TCL C855 review: heel veel televisie voor een zeer scherpe prijs
TCL zet zijn aanval op de Westerse tv-markt door met steeds betere, immer scherp geprijsde toestellen. Wie een luxe toestel met veel kwaliteit zoekt, zonder de hoofdprijs te betalen, kan het slechter treffen dan met de TCL 65C855. De TCL C855 serie biedt verbeterde miniled-achtergrondverlichting en aangescherpte beeldverwerking, waarmee deze serie nog aantrekkelijker moet zijn dan de al uitstekende voorganger. De TCL 65C855 die we hier bespreken is een miniled-lcd-tv met quantum dots, verhoogd aantal local dimmingzones, zeer hoge piekhelderheid en contrast, HDMI 2.1 met gamefeatures, en Google TV. TCL schermt bovendien met een scherpe prijs, dat maakt ons nog nieuwsgieriger.
Lees ook onze review van de TCL 65C845 (2023) nog eens terug.
Design van de TCL C855: strak in het pak
De C85-reeks heeft een aanzienlijk eleganter design dan vorig jaar. Het toestel is flink slanker, met een profiel van slechts 5,6 cm dik. Aan de voorzijde is de subtiele metalen omlijsting behouden, met een klein (en overbodig) 'Premium QD Miniled' etiket rechtsboven.
De achterzijde van de TCL C855 is vlak, met een decoratief vierkantmotief en zichtbare Onkyo woofer en Atmos speakers. De licht gewelfde rug accentueert de dunne uitvoering. Praktische verbeteringen zijn er ook. Zo is de centrale voet met de dunne metalen voetplaat verstevigd, en de aansluiting voor de stroomkabel staat minder dicht bij de rand.
Aansluitingen van de TCL C855
Er zijn geen vernieuwingen bij de aansluitingen, in vergelijking met het model van vorig jaar. Dat betekent dat je vier hdmi-aansluitingen krijgt, waarvan twee met de volle HDMI 2.1 48GBps bandbreedte. Zo kunnen gamers met een spelconsole gamen in 4K aan 120 beelden per seconde. Met de pc kan je zelfs tot 4K aan 144 beelden per seconde gaan. Dat kan automatisch op hdmi 1 (als je de ‘High Frame rate mode’ optie activeert in de input-instellingen). Op hdmi 2 kan dit ook, maar dan moet je custom resolutie aanmaken.
Gamers die meer frames prefereren over meer resolutie kunnen in Full HD (1.920x1.080) zelfs met 240 beelden per seconde gamen. Natuurlijk is er ook ondersteuning voor ALLM en variabele verversingssnelheid (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync Compatible). De input-lag is zeer goed, 11,6ms (in 4K60) en 7,2 ms (in 2K120).
Denk je eventueel aan een soundbar, weet dan dat ARC/eARC-functionaliteit op hdmi 4 beschikbaar is. Dat is een HDMI 2.0-poort, dus beide HDMI 2.1-poorten blijven beschikbaar voor high-end gaming. Dat doen lang niet alle tv-makers, en is echt een pluspunt.
De resterende aansluitingen zijn één usb-aansluiting, een minijack voor composiet video- met stereo, een optische digitale audio-uitgang en ethernetpoort. TCL liet de hoofdtelefoonaansluiting vallen op dit model. Er is wel Bluetooth (voor de afstandsbediening en voor een hoofdtelefoon), en WiFi 6. De C855 heeft een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI-slot. Opnemen of live tv pauzeren is echter niet mogelijk, ook niet als je externe usb-opslag aansluit.
Ingebruikname van de TCL C855
Gebruik je enkel de ingebouwde tv-tuners en aangesloten apparaten, dan kan je er voor kiezen om de tv als "basic tv" in te stellen, zonder Google TV. We vermoeden dat de meesten toch voor een volledige Google TV-installatie kiezen. Die verloopt overigens erg eenvoudig. Gebruik je smartphone en de Google Home app voor een snelle installatie, al kan het ook met de afstandsbediening. Inloggen met een TCL-account is optioneel, en voegt weinig toe.
