Energieverbruik | SDR 75 watt (F) / HDR 235 watt (G) |
Testresultaten | Piekhelderheid 2% venster: SDR: 381 nits, HDR: 852 nits 10% venster: SDR: 535 nits HDR: 1552 nits 100% venster: SDR: 726 nits HDR: 757 nits Contrast: 4.845:1 (native) 8.317:1 (met dimming) SDR-metingen: HDR-metingen: |
Adviesprijs | € 1199 |
Koop bij | MediaMarkt |