Let op: TCL heeft geen certificatie voor Ziggo of Telenet, dus je moet zelf de instellingen kennen om live tv-zenders in te stellen. De C855 gebruikt dezelfde hardware als zijn voorganger: een Mediatek chipset met een quad-core ARM Cortex A73 processor, 2,5 GB werkgeheugen, en een Mali G-52 grafische processor. Google TV werkt soepel op dit systeem. Er is 46 GB vrije opslagruimte, dat is bijzonder veel. Google TV biedt ook nog de optie om dat uit te breiden via usb.
Google TV, heel veel apps en aanbevelingen
Aan Google TV is al geruime tijd niet veel veranderd. Op het Home-scherm primeert gesponsorde content, al is er gelukkig geen reclame voor andere zaken dan films en series. De centrale balk met aanbevelingen specifiek voor jou bevat links een tegel voor de laatstgebruikte bron. Onderaan in beeld vind je je favoriete apps. Die apps kan je rangschikken, verwijderen en andere toevoegen. Verder naar beneden vind je een enorm aanbod aanbevelingen per categorie, zoals populaire films, actiefilms, enzovoort. In tegenstelling tot de meeste andere platformen biedt Google TV aanbevelingen over verschillende diensten gerangschikt per categorie. Erg handig vinden we dat.
Naast ruime en goede aanbevelingen heeft Google TV ook nog eens het ruimste app-aanbod op de markt. Of je nu een van de grote internationale streamers zoekt, of een lokale Nederlandse of Belgische app, ze zijn er allemaal. Dat je ook Chromecast en Airplay 2 kunt gebruiken maakt het allemaal nog gemakkelijker.
Een snelmenu voor instellingen verschijnt als een lint onderaan in beeld, en laat je toe de belangrijkste instellingen aan te passen zonder dat je door de volledige menu’s moet navigeren. Dat menu is ook enigszins naar wens aan te passen. Op dezelfde manier presenteert TCL ook de ingangen; daar kan je bovendien ook een aantal apps vastzetten, zodat je ze ook via die weg kunt starten.
Alweer een nieuwe afstandsbediening
De nieuwe afstandsbediening voor de C855 roept gemengde gevoelens op. Het ontwerp oogt modern en luxueus, met een lichtmetaalkleurige plastic voorzijde en laag-profiel toetsen. Door het weglaten van het numerieke toetsenbord is de afstandsbediening compacter geworden. Sneltoetsen voor populaire streamingdiensten zijn behouden, en er is een ingebouwde microfoon voor Google Assistant.
De gebruikservaring laat te wensen over. De toetsen hebben een te zware aanslag met een opvallend luide en goedkoop klinkende klik. Dat de volumetoetsen aan de zijkant (zoals bij een smartphone) staan vinden we de vreemdste ontwerpkeuze. Het vereist dat je je grip op de remote verandert om ze te gebruiken. Je kan als alternatief het volume aanpassen via de links- en rechtstoetsen van de D-pad, maar daarmee lijkt TCL aan te geven dat ze beseffen dat het een rare keuze is. We pleiten dan ook voor een terugkeer naar een meer gebruikelijke layout.
Mini-leds, de geheime saus voor veel dimmingzones en contrast
Dat TCL zwaar inzet op minileds heeft vooral te maken met de voordelen die die leds bieden om het contrast van een lcd-tv te verbeteren. Des te kleiner de leds, des te meer zones je kan gebruiken in de achtergrondverlichting. Door zones te dimmen in de donkere delen van het beeld, kan contrast aanzienlijk verbeterd worden. Het VA-paneel zelf heeft al een erg goed eigen contrast, en net als vorig jaar heeft TCL het aantal zones nog eens verdubbeld (iets meer zelfs). Met 1.344 zones (48x28) kan deze 65 inch-tv dan ook heel knappe contrasten voorleggen. Het is in elk geval een indrukwekkende progressie.
De aansturing laat bovendien geen steken vallen. De zonegrenzen blijven goed verborgen, ook bij snelle bewegingen. In sdr-beelden zijn de prestaties bijna perfect, in hdr-beelden kunnen de helderste lichtaccenten tegen een pikzwarte achtergrond wel een kleine halo veroorzaken. Omdat de zones zo klein zijn, heb je daar nauwelijks last van. De TCL C855 levert niet alleen diepzwart, bijvoorbeeld in de zwarte banden boven en onder een film, maar ook prima schaduwdetail. Enkel de allerdonkerste tinten kunnen wat moeilijker zichtbaar zijn. In heel donkere hdr-beelden zoals onze notoire House of The Dragon strandscène verlies je ook wat scherpte en detail. Daar heeft de tv het iets moeilijker om alle nuances weer te geven, al blijft het resultaat goed.
Heel veel licht, maar geen verbetering
Wie een hogere helderheid verwachtte als gevolg van de toename van het aantal zones, moeten we teleurstellen. De prestaties van de C855 komen in hdr niet boven die van de C845. Daar moeten we wel bij benadrukken dat die prestaties nog steeds formidabel goed zijn, genoeg om bij de top van het klassement te horen. De piekhelderheid op het 10% venster haalt 2.246 nits, op het 25% venster zelfs 2.400 nits en op het volledig wit veld nog steeds 934 nits. Het maakt van de C855 een tv die ook bij veel omgevingslicht nog krachtige hdr-beelden levert, zeker ook gezien zijn ruime kleurbereik.
In de hdr film-beeldmode houdt de tv rekening met de HDR10-metadata, al kan hij soms een beetje witnuance verliezen. De optie voor dynamische tonemapping van HDR10 blijft echter maar een beperkte verbetering. Net als vorig jaar maakt deze optie het beeld te helder, vooral in donkere en midtonen, terwijl je een beetje witdetail wint. We vinden het niet echt de moeite, ook al omdat de TCL met zoveel helderheid zelden echt nood heeft aan tonemapping. Het is een aspect dat de fabrikant nog kan verbeteren, maar zeker geen showstopper. De Film beeldmode is de beste keuze als je een natuurlijk, correct beeld wenst.
De kalibratie is prima. In sdr hebben de helderste wittinten een licht magenta toon, maar algemene kleurweergave blijft uitstekend. Een vergelijkbaar resultaat zien we in hdr. Een expert-kalibratie is niet nodig, maar kan indien gewenst automatisch met Calman van Portrait Displays.
240Hz beeldsnelheid
Volgens TCL is de AI PQ 3.0 processor licht geëvolueerd vergeleken met vorig jaar. Eerlijk gezegd zagen we geen geen duidelijke veranderingen. De AI-gebaseerde upscaling is goed, maar mist wat scherpte. Dat is gemakkelijk bij te werken met een puntje extra in de scherpte-instelling. Met beelden van lage kwaliteit, zoals dvd, mag je zeker geen wonderen verwachten. De ruisonderdrukking werkt goed, maar zwaar gecomprimeerde videobestanden die lichte blokvorming tonen kan de TCL C855 moeilijk corrigeren. Met een aparte instelling (Superieure Gradatie), kan je wel de hinderlijke kleurstroken in zachte kleurovergangen wegwerken. Activeer het enkel als het je stoort, want het zorgt ook voor een tikje detailverlies.
Het paneel is in staat om een 240Hz verversingssnelheid te gebruiken, maar als je ook 4K-beeld aanlevert, kost die combinatie je een beetje verticale resolutie. Je wint dan extra bewegingsscherpte en de motion interpolation is dan nog vloeiender. Over het algemeen vinden we dat geen probleem bij sport, maar we vermijden het liever bij film en games. Zelfs zonder de 240Hz-modus is de bewegingsscherpte erg goed. Gamers kunnen wel overwegen om Full HD aan te leveren als ze tot 240Hz willen gaan. Het toestel biedt ook een black frame insertion techniek aan om de bewegingsscherpte te verbeteren (LED Beweging wissen), maar die zorgt voor een hinderlijk flikkerend beeld.
Degelijke audio van de TCL C855
De 2.2.2-kanaals audio-opstelling met 6x 10W luidsprekers, waaronder een woofer en Dolby Atmos upfiring speakers, zou krachtig genoeg moeten zijn voor prima geluid. Nieuw is de ondersteuning voor zowel Dolby Atmos als DTS:X, waardoor alle high-end filmsoundtracks kunnen worden weergegeven. Het systeem levert flink wat volume met goede basweergave. De muziekweergave is verrassend goed voor een tv in deze prijsklasse. Overmatig hoge volumes kunnen de woofer laten trillen en nopen de processor om in te grijpen en vervorming te voorkomen. Het is dan ook een tv, geen boombox.
In onze filmfragmenten zijn de hoogte-effecten van Atmos en DTS:X subtiel maar merkbaar aanwezig. Dolby Atmos-effecten vielen soms kort weg. Dat is een bug die TCL erkent, en die opgelost wordt in een software update (v15x) in september of oktober. Hoewel de audiokwaliteit voor de prijs correct is, zal een goede soundbar het beeld beter aanvullen.
Conclusie
De 65C855 bevestigt TCL's groeiende ambitie in het subtop tv-segment. Met zijn verfijnde, slankere ontwerp en verbeterde miniled-technologie, levert deze tv indrukwekkende beeldkwaliteit. De 1.344 dimzones zorgen voor duidelijk verbeterd contrast en zeer hoge helderheid. We vonden een beperkt aantal minpunten. De nieuwe afstandsbediening verdient verbetering, zeker vanwege de vreemde plaatsing van de volumeknop. Hdr tonemapping blijft van beperkte meerwaarde door zijn matige werking, al kan de TCL door zijn hoge helderheid ook zonder die feature mooie beelden voorleggen. Een bug in de Dolby Atmos-weergave wordt in een volgende software release gefixt.
Het zijn al bij al beperkte opmerkingen bij een verder uitstekende tv. Film en sport zien er prachtig uit. Gamers kunnen aan de slag dankzij 144 of zelfs 240Hz verversingssnelheid, lage input-lag en VRR-ondersteuning. Het Google TV platform biedt uitgebreide smart-functionaliteit. De prijs blijft bovendien erg scherp, waardoor deze tv een top prijs-kwaliteit verhouding heeft.
TCL C855 (65C855)
TCL 65C855 in een oogopslag | |
Afmetingen & Gewicht |
Met voet: 144,5 x 86,7 x 29,8 cm, 23,8 kg Zonder voet: 144,5 x 83,5 x 5,6 cm, 22,2 kg |
Beeldscherm | 65 inch (165 cm) QLED LCD FALD MiniLED backlight, 1344 zones 4K UHD (3840x2160) 144 Hz |
HDR | HDR10, HDR10+, Dolby Vision IQ, HLG |
Geluid | 6x 10W Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos DTS (HD), DTS, DTS HD, DTS:X |
Aansluitingen | 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC (HDMI 4), VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR 1x USB Composiet video + stereo minijack Optisch digitaal audio uit Ethernet |
Draadloos | WiFi 6 Bluetooth |
TV Tuners | 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2 1x CI+ 1.4 Geen opname via USB |
Smart TV | Google TV (Android 12) |
Energieverbruik | SDR 102 watt (F) / HDR 350 watt (G) |
Testresultaten | Piekhelderheid 2% venster: SDR: 508 nits, HDR: 1452 nits 10% venster: SDR: 733 nits HDR: 2246 nits 100% venster: SDR: 838 nits HDR: 934 nits Contrast: 4805:1 (native) 28.000:1 (met dimming) SDR-metingen: HDR-metingen: |
Adviesprijs | € 1599 |
Koop | MediaMarkt |